ACTUALITATE
Atenție la igienă! Măsuri „4D” de la Cluj împotriva coronavirusului și “distanțarea de vectorii biologici” și de focarele de infecție
Un bio-economist clujean, Adrian Toader, care are dublă cetățenie, română și americană, avertizează asupra intensificării activităților biologice odată cu venirea căldurii și care sunt potențiale focare de infecție.
”Din ce în ce mai multe muște de casă și țânțari, furnici, gândaci, vor începe să ne deranjeze, dar nu numai atât. Răspândesc boli. Ce-i de făcut? Suntem nevoiți mai mult ca niciodată acum în contextul pandemiei, să facem ceea ce știm de mult că trebuie făcut. Igienă maximă. Măsuri drastice de igienă în „4D” – Distanțare socială, Dezinfecție, plus mai nou Dezinsecție și Deratizare.
Mare atenție la sistemele de canalizări și stațiile de epurare, scurgeri de apă menajeră care sunt adevărate focare de infecție. Ignoranța poate să ne distrugă”, a spus Toader.
Ca oricare alți microbi sau numiți și agenți patogeni, noul coronavirus se poate extinde prin intermediul vectorilor biologici activi sau mecanici. Sunt cunoscuți o gamă largă de agenți patogeni, precum viruși, bacterii, paraziți, spori/micelii/fungi, care sunt transmiși prin intermediul muștelor, țânțarilor, gândacilor de bucătărie, furnicilor de casă, puricilor omului, ploșnițelor, etc., șoarecilor și șobolanilor.
Animalele de companie pot fi contaminate
Aș include aici ca mijloc de transport al agenților patogeni chiar și animalele de companie scoase la plimbare care pot fi contaminate prin contact și apoi pot transfera agenții patogeni în locuințe sau chiar direct proprietarilor lor.
Acești vectori biologici nu numai că ating frecvent suprafețele contaminate cum ar fi solul, diverse obiecte și suprafețe, mânere, clanțe, mai toate prăfuite, alimente, dar se și hrănesc din gunoaie și dejecții, transportând astfel microbi dintr-o parte în alta.
Muștele de casă care sunt unele dintre cele mai răspândite insecte pe glob reprezintă un pericol deosebit.
Datorită mobilității extrem de mari precum și constituția corpului lor a cărui suprafață este acoperită de peri, microcheți extrem de mici dar numeroși alături de macrocheți care sunt mai mari și mai puțini, au capacitatea de a colecta, transporta și astfel răspândi prin atingere numai o multitudine de microbi. Cu atât mai mult considerând faptul că aceste insecte depun secreții și dejecții pe suprafețele care le ating.
Trebuie măsuri preventive
În acest moment nu sunt evidențe științifice care să pună în evidență în mod specific rolul acestor vectori biologici în transmiterea a noului coronavirus SARS-CoV-2 care produce boala COVID-19. Oricum, se cunosc foarte bine rolul acestor vectori biologici în transmiterea multor alți viruși, bacterii, paraziți, ciuperci.
Există destul de multe evidențe și motive să luăm măsuri preventive spre a reduce șansele propagării virusului. De abia am început să ne confruntăm cu acest nou virus și iată că avem pandemie.
Prioritățile actuale sunt salvarea vieții oamenilor și prevenirea răspândirii acestui extrem de agresiv virus. Pentru aceasta, exercitarea tuturor măsurilor de igienă sunt impuse. Igienă la toate nivelurile.
Există destul de multe studii ce confirmă faptul că vectorii biologici reprezintă un pericol extrem de mare în răspândirea bolilor infecțioase, fie virale, bacteriene sau parazitare.
Acum o dată cu venirea căldurii vectorii biologici devin din ce în ce mai activi. Cunoscând modul lor de viață, precum și viabilitatea noului coronavirus în aer, pe suprafețe și în medii organice, avem toate motivele să luăm măsuri imediate spre a împiedica răspândirea virușilor pe calea vectorilor biologici, nu numai a oamenilor dar și celorlalte ființe vii, cu atât mai mult cu cât răspândirea, activitatea și mobilitatea lor este mai intensă. Aceste măsuri nu sunt speciale.
Sunt bine cunoscute, de bun simț dar din păcate de mult prea multe ori sunt trecute cu vederea sau nu luate foarte serios. Ignoranța poate să ucidă.
Noul coronavirus (SARS-CoV-2) rămâne viabil foarte mult timp pe suprafețe și cu atât mai mult în medii organice precum dejecțiile umane, arată studiile.
Nu sunt stații de epurare
Se cunoaște faptul că multe dintre localitățile din România, printre acestea fiind și localități unde sunt persoane aflate în carantină sau izolare la domiciliu, nu sunt dotate cu stații de epurare complet funcționale, ba chiar în unele zone sunt inexistente.
Multe dintre canalizări nu sunt funcționale sau sunt defecte astfel că scurgerile ajung la suprafață. Colectarea scurgerilor de canalizare în multe localități nu sunt supuse niciunui tratament de neutralizare a agenților patogeni existenți în aceste ape evacuate. De asemenea este cunoscut faptul că sunt foarte multe localități unde latrinele sunt încă folosite, adevărate focare de infecție.
Deci, pentru prevenirea răspândirii agenților patogeni în general, nu numai a noului coronavirus , se impune distanțarea socială (om-om) dar este recomandat și “distanțarea de vectorii biologici” (om-animale). Astfel, atât autoritățile locale și centrale precum și fiecare dintre noi cetățenii trebuie să acționăm imediat și în mod hotărăt la aplicarea măsurilor „4D” Distanțare socială, Dezinfecție, Dezinsecție și Deratizare a spațiilor publice, străzile, magaziilor de alimente, locuițelor, curților.
În special a latrinelor și grajdurilor de animale, acestea fiind adevărate focare de infecție.
Câteva recomandări pentru această situație de pandemie
Pentru muștele de casă sunt recomandate capcanele mecanice, muștele fiind atrase și capturate pe hârtie lipicioasă. Capcanele sunt mult mai economice (chiar dacă nu sunt aspectoase) și toxicitatea pentru om redusă spre deosebire de aerosoluri.
Soluții pe bază de clor sunt recomandate pentru latrine. În localitățile, zonele unde sunt persoane carantinate sau în izolare, măsurile de mai sus se impun și mai mult. Rozătoarele, precum șoarecii și șobolanii, pot fi îndepărtați cu aparate generatoare de ultrasunete precum și alte metode clasice care pot diminua populația acestora. Asemenea în cazul gândacilor de bucătărie și a furnicilor de casă.
În ceea ce privește evacuările apelor menajere și canalizărilor care nu sunt dotate cu instalații de epurare sau care nu sunt funcționale, se pot instala lămpi de mare putere cu lumină în spectrul ultraviolet (lămpi UV) care permanent să radieze în mod direcționat și cuprinzând complet întreaga secțiune transversală a apei evacuate.
Puterea și dispunerea lămpilor se va calcula în funcție de parametrii apelor, debit, adâncime astfel să se asigure o expunere a apei contaminate cât mai completă, intensă și mai îndelungată.
În ceea ce privește spitalele care au secții desemnate pentru COVID-19, fie doar aflate în carantină, pacienți sau cadre medicale, este de recomandat ca evacuarea conductelor de canalizare să fie tratată imediat la primul cămin de colectare și direcționare a apei cu radiații ultraviolet (UV).
O astfel de măsură care adresează neutralizarea primului cămin de canalizare ca focar de infecție, poate să rămână în efect și după ce pandemia va trece, pentru prevenirea răspândirii bolilor infecțioase în general.
Instalații UV cu caracter permanent se pot executa ulterior la toate clădirile desemnate ca spitale, clinici, cabinete medicale dar și puncte de cazare de anumite dimensiuni sau puncte de colectare ce servesc mai multe clădiri, imobile, pe zone bine determinate chiar cu mult înainte ca apele menajere să ajungă la stațiile de epurare.
Astfel se va reduce șansa ca vectorii biologici să ajungă la agenții patogeni purtați astfel de apele menajere.
Locațiile unde sunt plasate persoanele în carantină pot avea, măcar acum în timpul stării de urgență, căminele de canalizare dotate cu lămpi UV pentru decontaminarea apelor de canalizare evacuate imediat la ieșirea din imobil spre a preveni scurgerea lor mai departe în sistemul de colectare și reducerea contactului cu vectorii biologici care mai departe pot răspândi noul coronavirus.
Spre deosebire de insecticide și alți compuși chimici, radiațiile UV au un impact nociv redus asupra sistemului ecologic și pot fi aplicate acum în mod temporar până când autoritățile vor avea posibilitatea să pună la punct stațiile de epurare.
Totuși, de la evacuarea din imobilele desemnate pentru carantină până la o stație de epurare, fie aceasta funcțională la parametri normali, apa menajeră are o cale lungă de străbătut iar șobolanii au timp pentru a vizita aceste cămine și căi de evacuare.
Coșurile de gunoi, alte focare de infecție
Coșurile de gunoi, alte focare de infecție, necesită a fi permanent acoperite, preferabil cu capace ce se potrivesc. Gunoiul trebuie colectat destul de frecvent și dispus cât mai departe de zonele populate. Gunoaiele dacă nu pot fi imediat incinerate acestea trebuiesc tratate chimic și îngropate pentru a preveni cât mai mult accesul păsărilor, a muștelor, șoarecilor, șobolanilor, etc.
Angajații de la salubritate vor lua măsurile necesare de protecție în manipularea resturilor menajere care au un grad destul de ridicat de toxicitate și reprezintă un hazard biologic. Pentru aceasta, activitatea firmelor de salubritate trebuie mai mult apreciată.
În concluzie, trebuie să exercităm atenție sporită la igienă și să aplicăm minuțios măsurile „4D”, distanțare socială, dezinfecție, dezinsecție și deratizare împotriva noului coronavirus, respectiv și împotriva vectorilor biologici care potențial pot contribui la răspândirea virusului.
Să respectăm distanțarea socială așa cum este recomandată de către autorități și în paralel, mai ales o dată cu încălzirea vremii să aplicăm și “distanțarea noastră de vectorii biologici”. Ignoranța poate să ne distrugă.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Kelemen Hunor: UDMR își asumă responsabilitatea unor „ministere-cheie”. Vom lucra pentru protejarea cetăţenilor
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunţat, duminică seară, că formaţiunea politică pe care o conduce îşi va asuma responsabilitatea unor „ministere-cheie”.
Ministerul de Finanțe și cel al Dezvoltării revine UDMR în noul Guvern care va fi condus, cel mai probabil, tot de Marcel Ciolacu.
Kelemen Hunor: UDMR își asumă responsabilitatea unor „ministere-cheie”. Vom lucra pentru protejarea cetăţenilor
„UDMR se alătură noului Guvern asumându-şi responsabilitatea unor ministere-cheie. Tanczos Barna va ocupa funcţia de ministru al Finanţelor şi viceprim-ministru, iar Cseke Attila va coordona Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
Vom lucra pentru protejarea cetăţenilor şi pentru a readuce echilibrul şi raţiunea în procesul decizional!”, a scris liderul UDMR pe Facebook.
“Ne-am asumat Ministerul de Finanţe, un minister foarte greu”
Kelemen Hunor spune că formaţiunea politică pe care o conduce a venit în campania electorală cu „soluţii raţionale”. ”În campania electorală noi am propus soluţii raţionale, un program de guvernare raţional şi am spus că trebuie să se întoarcă vocea raţiunii în Guvernul României. Într-o situaţie dificilă din punct de vedere politic, într-o criză politică majoră şi într-o situaţie dificilă din punct de vedere bugetar ne-am asumat responsabilitatea de a intra în Guvern şi a contribui la rezolvarea acestor probleme pe termen scurt şi pe termen mediu şi lung.
Noi am spus că vrem să fim prezenţi în acest guvern cu oameni foarte bine pregătiţi. Ne-am asumat Ministerul de Finanţe, un minister foarte greu, şi Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice”, a spus Kelemen Hunor.
EVENIMENT
Dan Petrescu, antrenorul CFR Cluj, a împlinit duminică 57 de ani. ”Elevii” lui i-au făcut ziua mai frumoasă
Antrenorul echipei de fotbal CFR Cluj, Dan Petrescu, a împlinit duminică 57 de ani.
Fostul internațional român a jucat în cariera sa la echipe ca Steaua București, Chelsea și Foggia, iar după retragerea din activitate a ales cariera de antrenor.
Dan Petrescu, antrenorul CFR Cluj, a împlinit duminică 57 de ani. ”Elevii” i-au făcut un cadou frumos
Daniel Vasile Petrescu s-a născut la 22 decembrie 1967, în București.
În cariera de jucător, Petrescu a evoluat pe postul de fundaș dreapta, debutând la Steaua București, cu care a jucat și o finală a Cupei Campionilor Europeni. S-a consacrat pe plan internațional la Chelsea Londra, la care a jucat timp de cinci sezoane.
După retragerea din activitate, a devenit antrenor, prima echipă pregătită de Petrescu fiind Sportul Studențesc. Cu CFR Cluj și Unirea Urziceni a câștigat titlul de campion al României.
Pe bancă și de ziua lui
Dan Petrescu și-a petrecut și ziua de naștere pe banca stadionului.
Duminică, CFR Cluj a jucat cu Oțelul Galați, iar ”vișiniii” au reușit să câștige ultimul meci din acest an, terminând pe un loc în play-off.
EDUCATIE
OFICIAL. Daniel David, propus de PNL pentru Ministerul Educației. Ce ministere mai are partidul condus de Ilie Bolojan
Ilie Bolojan a anunțat, duminică, propunerile PNL pentru pozițiile din viitorul Guvern.
Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai este propus de PNL pentru a prelua funcția de ministru al Educației în Guvernul care va fi condus de Marcel Ciolacu, președintele PSD. David va fi al patrulea ministru al Educației de la Cluj, după Andrei Marga, Cătălin Baba și Mihail Hărdău.
OFICIAL. Daniel David, propus de PNL pentru Ministerul Educației. Ce ministere mai are partidul condus de Ilie Bolojan
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a anunțat propunerile liberalilor pentru pozițiile din viitorul Guvern. Anunțul a fost făcut duminică seara, la finalul ședinței Biroului Permanent Național al PNL.
Ilie Bolojan a anunțat care vor fi portofoliile PNL din viitorul Guvern
„Din ministerele pe care le va avea viitorul Guvern, PNL va gestiona șase portofolii”, a transmis președintele interimar al PNL.
Biroul Permanent Național al PNL a aprobat lista cu miniștri.
„Am aprobat aceste nominalizări, am aprobat acordul de coaliție, vom avea un candidat unic”, a mai spus Bolojan.
Propunerile PNL sunt:
- Cătălin Predoiu pentru Ministerul de Interne, care va avea și rang de vicepremier
- Sebastian Burduja la Ministerul Energiei, Marcel Boloș la Ministerul Proiectelor Europene,
- Mircea Fechet la Ministerul Mediului,
- Daniel David la Ministerul Educației
- Emil Hurezeanu la Ministerul de Externe.
„Am vrut să dăm un semnal că profesioniștii sunt bineveniți în funcțiile publice (…) Vreau să-i mulțumesc domnului Hurezeanu pentru că a acceptat această nominalizare”, a spus Bolojan despre propunerea pentru poziția de ministru de Externe, potrivit Mediafax.
Liderul PNL a refuzat să spună dacă partidele din alianța de guvernare au stabilit deja numele candidatului comun la alegerile prezidențiale.
„Trebuie să existe un consens între cele patru partide care formează alianța de guvernare”, a transmis Bolojan adăugând că nominalizarea ar putea fi făcută zilele următoare.
Întreaga lista cu propuneri pentru pozițiile din viitorul Guvern
Și PSD și UDMR au stabilit lista persoanelor care vor fi propuse pentru a ocupa poziții de ministru în viitorul Guvern.
Conform înțelegerii, PSD va avea opt ministere, PNL șase, iar UDMR două.
PSD preia Justiția. Toate propunerile partidului
- Alexandru Rafila la Ministerul Sănătății
- Angel Tîlvăr la Ministerul Apărării Naționale,
- Bogdan Ivan la Ministerul Economiei și Digitalizării
- Simona Bucura Oprescu la Ministerul Muncii
- Sorin Grindeanu la Ministerul Transporturilor
- Natalia Intotero la Ministerul Culturii
- Florin Barbu la Ministerul Agriculturii
- Radu Marinescu la Ministerul Justiției.
Vicepremier fără portofoliu ar putea fi Marian Neacșu.
UDMR ia Finanțele și Dezvoltarea
UDMR va primi Ministerul Dezvoltării pentru Cseke Attila și Ministerul de Finanțe pentru Tanczos Barna.
Candidații vor fi audiați în Parlament. Reprezentanții alianței PSD-PNL-UDMR și Minoritățile naționale vor ca audierile să se desfășoare luni, astfel încât noul Guvern să depună jurământul tot în prima parte a săptămânii viitoare.
EVENIMENT
Bursa zvonurilor. Daniel David, propus la Educație. Emil Hurezeanu, la Externe, Crin Antonescu la Președinție
Coaliția ”pro-europeană” formată din PSD-PNL-UDMR și minorități se află în chinurile facerii unui nou Guvern și urmează luni să anunțe cu ce propunere de premier va merge în fața lui Klaus Iohannis. De asemenea, tot luni este așteptat și anunțul oficial al candidatului comun la prezidențiale.
La bursa zvonurilor se vehiculează mai multe nume ”pe surse” pentru diverse ministere, dar și pentru Președinție.
Astfel, rectorul UBBCluj-Napoca, Daniel David, s-ar afla pe lista scurtă a PNL pentru postul de ministru al Educației, iar Emil Hurezeanu, actualul ambasador al României în Austria, absolvent de UBB, este în cărți pentru a prelua Ministerul de Externe.
În ceea ce privește candidatul comun la prezidențiale, coaliția l-ar propune pe fostul lider al PNL, Crin Antonescu.
De asemenea, funcția de prim-ministru în noul Guvern ar putea să îi revină lui Marcel Ciolacu, în timp ce Ilie Bolojan ar putea fi noul președinte al Senatului României.
Numele lui Crin Antonescu, fost președinte al PNL, a fost cel vehiculat duminică, fiind confirmat și de Marcel Ciolacu, liderul PSD.
Candidatul comun al coaliției proeuropene este o condiție. Varianta cea mai probabilă este Crin Antonescu, dar se vor face sondaje pentru a vedea cum percepe electoratul această posibilitate. Crin Antonescu este cel care a format USL-ul alături de Victor Ponta, pe atunci președinte al PSD.
Mai mult, Crin Antonescu a acceptat, dar va candida doar dacă sondajele arată că are șanse.
Când am putea alege președintele
În același timp, surse politice arată că primul tur pentru prezidențiale, care va fi reluat după ce CCR a decis anularea alegerilor la început de decembrie, va avea loc în cea de a doua jumătate a lunii martie a anului viitor. Turul doi va fi organizat, astfel, în prima jumătate a lunii aprilie 2025, înainte de Paște care cad anul viitor în 20 aprilie.