Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Avioanele vor ateriza și pe ceață deasă pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Se va instala un sistem ILS de Categoria a III-a

Publicat


cartolina extindere terminal aeroport

Avioanele vor putea ateriza și pe ceață deasă pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj după ce se va instala un sistem modern, ILS, de Categoria a III-a, care va permite aterizarea aeronavelor și la o vizibilitate orizontală de 150 de metri față de 300 de metri cât este în prezent.

Directorul aeroportului clujean, David Ciceo, a declarat că investiția se află în fază de evaluare și face parte dintr-un proiect mai amplu, estimat la 440 de milioane de lei, care trebuie finalizat până la sfârșitul acestui an.

”Având în vedere că au evoluat echipamentele tehnice – emițătoare radio, balizaj și iluminare, încercăm să ajungem la Categoria a III-a prin asigurarea condițiilor de operare având în vedere problemele pe care le avem cu ceața.

În momentul de față avem Categoria a II-a și avioanele pot ateriza la o vizibilitate orizontală de 300 de metri, iar dacă reușim Categoria a III-a atunci aeronavele vor putea ateriza la o vizibilitate de 150 de metri, ceea ce va însemna o îmbunătățire semnificativă și rar vor mai fi probleme cauzate de ceață”, a spus Ciceo.

Potrivit acestuia, proiectul mai prevede extinderea terminalului de pasageri plecări pe latura de Nord, contractul pentru execuție, în valoare de 225 milioane de lei, urmând să fie finalizat în luna februarie.

Jumătate din finanțare provine din fonduri europene.

Măsura va fi luată în condițiile în care, în perioadele cu ceață deasă, mai multe avioane nu au putut ateriza pe Aeroportul Internațional ”Avram Iancu” Cluj-Napoca și au fost redirecționate fie la Budapesta fie la Sibiu sau Târgu Mureș.

În România, singurul aeroport care face parte din Categoria a III-a este ”Henri Coandă” București.

Sistemul ILS

Un sistem de aterizare instrumentală (Instrument Landing System – ILS) este un sistem de navigație bazat pe o serie de emițătoare radio care furnizează unui avion care vine la aterizare direcția și panta nominală de coborâre spre pistă.

Acesta este destinat pentru asigurarea unei aterizări în siguranță în condiții de zbor instrumental, adică în cazul unui plafon (baza norilor) coborât, sau a unei vizibilități scăzute datorită ceții, ploii sau ninsorii.

Un sistem ILS de Categoria a III-a, conform Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, este unul care, cu ajutorul echipamentelor auxiliare, în cazurile în care este necesar, furnizează informaţii de ghidare de la limita de acoperire a dispozitivului până la şi de-a lungul suprafeţei pistei.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un nou cutremur cu magnitudinea 4,9 a avut loc în Oltenia. S-a simțit și la Cluj

Publicat

De

Un cutremur cu magnitudinea 4,9 a avut loc în județul Gorj, luni după-amiaza. Seismul s-a simțit și la Cluj.

Potrivit Institutului Național de Fizica Pământului, cutremurul a avut loc la ora 16:02:17 și s-a produs în Oltenia, în județul Gorj.

Este vorba de un cutremur mediu cu magnitudinea de 4,9 grade, produs la adâncimea de 16,1 kilometri.

Un nou cutremur cu magnitudinea 4,9 a avut loc în Oltenia. S-a simțit și la Cluj

Cutremurul s-a produs la 19km NV de Targu Jiu, 64km NE de Drobeta-Turnu Severin, 70km S de Hunedoara, 84km S de Deva, 94km E de Resita.

Cutremurul s-a simțit din nou și la Cluj, destul de bine. Mai mulți clujeni au scris asta pe rețele sociale.

În luna februarie, mai multe cutremure au avut loc la Gorj, iar două dintre ele, de intensitate mai mare au fost simțite și îm județul Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incendiu la Pata Rât în Cluj-Napoca. Iară au luat foc DEȘEURILE

Publicat

De

pompieri incendiu bun bun

Pompierii clujeni au fost solicitați luni după amiaza la un incenduiu care a izbucnit la vechea rampă de deșeuri de la Pata Rât.

Echipajele ISU Cluj intervin în zonă.

Revenim cu amănunte.

Citește mai departe

EVENIMENT

Elena Udrea, condamnată DEFINITIV în dosarul Gala Bute. Are de executat 6 ani de ÎNCHISOARE

Publicat

De

elena udrea facebook

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins, luni, contestația depusă de Elena Udrea. Fostul ministru al Tursimului este condamnată pentru luare de mită și abuz în serviciu.

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Decizia de luni este definitivă. ICCJ a respins contestația formulată de fostul ministru.

Elena Udrea, condamnată definitiv în dosarul Gala Bute. Are de executat cei 6 ani de închisoare

„Respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatoarea condamnată Udrea Elena Gabriela împotriva sentinţei nr. 466 din data de 1 noiembrie 2022 pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1201/1/2022. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă contestatoarea condamnată la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariul parţial cuvenit apărătorului desemnat din oficiu pentru contestatoare, până la prezentarea apărătorului ales, în cuantum de 85 lei, rămâne în sarcina statului”, scrie în decizia de luni.

Elena Udrea a fost judecată pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul Gala Bute. Ea a părăsit ţara înainte de pronunţarea sentinţei și a fost prinsă în Bulgaria, lângă granița cu Grecia.

Citește și: Elena Udrea, scrisoare din puşcărie. „Stau ilegal departe de copilul meu”. E departe şi de afacerile din Cluj

Acum un an, ICCJ a respins o altă contestaţi a Elenei Udrea în dosarul Gala Bute.

Elena Udrea a fost extrădată din Bulgaria pe când voia să fugă în Grecia, în luna iunie a anului trecut, și este încarceartă la Penitenciarul Ploiești – Târgșorul Nou unde își ispășește deja pedeapsa de 6 ani de închisoare.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj-Napoca: Liniile 39 și 39 L vor fi SUPLIMENTATE

Publicat

bus m26

Începând de luni, 20 martie, numărul de vehicule alocate liniilor 39 și 39L este suplimentat, iar graficele de circulație ajustate, a transmis CTP Cluj-Napoca.

Datorită lucrărilor de modernizare a tramei stradale timpii de parcurs ai liniei 39 au crescut de la 65 minute la 75 minute. Pentru a putea fi respectate graficele de circulație numărul mijloacelor de transport a fost suplimentat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax