Connect with us

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Lacrimi pentru bebelușii morți la Ginecologie 1 Cluj. O mămică: Nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort

Publicat


Părinții a doi bebeluși care au murit la Clinica de Ginecologie nr. 1 din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca au relatat, luni, într-o conferință de presă organizată în curtea unității medicale, ce s-a întâmplat cu ele și cu micuții lor. Aceștia acuză că nu au fost luate măsuri astfel încât copiii lor să aibă o șansă la viață.

Anca Todașcă a fost internată la începutul lunii septembrie timp de 21 de zile, perfect sănătoasă, iar, ulterior, în urma unor analize, s-a constatat că a fost infectată cu bacteria e-coli.

VEZI ŞI:

Alarmă. Bebeluşi morţi în spitale. 500 de lumânări aprinse de clujeni. Protest la Cluj împotriva infecţiilor intraspitaliceşti

”Am născut și i-am dat infecția copilului care a mai rezistat 7 zile și a murit în urma unor complicații. Când i-am întrebat cum a fost posibil să iau e-coli din spital, au ridicat din umeri. Nu mi s-a dat nicio explicație”, a spus aceasta.

Aceasta a povestit cum unei alte mămici i s-a rupt apa în baie și ea s-a dus să caute un dezinfectant, dar nu a găsit.

Citește și Mai mulți bebeluși au MURIT la un spital din Cluj. Părinte: Antibioticele i-au fost date după URECHE copilului

”Am stat 21 de zile internată în spital și nu am văzut să se facă o curățenie curățenie. Când se schimbau pacientele, pătura rămânea aceeași, se schimba doar lenjeria, dar pătura nu.

S-a făcut o nedreptate, s-a văzut la analize că aveam e-coli, dar nu mi s-a dat tratament. Dacă mi se dădea tratament, probabil că nu ajungeam aici. Nu am primit nicio explicație, au ridicat din umeri”, a spus Anca Todașcă.

Aceasta s-a adresat unui avocat și vrea să tragă la răspundere spitalul clujean.

gine 3

Nu i s-a spus cât este de grav copilul

Luoana Cical, a ajuns la Ginecologie 1 în 26 august, infectată cu COVID de acasă, confirmată cu o zi înainte de internare, dar nu a avut simptome severe.

A născut după 6-7 ore și a fost izolată 7 zile, neavând voie să iasă din salon și nici să își vadă bebelușul.

Imediat după naștere, i s-a făcut test și rezultatul a fost negativ.

După 7 zile și-a văzut copilul și a primit informații telefonic, cum că micuțul este stabil, nefiind modificări patologice la analizele lui de sânge.

”Laptele meu a ajuns la el abia în a 9 sau a 10 zi de viață și atunci mi s-a spus că bebelușul are anemie și trebuie să primească trombocite. Apoi mi-au spus că trebuie să i se mai administreze medicamente fără să mi se spună de ce sau pentru ce anume, eu neștiind cât de grav este copilul meu, pentru că nu mi s-a spus.

Citește și Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Cluj-Napoca: REGRETĂM pierderea nou-născuților. Nu au fost INFECȚII asociate actului medical

Copilașul meu a trăit 24 de zile iar după ce a murit am aflat că a avut un sepsis sever în sânge. I s-au administrat foarte multe antibiotic, 8 la număr, care se dau pentru infecții bacteriene severe și ei au pus decesul pe seama faptului că eu am fost infectată cu COVID iar el ar fi făcut complicații.

Nu mi s-a spus că, de fapt, fusese infectat cu bacterie”, a arătat Luoana Cical.

”De ce i s-au administrat antibiotice pentru infecții bacteriene?”

Copilul său a stat internat într-un salon de terapie împreună cu o fetiță care a murit înaintea sa cu o săptămână și care fusese confirmată ca fiind infectată cu o bacterie intraspitalicească.

”Dacă bebelușul meu nu a fost infectat cu nicio bacterie și nu a avut nicio infecție intraspitalicească, de ce a fost izolat? De ce i s-au administrat antibiotice pentru infecții bacteriene? Sunt întrebări la care nu voi avea niciodată un răspuns…

După 24 de zile m-au întrebat dacă vreau să îmi țin copilul în brațe. Deci eu nu mi-am ținut copilul în brațe decât mort. Nu vreau să se mai întâmple nimănui așa ceva”, a mai spus mama bebelușului decedat.

Aceasta trebuia să nască în privat, dar a ajuns la Cluj pentru că era confirmată cu COVID iar copilul era prematur.

Luoana Cical a mai fost infectată cu COVID anul trecut și este vaccinată cu două doze de Pfizer.

”Dacă cineva poate să îmi spună cum se poate proteja de COVID, dacă mai are și copii, și trebuie să meargă la serviciu sau la cumpărături, să îmi spună și mie care este secretul să nu se infecteze”, a explicat aceasta.

”Condiții mizerabile”

În ceea ce privește condițiile din spital, Luoana Cical a spus că erau ”mizerabile”.

”Am fost mutate în două saloane unde nu aveam baie, eram trei saloane la o singură baie, chiuvetă nu am avut. Trebuia să îi duc lapte copilului și foloseam chiuveta de la WC”, a mai precizat femeia.

Luoana Cical a dat spitalul clujean în judecată pentru că bebelușul său nu s-a născut bolnav și avea o șansă la viață dacă i se făcea hemocultură.

”Primele analize de hemocultură și coprocultură i s-au luat doar cu 5 zile înainte de a muri, după zile întregi de antibiotice și de schimbat schema de tratament.

Normal că rezultatele au fost negative, așa cum susține spitalul că nu a fost infecție bacteriană. Nu doresc nimănui să vadă cum îi moare copilul sub ochii lui, cum se îngălbenește, cum i se umflă burtica, cum sângerează pe guriță și cum trebuie să fie intubate”, a conchis Luoana Cical.

Au vrut să dea vina pe mamă

Soțul acesteia, Adrian Cical, a declarat la rândul său că, la 7 zile de la naștere, evoluția copilului era pozitivă, după care a făcut sepsis tardiv și enterocolită ulcero-necrotică.

”Timp de 13 zile nu i s-a făcut hemocultură, nicio coprocultură. Trebuie să i se facă hemocultură înainte să i se dea antibiotic.

Cu 6 zile înainte de deces, când au văzut că bebelușul este pe moarte, că sângerează și îi cedează organele, s-au gândit să facă o analiză a laptelui mamei, să de-a vina pe ea. Dar ea 9 zile nu i-a dat lapte.

Cu zâmbetul pe buze ne-au spus că nu s-a găsit nicio bacterie, noi cu copilul mort. Cum a apărut sepsis tardiv bacterian fără bacterie?”, a spus Adrian Cical.

Potrivit scrisorii medicale, copilului familiei Cical nu i s-a luat probă de hemocultură deoarece nu existau recipienți…

Poliția, sesizată prin 112 despre conferința de presă din fața clinicii

gine 1

Deputatul USR, Emanuel Ungureanu, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, cel care i-a însoțit pe părinți în fața Clinicii de Ginecologie nr. 1, a cerut demisia managerului spitalului Claudia Gherman și a cerut o anchetă a Corpului de Control al prim-ministrului.

”Sunt interesați să ascundă lucrurile, să închidă gura”, a spus Ungureanu.

În urma unei sesizări la 112, potrivit căreia în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca erau ”persoane care filmează în mod abuziv”, deputatul și jurnaliștii prezenți au fost legitimați de un echipaj de Poliție.

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




2 Comentarii

2 Comments

  1. Mircea

    octombrie 18, 2022 la 10:46 am

    Crima se pedepseste cu inchisoarea – asteptam sa vedem cine va merge la Gherla !

  2. Mocanca

    iunie 27, 2023 la 10:01 am

    Buna dimineața,la Stanca aceeași poveste cu copilașii morți și nimeni nu răspunde pentru asta.Fetita mea la fel dar eu am avut hmmm norocul sa fie internată la Therapie intensivă Pedi2 unde o echipa de medici și asistente erau acolo trup și suflet.Am stat 2 săptămâni pe tratament cu antibiotice analize tot.Spitalele de stat Stanca,Gine 1 și 2 ar trebui rase de pe pământ și făcute alte 3 spitale pentru cadrele medicale de acolo și pentru noi.Conditiile lasă de dorit….și ne mirăm că ne mor copilașii într-un focar de infecție.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

Publicat

autobuze ctp

Începând cu data de 04.03.2024, CTP Cluj-Napoca și-a extins serviciile de transport persoane în Zona Metropolitană Cluj respectiv și în comuna Săvădisla.

„Au fost analizate toate doleantele locuitorilor comunei Savadisla impreuna cu Primaria Savadisla. A fost suplimentat programul de transport al elevilor si s-a modificat orele de plecare in intervalul de dupa-masa. Au fost infiintate doua noi statii pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in comuna Floresti in zona Podul Lunii, statiile ʺFerma 9ʺ si ʺLuna 2 Nordʺ.

CTP Cluj a ajuns și în Săvădisla. PROGRAMUL de circulație a liniei metropolitane M81

In continuare vom analiza cu atentie toate sugestiile primite pe adresa electronica sugestii@ctpcj.ro si vom incerca sa venim in intampinarea utilizatorilor liniei M81. Va asiguram pe aceasta cale de preocuparea noastra permanenta de a oferi servicii de calitate.

Programul de circulatie al liniei metropolitane M81, valabil din data de 01.04.2024:

Ore de plecare din Savadisla: 04:40, 05:50, 06:30, 08:30, 11:50, 15:35, 16:35, 17:35, 18:35, 20:20, 21:45, 23:05.

Ore de plecare din Cluj-Napoca: 05:10, 05:45, 06:45, 11:05, 14:35, 15:35, 16:35, 17:35, 19:35, 21:05, 22:30. Programul de circulatie va putea fi consultat pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația gratuită pentru mobil Tranzy.

Mentionam faptul ca prima cursa de 04:40 cu plecare din Cluj-Napoca cat si ultima cursa de la ora 22:30, vor fi comune cu lina M23. Acestea vor avea plecarea de pe Calea Floresti statia Taberei”, se arată în comunicatul CTP Cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Publicat

steag ue, romania

România intră de duminică, 31 martie,  în spațiul Schengen, aerian și maritim. Aflat în direct la Napoca Live, primarul Clujului, Emil Boc, consideră că este doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european.

„Abia aștept să călătoresc la Bruxelles ca un adevărat cetățean european. Este, deocamdată, doar un pas înainte pentru integrarea țării în spațiul comun european. Să termine și domnul Nehammer cu alegerile în septembrie ca să putem să punem din nou problema aderării totale a României la Schengen, asta însemnând și acolo unde-i  doare mai tare pe  români, pe  cale rutieră.

VIDEO. România INTRĂ în Schengen aerian și maritim. Boc: Abia aștept să CĂLĂTORESC la Bruxelles ca un adevărat cetățean european

Este vorba și de o formă de respect pentru cele 4 milioane de români care au contribuit la PIB-ul țărilor în care au lucrat și care să nu fie umiliți când se întorc acasă de sărbători, stând ore în șir la coadă  la graniță.

Să ne bucurăm de acest moment. Cea mai mare provocare pentru români este libertatea de a alege să rămână acasă”, a spus edilul la Napoca Live.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Publicat

De

Swiss Air

Prima cursă aeriană care leagă Cluj-Napoca de orașul elvețian Zurich a aterizat, joi, pe Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj, aceasta fiind operată, în premieră absolută, de compania Swiss International Air Lines de pe Aeroportul Internaţional Cluj.

Directorul Aeroportului ”Avram Iancu” Cluj, David Ciceo, a declarat că debutul zborurilor Swiss Air Lines va asigura diversitate în opțiunile de călătorie ale pasagerilor din întreaga Transilvanie.

Prima cursă aeriană de la Zurich a aterizat pe Aeroportul Cluj, în premieră absolută. Este operată de Swiss Air

Swiss Air

”Este o premieră absolută, primul zbor regulat spre Elveția. Considerăm că noua destinație spre Zurich se va bucura de aprecierea pasagerilor de pe toate segmentele de trafic, respectiv business, etnic sau turistic.

A fost primul și ultimul zbor al Swiss Air la Cluj în care pasagerii au fost controlați de poliția de frontieră, pentru că din 31 martie România va intra în spațiul Schengen aerian”, a spus Ciceo.

Clujul, legat de Elveția

Swiss Air

Ambasadorul Confederației Elvețiene în România, E.S. Mario Baggi, este plăcere deosebită să participe la zborul inaugural care leagă Zurich de Cluj-Napoca.

”Nu se întâmplă des să văd steagul țării mele aterizând pe un aeroport din România. Sărbătorim împreună succesul României care s-a dezvoltat într-o perioadă atât de scurtă de timp atât de mult.

Succesul României se datorează în mare parte și orașului Cluj-Napoca și este o bucurie să ne aflăm aici.

Elveția este un susținător al României, iar Cluj-Napoca este una dintre municipalitățile care a beneficiat de programele noastre de cooperare.

Trei zboruri pe săptămână

În România și companiile elvețiene au o prezență ridicată, Elveția fiind în top 10 investitori străini din România”, a mai spus Baggi.

Diplomatul elvețian s-a declarat încrezător că prestigiul companiei Swiss Air și conexiunile oferite cu Zurich, vor contribui la întărirea relațiilor dintre cele două țări și va însemna o pistă de lansare pentru Cluj-Napoca.

Zborurile spre și dinspre Zurich vor fi operate cu 3 frecvenţe săptămânale, în zilele de luni, joi şi duminică.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. „Parfum” de primăvară la Cluj-Napoca. Ce spun organele abilitate despre POLUAREA olfactivă din oraș

Publicat

Primăvara a sosit la Cluj-Napoca cu tot cu parfumul florilor. Ca bonus, Clujul a mai primit o doză de „parfum” original „Eau de Găinaț”. C-așa e în agricultură…

Mai mulți clujeni au reclamat zilele trecute mirosul pestilețial care se simțea în mai multe cartiere ale orașului. Cum Supercom și CMID și-au declinat vinovăția, s-a tras concluzia că mirosul provine de la fertilizatorul cu care s-a intervenit pe ogoarele din Tureni și Mărtinești.

VIDEO FOTO. „Parfum” de primăvară la Cluj-Napoca. Ce spun organele abilitate despre POLUAREA olfactivă din oraș

Contactat de Cluj24, comisarul șef al Gărzii de Mediu Cluj, Viorel Pleșa, a declarat: „Nu s-a aplicat nicio amendă deoarece societatea Transavia a respectat legislația în ceea ce privește aplicarea tratamentelor de primăvară la culturi. La fața locului s-a constatat că fertilizatorul era deja înglobat în arătură. Nu s-a confirmat prezența vreunui cadavru de pui pe câmp.”

„Laboratorul mobil este pregătit pentru deplasare, așteptăm o solicitare, ori din partea Primăriei Tureni, ori din partea Prefecturii sau a DSP Cluj. Chiar în cursul zilei de azi vom avea o  întrevedere la Prefectură iar în cazul în care ni se va solicita, ne vom deplasa la fața locului cu laboratorul”, a declarat pentru Cluj24 Grigore Crăciun, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax