EVENIMENT
Bărbatul electrocutat în Depoul Dej Triaj a MURIT. Fusese dus la Clinica de Mari Arși a Spitalului Județean Timișoara

Bărbatul care s-a electrocutat, duminică în Depoul Dej Triaj a murit luni la Clinica de Mari Arși a Spitalului Județean din Timișoara.
Acesta a fost adus cu elicopterul SMURD de la Dej la UPU Cluj unde a primit îngrijiri medicale, dar, din cauza gravității rănilor suferite s-a decis transferul la Timișoara.
Citește și Bărbat de 40 de ani ELECTROCUTAT în Depoul Dej-Triaj. A fost transportat cu elicopterul la SPITAL
Medicii clujeni au precizat că bărbatul avea arsuri de gradul 2 și 3 pe 80% din suprafața corpului, iar cel mai grav era faptul că avea arsuri ale căilor aeriene.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Patru oferte la licitația primului pachet de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj. Ce sumă este pusă în joc

Procedura de atribuire a primelor lucrări de construcții la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Cluj a avut data de joi, 28 septembrie, ca limită pentru depunerea ofertelor.
”Patru operatori economici importanți din România și-au declarat, prin depunerea ofertelor, participarea la această procedură și intenția de a realiza primele lucrări de construcții la cel mai important obiectiv de infrastructură sanitară din Regiunea Nord-Vest, SRU Cluj”, arată inițiatorii licitației din partea Ministerului Sănătății.
Cei patru ofertanți sunt Ubitech Construcții SRL, Aedificium Projektenwicklung, Nord Conforest și asocierea dintre Con-A Operations (lider), Bog art, Concelex Engineering și Construcții Erbașu.
Pachetul I se referă la execuția lucrărilor preliminare de construcții pentru realizarea obiectivului de investiții Spital Regional de Urgență Cluj, respectiv organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuire; excavare grosieră; execuție pereți mulați incintă și piloți forați; lucrări de protejare a săpăturii și ziduri de sprijin; lucrări de deviere conductă gaze naturale; alte lucrări.
Valoarea contractului este de 68.968.023,24 lei.
Cele patru oferte urmează să fie analizate după care se va stabili câștigătorul.
EVENIMENT
Tănără prinsă de polițiștii rutieri clujeni cu un kilogram de „CRISTAL” în mașină. Unde erau ascunse drogurile

La data de 28.09.2023, Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea unei femei, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc.
Aceasta a fost prinsă la un control în trafic cu nu mai puțin de un kilogram de droguri în mașină.
Tănără prinsă de polițiștii rutieri clujeni cu un kilogram de „CRISTAL” în mașină. Unde erau ascunse drogurile
Din cercetările efectuate, a rezultat că în seara zilei de 27 septembrie, polițiști din cadrul Biroul Rutier din Cluj-Napoca, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au procedat la oprirea în trafic, pentru control, a autoturismului condus de inculpată, ocazie cu care au descoperit cantitatea de peste 1 kilogram de drog de mare risc, 3-CMC, (cunoscut și sub denumirea de cristal) disimulată în compartimentul roții de rezervă.
În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza județului Bistrița Năsăud împreună cu polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj, au fost identificate și ridicate un laptop, mai multe obiecte purtătoare de urme și alte mijloace de probă.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.
Activitățile au fost realizate cu sprijinul Serviciul Poliției Rutiere din cadrul IPJ Cluj, S.C.C.O. Bistrița Năsăud, și luptătorilor Serviciului Acțiuni Speciale din IPJ Bistrița Năsăud.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

De la 1 decembrie 2025, românii vor putea călători în SUA fără viză, a anunțat ambasadorul român la Washington, Dan Andrei-Muraru, conform Alba24.ro.
România va adera la programul de scutire de vize al Statelor Unite ale Americii, Visa Waiver Program, iar anunțul oficial ar urma să vină în ianuarie, a adăugat Muraru.
„Mai sunt doar doi ani până când țara noastră va accede cu siguranță în Programul Visa Waiver. Sigur că mai avem un parcurs lung, dar așa cum arată acum lucrurile, avem încredere că se va întâmpla.
Anunțul va veni în ianuarie, apoi de la 1 decembrie 2025 românii vor putea călători în SUA fără vize”, a spus Muraru.
Includerea României în programul Visa Waiver va permite cetăţenilor români să călătorească fără viză în SUA, în vizite de maximum 90 de zile, pentru afaceri sau turism.
Principalul criteriu tehnic stabilit de legislaţia americană pentru includerea în program este ca rata de refuz pentru vizele turistice şi de afaceri înregistrată în anul precedent să se situeze sub plafonul de 3%.
Ministerul Afacerilor Externe a derulat anul trecut o campanie de informare privind paşii de urmat pentru obținerea vizei de călătorie în SUA, cu scopul de a coborî rata de respingere a aplicațiilor sub pragul cerut.

Joi, guvernul a aprobat majorarea, de la 1 octombrie, cu 10% a salariului minim brut garantat în plată, de la 3.000 lei, la 3.300 lei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, scrie Agerpres.
„Astăzi, prin Hotărâre de Guvern, Executivul a stabilit ca de la 1 octombrie 2023 salariul minim brut pe ţară garantat în plată să crească la 3.300 lei lunar, de la 3.000 lei cât este în prezent. Este o creştere de 10% de care vor beneficia 1.867.000 de salariaţi”, a precizat Constantin.
El a menţionat că măsura va avea impact asupra mai multor sectoare de activitate, îndeosebi în domeniile transporturi, comerţ şi IMM-uri.
Întrebat care va fi majorarea salariului minim net, Mihai Constantin a precizat: „Salariul minim brut garantat în plată a crescut cu 10% şi calculele Ministerului Muncii arată că net asta înseamnă o plată de salariu minim net 2.079 lei, o creştere cu 181 lei faţă de prezent. (…) Sunt datele actuale care vin de la Ministerul Muncii, iniţiatorul acestui proiect de act normativ”.