EVENIMENT
Bărbat VACCINAT de 10 ori într-o zi ÎMPOTRIVA coronavirusului, în locul altora. ANCHETĂ deschisă de autorităţi în Noua Zeelandă
Autorităţile sanitare din Noua Zeelandă au deschis o anchetă după ce un bărbat s-ar fi vaccinat împotriva COVID-19 de până la 10 ori într-o zi, potrivit media locale, informează agenţia DPA sâmbătă.
Bărbatul vaccinat ar fi fost plătit
Se crede că bărbatul a fost plătit pentru a se vaccina în numele altor persoane, a relatat sâmbătă site-ul de ştiri Stuff.
Ministerul Sănătăţii este preocupat de acest caz, a dat asigurări managerul programului naţional de vaccinare şi imunizare anti-COVID-19, Astrid Koornneef.
„Suntem foarte îngrijoraţi de această situaţie şi colaborăm cu agenţiile de profil”, a declarat ea pentru Stuff.
„A avea un statut nesigur în ceea ce priveşte vaccinarea vă pune în situaţie de risc atât pe dumneavoastră, cât şi pe prietenii, whanau (familia) şi comunitatea dumneavoastră şi echipele de asistenţă medicală care vă tratează”, a precizat Koornneef.
89% dintre locuitori sunt vaccinaţi
În Noua Zeelandă, locuitorii nu trebuie să prezinte un act de identitate la momentul vaccinării.
Multe dintre companiile şi centrele din ţară utilizează un certificat de vaccinare naţional care permite accesul doar persoanelor vaccinate cu schema completă.
Aproximativ 89% dintre locuitorii din Noua Zeelandă sunt vaccinaţi cu schema completă, notează DPA.
Cu o populaţie de circa 5 milioane de locuitori, ţara a raportat aproximativ 12.500 de cazuri de infectare cu COVID-19 şi 46 de decese de la debutul pandemiei. AGERPRES
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Finanțatorul CFR Cluj, Neluțu Varga, și liderul PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, primiți de Papa Francisc la Vatican
Finanțatorul echipei de fotbal CFR Cluj, Neluţu Varga, și președintele PSD Câmpia Turzii, Avram Gal, au fost primiți, sâmbătă, în cadrul unor audiențe private, de către Papa Francisc la Palatul Apostolic din Vatican.
Potrivit Fanatik, Varga a fost alături însoțit de agentul Pietro Chiodi și i-a dăruit și un cadou Papei.
De asemenea, și Avram Gal a fost primit într-o audiență privată de către Suveranul Pontif, acesta spunând că a trăit” o zi încărcată de spiritualitate și credință”.
”Cu smerenie, am avut parte de o întrevedere cu Sanctitatea Sa, Papa Francisc, a cărui binecuvântare asupra țării noastre o voi purta în suflet în toți anii ce vor urma”, a spus Gal.
Papa Francisc ține, de regulă, sâmbăta, audiențe private sau comune la Vatican, iar la acestea pot participa și persoane care nu sunt de religie catolică.
De-a lungul anilor, mai mulți demnitari români, printre care foștii premieri Victor Ponta și Viorica Dăncilă, dar și politicieni precum George Simion, au fost primiți de Papa Francisc în audiențe private.
EVENIMENT
DNA verifică listele de candidați pentru alegerile europarlamentare ale Partidului S.O.S. România
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a primit o solicitare din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) privind punerea la dispoziţie a listelor de candidaţi depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din data de 9 iunie.
Totodată, AEP arată că documentele solicitate urmează să fie depuse, neavând loc nicio percheziţie la sediul Biroului Electoral Central sau la sediul Autorităţii Electorale Permanente.
”Având în vedere informaţiile eronate apărute în spaţiul public şi pentru corecta informare a opiniei publice, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) face următoarele precizări: Ca urmare a încetării activităţii Biroului Electoral Central pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, întreaga arhivă de documente a fost arhivată la Autoritatea Electorală Permanentă.
Menţionăm că vineri, 13 decembrie 2024, a fost primită o solicitare din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie privind punerea la dispoziţie a listelor de candidaţi depuse de Partidul S.O.S. România pentru alegerile europarlamentare din data de 09.06.2024.
Mai arătăm că documentele solicitate urmează să fie depuse în cursul zilei de vineri, 13 decembrie 2024, neavând loc nicio percheziţie la sediul Biroului Electoral Central sau la sediul Autorităţii Electorale Permanente”, precizează AEP, într-un comunicat, citat de Agerpres.
După alegerile europarlamentare, SOS România a trimis în Parlamentul European de la Bruxelles doi candidați, Diana Șoșoacă și Luis Lazarus.
CULTURA
A 30-a ediție a Colindului Iancului la Cluj-Napoca. Spectacol cu artiști populari renumiți la Cinema-Teatru Florin Piersic
Colindul Iancului, manifestare care încheie marcarea bicentenarului Avram Iancu la Cluj-Napoca, are loc duminică începând cu ora 12 la Monumentul Memorandiștilor, apoi în Piața Avram Iancu și se va încheia la ora 13 cu un spectacol la Cinema Teatru Florin Piersic.
Vor urca pe scenă artiști populari renumiți precum Sava Negrean Brudașcu și ceata de colindători sălăjeni, Mariana Morcan, Corindătorii Clujului, ansamblurile folclorice Dor Transilvan, Rapsodia Someșană și Rapsodia Clujeană, precum și colindători din Maramureș, Bihor, Alba, Satu Mare și Mureș.
Intrarea la cea de-a 30-a ediție a Colindului Iancului este liberă.
EVENIMENT
VIDEO. Incendiul de pe str. Sighișoarei, lichidat de pompierii clujeni. O persoană, transportată la spital
Pompierii anunță că incendiul de pe strada Sighișoarei din Cluj-Napoca, izbucnit sâmbătă dimineață în urma unei explozii, a fost localizat și lichidat de pompieri.
”Incendiul s-a manifestat la două case și o anexă, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. Un bărbat care prezenta arsuri a fost transportat la spital. De asemenea, o femeie care a suferit un atac de panică a refuzat în cele din urmă transportul la spital.
Incendiul este lichidat, se înlătură efectele negative ale acestuia.”, au precizat reprezentanții ISU Cluj.
Cercetările continuă în acest caz pentru a stabili circumstanțele producerii exploziei și a incendiului.
UPDATE. Cauza exploziei
”Intervenția s-a finalizat, autospecialele revin la bază. Cel mai probabil, explozia s-a produs din cauza unei defecțiuni la o butelie, în momentul în care s-a aprins focul.
Au fost afectate o bucătărie de vară în totalitate, acoperișul a două case și o anexă gospodărească pe o suprafață totală de aproximativ 100 de metri pătrați. Pe parcursul intervenției, pompierii au evacuat din incendiu două butelii și o canistră cu combustibil.
De asemenea, pompierii au reușit să protejeze alte două case situate în vecinătate”, au subliniat cei de la ISU.