ADMINISTRAȚIE
ATENȚIE. Stația de transport în comun Fabrica de bere va fi RELOCATĂ

Stația Fabrica de bere va fi relocată cu aproximativ 60 de metri, din cauza lucrărilor la Calea Moților și Calea Mănăștur, anunță Compania de Transport Public Cluj-Napoca.
Stația Fabrica de Bere va fi relocată în perioada 10 -20 martie.
Atenție. Stația de transport în comun Fabrica de bere va fi relocată
Potrivit CTP, stația va fi mutată cu aproximativ 60 de metri spre Calea Mănăștur, în dreptul imobilului nr.116.
Lucrările la Calea Moților și Calea Mănăștur sunt o parte din proiectul municipalității clujene, care vizează modernizarea coridorului pe axa Est – Vest prin reducerea suprafeței carosabile, rezultând 4 benzi de circulație cu gabarit redus, 2 benzi dedicate pentru transportul public și 2 benzi pentru circulația rutieră, cu lățime de 3 metri.
Calea Moților, segmentul dintre str. Mărginașă și str. Clinicilor, va avea aceeași configurație cu cea de pe Calea Mănăștur.
Obiectivul acestui proiect vizează creșterea mobilității urbane durabile și accesibile, precum și creșterea calității vieții clujene, anunșă municipalitatea.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Doi veterani de război, trecuți de 100 de ani, sărbătoriți de prefectul Clujului și MApN. Bujori cu tricolor în piept

Doi veterani de război, unul din Gherla și unul din Cluj-Napoca, au fost sărbătoriți, luni, de prefectul județului Cluj, Maria Forna, și de MApN, prin comandantul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, general – maior Bogdan Cernat, cu ocazia Zilei Veteranilor, celebrată în 29 aprilie.
Primul sărbătorit a fost Iosif Rus, cel mai în vârstă locuitor din județ, care a depășit 109 ani. Acesta este acum colonel în rezervă și a fost locotenent în cel de-al Doilea Război Mondial, unde a luptat pe front și a ajuns până în Caucaz.
”Am fost până în Caucaz în 1942. S-a oprit frontul, că a început atacul asupra orașului Stalingrad, că era să ajungem până la Cotul Donului. În aprilie 1943, a început o mare ofensivă și am fost rănit. O schijă mi-a intrat în picior, dar am avut noroc că schija a ieșit pe unde a intrat, împinsă de mușchi, iar medicii s-au mirat și au spus că așa ceva este un caz la un milion.
Am luat parte și la cedarea Ardealului, în 30 august 1940. Eram locotenent cu regimentul din Dej pe graniță, pe Valea lui Mihai, iar după ce s-a cedat, am trecut prin momente foarte grele. Soldații plângeau când au aflat”, a povestit Rus.
Bujor cu tricolor în piept
Prefectul Clujului, Maria Forna, i-a urat lui Iosif Rus sănătate și i-a mulțumit pentru întreaga lui activitate, după care i-a prins în piept o floare de bujor cu tricolor, simbolul veteranilor de război. Aceasta i-a înmânat o diplomă, un buchet de flori și un tort aniversar.
Iosif Rus a primit și o scrisoare din partea ministrului Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, care i-a fost înmânată de generalul Cernat.
Secretul longevității, să îți ții mintea ocupată
Sărbătoritul, fost profesor în Gherla. a precizat că unul dintre secretele longevității sale este faptul că-și păstrează mintea ocupată, citește ziare, romane, completează sudoku, integrame, învață limba engleză și duminică se pregătește să meargă la vot.
”Viața până la 100 de ani e ușoară, a fost bine. Și tata a trăit până la 95 de ani, de la el moștenesc. Nu am fost bolnav, nu am avut nicio zi de concediu medical în 43 de ani de muncă. Mulțumesc lui Dumnezeu că mă mai ține”, a mai spus Rus, care s-a pensionat în 1980.
Telegrafistă la Transmisiuni
Maria Donescu, maior în rezervă din Cluj-Napoca, a fost telegrafistă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a activat într-o unitate de Transmisiuni din Tâncăbești.
Și acesteia i-a prins prefectul Clujului un bujor cu tricolor în piept și i-a urat sănătate.
”Vă mulțumesc din suflet”, a spus sărbătorita, care a mărturisit că se simte bine la vârsta pe care o are.
Maria Donescu a împlinit 100 de ani în 1 aprilie, primind, luni, diploma din partea Prefecturii Cluj și scrisoarea din partea ministrului Apărării, flori și tortul aniversar.
Mesajul prefectului Clujului
”Într-un gest de profund respect și recunoștință, i-am întâlnit astăzi pe doamna maior Maria Donescu și pe domnul colonel Iosif Rus, doi dintre venerabilii veterani de război ai județului nostru.
Întâlnirea a fost încărcată de emoție și a avut loc în semn de apreciere pentru sacrificiul și curajul de care domniile lor au dat dovadă în timpul conflagrației celui de al Doilea Război Mondial.
Am ascultat cu atenție poveștile și rememorările trecutului și am admirat spiritul de camaraderie și patriotism care i-au animat pe cei care au luptat pentru țară.
Această întâlnire reprezintă un simbol al legăturii dintre generații și un omagiu adus tuturor celor care și-au dedicat viața apărării valorilor naționale. Gestul nostru de astăzi reconfirmă respectul profund al comunității pentru veteranii de război și recunoașterea rolului lor esențial în istoria României.
Stimați veterani de război, vă mulțumim pentru tot ceea ce ați făcut pentru națiunea română!”, a spus Maria Forna.
Alături de prefectul Maria Forma și de generalul- maior Bogdan Cernat, la cele două momente de sărbătoare au mai participat colonelul Ioan Munteanu- comandantul Bazei 4 Logistică „Transilvania”, colonelul Paul Saghin- comandantul Centrului Militar Zonal Cluj și locotenent-colonel Ioana Mirela Cioară- comandantul comenduirii de garnizoană Cluj-Napoca, primarul municipiului Gherla, Ovidiu Drăgan.
EVENIMENT
PREMIERĂ. Primele RECONSTRUCȚII mamare asistate robotic au fost făcute pro-bono la MedLife Cluj

Grupul MedLife continuă să inoveze în chirurgia oncologică și reconstructivă, realizând în premieră la Cluj-Napoca primele reconstrucții mamare asistate robotic din sistemul privat, de altfel printre primele intervenții de acest tip din Europa de Est. Intervențiile au avut loc în perioada 21–22 aprilie, în cadrul Spitalului MedLife Humanitas, cu ajutorul robotului chirurgical da Vinci.
„Cele două intervenții au fost realizate pro bono pentru paciente care suferiseră mastectomii în urma unui diagnostic de cancer de sân. Echipa operatorie a fost coordonată de Dr. Maximilian Muntean, chirurg plastician, alături de Dr. Daniel Murariu, român stabilit în Statele Unite, și de doi medici americani – Dr. Chris Campbell și Dr. Peter Deptula.
PREMIERĂ. Primele RECONSTRUCȚII mamare asistate robotic au fost făcute pro-bono la MedLife Cluj
Reconstrucția s-a realizat prin tehnica DIEP (Deep Inferior Epigastric Perforator), considerată standardul de aur în reconstrucția mamară microchirurgicală. Procedura presupune recoltarea unui lambou de piele și grăsime din zona inferioară a abdomenului, fără a afecta mușchiul abdominal. Țesutul este apoi complet deconectat de la vasele de sânge din zona donatoare și reatașat la vasele din zona pieptului. Acest tip de reconstrucție oferă un rezultat natural, durabil, și presupune un risc scăzut de complicații, precum herniile abdominale.
Procedura presupune și utilizarea microscopului chirurgical pentru realizarea anastomozelor vasculare, precum și efectuarea unei angiografii finale cu verde de indocianină – o substanță fluorescentă – pentru verificarea circulației sanguine la nivelul sânului reconstruit.
„Pacientele sunt așteptate să se externeze în mai puțin de o săptămână”
Prin utilizarea robotului da Vinci, medicii au putut efectua incizii mai mici, cu impact minim asupra țesuturilor, ceea ce se traduce printr-o recuperare mai rapidă, risc redus de complicații și o reintegrare socială accelerată. Fiecare intervenție a durat aproximativ 6 ore, iar pacientele sunt așteptate să se externeze în mai puțin de o săptămână, cu reluarea activităților curente în decurs de 2–3 săptămâni.
„Această intervenție este un pas esențial în modernizarea reconstrucției mamare în România. Robotul ne oferă o precizie superioară și reduce semnificativ trauma asupra zonei donatoare. Ne bucurăm că am putut oferi acestor paciente o soluție avansată, cu beneficii reale pentru calitatea vieții post-operatorii”, a declarat Dr. Maximilian Muntean, coordonatorul echipei chirurgicale.
Spitalul MedLife Humanitas Cluj-Napoca face parte din Grupul MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, care deține cea mai extinsă rețea de spitale private la nivel național, cu 16 unități mono și pluridisciplinare. Pe lângă infrastructura extinsă și acoperirea națională, MedLife se remarcă și prin dotările sale de ultimă generație, incluzând o serie de echipamente robotice de ultimă generație – 6 roboți daVinci, 1 robot BrainLab și 4 sisteme de neuronavigație.
Grupul MedLife își consolidează astfel poziția de lider în inovație și tehnologie medicală de top, cu o echipă pregătită să extindă utilizarea chirurgiei robotice în diverse specialități, în beneficiul pacienților din întreaga țară”, se arată în comunicatul spitalului.
EVENIMENT
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea partidei cu Dinamo: E visul meu ca un jucător care vine de pe bancă să CÂȘTIGE un meci

CFR Cluj o va întâlni, luni seara în deplasare, pe Dinamo. Dan Petrescu, antrenorul clujenilor, a prefațat duelul din etapa a 6-a din play-off-ul Superligii.
„Sincer să fiu, mi-aș fi dorit mai multe soluții. Și în atac, și pe benzi. Vreau să am mai multe soluții. Asta e realitatea. Dar am dus-o așa până la urmă, cu echipa asta. Și e greu. Dar mi-aș fi dorit mai multe soluții. E important ce ai pe bancă.
Dan Petrescu (CFR Cluj), înaintea partidei cu Dinamo: E visul meu ca un jucător care vine de pe bancă să CÂȘTIGE un meci
Mereu pun presiune pe jucătorii de pe bancă. E visul meu ca un jucător care vine de pe bancă să câștige un meci. Asta înseamnă că e motivat. Așa a fost la Barcelona – Real Madrid. Și la „U” Cluj la fel, jucătorii de pe bancă au adus ceva în plus.
Aici se joacă acest campionat. Și poate de aceea FCSB e pe primul loc. Are o bancă foarte puternică. Asta e realitatea. Dar cu acești jucători am ajuns aici și sper să facem un meci normal și să câștigăm. Nu mai vreau să facem un meci excelent ca până acum. Spectacolul nu-ți aduce niciun punct.
Vreau să se schimbe puțin. Nu vreau să mai avem multe ocazii, vreau să avem puține ocazii și să marcăm. Nu mai contează cum jucăm. Noi am jucat foarte bine în multe meciuri, dar nu am câștigat tot.
Vreau să jucăm cât mai rău și să câștigăm. Adică să jucăm ce trebuie. Și să avem puțin noroc, că ne-a cam părăsit. De acum înainte vrem să fim pragmatici. Avem cel mai bun atac, dar nu atacul câștigă campionatul.
Faptul că toți jucătorii de la Dinamo sunt apți acum arată ce sezon am avut. A trebuit mereu să jucăm cu cei mai buni, cel mai greu. Nimic ușor pentru noi în acest sezon. Așa va fi în continuare. Va fi un meci foarte greu, de care pe care. Avem și ghinionul că jucăm cu o echipă care nu are nimic de pierdut. Orice ar fi, Dinamo iese cu capul sus. Presiunea e pe noi”, a declarat Dan Petrescu.

Paștele Blajinilor, cunoscut și drept „Paștele Morților”, este o sărbătoare păstrată în special în zonele rurale, atipică din punct de vedere bisericesc. Este una dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox dedicate comemorării celor adormiți.
În popor, oamenii credeau că blajinii se număra printre cei dintâi oameni de pe pământ. Aceștia trăiau fără femeile lor, stând cu ele doar 30 de zile pe an, în scopul procreației. Incapabili de a săvârși fapte rele, blajinii se aflau dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apa Sâmbetei, pe Ostroavele Albe, scrie Alba24.
Paștele Blajinilor: semnificații, TRADIȚII și superstiții
Paștele Blajinilor are loc la o săptămână după Paștele Ortodox. Această sărbătoare are o profundă încărcătură spirituală și este dedicată celor plecați dintre noi. Oamenii merg la cimitire, aprind lumânări, se roagă și oferă daruri de suflet în memoria celor răposați.
În credința populară, în lunea după Duminica Tomii se sărbătorește Paștele Blajinilor. În folclor, Blajinii mai sunt cunoscuți și sub numele de rohmani. Paștele blajinilor este o sărbătoare populară care nu are o rânduială specifică în tipicul bisericesc. În credința ortodoxă se pune accent și pe cultul morților. Paștele blajinilor sau Paștele morților reprezintă în sine amintirea tuturor celor care au murit.
În această zi, bătrânii dădeau de-a dura ouă roșii în amintirea Blajinilor, iar în Bucovina se mânca la iarbă verde, unde multe firimituri erau lăsate să cada intenționat pe pământ, întru pomenirea celor morți. În cele mai multe locuri din țara noastră, oamenii merg în această zi la cimitire, dând de pomană ouă roșii, pască și cozonac și punând flori pe morminte.
Credincioșii curăță mormintele rudelor, le decorează cu flori, lumânări și icoane. Este un gest de respect, dragoste și continuitate spirituală.
Preotul oficiază o slujbă religioasă la cimitir, unde sunt pomeniți toți cei răposați. Se aduc colivă, vin roșu și pomelnice cu numele celor dragi.
Ce să nu faci în această zi
Se spune că de Paștele Blajinilor nu ai voie să coci sau să speli haine. Nici să bați covoare nu este acceptat, pentru că zgomotul făcut îi poate speria pe blajinii care se întorc în această zi specială de pe lumea cealaltă pentru a se ruga și a ține post pentru cei vii. Se spune că spiritele blajinilor intră în biserică la Sfânta Liturghie.
Se împart ouă roșii sau bani celor necăjiti, mai ales dacă sunt copii. De asemenea, tot de Paștele Blajinilor este bine să faci pomană dacă ai avut un deces recent în familie.
Se mai spune că nu ai voie să îi vorbești de rău pe cei care s-au dus dintre noi, chiar dacă nu ai avut înțelegere cu aceștia. Se spune că morții care sunt bârfiți de Paștele Blajinilor pot face necazuri în casele oamenilor. La țară se crede că blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omorî animalele aflate în câmp, însetându-le chiar și dacă beau apă.
Ce se oferă de pomană de Paștele Blajinilor:
Ouă roșii
Cozonac
Pască
Colivă
Fructe, dulciuri
Vin roșu
Vase și prosoape (învelite în batiste sau ștergare)
Înainte de a fi împărțite toate bunurile trebuie sfințite.