Connect with us

EVENIMENT

ATENȚIE pe cine lăsați în casă. Tânăr de 21 de ani, reținut de polițiștii clujeni după ce a FURAT bani de la femei în vârstă

Publicat


Două femei de peste 80 de ani din județul Cluj au rămas fără bani după ce au au primit în casă un tânăr care le-a bătut la ușă să le ofere covoare cadou. Polițiștii au reușit să-l găsească și să recupereze prejudiciul.

Polițiștii Secției 7 Rurală Gherla au reținut în 12 iunie, pentru 24 de ore, un tânăr de 21 de ani din Târgu Mureș, bănuit de săvârșirea a două infracțiuni de furt, din locuințe situate în localitatea clujeană Borșa.

Tânărul a fost depistat de polițiști la scurt timp după comiterea unui al doilea furt, având asupra lui suma de 3.100 lei.

ATENȚIE pe cine lăsați în casă. Tânăr de 21 de ani, reținut de polițiștii clujeni după ce a FURAT bani de la femei în vârstă

Polițiștii au demarat cercetările la data de 9 iunie, când o femeie de 85 de ani sesiza faptul că în urmă cu două zile a permis accesul unui tânăr în locuința sa, după ce acesta i-ar fi prezentat faptul că oferă cadou covoare personelor vârstnice, cu venituri modeste.

După ce a intrat în casă, tânărul a profitat de neatenția femeii și i-a sustras din portmoneu 4.000 de lei, după care a plecat.

În 12 iunie, polițiștii au fost sesizați despre faptul că în jurul orei 11.00, din locuința unei femei în vârstă de 84 de ani, un tânăr, folosind același pretext, ar fi sustras 3.000 de lei și un card bancar.

După câteva ore, în jurul orei 13.00, în baza investigațiilor derulate, tânărul de 21 de ani bănuit de comiterea celor două infracțiuni de furt a fost identificat și depistat de polițiști în Cluj-Napoca, având asupra lui peste 3.100 de lei.

Activitățile derulate de polițiști au condus la recuperarea în totalitate a prejudiciilor.

În baza probatoriului administrat, poliţiştii au dispus măsura reţinerii faţă de tânărul de 21 de ani, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de furt.

În cursul zilei de marți, persoana reținută va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Gherla în vederea luării unei măsuri preventive.

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Acțiune de amploare în centrul Clujului. Tânăr depistat de polițiști cu substanțe interzise, pe Piezișă

Publicat

Polițiștii și jandarmii din Cluj au desfășurat o acțiune de amploare, în centrul municipiului, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Peste 100 de persoane au fost verificate și au fost date 15 amenzi.

Poliția Municipiului Cluj-Napoca, împreună cu jandarmi din Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio Pop” și polițiști locali, au desfășurat, în noaptea de 2 noiembrie, o acțiune integrată de control în zonele intens frecventate ale orașului. Acțiunea a avut ca principal scop prevenirea și combaterea faptelor violente și a consumului de substanțe interzise.

„În data de 2 noiembrie, între orele 02:00 și 04:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, alături de jandarmi din Gruparea de Jandarmi Mobilă „Ștefan Cicio Pop” și polițiști locali, au desfășurat o acțiune integrată de control în zonele intens frecventate din oraș, pentru a preveni și combate faptele violente și consumul de substanțe interzise.

Intervenția, desfășurată pe străzile Piezișă și în Piața Unirii, a avut ca scop prevenirea faptelor antisociale pentru respectarea ordinii publice, inclusiv a legislației privind circulația rutieră și de a combate deținerea, consumul sau vânzarea de substanțe interzise”, a transmis IPJ Cluj.

15 sancțiuni aplicate de polițiști

În cadrul acțiunii, au fost legitimate 114 persoane și verificate 45 de autovehicule. Astfel, s-a impus aplicarea a 15 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea ordinii și liniștii publice, dar și a legislației rutiere, mai arată IPJ Cluj.

Tânăr depistat cu substanțe interzise, pe Piezișă

Pe durata desfășurării acțiunii, pe strada Piezisa a fost depistat un tânăr de 29 de ani asupra căruia au fost găsite două plicuri cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Plicurile în cauză au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Peste 70 de sesizări pe zi, în medie, pe platforma MyCluj. Cele mai frecvente probleme semnalate de clujeni

Publicat

De

Clujenii sunt tot mai activi în semnalarea problemelor din oraș prin platforma MyCluj, unde pot să raporteze direct către Primărie situații ce necesită intervenția autorităților locale.

Între 1 ianuarie 2022 și 30 octombrie 2024, platforma a înregistrat un număr impresionant de 72.862 de solicitări, o medie de peste 70 de sesizări pe zi.

În această perioadă, cele mai multe sesizări au vizat problemele legate de străzi, alei, trotuare și poduri (13.267 de solicitări), urmate de parcări neregulamentare (12.852 de solicitări) și spații verzi și parcuri (9.974 de solicitări).

Număr de sesizări în creștere de la an la an

De la an la an, numărul solicitărilor a crescut constant:

  • 2022: 20.882 de solicitări, cu cele mai multe raportări pe domeniile străzi/alei/trotuare/poduri (3.768), parcări neregulamentare (4.217) și spații verzi/parcuri (2.696).
  • 2023: 28.990 de solicitări, principalele probleme semnalate fiind legate de străzi/alei/trotuare/poduri (4.964), parcări neregulamentare (4.888) și spații verzi/parcuri (3.808).
  • 2024: 22.990 de solicitări până în data de 30 octombrie, cu raportări privind starea străzilor și aleilor (4.529), parcările neregulamentare (3.742) și spațiile verzi (3.468). 957 de sesizări sunt în lucru în prezent.

Aplicația, lansată în 2017 de Primărie

Lansată în anul 2017 de către Primăria Cluj-Napoca, prin aplicația My Cluj se pot face sesizări de încălcări sau probleme în oraș. Aceasta este gratuită și poate fi descărcată de pe dispozitivele de tip smartphone care folosesc sistemele de operare Android sau iOS.

De asemenea, aplicația este disponibilă și în varianta pentru desktop și poate fi accesată pe mycluj.e-primariaclujnapoca.ro sau de pe website-ul Primăriei www.primariaclujnapoca.ro.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO. Accident la ieșire din Turda. O minoră a fost transportată la spital

Publicat

Un accident s-a petrecut sâmbătă dimineață, la ieșirea din Turda spre Autostrada Transilvania. O tânără de 17 ani a fost transportată la spital pentru investigații medicale suplimentare.

Pompierii din Turda au avut, sâmbătă dimineață, o intervenție la un accident rutier petrecut la ieșire din Turda. Două mașini au fost implicate.

O minoră a fost transportată la spital

O tânără de 17 ani a fost rănită ușor în accident, fiind transportată la spital pentru investigații suplimentare.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut la ieșire din Turda, spre A3. În accident au fost implicate două autoturisme, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. O minoră de 17 ani a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare. La o primă evaluare, aceasta suferise afecțiuni ușoare. Din partea ISU Cluj, la misiune au intervenit o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Update

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj a arătat cum s-a petrecut accidentul de la ieșire din Turda.

„Astăzi, 2 noiembrie, în jurul orei 09:50, a avut loc un accident rutier pe DN1 E81, la intersecția cu strada Armatei, implicând două autovehicule.

Din primele verificări, o femeie de 36 de ani, de cetățenie străină, care conducea un autoturism dinspre strada Armatei, nu ar fi acordat prioritate unui alt autoturism care circula pe DN1, în direcția Turda, condus de un bărbat de 51 de ani.

În urma impactului, o minoră în vârstă de 16 ani, pasageră în autoturismul condus de bărbat, a necesitat îngrijiri medicale și a fost transportată la spital.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative. Cercetările continuă pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor în care a avut loc accidentul”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

De luni, înapoi la ȘCOALĂ. Încep cursurile celui de-al doilea MODUL al anului școlar

Publicat

scoala facebook emil boc (4)

Luni, 4 noiembrie, elevii vor începe cursurile celui de-al doilea modul al anului şcolar 2024-2025, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei.

Cel de-al doilea modul se desfăşoară de luni, 4 noiembrie, până vineri, 20 decembrie.

De luni, înapoi la ȘCOALĂ. Încep cursurile celui de-al doilea MODUL al anului școlar

Anul şcolar 2024-2025 este structurat pe intervale de cursuri şi intervale de vacanţă astfel:

Intervale de cursuri:

– de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;
– de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;
– de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educaţiei, cu părinţii/reprezentanţii legali ai acestora şi cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităţilor de învăţământ;
– de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;
– de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Intervale de vacanţă:

– de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;
– de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marţi, 7 ianuarie 2025;
– o săptămână, la decizia inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în perioada 10 februarie – 2 martie 2025;
– de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;
– de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

În zilele nelucrătoare sau de sărbătoare legală prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil nu se organizează cursuri.

Programul naţional „Şcoala altfel” şi Programul „Săptămâna verde” se desfăşoară în perioada 9 septembrie 2024 – 30 mai 2025, în intervale de câte cinci zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unităţii de învăţământ.

La clasele din învăţământul liceal – filiera tehnologică şi din învăţământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Şcoala altfel” şi „Săptămâna verde” se organizează activităţi de instruire practică, urmărind şi scopul acestor programe.

„Inspectoratele şcolare pot aproba modificări ale structurii anului şcolar”

În situaţia suspendării cursurilor conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, măsurile privind parcurgerea integrală a programei şcolare prin modalităţi alternative stabilite de consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ nu se dispun în perioada vacanţelor şcolare.

În situaţii deosebite, bine fundamentate, în funcţie de condiţiile climaterice locale speciale şi de specificul şcolii, inspectoratele şcolare pot aproba, cu avizul Ministerului Educaţiei, la cererea conducerii unităţilor de învăţământ, modificări ale structurii anului şcolar.

Aprobarea modificării structurii anului şcolar se acordă în condiţiile asigurării parcurgerii integrale a programei şcolare, precum şi a posibilităţii ca toţi elevii să participe, fără restricţii, la examenele şi evaluările naţionale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax