Connect with us

ACTUALITATE

Autoîngrijire în Epoca Digitală: Strategii pentru Deconectare și Reîncărcare

Publicat


digital

Tehnologia ne-a adus oportunități nemaivăzute, dar și provocări fără precedent în ceea ce privește autoîngrijirea. Cu toții suntem conectați permanent la dispozitivele noastre, iar impactul acestora asupra sănătății mintale și fizice devine tot mai evident.

Acest articol explorează strategii esențiale pentru autoîngrijire în lumea tehnologică agitată în care trăim, oferind modalități de deconectare și reîncărcare a minții și a corpului. Haide să le descoperim împreună!

Impactul tehnologiei asupra autoîngrijirii

Stresul și anxietatea sunt două din cele mai des întâlnite probleme de sănătate în societatea modernă, iar tehnologia poate contribui semnificativ la amplificarea acestor probleme.

Fluxul constant de informații, notificări și presiunea de a fi mereu conectați pot duce la creșterea nivelului de stres.

În plus, prezența pe rețelele de socializare poate induce anxietate legată de comparația cu ceilalți, fenomen denumit „anxietatea FOMO” (fear of missing out).

Totodată, utilizarea dispozitivelor digitale înainte de culcare poate afecta negativ calitatea somnului.

Ecranele luminoase ale telefoanelor și tabletelor pot perturba ritmul natural, făcând adormirea mai dificilă. Acest lucru poate duce la insomnie și la un somn de slabă calitate, care, la rândul său, poate afecta sănătatea fizică și mentală pe termen lung.

Seducția constantă a dispozitivelor digitale se manifestă prin tendința noastră de a verifica telefonul sau alte dispozitive în mod obsesiv.

Această dependență poate să ne distragă de la sarcinile zilnice, să ne reducă productivitatea și să ne împiedice să ne concentrăm pe momentele importante din viața noastră.

De asemenea, poate contribui la sentimentul de agitație și la senzația de a fi mereu ocupat, ceea ce poate avea un impact negativ asupra stării noastre generale de bine.

Strategii esențiale pentru autoîngrijire în era digitală
În lupta cu influența tehnologiei asupra vieții noastre de zi cu zi, adoptarea unor strategii de autoîngrijire bine gândite este esențială pentru a ne menține sănătatea mentală și fizică. Aici ai câteva strategii care pot fi benefice mai ales pe termen lung.

Conștientizarea utilizării tehnologiei

●      Monitorizarea timpului petrecut online: Începeți prin a înregistra cât timp petreceți pe dispozitivele digitale într-o zi. Această conștientizare vă va ajuta să identificați potențialele excese și să luați măsuri pentru a le reduce.

●      Identificarea dependenței digitale: Învățați să recunoașteți semnele dependenței de tehnologie, precum sentimentul de neliniște sau anxietatea atunci când sunteți departe de dispozitive. Identificarea acestor semnale vă poate ajuta să vă adresați mai eficient acestei probleme.

Programarea timpului pentru autoîngrijire

●      Stabilirea limitelor pentru utilizarea tehnologiei: Stabiliți momente ale zilei sau ale săptămânii în care vă impuneți limite stricte pentru utilizarea tehnologiei. De exemplu, puteți decide să nu verificați emailurile sau rețelele de socializare în primele ore ale dimineții sau înainte de culcare. Puteți de altfel să limitați timpul pe platforme de divertisment ca SlotsCalendar pentru mai multe beneficii.

●      Crearea unei rutine zilnice de autoîngrijire: Încorporați în rutina zilnică activități de autoîngrijire precum meditația, exercițiile fizice și timpul de calitate cu cei dragi. Această rutină vă va ajuta să vă mențineți echilibrul și să vă încărcați bateriile în mod regulat.

Metode de relaxare și mindfulness

●      Tehnicile de meditație pentru reducerea stresului: Învățați și practicați tehnici de meditație care vă pot ajuta să vă relaxați, să vă eliberați de stres și să vă reconectați cu sinele.

●      Practicarea mindfulness în viața de zi cu zi: Învățați să fiți mai prezenți și conștienți în momentele din obișnuită. Practicarea unei metode de mindfulness poate aduce claritate și liniște într-o lume agitată.

Exercițiul fizic și nutriția echilibrată

endorfine

●      Beneficiile activității fizice regulate: Faceți exerciții fizice în mod regulat pentru a vă menține corpul sănătos și pentru a elibera endorfinele, care vă pot îmbunătăți starea de spirit.

●      Alimentația sănătoasă pentru o minte și un corp sănătos: Consumați o dietă echilibrată și variată pentru a vă asigura că aveți energia necesară pentru a vă menține concentrarea și sănătatea mentală.

Conexiuni umane offline

●      Întâlniri cu prietenii și familia în persoană: Faceți eforturi pentru a vă întâlni cu cei apropiați în viața reală. Interacțiunile umane autentice pot avea un impact semnificativ asupra bunăstării dumneavoastră emoționale.

●      Participarea la evenimente sociale offline: Implicați-vă în comunitatea locală și luați parte la evenimente care vă permit să vă faceți noi prieteni și să vă conectați cu oamenii în afara mediului online.

Sănătatea somnului

●      Obiceiuri pentru îmbunătățirea calității somnului: Dezvoltați obiceiuri sănătoase de somn, cum ar fi mersul la culcare și trezirea la aceleași ore în fiecare zi, pentru a vă asigura un somn odihnitor.

●      Evitarea utilizării tehnologiei înainte de culcare: Reduceți expunerea la ecranele dispozitivelor digitale în orele de seară pentru a îmbunătăți calitatea somnului.

Deconectare digitală și reîncărcarea minții

În era tehnologică rapidă în care trăim, o pauză completă de la tehnologie poate fi salvatoare.

Beneficiile unei vacanțe digitale sunt evidente. În primul rând, aceasta permite relaxarea minții și eliberarea de la stresul și anxietatea constantă generate de ecranele dispozitivelor noastre.

În timpul unei astfel de pauze, avem oportunitatea de a reconecta cu lumea reală și cu ceilalți oameni, ceea ce adesea ne scapă în timpul dependenței noastre de dispozitivele digitale.

Timp petrecut în aer liber

De asemenea, petrecerea timpului în natură aduce numeroase efecte benefice asupra sănătății noastre mintale și fizice.

Acest lucru include reducerea stresului, îmbunătățirea stării de bine și creșterea creativității. În natură, suntem departe de zgomotul și agitația urbană, ceea ce ne permite să ne eliberăm mintea și să ne regăsim liniștea interioară.

Încercați activități ca drumeții în pădure, camping, ciclism montan, pescuit, sau chiar simpla plimbare în parc.

Aceste activități ne ajută să ne reconectăm cu mediul natural și să ne încărcăm cu energie proaspătă și vitalitate.

Creativitate, Eliberare și Obiceirui noi

creativitate

Pentru a ne reîncărca mintea, este esențial să încurajăm creativitatea în viața noastră. Practicarea activităților artistice sau creative poate fi o modalitate excelentă de a ne exprima și dezvolta noi talente. De asemenea denotă și puțină iubire de sine.

Putem încerca pictura, sculptura, scrisul, sau oricare altă formă de artă care ne interesează. Aceste activități nu numai că distrag de la tehnologie, dar ne permit și să  eliberăm creativitatea interioară.

De asemenea, dezvoltarea unor hobby-uri offline poate fi o sursă de reîncărcare a minții și a dezvoltării de respect de sine. Acestea pot varia de la gătit, grădinărit, până la construcții DIY sau chiar yoga.

Participarea la astfel de activități ne ajută să ne concentrăm pe prezent, să ne dezvoltăm abilități noi și să ne simțim mai împliniți în viață.

În concluzie, autoîngrijirea în era digitală nu este doar o opțiune, ci o necesitate pentru a ne menține sănătatea și bunăstarea.

Adoptarea strategiilor și a multor tehnici de relaxare discutate în acest articol ne poate ajuta să ne deconectăm de la tehnologie și să ne reîncărcăm mintea și corpul, exact așa cum trebuie.

Este timpul să găsim un echilibru între lumea digitală și autoîngrijire pentru a trăi o viață mai sănătoasă și mai fericită.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

George Simion (AUR): Am primit o scrisoare din Belarus?

Publicat

George Simion acuză abuzuri

Cu siguranță mai țineți minte momentul când statul-paralel a decis să încerce să mă intimideze, fix cu câteva zile înainte de alegerile din iunie.

Atât eu, cât și colegii mei am trecut prin niște abuzuri incredibile, instrumentate de un procuror care poate să fie numit în orice fel dar nu și echidistant.

George Simion (AUR): Am primit o scrisoare din Belarus?

Membrii AUR au fost ridicați de poliție de la casele lor, ne-au fost confiscate telefoanele și laptopurile în plină campanie. Murdară treabă!

Dar iată că, din păcate, abuzurile domnului procuror Rareș Petru Stan continuă.

Am tot solicitat, în ultima lună, să îmi fie returnat telefonul, având în vedere că asupra mea nu planează nicio acuzație, fapt confirmat chiar și de către Procuratură.

Ieri am primit într-un final un răspuns oficial din partea autorităților. Știți care a fost acesta? Că nu îmi pot returna telefonul pentru că nu am dovedit că este al meu. Nu, nu glumesc. Asta este motivarea oficială a unor băieți șmecheri care se cred dumnezei în țara asta.

Pe lângă această comunicare absurdă venită din partea procurorului Rareș Petru Stan, care de peste o lună de zile și mie și colegilor mei ne reține, în mod abuziv, instrumentele de comunicare, am informații clare că dânsul a și comunicat date din dosar unor membri marcanți din PNL.

Un comportament cu adevărat european, dacă i-am întreba pe Ciolacu și pe Ciucă.

Abuzuri care par a fi similare cu cele din țări precum Belarus și Rusia

Rog, pe această cale, Procurorul General și Inspecția Judiciară să intervină pentru a opri abuzurile domnului procuror Rareș Petru Stan, abuzuri care par a fi similare cu cele din țări precum Belarus și Rusia.

Este inacceptabil ca un membru al Procuraturii Generale să fie lăsat să își creeze propriul său „câmp tactic”, lovind în stânga și în dreapta, agățându-se de toate dosarele cu risc înalt de mediatizare pentru a-și construi o carieră.

Sunt primul om politic care și-a anunțat candidatura la Prezidențiale în acest an. Evident, i-am deranjat pe băieții șmecheri din sistem.

“Vă am în spate pe voi!”

În același timp, sunt singurul candidat la funcția de Președinte care și-a prezentat planul politic – Planul Simion.

Sunt conștient că mi-am pus în cap o bună parte din statul-paralel care a ținut această țară în sărăcie în ultimii 34 de ani. Vor să mă doboare, dar n-au înțeles un lucru important: vă am în spate pe voi!

Anul acesta ne luăm țara înapoi din mâinile lor. Și de la anul ne asigurăm că legea va fi respectată în România de toți, nu doar de „fraierii” care își plătesc taxele la timp și contribuie la bunăstarea societății.

Departamentul de comunicare al Alianței pentru Unirea Românilor

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Cum arată noile echipamente ale fotbaliștilor de la CFR Cluj

Publicat

Jucătorii echipei CFR Cluj și-au prezentat noile echipamente de joc, pentru sezonul 2024-2025. „Feroviarii” se pregătesc pentru primul meci din sezon.

Echipa CFR Cluj și-a prezentat noile echipamente pentru sezonul 2024-2025. Uniformele au fost prezentate într-o ședință foto la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, fotomodele fiind unii dintre cei mai populari jucători ai echipei: Ciprian Deac, Mario Camora, Matei Ilie, Panagiotis Tachtsidis sau Daniel Bîrliba.

„Și fotbalul e o artă. Faceți cunoștință cu echipamentele noastre de joc din sezonul 2024/2025”.

S-a dat startul noului sezon al Superligii

Vineri s-a dat startul sezonului 2024-2025 al Superligii de fotbal, cu două meciuri: Farul Constanţa – Unirea Slobozia și FC Hermannstadt – Universitatea Craiova.

„Feroviarii” joacă primul meci al sezonului duminică, 14 iulie, de la ora 19, cu Dinamo Bucureşti.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Întăriri în atac. Vladislav Blănuță și Franck Tchassem, bineveniți de „U” Cluj

Publicat

„U” Cluj bifează două noi mutări menite să întărească compartimentul ofensiv și le spune bun venit lui Vladislav Blănuță și Franck Tchassem.

Universitatea a anunțat vineri că a semnat un contract cu Franck Tchassem (25 de ani), unul dintre cei mai buni jucători ai sezonului precedent al ligii a III-a. Atacantul camerunez care poate evolua și în benzi a marcat 17 goluri în 27 de partide pentru CSM Focșani, alături de care a promovat în liga secundă.

17 goluri marcate pe parcursul campionatului

Noul jucător a ajuns pentru prima dată în România în 2019. Plecat de la Academia de Fotbal AS Metelots Douala din Camerun, acesta a semnat cu Șomuz Fălticeni, echipă din al treilea eșalon. A mai evoluat pentru Știința Miroslava, unde a marcat șase goluri, dar și la Viitorul Dăești, unde a reușit să înscrie de 10 ori.

În sezonul 2023/2024, Tchassem a jucat pentru CSM Focșani. A avut o contribuție importantă la promovarea echipei în liga secundă prin cele 17 goluri marcate pe parcursul campionatului.

De asemenea, atacantul Vladislav Blănuță (22 de ani) va evolua pentru „U” timp de un sezon, venind sub formă de împrumut de la FC U Craiova 1948.

Crescut în fotbalul italian

Născut la Hîncești în Republica Moldova, Vladislav Blănuță a luat contact cu fotbalul în Cehia, trecând și prin academia celor de la Slavia Praga. A mai evoluat la nivel de juniori pentru Rapid București și Pescara.

La nivel juvenil a câștigat Supercupa Italiei la categoria Primavera 2 în sezonul 2020/2021 cu Pescara. A debutat la nivel de seniori pentru clubul italian în sezonul 2020/2021 într-un meci de Seria B. În total, a strâns șapte prezențe în tricoul celor de la Pescara.

Fotbalul românesc, un nou capitol

În septembrie 2022, Vladislav Blănuță a luat primul contact cu fotbalul românesc, semnând cu FC U Craiova 1948. A fost unul dintre cei mai buni tineri jucători în ultimul sezon, marcând opt goluri pentru formația din Bănie în 31 de partide de campionat.

Jucător în naționala U21 a României

Deși a evoluat pentru naționalele de juniori ale Republicii Moldova, noul nostru jucător a fost naturalizat în luna octombrie a anului trecut. A jucat în două partide din calificările EURO U21 pentru România.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la o hală din Florești. Fum pe strada Eroilor

Publicat

Un incendiu a izbucnit la o hală de pe strada Eroilor din comuna Florești. Fumul gros a fost vizibil de pe mai multe străzi din comună.

Pompierii din Florești și din Cluj-Napoca au intervenit la un incendiu izbucnit vineri seară la o hală de pe strada Eroilor din comuna Florești.

FOTO. Incendiu la o hală din Florești. Fum pe strada Eroilor

Incendiul s-a produs la o boxă de circa 100 mp, parte componentă a halei, fiind lichidat rapid. Din fericire, nu au fost persoane rănite.

„Pompierii din cadrul Detașamentelor 2 și 1 Cluj-Napoca au fost alertați în urmă cu puține momente despre producerea unui incendiu în interiorul unei hale de pe strada Eroilor, din comuna Florești. Imediat s-au deplasat la fața locului echipajele de la Punctul de Lucru Florești, iar în paralel au fost mobilizate câte o autospecială și o autoscară de la Detașamentele 1 și 2 Cluj-Napoca. Din fericire, situația nu a fost una de amploare. Mai exact, incendiul s-a produs la o boxă (parte componentă a halei), pe o suprafață de aproximativ 100 mp. Incendiul a fost lichidat rapid, în limitele găsite. Nu sunt persoane care să solicite îngrijiri medicale”, a transmis ISU Cluj.

Sursa foto: Facebook/ Grupul celor care trăiesc în Florești sau Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax