Connect with us

ACTUALITATE

Autoîngrijire în Epoca Digitală: Strategii pentru Deconectare și Reîncărcare

Publicat


digital

Tehnologia ne-a adus oportunități nemaivăzute, dar și provocări fără precedent în ceea ce privește autoîngrijirea. Cu toții suntem conectați permanent la dispozitivele noastre, iar impactul acestora asupra sănătății mintale și fizice devine tot mai evident.

Acest articol explorează strategii esențiale pentru autoîngrijire în lumea tehnologică agitată în care trăim, oferind modalități de deconectare și reîncărcare a minții și a corpului. Haide să le descoperim împreună!

Impactul tehnologiei asupra autoîngrijirii

Stresul și anxietatea sunt două din cele mai des întâlnite probleme de sănătate în societatea modernă, iar tehnologia poate contribui semnificativ la amplificarea acestor probleme.

Fluxul constant de informații, notificări și presiunea de a fi mereu conectați pot duce la creșterea nivelului de stres.

În plus, prezența pe rețelele de socializare poate induce anxietate legată de comparația cu ceilalți, fenomen denumit „anxietatea FOMO” (fear of missing out).

Totodată, utilizarea dispozitivelor digitale înainte de culcare poate afecta negativ calitatea somnului.

Ecranele luminoase ale telefoanelor și tabletelor pot perturba ritmul natural, făcând adormirea mai dificilă. Acest lucru poate duce la insomnie și la un somn de slabă calitate, care, la rândul său, poate afecta sănătatea fizică și mentală pe termen lung.

Seducția constantă a dispozitivelor digitale se manifestă prin tendința noastră de a verifica telefonul sau alte dispozitive în mod obsesiv.

Această dependență poate să ne distragă de la sarcinile zilnice, să ne reducă productivitatea și să ne împiedice să ne concentrăm pe momentele importante din viața noastră.

De asemenea, poate contribui la sentimentul de agitație și la senzația de a fi mereu ocupat, ceea ce poate avea un impact negativ asupra stării noastre generale de bine.

Strategii esențiale pentru autoîngrijire în era digitală
În lupta cu influența tehnologiei asupra vieții noastre de zi cu zi, adoptarea unor strategii de autoîngrijire bine gândite este esențială pentru a ne menține sănătatea mentală și fizică. Aici ai câteva strategii care pot fi benefice mai ales pe termen lung.

Conștientizarea utilizării tehnologiei

●      Monitorizarea timpului petrecut online: Începeți prin a înregistra cât timp petreceți pe dispozitivele digitale într-o zi. Această conștientizare vă va ajuta să identificați potențialele excese și să luați măsuri pentru a le reduce.

●      Identificarea dependenței digitale: Învățați să recunoașteți semnele dependenței de tehnologie, precum sentimentul de neliniște sau anxietatea atunci când sunteți departe de dispozitive. Identificarea acestor semnale vă poate ajuta să vă adresați mai eficient acestei probleme.

Programarea timpului pentru autoîngrijire

●      Stabilirea limitelor pentru utilizarea tehnologiei: Stabiliți momente ale zilei sau ale săptămânii în care vă impuneți limite stricte pentru utilizarea tehnologiei. De exemplu, puteți decide să nu verificați emailurile sau rețelele de socializare în primele ore ale dimineții sau înainte de culcare. Puteți de altfel să limitați timpul pe platforme de divertisment ca SlotsCalendar pentru mai multe beneficii.

●      Crearea unei rutine zilnice de autoîngrijire: Încorporați în rutina zilnică activități de autoîngrijire precum meditația, exercițiile fizice și timpul de calitate cu cei dragi. Această rutină vă va ajuta să vă mențineți echilibrul și să vă încărcați bateriile în mod regulat.

Metode de relaxare și mindfulness

●      Tehnicile de meditație pentru reducerea stresului: Învățați și practicați tehnici de meditație care vă pot ajuta să vă relaxați, să vă eliberați de stres și să vă reconectați cu sinele.

●      Practicarea mindfulness în viața de zi cu zi: Învățați să fiți mai prezenți și conștienți în momentele din obișnuită. Practicarea unei metode de mindfulness poate aduce claritate și liniște într-o lume agitată.

Exercițiul fizic și nutriția echilibrată

endorfine

●      Beneficiile activității fizice regulate: Faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a vă menține corpul sănătos și pentru a elibera endorfinele, care vă pot îmbunătăți starea de spirit.

●      Alimentația sănătoasă pentru o minte și un corp sănătos: Consumați o dietă echilibrată și variată pentru a vă asigura că aveți energia necesară pentru a vă menține concentrarea și sănătatea mentală.

Conexiuni umane offline

●      Întâlniri cu prietenii și familia în persoană: Faceți eforturi pentru a vă întâlni cu cei apropiați în viața reală. Interacțiunile umane autentice pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării dumneavoastră emoționale.

●      Participarea la evenimente sociale offline: Implicați-vă în comunitatea locală și luați parte la evenimente care vă permit să vă faceți noi prieteni și să vă conectați cu oamenii în afara mediului online.

Sănătatea somnului

●      Obiceiuri pentru îmbunătățirea calității somnului: Dezvoltați obiceiuri sănătoase de somn, cum ar fi mersul la culcare și trezirea la aceleași ore în fiecare zi, pentru a vă asigura un somn odihnitor.

●      Evitarea utilizării tehnologiei înainte de culcare: Reduceți expunerea la ecranele dispozitivelor digitale în orele de seară pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Deconectare digitală și reîncărcarea minții

În era tehnologică rapidă în care trăim, o pauză completă de la tehnologie poate fi salvatoare.

Beneficiile unei vacanțe digitale sunt evidente. În primul rând, aceasta permite relaxarea minții și eliberarea de la stresul și anxietatea constantă generate de ecranele dispozitivelor noastre.

În timpul unei astfel de pauze, avem oportunitatea de a reconecta cu lumea reală și cu ceilalți oameni, ceea ce adesea ne scapă în timpul dependenței noastre de dispozitivele digitale.

Timp petrecut în aer liber

De asemenea, petrecerea timpului în natură aduce numeroase efecte benefice asupra sănătății noastre mintale și fizice.

Acest lucru include reducerea stresului, îmbunătățirea stării de bine și creșterea creativității. În natură, suntem departe de zgomotul și agitația urbană, ceea ce ne permite să ne eliberăm mintea și să ne regăsim liniștea interioară.

Încercați activități ca drumeții în pădure, camping, ciclism montan, pescuit, sau chiar simpla plimbare în parc.

Aceste activități ne ajută să ne reconectăm cu mediul natural și să ne încărcăm cu energie proaspătă și vitalitate.

Creativitate, Eliberare și Obiceirui noi

creativitate

Pentru a ne reîncărca mintea, este esențial să încurajăm creativitatea în viața noastră. Practicarea activităților artistice sau creative poate fi o modalitate excelentă de a ne exprima și dezvolta noi talente. De asemenea denotă și puțină iubire de sine.

Putem încerca pictura, sculptura, scrisul, sau oricare altă formă de artă care ne interesează. Aceste activități nu numai că distrag de la tehnologie, dar ne permit și să  eliberăm creativitatea interioară.

De asemenea, dezvoltarea unor hobby-uri offline poate fi o sursă de reîncărcare a minții și a dezvoltării de respect de sine. Acestea pot varia de la gătit, grădinărit, până la construcții DIY sau chiar yoga.

Participarea la astfel de activități ne ajută să ne concentrăm pe prezent, să ne dezvoltăm abilități noi și să ne simțim mai împliniți în viață.

În concluzie, autoîngrijirea în era digitală nu este doar o opțiune, ci o necesitate pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea.

Adoptarea strategiilor și a multor tehnici de relaxare discutate în acest articol ne poate ajuta să ne deconectăm de la tehnologie și să ne reîncărcăm mintea și corpul, exact așa cum trebuie.

Este timpul să găsim un echilibru între lumea digitală și autoîngrijire pentru a trăi o viață mai sănătoasă și mai fericită.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Accident cu motocicletă în Cluj-Napoca. Motociclistul, cetățean străin, preluat de ambulanță

Publicat

titu 1

Un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o motocicletă a avut loc, duminică, pe B-dul Nicolae Titulescu din Cluj-Napoca. 

Din primele informații, motociclistul, un cetățean străin. a fost rănit, dar este conștient și cooperant.

A fost preluat de o ambulanță de la SAJ Cluj.

Pompierii asigură măsurile specifice de prevenire și stingere a incendiilor, aceștia intervenind cu o autospecială cu modul de descarcerare.

titu 2

titu 3

Citește mai departe

EVENIMENT

Care este starea de sănătate a echipajului de la Raliul Clujului, căzut cu mașina într-o râpă

Publicat

De

raliu pilot

Sâmbătă, în prima zi a Raliului Clujului Star Lubricants, echipajul cu numărul de concurs 114 format din Tudor Pătruțoiu – pilot, respectiv Alin Vasile Cosman – copilot, a suferit un accident pe finalul probei speciale „Dângău 2”.

În urma producerii accidentului, conducerea competiției a fost notificată prin semnalul SOS al dispozitivului de urmărire și monitorizare al automobilului de concurs, fiind direcționate automat toate dispozitivele medicale prezente la fața locului: ambulanța SMURD TIM – Terapie Intensivă Mobilă, cel mai înalt nivel de echipare, precum și MIV-ul – automobil medical de prim-ajutor.

Citește și FOTO. Accident la Raliul Clujului. O mașină a căzut într-o râpă. Pilotul și copilotul, la spital

”Până la ajungerea echipelor medicale, ambii sportivi s-au autoextras din automobilul ajuns într-o râpă cu o adâncime de peste 7 metri, însă au solicitat intervenția echipajului de descarcerare dată fiind diferența de nivel foarte mare între drum (probă) și locul în care ajunseseră. Intervenția – atât cea medicală cât și cea de extracție – s-au derulat cu promptitudine, cei doi membri ai echipajului fiind preluați de ambulanța SMURD TIM și transportați la UPU – a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.

Care este starea celor doi

Predați medicilor de gardă, sportivilor li s-au făcut toate investigațiile de specialitate ce se impun: CT, analize și stabilizare. Florin Matei, președintele Comisiei Medicale a FRAS s-a aflat într-o neîntreruptă legătură cu medicii și echipajele medicale, informându-ne despre starea celor doi sportivi. Pilotul – Tudor Pătruțoiu – a suferit o fractură costală pe partea stângă, producându-se și un pneumotorax – firesc în cazul unor asemenea fracturi puternice. În ceea ce privește starea copilotului – Alin Vasile Cosman – acesta a suferit la rândul său o fractură costală, însă fără urme de pneumotorax, precum și o factură de claviculă.
Starea ambilor sportivi este una bună, evident, cu durerile aferente. Important este că ambii rămân internați la Secția de Pneumoftiziologie sub supraveghere, până când vor considera medicii de specialitate că este necesar.
Le dorim ambilor sportivi o recuperare ușoară și însănătoșire grabnică”, arată organizatorii raliului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Clujenii cer scări rulante la pasajul din Piața Gării. ”Ar ridica nivelul de confort pentru cei cu bagaje”

Publicat

gara

Clujenii cer Primăriei instalarea scărilor rulante în pasajul din Piața Gării, ca o soluție modernă pentru a-i ajuta pe călătorii cu bagaje să ajungă mai ușor la tren sau în stațiile de transport în comun.

”S-au promis aceste facilități de multa vreme, dar nu se întâmplă nimic. Scările rulante ar face ca mulți pietoni sa nu mai traverseze în zona gării în mod neregulamentar. Dacă ar exista aceste scări, ar creste circulația prin pasaje și probabil va creste și curățenia din ele.

Câteodată pe scări este un miros care nu face cinste Clujului. Nu mai vorbim ca pentru călătorii cu bagaje, scara rulanta ar ridica nivelul de confort și ar însemna un prim atribut pentru nivelul de civilizație cu care ne lăudăm”, a spus un locuitor al municipiului Cluj-Napoca.

Citește mai departe

CULTURA

FOTO. Dramă, pasiune și iubiri periculoase în luna octombrie, pe scena Operei Române Cluj-Napoca

Publicat

ope 1

Luna octombrie aduce pe scena Operei Naționale Române Cluj-Napoca povești fascinante, personaje complexe și trăiri unice.

Carmen este un personaj enigmatic, cu o personalitate fascinantă. Liberă și imprevizibilă, protagonista operei lui Georges Bizet își urmează propriile dorințe într-o societate dominată de reguli stricte. Don José se îndrăgostește iremediabil de Carmen, femeia seducătoare care cucerește privirile tuturor, și o urmează într-o lume plină de riscuri. Iubirea devine o obsesie care îl transformă într-un personaj marcat de gelozie și furie.

O reprezentație SOLD OUT, la care sunt așteptați toți admiratorii acestei opere: CARMEN, duminică, 1 octombrie, începând cu ora 18:30!

Baletul modern TÂNĂRUL ȘI MOARTEA prezintă destinul tragic al celor trei protagoniști. Compozitorul Constantin Rîpă oferă acestei producții un puternic caracter filosofic, care face referire la atitudinea de resemnare și care a manifestat interes pentru mari personalități culturale românești.

Te invităm vineri, 6 octombrie, începând cu ora 18:30, să asiști la o producție în care moartea este privită ca o consecință a sacrificiului de sine sau a intensității dragostei – o bogăție de semnificații sugerate prin pași de dans!

Vestul Sălbatic

ope 2

LA FANCIULLA DEL WEST– o poveste despre iubire, minciună, situații dramatice și intrigi intense. Pătrundem împreună în atmosfera Vestului Sălbatic, unde Minnie – o femeie puternică, independentă – și Dick Johnson – un bandit al unei trupe de hoți – luptă pentru iubire, încălcând legea.

Într-o regiune precum Vestul Sălbatic, în care legea este dictată de arme și aventura plutește în aer, Jack Rance completează triunghiul amoros, reprezentând coloana vertebrală a justiției și echilibrului. Însă în spatele corectitudinii se ascunde un personaj tumultuos, care dezvoltă o obsesie pentru Minnie.

Va putea Jack să câștige în lupta pentru justiție și pentru inima femeii iubite?

Pătrunde în povestea operei LA FANCIULLA DEL WEST alături de cei trei protagoniști și află deznodământul alături de noi vineri, 27 octombrie și duminică, 29 octombrie, începând cu ora 18:30!

Nu ratați tururile ghidate, unde puteți afla totul despre ceea ce se întâmplă în spatele cortinei, precum și despre istoria sau arhitectura clădirii și a instituției lirice clujene în general!

ope 3

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax