ACTUALITATE
Bacalaureatul lui Rădoi și meciul Islanda – România

1.Rădoi. Oricine de bună credință poate trage concluzia că Rădoi e un om inteligent, îngrijit, determinat, bine intenționat. Categoric și-ar fi luat bacalaureatul dacă cineva s-ar fi ocupat, la timp de Mirel. În România este, însă, un dispreț, o batjocură nereclamată, dar teribilă la adresa copiilor care fac sport. Inclusiv de performanță!!!
Inclusiv față de adolescentul de cândva Mirel Rădoi.
A fost o victimă în copilărie, dintr-un șir infinit de juniori, al disprețului față de toate componentele școlare, ale educației, al lipitorilor, căpușelor care parazitează sportul, inclusiv fotbalul românesc și care l-au adus unde l-au adus. Astfel a ajuns un om stimabil ”care merge pe 40 de ani” să producă titluri de articole nespecifice în ziare de specialitate (sportive) ”Nici în acest an Rădoi nu și-a putut lua bacalaureatul”.
Se poate verifica articolul din ziarul cu pricina. Repetăm, alături de multele milioane care și-au luat bacalaureatul și-ar fi putut lua și Mirel Rădoi bacalaureatul.
În plus, Mirel Rădoi a demonstrat după înfrângerea cu Islanda un caracter demn, fiindcă și-a asumat responsabilitatea și nu a acuzat pe nimeni. A demonstrat și curaj pentru că în repriza a doua a schimbat (în bine) jumătate de echipă. Înainte de meci un grup masiv de specialiști comentau componența echipei aleasă de Mirel Rădoi și în unanimitate (în fotbal e greu de obținut unanimitatea) au spus că a făcut cea mai bună alegere, că nu puteau fi selecționați alții mai buni. Adică vroiau să spună că Rădoi se și pricepe.
Acum ”specialiștii” nu o mai spun, fiindcă este după o înfrângere. În fotbal și adeseori și în viață ”se pricepe” doar cel care câștigă.
- Islanda. Ceva mai puțini locuitori decât Clujul, are un indice de alfabetizare de 100% , deci nu există analfabeți. Până la 11 ani învățarea englezei este obligatorie. Tot al zecelea islandez publică o carte.
Țara are cei mai mulți scriitori, cele mai multe cărți publicate și citite la mia de locuitori. De asemenea, este și țara unde se văd cele mai multe filme din lume, cică dublu faţă de media vest-europeană, triplu faţă de germani şi de cinci ori mai mult decât japonezii.
Ne-a învins Islanda, cu o echipă din bărbați mai bine cotați în fotbalul european, care joacă la echipe mult mai bune și mai ales, joacă împreună de peste 7 ani. Este mai onorabil să te bată la Cluj cu 3-0 Lituania, sau la europene Albania sau în calificări Muntenegru? În plus, Rădoi a fost silit să joace cu mulți debutanți.
- Norocul. În fotbal ca și în viață ai nevoie și de noroc. Se întâmplă ca fundașul advers să devieze șutul în propria poartă. Cum a bătut CFR pe Rangers Glasgow când ei și-au dat 3 (trei) autogoluri.
Puteau și islandezii să își dea autogol? Nu! Pentru că nu au avut ce să devieze!
În era Burleanu nu ne-am mai calificat la încă un European unde probabil ne-ar mai fi umilit Albania.
În trecut se folosea sintagma ”factorii responsabili”. Dacă factorii mai sunt responsabili ar trebui doar să rețină că în România, un sportiv foarte promițător ca Rădoi a fost cu atâta superficialitate tratat în adolescență încât ”a rămas” fără bacalaureat.
Performanțele de atunci încoace au mai scăzut, doar disprețul față de educația copiilor și tinerilor sportivi a crescut! Ei nu mai sunt oameni în devenire, ci eventual doar cote de transfer.
În plus, Figo, Boniek, Suker, Desailly, Ruud Gullit, Francesco Totti sosiți la București pentru o tragere la sorți au întrebat unde este Gică Hagi? Gică Hagi nu fusese invitat de federație.
De căpitanul Barcelonei și a lui PSV Eindhoven, se pare că nu au întrebat.
Se pare că deja avea antecedente penale.
Adrian Marian
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
VIDEO FOTO. REMY, robotul care ajută persoanele cu demență conceput de o studentă UTCN, premiat la IoT Student Challenge

Proiectul REMY, un robot social asistiv multifuncțional dezvoltat de studenta Penzes Noemi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, a fost distins cu premiul special în cadrul competiției „Internet of Things Student Challenge 2025”.
Robotul REMY, conceput de studenta Penzes Noemi de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, își propune să schimbe modul de îngrijire al persoanelor diagnosticate cu Alzheimer și demență. Conceput pentru a sprijini pacienții și îngrijitorii acestora, REMY este un robot social asistiv multifuncțional care oferă monitorizare la distanță, interacțiune socială și exerciții cognitive personalizate.
Proiectul a fost recompensat cu premiul special în cadrul competiției „Internet of Things Student Challenge 2025”, confirmând potențialul său de a transforma îngrijirea persoanelor vârstnice cu afecțiuni neurodegenerative.
Un robot social asistiv pentru pacienții cu Alzheimer și demență
Alzheimerul și demența sunt printre principalele cauze ale dizabilității la persoanele în vârstă, afectând milioane de oameni la nivel global. Lipsa unui tratament curativ face ca soluțiile de asistență și îngrijire să fie esențiale.
„Remy este un roboțel multifuncțional, care are scopul de a ajuta în tratarea bolnavilor cu demență și Alzheimer. Acesta este destinat atât centrelor specializate, cât și persoanelor care au membri ai familiei bolnav”, a declarat Penzes Noemi, studenta care a creat roboțelul REMY.
Cu un design prietenos, inspirat de forma unui copil mic, REMY este echipat cu tehnologii avansate, inclusiv recunoaștere vocală, comunicare la distanță și instrumente de evaluare a stării mentale. Procesarea este realizată de un Raspberry Pi Zero 2W, în timp ce un ESP32 controlează mișcarea și percepția mediului.
Funcționalități inovatoare pentru îngrijirea pacienților
Robotul poate realiza teste cognitive zilnice, configurate de către pacient, permițând monitorizarea evoluției bolii.
„Acesta oferă suport pe plan cognitiv: roboțelul poate realiza teste speciale, configurate de către pacient. Momentan, folosim un test de câte 10 întrebări care se pot realiza zilnic și la fiecare 7 zile avem și un rezultat săptămânal. Cu rezultatele testului, putem merge la doctor, putem arăta feedback-ul primit de la robot doctorului, astfel încât el să știe cum s-a dezvoltat boala, deoarece, poate, e într-un moment de luciditate în momentul în care se află la doctor și răspunde la întrebările adresate”, explică Penzes Noemi, pentru Cluj24.
Pe lângă asistența cognitivă, REMY are și rol social, fiind proiectat să devină un companion al pacienților: „Robotul oferă suport și pe plan social, vrem ca acesta să îi fie un prieten pacientului, să vorbească cu el, să îi pună muzică, să îi citească cărți și să ofere monitorizare de la distanță îngrijitorilor”, adaugă creatoarea robotului.
Premiu special la Internet of Things Student Challenge 2025
„Internet of Things Student Challenge” oferă studenților posibilitatea de a dezvolta soluții și de a transforma produse de la idei la prototip, cu sprijinul cadrelor academice din Departamentul de Automatică, a celor mai buni mentori din domeniul ICT și al specialiștilor din industria de profil din România. În cadrul concursului, echipele formate din studenți și-au transpus în practică ideile din domeniul IoT. Aceștia au realizat prototipuri demonstrative, dar au scris și articole științifice.
Programul oferă patru luni de mentorat, dezvoltare intensivă de prototipuri, explorarea ecosistemului de dezvoltare din România și consolidează totodată legătura dintre mediul academic și sectorul industrial.
Competiția Internet of Things Student Challenge a demarat în 2016 sub egida celei de-a 20-a ediție a Conferinței Internaționale IEEE AQTR 2016 (International Conference on Automation, Quality and Testing, Robotics), care a avut loc la Cluj-Napoca, România, în zilele de 19-21 mai 2016.
Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
EVENIMENT
„U” Cluj pregătește o coregrafie spectaculoasă pentru derby-ul cu CFR. Apelul echipei către suporteri

Fanii Universității Cluj sunt invitați să participe la realizarea unei coregrafii speciale pentru derby-ul cu CFR Cluj, care va avea loc luni, 31 martie, de la ora 20:30, pe Cluj Arena. Suporterii alb-negrilor vor crea un zid cu steaguri alb-negre în tribune, în arătarea devotamentul pentru echipa lor de suflet.
Fanii „U” Cluj sunt rugați să vină la stadion cu steaguri alb-negre, la derby-ul cu CFR Cluj de luni, 31 martie.
„Îi invităm pe toți suporterii Universității Cluj să participe la realizarea unei coregrafii speciale la derby-ul cu CFR. Împreună, vom crea un zid alb-negru care va arăta cât de puternică este dragostea noastră, a celor care fac parte din familia ”U”, pentru echipă și simbol!
Pentru ca impactul vizual al coregrafiei să fie cât mai puternic, fiecare suporter este rugat să vină la stadion cu steaguri jumătate albe, jumătate negre”, a transmis echipa, pe rețelele de socializare.
„Timp de 90 de minute să transformăm Cluj Arena într-o fortăreață în alb și negru”
Derby-ul Clujului se anunță unul incendiar, iar sprijinul suporterilor poate face diferența în lupta pentru victorie. „U” Cluj își dorește să obțină un rezultat bun pe teren propriu în fața marii rivale din Gruia. Suporterii sunt așteptați să creeze o atmosferă de neuitat pe Cluj Arena.
„Haideți să fim și de această dată al 12-lea jucător, iar timp de 90 de minute să transformăm Cluj Arena într-o fortăreață în alb și negru. Cu vocile unite și cu steagurile la înălțime, spre victorie!”, a mai transmis Universitatea.

Biroul Electoral Central (BEC) a organizat sâmbătă, 22 martie, tragerea la sorți pentru stabilirea ordinii candidaților pe buletinele de vot la alegerile prezidențiale din luna mai. George Simion va ocupa prima poziție, urmat de Crin Antonescu și Elena Lasconi.
Biroul Electoral Central a stabilit, sâmbătă, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere pe buletinul de vot a candidaților la alegerile prezidențiale din luna mai. Pe prima pagină a buletinului de vot vor fi înscriși șase candidați, iar pe cea de-a doua pagină vor apărea restul de cinci.
Lista completă a candidaților în ordinea stabilită
- poziția 1 – George Nicolae Simion (Alianța pentru Unirea Românilor)
- poziția 2 – George Crin Laurențiu Antonescu (Alianța Electorală România Înainte)
- poziția 3 – Elena Valerica Lasconi (Uniunea Salvați România)
- poziția 4 – Cristian Vasile Terheș (Partidul Național Conservator Român)
- poziția 5 – Marcela Lavinia Șandru (Partidul Umanist Social Liberal)
- poziția 6 – Victor Viorel Ponta (candidat independent)
- poziția 7 – Sebastian Constantin Popescu (Partidul Noua Românie)
- poziția 8 – Silviu Predoiu (Partidul Liga Acțiunii Naționale)
- poziția 9 – John-Ion Banu-Muscel (candidat independent)
- poziția 10 – Petru Daniel Funeriu (candidat independent)
- poziția 11 – Nicușor-Daniel Dan (candidat independent)
Pe 4 aprilie începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale și se încheie pe 3 mai, la ora 7:00. Primul tur al scrutinului va avea loc în data de 4 mai, iar al doilea, în 18 mai.
CULTURA
VIDEO FOTO. O orgă construită de Johannes Hahn, veche de 250 de ani, și-a regăsit glasul la Cluj-Napoca

Construită în urmă cu aproape două secole și jumătate de meșterul Johannes Hahn, una dintre cele mai valoroase orgi baroce din Transilvania și-a regăsit glasul la Cluj-Napoca, într-un eveniment solemn și emoționant.
Vineri, episcopii luterani Dezső Zoltán Adorjáni și Reinhart Guib au oficiat o liturghie solemnă la Biserica Evanghelică-Luterană „Pietati” din Cluj-Napoca, în limbile maghiară și germană, în cadrul căreia au sfințit orga. Recent restaurat, instrumentul reprezintă una din creațiile meșterului Johannes Hahn, provenind din Biserica Evanghelică-Luterană din Chirpăr din județul Sibiu.
O investiție de aproape 60.000 de euro
„După doi ani de discuții și negocieri, frații noștri din Sibiu ne-au încredințat această orgă, inițial ca să ne asumăm restaurarea sa și ca să ne asigurăm că își va sluji în mod demn scopul pentru care a fost creată. Am acceptat această provocare și astfel a început procesul de restaurare a instrumentului”, afirmă un reprezentant al Bisericii Evanghelice-Luterane.
Procesul restaurării a presupus o investiție de aproape 60.000 de euro, sumă acoperită din fonduri proprii, donații ale organizațiilor bisericești partenere și prin contribuțiile obținute din vânzarea biletelor simbolice de la ediția precedentă a Maratonului Bach. De asemenea, organizatorii au anunțat că donațiile obținute la ediția de anul acesta a Maratonului vor fi redirecționate pentru acoperirea costurilor restante de restaurare a orgii.
Orga a fost oferită în custodie pentru o perioadă de 40 de ani
„Este o poveste tristă cu sașii care, în mare, au emigrat și au rămas multe biserici goale, nefolosite. Lângă Chirpăr, de exemplu, s-a prăbușit tavanul și s-a stricat orga. Din păcate, nu e un caz singural. Poate și cu această orgă s-ar fi întâmplat la fel, dar datorită unor eforturi comune, am reușit să o aducem aici.
Episcopul Adorjáni din Cluj a propus Episcopiei Luterane din Sibiu să salveze o orgă din regiune, fiind gata să ofere un loc și să procure fonduri pentru restaurare. Comisia pentru Orgi din cadrul Episcopiei, a cărui membru sunt și eu, a ajuns la concluzia că orga din Chirpăr, de pe lângă Harghita, ar avea cea mai mare nevoie de salvare.
Astfel, s-au dus tratative, iar, în final, s-a încheiat un contract de împrumut pentru 40 de ani. Este un împrumut gratuit pe care Protopopiatul Sibiu l-a făcut cu condiția ca orga să fie salvată printr-o restaurare profesionistă”, menționează organistul Erich Türk, pentru Cluj24.
„Totul a fost desfăcut în bucăți și reasamblat”
Instrumentul reprezintă una dintre ultime orgi Hahn construite și datează de la 1778. În momentul în care a fost descoperită la Chirpăr, era deja într-o stare precară și nu se mai cântase la ea de foarte mulți ani.
„În total, aproape opt luni de zile a lucrat echipa noastră la acest proiect. Dintr-o echipă de 10 persoane, am fost patru care am lucrat constant. Inițial, orga a fost demontată acum doi ani, dar lucrările de restaurare au început abia anul trecut în august, deoarece a luat ceva timp să se strângă fondurile necesare. Totul a fost desfăcut, restaurat și apoi reasamblat. Dedesubt, am găsit o parte din materialul original, de culoare crem. A fost o restaure completă care a readus instrumentul la starea lui inițială”, menționează pentru Cluj24, maestrul-constructor Magyar Arpad.
Restaurarea orgii, un omagiu adus ctitorului civilizației muzicale moderne, J.S. Bach
„Pentru noi, este un instrument deosebit care va funcționa în cadrul liturghiei luterane, dar, totodată, orga barocă conferă un aspect special și în afara slujbelor. Aceasta va cânta pentru întreaga societate iubitoare de muzică din Cluj. Astăzi este ziua marelui compozitor Bach și i-am dedicat sfințirea orgii. În cadrul maratonului care urmează, de dimineață până seară, vom audia, în diverse ipostaze, orga”, a afirmat Episcopul Dezső Zoltán Adorjáni, pentru Cluj24.
La eveniment a fost prezent și Ciprian Olinici, Secretarul de Stat pentru Culte, care a subliniat, în cadrul discursului său, rolul primordial al orgii ca instrument de propagare a muzicii sacre și implicit a prezenței lui Dumnezeu.
„Atmosfera din această seara m-a dus cu gândul la metafora des abordată a vocii creștinismului din zilele noastre, care asemenea muzicalității oferite de orga din aceasta seară, are nevoie de multe ori să fie restaurată”, relatează acesta.
Seara a culminat cu un concert festiv susținut de muzicieni de renume, precum Erich Türk, Horváth Zoltán, Csendes László, Jürg Leutert, Biró Anna și Dénes Anna, care au interpretat lucrări semnate de Johann Sebastian Bach, Johann Caspar Kerll, Arcangelo Corelli, Franz Schubert, Thomas Tomkins și Georg Friedrich Händel.
Prin acest proiect, tradiția muzicală barocă primește o nouă viață, iar Cluj-Napoca se îmbogățește cu un instrument de patrimoniu care va încânta generațiile viitoare.
Paula Mariuța