Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Beneficiarii de ajutor social din Cășeiu pierd banii dacă nu lucrează pentru comună. Tarzan Lingurar are cele mai multe ore

Publicat


bani portofel gol pixabay

Locuitorii comunei clujene Cășeiu, care beneficiază de ajutor social și nu efectuează orele de muncă în folosul comunității, riscă să piardă în acest an banii de la stat, anunță Primăria. Sătenii sunt obligați să se prezinte în fiecare zi de luni la Primărie pentru efectuarea orelor de muncă.  Tarzan Lingurar, care are mai mulți copii, are cele mai multe ore de lucrat.

Măsura a fost luată începând cu luna ianuarie 2023.

”Începând cu luna ianuartie persoanele beneficiare de ajutor social, apte de muncă, domiciliate în satul Cășeiu, se vor prezenta în fiecare zi de luni a săptămânii, în funcție de câte ore au de efectuat, la ora 9, în fața Primăriei, pentru efectuarea orelor de muncă pe care trebuie să le presteze în folosul comunității.

Nerespectarea prezenței se va nota cu refuzul efectuării orelor de muncă, fapt care va conduce la suspendarea dreptului la ajutor social.

Beneficiarii din celelalte sate se vor prezenta la prestarea orelor de muncă la solicitarea consilierilor locali”, se arată într-un anunț al Primăriei Cășeiu.

”Venea fiecare cum îl tăia capul”

Primarul Silviu Boldor a declarat pentru Cluj24 că a decis luarea unei astfel de măsuri după ce a constatat că sătenii care primesc ajutorul social veneau fiecare când voiau pentru a munci în folosul comunității.

”Venea fiecare cum îl tăia capul, unul într-o zi, altul în altă zi, și am zis să fie o organizare, să ne organizăm în fiecare zi de luni luni și să-i punem la treabă. Beneficiarii de ajutor social prestează munci de curățenie la șanțuri, la capelă, la căminele culturale, de igienizarea văii unui pârâu unde se aruncă deșeuri. Depinde și de vreme”, a spus Boldor.

Potrivit acestuia, luni, în prima zi, s-au prezentat mai mulți beneficiari de ajutor social care au fost repartizați pe sectoarele de muncă în folosul comunității.

”Lucrează câteva ore pe zi, câteva zile pe lună”, a precizat primarul.

Tarzan Lingurar, cele mai multe ore de prestat

Viceprimarul comunei, Marinel Baias, a precizat la rândul său că, pe lângă bani, beneficiarii ajutorului social pierd și alte drepturi, cum ar fi ajutoare alimentare, produse de igienă, ajutoare pentru încălzire.

Potrivit acestuia, cele mai multe ore de prestat în folosul comunității din Cășeiu, 6 zile pe lună, 2 ore pe zi, le are Tarzan Lingurar, care are mai mulți copii.

În prezent, la nivelul comunei Cășeiu sunt circa 65 de beneficiari de ajutor social.

Cine beneficiază de ajutor social

Potrivit legii, ajutorul social se acordă persoanelor singure sau familiilor cu reședința legală în România dacă venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei este mai mic decât venitul minim garantat.

Beneficiază de ajutor social și persoanele fără domiciliu sau reședință și fără locuință aflate în situație de nevoie, pe baza declarației pe propria răspundere că nu au mai solicitat ajutorul social de la alte primării.

Persoanele fără locuință beneficiază de ajutor social numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială din cadrul comunei/orașului/sectorului în care locuiesc.

Pentru a primi ajutorul social, atât familiile, cât și persoanele singure cu vârsta de peste 18 ani al căror venit net lunar este mai mic decât venitul minim garantat nu trebuie să dețină bunuri sau proprietăți precum:

clădiri sau alte spații locative în afara locuinței proprii;

terenuri din jurul locuinței și curtea aferentă și alte terenuri intravilane care depășesc 1.000 metri pătrați (mp) în zona urbană și 2.000 mp în zona rurală;

autoturism(autoturisme) și/sau motocicletă(motociclete) cu o vechime mai mică de 10 ani, cu excepția celor adaptate pentru persoanele cu handicap sau destinate transportului acestora;

mai mult de un autoturism/o motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani;

vehicule: autoutilitare, autocamioane de orice tip, cu sau fără remorci, rulote, autobuze, microbuze;

șalupe, bărci cu motor, scutere de apă, iahturi, cu excepția bărcilor necesare pentru uzul persoanelor care locuiesc în Rezervația Biosferei „Delta Dunării”.

utilaje agricole: tractor, combină autopropulsată;

utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acționate hidraulic, mecanic sau electric;

depozite bancare cu valoare de peste 3.000 RON, exceptând dobânda;

suprafețe de teren, animale și păsări a căror valoare netă de producție anuală depășește suma de 1.000 EUR pentru persoana singură, respectiv 2.500 EUR pentru o familie;

altele, cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, și care sunt enumerate în anexa 4 a Hotărârii Guvernului nr. 50 din 19 ianuarie 2011.

Titularul ajutorului social are obligația să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și numărul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.

Pentru a primi ajutorul social, unul sau mai mulți membrii ai familiei beneficiare care sunt majori, apți de muncă și care nu urmează o formă de învățământ la cursuri de zi, au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local.

În cazul în care una dintre aceste persoane își pierde temporar sau definitiv capacitatea de muncă, obligația de a presta munca de interes local poate fi transferată altor persoane din familie, cu acordul primarului.

La ce beneficii au dreptul

Suma acordată ca ajutor social unei persoane singure sau unei familii reprezintă diferența dintre nivelul lunar al venitului minim garantat și venitul net lunar al persoanei singure sau al familiei.

Nivelul lunar al venitului minim garantat depinde de numărul persoanelor dintr-o familie și de valoarea indicatorului social de referință (ISR), care este de 500 lei la 1 ianuarie 2022.

Care este nivelul minim garantat lunar al ajutorului social?

persoană singură  142 lei;

familie formată din 2 persoane  255 lei;

familie formată din 3 persoane  357 lei;

familie formată din 4 persoane  442 lei;

familie formată din 5 persoane  527 lei;

familie formată din 6 persoane  564 lei;

familie formată din 7 persoane  600 lei;

familie formată din 8 persoane  637 lei;

familie formată din 9 persoane  673 lei;

familie formată din 10 persoane 710  lei;

familie formată din 11 persoane 746  lei;

familie formată din 12 persoane 783  lei



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Plafon majorat pentru transport public gratuit pentru pensionarii din Cluj-Napoca

Publicat

Primăria municipiului Cluj-Napoca menține gratuitatea la transportul public pentru seniori. A fost aprobată majorarea plafoanelor de venit, astfel încât facilitățile să nu fie afectate de creșterile pensiilor.

Consiliul local Cluj-Napoca a adoptat luni, după o consultare publică, majorarea plafoanelor de venit pentrumenținerea gratuității la transportul public pentru seniori și alte categorii speciale de cetățeni.

Plafon majorat pentru abonamentele gratuite

Astfel, plafonul maxim de venit a fost majorat de la 2900 de lei la 3600 de lei pentru abonamente pe toate liniile. De asemenea, a crescut plafonul pentru veniturile cuprinse între 3601 și 4500 de lei (anterior 2900-3200 de lei) pentru abonamente pe o singură linie.

„Primăria Municipiului Cluj-Napoca asigură în continuare gratuitate la transportul în comun pentru pentru persoane vârstnice, revoluționari, veterani și văduve de război și urmași ai eroilor martiri. În ultima ședință a Consiliului local și în urma consultării publice a fost aprobată propunerea de majorare a plafoanelor pentru facilități la transportul în comun, după cum urmează:

– pentru abonamente pe toate liniile – majorare de la 2900 lei la 3600 lei

– pentru abonamente pe o singură linie –  majorare pentru persoanele cu pensiile cuprinse între 2900 – 3200 lei la 3601- 4500 lei”, a anunțat primarul Emil Boc.

Gratuitate pe totate liniile pentru seniorii peste 70 de ani

Persoanele cu vârsta peste 70 de ani beneficiază de gratuitate pe toate liniile de transport, indiferent de venituri. În afara seniorilor, gratuitatea la transportul public se menține pentru revoluționari, veterani și văduve de război și urmașii eroilor martiri.

„Astfel, persoanele cu vârsta de peste 70 de ani au gratuitate pe toate liniile de transport din Cluj-Napoca, indiferent de venit. Seniorii cu venit de până la 3600 de lei beneficiază de abonament gratuit pe toate liniile de transport, iar cei cu venituri cuprinse între 3601 și 4500 beneficiază de abonament gratuit pe o singură linie”, a mai arătat Boc.

Citește mai departe

EVENIMENT

Se întrerupe furnizarea CURENTULUI în anumite localități din Cluj. Vezi când și unde

Publicat

stalp

Distribuție Energie Electrică anunță că, din cauza unor lucrări, se întrerupe furnizarea energiei electrice în unele localități din jud. Cluj, astfel:

Adresa:

CLUJ-NAPOCA, Strada C-TIN DAICOVICI
CLUJ-NAPOCA, Strada CHINEZU PAUL
CLUJ-NAPOCA, Strada CLEMENCEAU GEORGES
CLUJ-NAPOCA, Strada FULICEA VIRGIL
CLUJ-NAPOCA, Strada PETROVICI OCTAVIAN

Interval: 05/12/2024 09:00 – 05/12/2024 13:00

Se întrerupe furnizarea CURENTULUI în anumite localități din Cluj. Vezi când și unde

Adresa:

FLORESTI, Strada ABATORULUI integral
FLORESTI, Strada CETATII 1-42
FLORESTI, Strada MUNCITORILOR integral
FLORESTI, Strada POLIGONULUI integral
FLORESTI, Strada PROFESOR IOAN RUS 1-81
FLORESTI, Strada TĂUȚIULUI 1-23 ; 2-66

Interval: 04/12/2024 09:00 – 04/12/2024 15:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Minor de 13 ani, dispărut dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca

Publicat

Un adolescent de 13 ani a dispărut dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, marți seară. Poliția solicită ajutorul cetățenilor pentru a îl găsi.

La data de 3 decembrie, în jurul orei 19.50, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că în aceeași zi, în jurul orei 19.30, minorul LINGURAR FERNANDO, în vârstă de 13 ani, a plecat voluntar dintr-un centru de plasament situat în municipiu, iar până în prezent nu a mai revenit.

SEMNALMENTE: Înălțime aproximativă – 1,70 m, greutate aproximativă 50 de kg, ochii căprui, părul negru.

În momentul plecării, acesta era îmbrăcat cu pantaloni de blugi de culoare închisă, geaca de culoare gri și pantofi sport de culoare neagră.

„Persoanele care pot furniza orice informaţii despre minor, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Mașină cu roțile în sus, în Vâlcele. Șoferul era beat la volan

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți seară în localitatea Vâlcele. O mașină la volanul căreia se afla un bărbat beat a acroșat un parapet și s-a răsturnat pe partea carosabilă.

Marți, 3 decembrie 2024, în jurul orei 20:30, un accident rutier a avut loc în localitatea Vâlcele, județul Cluj. Un bărbat de 56 de ani, care conducea un autoturism în direcția municipiului Turda, a acroșat un parapet și s-a răsturnat pe partea carosabilă.

„La data de 3 decembrie a.c., în jurul orei 20.30, a fost înregistrat un accident rutier în localitatea Vâlcele. Conform primelor cercetări a reieșit că, un bărbat, de 56 de ani, care circula cu autoturismul înspre municipiul Turda, ar fi acroșat un parapet, ulterior răsturnându-se pe partea carosabilă”, a transmis IPJ Cluj.

Șoferul era beat

Din fericire, accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale. La testarea cu aparatul etilotest, șoferul a înregistrat o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„În urma evenimentului au rezultat doar pagube materiale. Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultându-i o alcoolemie de 0,87 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În continuare se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influeța alcoolului”, a mai arătat IPJ Cluj.

Sursa foto+video: Facebook/Ești din Feleac dacă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax