EVENIMENT
Astăzi, 29 septembrie, este Ziua Internațională a conștientizării risipei alimentare
Ziua internaţională de conştientizare a risipei alimentare (ONU) se sărbătoreşte pe 29 septembrie. Prin celebrarea acestei zile, se trage un semnal de alarmă la nivel mondial în vederea reechilibrării modului în care sunt produse şi consumate alimentele.
Pandemia de COVID-19 generează o serie de provocări majore în ceea ce priveşte securitatea alimentară în multe ţări, mai ales în cele mai sărace, unde au loc întreruperi în lanţurile de aprovizionare.
Pe de altă parte, producătorii și distribuitorii au pierdut piețe de desfacere ca urmare a măsurilor de carantină. Supermarketurile, donatorii cheie pentru băncile de alimente, au preferat să-şi păstreze rafturile aprovizionate, nu să doneze din produsele alimentare.
De ce este importantă reducerea risipei alimentare?
- Numărul persoanelor afectate de foamete a crescut, începând din 2014, tone de alimente comestibile fiind irosite zilnic.
- În momentul în care alimentele sunt irosite, toate resursele folosite pentru a le produce precum apa, pământul sau forţa de muncă sunt irosite.
- Scăderea sau eliminarea pierderilor de alimente în depozitele de deşeuri ar contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
- O treime din alimentele destinate consumului uman sunt pierdute sau irosite la nivel global. Peste 820 de milioane de oameni de pe întreg mapamondul suferă de foame în fiecare zi. În consecință, reducerea risipei alimentare ar contribui la estomparea foametei.
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






