Connect with us

ACTUALITATE

Avertismentul Societăţii Române de Epidemiologie în privinţa coronavirusului. Pentru orice medicament sau preparat trebuie avizul medicului

Publicat


Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, prof. dr. Doina Azoicăi, a declarat, pentru www.cluj24.ro, că este riscantă folosirea oricărui medicament sau preparat prin care să fie prevenit sau combătut coronavirusul, atâta vreme cât cel în cauză nu are avizul unui medic specialist.

Declaraţia Doinei Azoicăi vine în contextul în care în spatiul public, pe reţelele de socializare circulă tot felul de recomandări sau contraindicaţii pentru un medicament sau altul.

“Oamenii trebuie încurajaţi şi sfătuiţi să urmeze recomandările de protecţie generale care sunt făute publice şi promovate. În aceste materiale este scris foarte clar că nicio persoană nu va lua un antiviral sau un medicament fără recomandarea medicului. Punct.

Fiecare face ce vrea în privinţa vitaminei C sau a altor asemenea medicamente. Eu ca specialist spun că nu ştiu, că nu am informaţia certificată ştiinţific ca să fac recomandarea că vitamina C poate fi luată pentru prevenirea coronavirusului. Luaţi-o aşa cum v-am redat-o. Dacă oamenii vor să ia vitamina C, dacă nu-i bună pentru coronavirus, atunci poate o fi bună pentru altele. Dar eu ca specialist şi ca om căruia îi cereţi un punct de vedere profesional, spun următorul lucru: orice persoană trebuie să se adreseze medicului pentru a-i recomanda sau a-i contraindica un medicament sau un preparat, oricare ar fi el.

Nu mă interesează ce spune orice medic de la Balş, de la Ministerul Sănătăţii sau de la OMS. Atâta vreme cât nu vine cu argumentul ştiinţific –care încă nu există- pe mine nu mă interesează. Nu a fost demonstrat ştiinţific şi argumentat ştiinţific că administrarea vitaminei C este bună sau nu este bună. Adică, dacă cuiva i-a trecut prin cap că hai să încercăm şi cu vitamina C, aşa mâine-poimâine o să lanseze că este bine cu, eu ştiu, extract de măduvă de gărgăriţă. Nu se poate aşa. Nu putem funcţiona în sistemul acesta haotic.

Dacă mi-aţi cerut mie punctul de vedere, acesta este: pentru orice medicament, indiferent care este el, trebuie cerut avizul medicului. Că e antiviral, că e antibiotic, că e vitamina C, că e orice, trebuie cerut punctul de vedere al medicului”, a spus Doina Azoicăi, pentru www.cluj24.ro.

Aceasta a mai spus că este foarte periculos ca toţi să-şi dea cu părerea, chiar dacă e vorba de medici.

“Deocamdată nu avem certitudini, nu avem din ce să facem un ghid faţă de vreun medicament sau preparat. Ca element pe care toată lumea trebuie să-l ştie este că singura modalitate de prevenire este reprezentată de calupul acela de măsuri făcute publice.

Din nefericire -şi asta este particularitatea situaţiei-, nu atât gravitatea cazurilor e problema, cât faptul că deocamdată nu avem certificată ştiinţific o metodă de terapie, de prevenţie prin utilizarea unor medicamente sau terapia cazurilor şi până în prezent nu este în utilizare populaţională un preparat vaccinal. Că vine unul şi spune că laptele de pisicuţă este bun pentru prevenirea sau tratamentul coronavirusului nu mă interesează.

Până nu este oficializat din punct de vedere al cercetării ştiinţifice şi al dovezilor ştiinţifice că vitamina C este sau nu este, cum pot să fac eu un ghid de recomandări? Dacă fiecare ne dăm cu părerea, ne ducem naibii cu toţii, nu din cauza coronavirusului, ci din cauza acestor informaţii atât de contradictorii şi atât de variate”, a mai spus Doina Azoicăi.

Prof. dr. Doina Azoicăi este medic primar epidemiolog, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Gr.T. Popa” din Iaşi şi preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujul, capitala ȘAHULUI. Campionul mondial Vishy Anand va disputa MECIURI cu 500 de copii

Publicat

sah copii

Clujul se va transforma, în perioada 13-14 iunie, într-o veritabilă capitală a șahului românesc. Peste 500 de elevi din clasele primare vor participa, joi dimineața, pe BTarena, la un festival în care bucuria și concentrarea își vor da mâna: Grand Prix „Educație prin șah„. Micuții șahiști vor juca partide de blitz, pe categorii de vârstă, în prezența multiplului campion mondial Vishy Anand.

sah

„Joi după-amiază și vineri, aproximativ 300 de jucători din țară și străinătate se vor reuni în cadrul competiției “Cluj Grand Prix Rapid”, a doua etapă din marele circuit anual Grand Prix România.

Clujul, capitala ȘAHULUI. Campionul mondial Vishy Anand va disputa MECIURI cu 500 de copii

Turneul se va desfășura tot pe BTarena, în sistem elvețian, 10 runde, 15’+5’’ – Open, fiind dotat cu premii în valoare de 30.000 euro. Directorul turneului este maestrul FIDE Alin Toma.

Cele două evenimente sunt organizate de Federația Română de Șah, în cadrul SportsFestival”, au transmis  organizatorii.

Cine e Vishy Anand

Viswanathan „Vishy” Anand, născut la 11 decembrie 1969, este un mare maestru indian de șah, fost de cinci ori campion mondial la șah. A devenit primul mare maestru din India în 1988 și are al optulea cel mai mare rating FIDE din toate timpurile. În 2022, a fost ales vicepreședinte al FIDE.

vishy anand

Cunoscut pentru viteza sa rapidă de joc în copilărie, Anand era numit și „Lightning Kid” la începutul carierei sale în anii 1980. De atunci s-a dezvoltat într-un jucător universal și mulți îl consideră cel mai mare jucător de șah rapid al generației sale.

Foto: Facebook

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

PNL, locul 1 la partide la Consiliul Județean Cluj, la votul politic, dar și la Consiliul Local Cluj-Napoca. Surpriza REPER

Publicat

Vot la Spitalul de Urgență Cluj cu urna mobilă

La votul politic pentru Consiliul Județean Cluj, PNL și-a adjudecat, duminică locul 1 obținând circa 33% din voturi, afirmă surse politice pentru Cluj24, rezultatele nefiind, însă, cele finale.

Liberalii sunt urmați de PSD cu 19%, USR cu 16%, UDMR cu 14% și AUR cu 10%, restul fiind voturi date unor partide mai mici care nu fac pragul.

PNL ar putea trimite în CJ (36 mandate), după redistribuire, un număr de 15 consilieri, cu 6 mai puțin decât are în prezent, PSD – 8, USR – 7, UDMR – 4 și AUR – 2.

REPER în Consiliul Locale Cluj-Napoca

În ceea ce privește Consiliul Local Cluj-Napoca, și aici PNL dă tonul, deși a pierdut mult față de alegerile locale din 2020, cu 36%.

PNL este urmat de USR cu 17%, UDMR – 14%, PSD – 11 %, AUR -10 și REPER – 8%, restul fiind voturi date partidelor mai mici care nu fac pragul.

Voturile pentru REPER, care va avea, ca și AUR, consilieri locali în premieră în Consiliul Local Cluj-Napoca, provin de la votanții lui Sabin Sărmaș.

Astfel, PNL ar putea trimite în Consiliul Local Cluj-Napoca (27 membri), după redistribuire, 12 consilieri (cu 4 mai puțini decât în prezent), USR și UDMR – 5, PSD și AUR – 2 și REPER – 1.

PNL poate face majoritate ca în mandatul precedent cu UDMR, căruia îi va reveni un post de viceprimar.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Mesajul lui Emil Boc, după câștigarea unui nou mandat de primar al Clujului

Publicat

Emil Boc
Emil Boc a a mulțumit, luni, clujenilor pentru că l-au votat duminică pentru câștigarea unui nou mandat de primar al municipiului Cluj-Napoca.
”Dragi clujeni,
Vă mulțumesc că mi-ați acordat încredere, astfel încât să pot continua munca la Primăria Municipiului Cluj-Napoca.
Vă mulțumesc din suflet tuturor celor care m-ați votat, care ați venit la vot indiferent de vreme.
Mulțumesc, de asemenea, tuturor celor care nu m-au votat. Vreau să vă asigur că vocea dumneavoastră a fost ascultată și auzită.
La Cluj, am reușit și vom reuși întotdeauna numai împreună. Am fost și voi rămâne primarul tuturor clujenilor. Vă mulțumesc!”, a transmis Boc.
Potrivit numărătorii paralele realizată de PNL Cluj, Emil Boc a obținut aproximativ 45% din voturi.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Răscruci, în Cluj. Două mașini implicate. O femeie dusă la SPITAL

Publicat

ambulanta

Un accident rutier a avut loc, luni, la Răscruci, în jud. Cluj. Au fost implicate două mașini. O femeie a fost dusă la spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe raza localității Răscruci. În accident au fost implicate două autoturisme, iar în interiorul unuia dintre acestea s-a aflat o femeie. Aceasta nu era încarcerată, dar acuza diverse dureri.

ACCIDENT la Răscruci, în Cluj. Două mașini implicate. O femeie dusă la SPITAL

Astfel, pentru a nu agrava posibilele leziuni, pompierii au extras-o în siguranță și au predat-o echipajului SMURD. În momentele următoare, femeia va fi transportată la spital.

La misiune iau parte pompierii de la Punctul de Lucru Jucu”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax