ACTUALITATE
VIDEO. Balul Operei 2023, detalii în PREMIERĂ. Trofee, giveaway, invitați de excepție: „Devenim toți personaje”. BUGETUL alocat
Balul Operei 2023, cel mai elegant eveniment din România, aflat la ediția cu numărul 27, revine la Cluj, după 3 ani de pauză, cu un program artistic și invitați de excepție, sâmbătă, pe 11 februarie. Primirea invitaților pe covorul roșu se face între 19:00 și 19:50, urmând ca de la 20:00 să înceapă programul cu intonarea Imnului României de către Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naționale, dirijată de Colonel Aurel Gheorghiță. Ulterior, Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca va intona Imnul Uniunii Europene, iar Florin Estefan, managerul instituției, va deschide seara cu un discurs.
Acesta, împreună cu președintele Fundației Transilvania Leaders, Emerit Marius Bojiță, tenorul Daniel Magdal și dirijorul Tiberiu Soare, a oferit detalii în premieră despre Bal, într-o conferință de presă care a avut loc luni după-amiaza. Pe lângă premiile și giveaway-ul Mercedes promis, Estefan a dezvăluit bugetul alocat ediției de anul acesta, care se apropie de 100.000 de euro.
„Evenimentul va fi o punte de legătură între instituții, colaborăm cu mai multe din București. Vom avea ocazia să devenim toți personaje ale Balului, Opera e deschisă tuturor care își permit, vrem să creștem publicul și să îl aducem pe omul de rând să întâlnească elitele. Vom oferi, de asemenea, mai multe trofee celor vrednici să le primească și va fi și un giveaway Mercedes”, a spus Estefan, în conferința de presă de luni.
Premii și dress code
Trofeele sunt după cum urmează:
- Premiul „Alexandru Fărcaș” pentru Tinere talente
- Premiul „Lya Hubic” pentru excelența unei voci feminine
- Premiul „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru excelența unei voci masculine
- Premiul „Gabriela Taub Darvaș”
- Marele Premiu al Fundației Transilvania Leaders
Totodată, Estefan a amintit că există dress code.
„Dress code-ul e formal, White-Tie/Black-Tie și trebuie respectat, altfel nu știu cum se va intra”, a punctat managerul.
Invitați de prestigiu internațional
Programul muzical include momente susținute de soliști de prestigiu internațional – artiști români ovaționați pe marile scene ale lumii care cântă rar în România, alături de Soliștii, Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei sub bagheta dirijorului invitat Tiberiu Soare. Acesta dirijează pentru a doua oară în cadrul Balului.
„Prima dată a fost în 2018 și m-am bucurat mult când am primit invitația anul acesta. Țin să felicit colectivul Orchestrei Operei pentru forma excelentă în care se află. Am avut două repetiții foarte plăcute și concentrate. Sunt onorat și mă bucur că mi-am regăsit colegii de aici, de la Cluj”, a precizat dirijorul, la conferința de presă.
De la eveniment nu vor lipsi nici mezzosoprana Ramona Zaharia, tenorul Daniel Magdal, acesta fiind pentru prima dată la Balul de la Cluj.
„Sunt încântat să mă aflu aici. Pregătim unele dintre cele mai frumoase piese pentru eveniment”, a spus Magdal.
Programul serii: opere celebre, pauză de cocktail și invitație la vals
Fragmente celebre din opere precum „Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, „Carmen” de Georges Bizet sau „Turandot” de Giacomo Puccini, dar și pagini ale unor partituri instrumentale de succes, vor fi oferite publicului de către artiștii invitați.
O „Elegie” pentru violoncel și o parte din primul Concert scris de Ceaikovski pentru pian au fost alese în mod special pentru a aduce diversitatea caracteristică unui program artistic deosebit. Duetele vor fi nelipsite din spectacol, atât cele muzicale, cât și cele desprinse din universul baletului.
Dacă faimoasa „Habanera” sau bine-cunoscuta „Nessun Dorma” vor face publicul părtaș în fața trăirilor personajelor operistice, „Invitation a la valse” de Carl Maria von Weber va lansa spectatorilor invitația de a păși în final pe cel mai elegant ring de dans al momentului.
Totodată, această seară reprezintă o reală invitație la networking într-un context ideal prilejuit atât de pauza de cocktail de la 22:30, la Open bar-ul din Foaierul Operei, cât și de invitația de a valsa pe ringul de dans până după miezul nopții.
Toate acestea se vor putea vedea în direct, pe posturile TVR Cluj, TVR Cultural și online, pe pagina Facebook a TVR Cluj.
Cât s-a investit în Balul Operei 2023
La vânzare s-au pus 150 de bilete, evenimentul fiind deja sold out. Cele cu acces în lojă au fost 500 de lei, următoarele ca preț au fost 400 de lei (Acces în sală), cele mai ieftine fiind cele cu acces la balcon, unde prețul era de 300 de lei.
Bugetul alocat Balului Operei 2023 este de 95 de mii de euro.
„E din fonduri private, de la sponsori, o mică parte fiind din bilete”, au spus reprezentanții instituției.
Susținători ai Fundației Transilvania Leaders:
NTT DATA, RMB Inter Auto, Transavia, „Grupul Dacia, Renault, Nissan”, Electrogrup, Banca Transilvania, Darian DRS, EnergoBit, Arobs, Transilvania Software, Remarul 16 Februarie, Verdino, Rematinvest Group
Sponsori principali: Banca Transilvania, NTT DATA, Electrogrup, Transavia, Rematinvest Group, Da Pino
Sponsori: Supercom, Bösendorfer, WENS Travel, Prodal 94, Rose Mary, Wembley Crown, Carpatina, Stalinskaya Gold, Crama Noastră, Crama Știrbey, Crama La Sapata, Crama Aurelia Vișinescu, Grand Hotel Italia, Monom, Camino Home, Catwalk, Urbio Private Suites, Pandora, iTUX, Ana Macovei Flowers, Mozart Chocolat Cluj, Eco Garden Construct, Impress Printing, Antoanelle, Tarom – transportatorul oficial al Balului Operei 2023.
Parteneri: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Inspectoratul Școlar Județean Cluj
Parteneri media: TVR CLUJ, TVR Cultural, Radio România Muzical, Euronews România, Radio România Cluj, Făclia de Cluj, EBS Radio
Sursa foto: Opera Națională Română Cluj-Napoca – Facebook
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Un clujean a văzut filmul ”Avatar” 1 de 26 de ori. I-a trimis un mesaj video regizorului James Cameron. Vezi ce îi cere

Un clujean, care a obținut titlul de academician din partea Academiei Internaționale de Științe din Rusia și este Mare Maestru al Ordinului Masonic Umaniterra, i-a trimis un mesaj video regizorului american James Cameron, după ce a văzut prima parte a filmului Avatar de 26 de ori și partea a doua de 7 ori. Adrian Toader – Williams a sesizat că, din partea a doua a peliculei, lipsesc câteva elemente cheie și îl roagă pe Cameron să nu uite să le includă în viitoarele filme ale seriei Avatar.
”Eu sunt Adrian! În primul rând, aș dori să vă mulțumesc foarte mult. Vă mulțumesc personal și echipei dumneavoastră pentru a fi capabil de a crea o astfel de piesă de artă excelentă, fantastic.
Mult mai mult decât un film. Este o cultură, o filosofie.
În 2011 am citat Avatar 2009 în lucrarea mea, într-un articol științific publicat de Academia Internațională de Științe din Rusia Moscova la o conferință. De asemenea, este disponibil pe internet.
Se numește TEKT, Teoria eco-cinematică triunghiulară.
Oricum! James, aș dori să vă reamintesc că în filmul Avatar, partea 1, pe care l-am văzut de 26 de ori, este extrem de important; lipsesc elemente cheie.
Partea a 2-a, a trebuit să aștepte 13 ani pentru a o vedea. Mă bucur că sunt încă în viață. Am reușit să văd filmul, partea a 2-a, de 7 ori.
În Avatar partea 1 (2009), accentuați unitatea și conexiunea fizică și spirituală, referindu-vă la „ATOKIRINA” ca „Sămânța Arborelui Spiritual”.
Și apoi, puneți un accent pe „TSAHEYLU”, partea fizică este locul în care entitățile comunică.
Poporul Na’vi (populație, specie) sunt capabili să se conecteze prin, formând o legătură specifică numită „tsaheylu”, care se conectează cu „caii” și cu Ikran (Banshees montani) folosind coada părului din cap. În acest fel, el se va adapta și va simți „Ikran” în timp ce își va trimite gândurile și voința la „pasăre”. Să presupunem că vrem să-i spunem o pasăre. Zboară. Corect? In fine!”, a spus clujeanul.
”Nu ați menționat TSAHEYLU”
Acesta a precizat în mesaj că în Avatar 2 (The Way of Water, 2022), pe care l-a văzut de 7 ori, a observat că lipsește ceva important.
”Din punct de vedere vizual, „atokirina” a fost prezentă în apă. Are același sens si aceeași putere.
Este bine să le reamintim oamenilor, mai ales publicului care nu a văzut partea 1.
Și, despre conexiunea intre speciile animale, voi nu ați menționat „TSAHEYLU.” Este atât de important! Deci, sper că partea 3 va menționa „atokirina” și „tsaheylu””, a explicat Adrian Toader – Williams.
În continuarea mesajului adresat lui James Cameron, acesta susține că dacă tot vorbesc de spiritualitate și legături puternice, realizatorii filmului se apropie, astfel, de Umaniterrism, ”filozofia de tip masonică ce stă la baza Ordinului Masonic Umaniterra”.
”Vă invit personal, echipa dumneavoastră și fanii filmului Avatar să contactați UMANITERRA. Contactați-ne și poate doriți să vă alăturați organizației noastre. Punem accent pe sustenabilitate, dezvoltare durabilă, protejarea Vieții și protejarea celui mai important dar pe care l-am primit de la Dumnezeu, Marele Arhitect al Universului. (…) Intenționăm să fim o voce „reală” pe care nu numai Jake Sully (Tsyeyk te Suli în limba Naʼvi) o va înțelege sau Neytiri. Publicul este de 8 miliarde de oameni!”, a conchis clujeanul.
La finalul mesajului, semnatarul se prezintă regizorului James Cameron și îi spune că este ”dr. Adrian Williams, Mare Maestru al Ordinului Masonic Umaniterra, membru al Alianței Universale Masonice, membru a UMIDA, membru a Federației Internaționale a Puterilor Masonice”, cu speranța că va înțelege, în curând, activitatea masonică, în special Umaniterrismul.
Clujeanul are dublă cetățenie, română și americană.
EVENIMENT
Cod PORTOCALIU de vânt în zona de munte a Clujului. Rafalele vor ajunge și la 140 de kilometri la oră

ANM a emis un cod portocaliu de vânt valabil în Munții Apuseni, Carpații Meridionali și de Curbură. Se va semnala viscol puternic în intervalul 27 martie, ora 23 – 28 martie, ora 23, conform Alba24.ro.
Vântul va sufla cu putere la altitudini de peste 1500 de metri, cu rafale de 120…140 km/h, va fi viscol puternic și vizibilitate foarte scăzută.
Vântul va fi și mai puternic în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1.800 de metri. La rafală, vântul va ajunge la 140 de kilometri la oră.
Interval de valabilitate: 28 martie, ora 02 – 28 martie, ora 14.
Fenomene vizate: intensificări puternice ale vântului.
Zone afectate: altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali.
La altitudini de peste 1800 m în Carpații Meridionali, va fi vânt puternic, cu rafale ce vor depăși 140 de kilometri la oră.
Cod galben de vânt
ANM a emis o avertizare de vreme rea pentru 27 de județe printre care și Cluj pentru luni, până la ora 23,00. Mai multe judeţe din Banat, Crişana, vestul Transilvaniei, Dobrogea şi estul Munteniei se află sub Cod galben de vânt pe parcursul zilei de luni.
Potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, în intervalul ora 6:00 – 23:00, în zonele vizate vor fi intensificări ale vântului cu viteze de peste 55…65 km/h.
În zona montană înaltă (în general la altitudini mai mari de 1700 m), rafalele vor depăşi 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând diminuarea semnificativă a vizibilităţii.
Judeţele atenţionate de meteorologi, unele parţial, iar altele total sunt: Alba, Argeş, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Braşov, Cluj, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Mureş, Neamţ, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiş şi Vâlcea.
Temperaturile scad. Diferențe și de 15 grade celsius
Temperaturile vor scădea în următoarele zile în Alba. Marți și miercuri maximele vor atinge 8 grade celsius, iar pe timpul nopții se vor înregistra temperaturi negative.
Vremea își va reveni începând de joi, temperaturile vor crește ușor până la 15 grade Celsius, apoi de sâmbătă din nou va fi mai frig.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, crede că PNL nu stă prea confortabil în sondajele de opinie şi că, din declaraţiile publice ale liberalilor, şi-a dat seama că aceştia nu doresc o alianţă cu social-democraţii în 2024, a declarat acesta la România TV, citat de Agerpres.
„Eu am spus, ca orice om politic, că e posibil orice, să avem o coaliţie, să avem o alianţă din 2024. Alianţă înseamnă mai multe, şi candidaţi comuni. Eu nu am spus niciodată că Ciolacu este candidatul sau este Ciucă premier. Şi Ciolacu şi Ciucă suntem nişte oameni trecători, vremelnici prin anumite funcţii.
Cred că cel mai important rămâne PSD, cel mai mare partid din România, şi PNL, care nu e prea confortabil în acest moment în sondaje le opinie, dar e problema dânşilor, nu e problema noastră”, a spus Ciolacu, întrebat dacă, după alegerile din 2024, va mai exista coaliţia de guvernare formată din PSD, PNL şi UDMR şi dacă el va candida la alegerile prezidenţiale.
El a adăugat că a înţeles din răspunsurile celor de la PNL că aceştia nu doresc o alianţă cu PSD în 2024.
„Am spus – putem avea o coaliţie, sau o alianţă. Am înţeles din răspunsul celor de la PNL că nu se doreşte acest lucru. Mă bucur că mi-au spus din timp că, la un moment dat, voiam să îi strâng pe colegii mei într-un Consiliu Politic Naţional să discutăm acest aspect. Acum nu mai e nevoie. Am văzut şi eu răspunsurile publice”, a afirmat liderul PSD.
EVENIMENT
FOTO. Garsonieră cu WC lângă aragaz, de închiriat în Piața Muzeului din Cluj-Napoca. E la subsol
