Connect with us

ACTUALITATE

Biden și Iohannis vor anunţa un proiect de construire a unei uzine nucleare modulare în România

Publicat


Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, şi preşedintele Klaus Iohannis vor anunţa, marţi, un proiect care prevede construirea unei uzine nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni în România, anunţă Casa Albă.

„Preşedintele Biden şi preşedintele Iohannis vor anunţa astăzi planuri privind construirea în premieră a unei uzine de reactoare modulare de mici dimensiuni în România, printr-un parteneriat cu firma americană NUScale Power, aducând cea mai nouă tehnologie nucleară civilă într-o parte esenţială a Europei”, anunţă marţi Preşedinţia SUA, conform unui comunicat postat pe site-ul propriu şi vizualizat de MEDIAFAX.

„Parteneriatul va aduce tehnologia reactoarelor nucleare de mici dimensiuni în România, poziţionând tehnologia SUA pe un loc de conducere în cursa mondială pentru dezvoltarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni”, precizează Casa Albă.

„Acordul comercial va include construcţia unei uzine NUScale cu 12 module, iniţial urmând să fie create peste 6.000 de locuri de muncă în SUA şi România, inclusiv prin formule de cooperare, cu potenţialul de a fi create 30.000 de locuri de muncă în SUA şi România pe măsură ce proiectul se va dezvolta. Dezvoltarea tehnologiei reactoarelor modulare de mici dimensiuni va fi un factor important care va contribui la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din sectorul energetic şi la un viitor cu emisii zero”, subliniază Preşedinţia SUA.

„Preşedintele Biden anunţă o serie de acţiuni curajoase compatibile cu viziunea sa potrivit căreia abordarea crizei climatice nu este doar un imperativ, ci şi una dintre cele mai mari oportunităţi economice din perioada noastră. Atunci când se gândeşte la climă, Joe Biden se gândeşte la locurile de muncă şi ştie că acţiunile decisive vor oferi rezultate economice şi vor aduce locuri de muncă pe plan intern”, subliniază Casa Albă.

Statele Unite asumă un rol de conducere pentru o economie bazată pe energie ecologică şi accelerează investiţiile în toate sectoarele, precum şi în toate etapele inovării, în cercetare, dezvoltare şi implementare. Administraţia Joseph Biden vrea să lanseze o serie de parteneriate internaţionale pentru stimularea inovaţiei şi reducerea semnificativă a emisiilor poluante. Principalele obiective sunt reducerea emisiilor de metan din sectorul petrolului şi gazelor şi din agricultură, precum şi tranziţia la tehnologii ecologice în sectorul energetic, în industrie, în transporturi şi în alte domenii importante.

„Preşedintele Biden asumă angajamentul de a coordona acţiunile în sensul dezvoltării unei economii mondiale curate şi stabilirii de noi coaliţii şi parteneriate în acest scop”, subliniază Casa Albă. Preşedintele SUA a discutat cu lideri din întreaga lume, inclusiv cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru crearea de parteneriate în domeniul infrastructurii care să avanseze prosperitatea şi să contracareze criza climatică. Statele Unite, Marea Britanie, Uniunea Europeană, Franţa şi Germania vor anunţa un parteneriat cu Africa de Sud pentru tranziţia de la utilizarea cărbunelui la tehnologii industriale ecologice, urmând să fie create noi locuri de muncă şi oportunităţi pentru comunităţile sud-africane care acum au locuri de muncă în domeniul minier.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Patru zile de regal FOLCLORIC la Cluj, prilejuite de Festivalul „Dumitru Fărcaș”

Publicat

dumitru fărcaș 1

Fundația Dumitru Fărcaș organizează în perioada 1-4 septembrie 2022, la Cluj-Napoca, cea de-a patra ediție a Festivalului „Dumitru Fărcaș”, un Festival emblematic pentru folclorul românesc.

afiș cu programul festivalului dumitru fărcaș

„Un artist care a marcat cultura românească, un adevărat Maestru al taragotului. Acesta a fost Dumitru Fărcaș, omul care a fost mereu alături de oameni: „Nu am dăruit nimic publicului dacă nu m-am dăruit pe mine”, afirma cu emoție artistul. Fundația „Dumitru Fărcaș” invită publicul să își arate susținerea pentru tezaurul muzical pe care l-a lăsat în urmă Maestrul, luând parte la o celebrare a folclorului și tradițiilor în memoria celui care a fost Dumitru Fărcaș!

afișul general al festivalul dumitru fărcaș

În urma celor trei ediții precedente, Festivalul a rămas cunoscut sub denumirea Festivalul „Taragotul de aur”. Aflat la cea de-a patra ediție însă, îmbracă o nouă identitate – Festivalul „Dumitru Fărcaș”, oferind timp de patru zile ocazia de a redescoperi o parte din tezaurul muzical românesc, prin prisma unor evenimente deosebite, desfășurate atât în Piața Unirii, cât și la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

dumitru fărcaș 2

Festivalul va debuta vineri, 1 septembrie, de la ora 18:30, la Casa de Cultură ce poartă numele marelui artist, cu un vernisaj intitulat „Dumitru Fărcaș, o viață cu Mărțișorul”, avându-i ca invitați speciali pe Emil Boc, Elise Stan, Ioan Bocșa, Grigore Leșe urmat de un recital susținut de tineri taragotiști: Cristian Totpati, Andrei Haneș, Dănuț Goia și alții, alături de Orchestra Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”. Expoziția marchează totodată 65 de ani de existență a Ansamblului Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, aducând în atenție atât fotografii, cât și obiecte cu valoare sentimentală din arhiva personală a Maestrului. Accesul la acest prim eveniment se va realiza doar pe baza completării formularului de înscriere disponibil pe pagina de Facebook Festivalul Dumitru Fărcaș sau invitații, iar locurile sunt limitate.

dumitru fărcaș 3

A doua zi de Festival, 2 septembrie, aduce pe Scena Mare din Piața Unirii, de la ora 18:30, un eveniment de excepție, intitulat Regal Folcloric. Vor urca pe scenă interpreți ai muzicii folclorice precum Ionuț Fulea, Maria Casandra Hauși, Cristian Totpati, Grupul Iza, Ioan Sas, Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, Grupul de Tulnicărese „Apuseni”, dar și alți invitați surpriză, în cadrul unui spectacol remarcabil, în care acompaniamentul orchestral va fi asigurat de „Cununa Transilvană”, aflată sub conducerea muzicală a dirijorului Ovidiu Barteș.

Publicul este invitat să viziteze Expoziția „Dumitru Fărcaș, o viață cu Mărțișorul”

Programul muzical va continua sâmbătă seara, 3 septembrie, în aceeași atmosferă festivă din Piața Unirii, cu Seara multiculturală, de data aceasta accentul fiind pus pe elementul multicultural, adus în atenție de ansambluri muzicale cu renume internațional reprezentative pentru diferite culturi și tradiții: Fanfara Transilvania, „Csűrös Banda” și Formația „Mazel Tov”.

dumitru fărcaș 5

Duminică, 4 septembrie, în încheierea Festivalului, de la ora 13:30 în Piața Unirii, în parteneriat cu Asociația Meșterilor Populari Clujeni, se vor desfășura Ateliere pentru copii, demonstrații și ateliere de meșteșuguri organizate de meșteri populari, în centrul cetății clujene: olărit, țesut, confecționarea podoabelor din mărgele, confecționarea brățărilor din ață, cusut, tricotat, croșetat și altele.

dumitru fărcaș 4

Pe parcursul celor 3 zile de festival, din 2 până în 4 septembrie, publicul este invitat să viziteze Expoziția „Dumitru Fărcaș, o viață cu Mărțișorul”, în intervalul orar 10:00 – 19:00, la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”.

dumitru fărcaș 6

Toate evenimentele Festivalului „Dumitru Fărcaș” se vor desfășura în Piața Unirii și la Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”, iar accesul pentru public va fi gratuit”, anunță organizatorii.

dumitru fărcaș 7

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mizerie lăsată de pelerini la Mănăstirea Nicula

Publicat

299835518 5314123348679216 2808826413412727632 n

Peste 15 mii de pelerini au venit să se roage la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, luni, în ultima zi de pelerinaj. O clujeancă a surprins în imagini deșeurile aruncate de aceștia în zona lăcașului de cult.

„Să nu uităm că este un loc sfânt și o zi sfântă. Să vă fie rușine ce ați lăsat în urma voastră la Sfânta Mănăstire Nicula. Oameni nu vă puteți numi”, se arată în postarea sa.

Citește și Programul PELERINAJULUI de la Mănăstirea Nicula la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

299196403 5314124255345792 4214226893534161268 n

Prea multă dragoste pentru Tatăl Sfânt ca să fie și pentru Mama Natură

Enoriașii, în călătoria lor spirituală de recunoștință față de latura nevăzută a lumii, au ajuns să o ignore pe cea văzută.

Sute de ambalaje și alte deșeuri au rămas la mănăstire în urma pelerinajului. Cât timp ei se gândesc la curățenia sufletească, murdăresc natura dată de la Dumnezeu.

299208555 5314124158679135 6808655737011513372 n

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenţie, şoferi! Aglomeraţie pe A3 clujeană. Buluc de maşini pe Câmpia Turzii-Nădăşelu şi Turda-Târgu Mureş

Publicat

De

autostrada4

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române informează că există restricţii de trafic în mai multe zone clujene şi mureşene, din cauza unor lucrări.

„Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că astăzi 18 august 2022, până la ora 18:00, traficul rutier pe DN 15 Târgu Mureș-Turda, între localitățile Hădăreni și Chețani, județul Mureș, se desfășoară îngreunat, fiind formate coloane de autoturisme în mișcare, pe ambele sensuri, întrucât au loc lucrări de asfaltare a carosabilului pe tronsonul kilometric 23+150 de metri – 23+700 de metri.

Din cauza acestor lucrări de reabilitare a suprafeței de rulare, s-a format aglomerație și pe autostrada A3 Târgu Mureș – Chețani, calea 1, în zona nodului rutier Chețani, dar și pe tronsonul A3 cuprins între Câmpia Turzii-Nădășelu.

Recomandăm șoferilor următoarea rută alternativă: Turda – Autostrada A10 – Teiuș – DN 14B – Copșa Mică – DN 14 – Mediaș – DN 14A – Iernut – Târgu Mureș.

Polițiștii rutieri sunt în zonă pentru monitorizarea și fluidizarea circulației autovehiculelor și recomandă conducătorilor auto să ruleze cu mare atenție în zona lucrărilor și să păstreze distanța de siguranță între autovehicule”, se arată în informare.

Citește mai departe

Aberații de România

FOTO. Partidul DAC iese la atac. Sub semnul pileusului cu (mintea în) „4 colţuri încolăcit în formă de melc”

Publicat

De

partidul dac

În România secolului XXI există un partid venit parcă de dinaintea erei noastre. Partidul DAC, prescurtat. Mai explicit, Partidul Dacismului Autonom Conservator.

Partidul DAC iese la atac

Partidul DAC funcţionează şi chiar are sediu, cel puţin în Bucureşti. Poate că şi la Sarmisegetuza, pentru dacii sub acoperire.

partidul dac

DAC a fost înfiinţat încă din 2016, printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti.

„Admite cererea formulată de petenţii Murat Florin Gabriel, CNP […], domiciliat în Bucureşti, str. Teiuş nr. 1, bl. 10, sc. B, et. 2, ap. 24, sector 5, Eunuc Florin […], domiciliat în Constanţa, str. Tudor Vladimirescu nr. 18, judeţul Constanţa, Mustea Iulian, CNP […], domiciliat în Bacău, str. Cornişa Bistriţei nr. 8, sc. B, ap. 21, judeţul Bacău, şi Teodorescu Cocuţa, CNP […], domiciliată în Bucureşti, Bd. Alexandru Obregia nr. 19, bl. M6, sc. 1, et. 2, ap. 15, sector 4. Dispune înregistrarea partidului politic Dacismul Autonom Conservator”, se arată în decizie.

Sub semnul pileusului cu (mintea în) „4 colţuri încolăcit în formă de melc”

În decizia respectivă sunt descrise şi însemnele DAC-ului.

„Art. 1 Denumirea integrală a Partidului este Partidul Dacismului Autonom Conservator şi denumirea prescurtată Partidul DAC.

Art. 2 Semnul permanent al Partidului DAC este Pileusul aşa cum este descris în anexa. 1. A. Art.3 Sediul central se află în municipiul Bucureşti, Str. Teiuş nr. 1, Bl. 10, Sc. B, Et. II, Ap. 24, sector 5.

B. Descrierea semnului permanent, stindardului, simbolul sigiliului şi sediile partidului.

a. Semnul permanent al Partidului DAC este:. Pileusul dac reprezentat cum este prevăzut din anexa 1.A. şi culorile folosite sunt alb, negru, roşu, galben, albastru şi gri cu textul PARTIDUL DAC. (…)

Semnul permanent al partidului Pileusul DAC reprezentat de sus desfăcut în patru colţuri încolăcit în formă de melc în sens sinistrocentric cu 4 elipse stilizate în model ceramic cu patru forme puse în dreptul fiecărui colţ al unui pătrat peste un cerc închis aşa cum rezultă din figura de mai jos în simbolul descoperit la Cultura Sighişoara Wietenberg”, se menţionează în decizie.

Pileus

*PILÉUS s. n. 1. bonetă conică din stofă moale, purtată de greci și mai ales de nobilii daci, ca semn distinctiv al rangului lor (DEX)

sursa foto: Ale Xandra

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate