Connect with us

ACTUALITATE

Atenție, clujeni! Ce trebuie să faceți dacă aveți simptome de COVID? Cu cine trebuie să vorbiți, care sunt pașii de urmat

Publicat


Cluj24.ro prezintă, pe înțelesul tuturor, tot ce trebuie să știți dacă aveți simptome de COVID, care sunt pașii de urmat, unde să vă adresați, ce trebuie să faceți.

Potrivit medicilor specialiști, simptomele care indică o suspiciune de infectare cu COVID sunt apariția bruscă a unor semne de tip febră peste 38 grade și tuse sau astenie – lipsă de energie, oboseală, cefalee, adică durere de cap, care nu cedează la medicamente, lipsă miros și/sau gust, vărsături, grețuri, diaree, probleme de respirație.

Citește și Simptome ale Omicron care apar pe piele, buze și unghii. Șase situații care nu trebuie ignorate

Dacă o persoană prezintă astfel de simptome, trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie, nu să sune la DSP Cluj sau la numărul unic de urgență 112. În cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat din varii motive, pacientul poate suna la 112.

Medicul de familie face evaluarea în baza unui chestionar și efectuează un triaj, iar dacă acesta constată că pacientul ar putea avea COVID recomandă efectuarea unui test la un laborator RT-PCR pentru confirmarea sau infirmarea infecției cu noul coronavirus.

În acest caz persoana sună la 112 și așteaptă sosirea Ambulanței.

Apelantul la 112 trebuie să comunice dacă este izolat sau carantinat, cu test de confirmare SARS-CoV2 efectuat pozitiv sau neefectuat, care este simptomul principal, de când a apărut, dacă are alte boli cronice.

Se testează obligatoriu și contacții direcți ai persoanelor depistate infectate, dacă prezintă simptome. Clujenii trebuie să știe că primele simptome ale infectării cu noul coronavirus pot apărea de la 2 zile de la contactul infectant până la 14 zile, incubația medie fiind de 6 zile.

Recoltarea în vederea testării se poate face, în anumite cazuri, de către echipaje de Ambulanță desemnate la domiciliul pacientului, sau acesta este transportat la cel mai apropiat spital COVID sau la UPU, în funcție de starea sa de sănătate.

Teste COVID la laboratoare private

În cazul în care persoana respectivă nu mai așteaptă sosirea Ambulanței, are posibilitatea să își facă testul la cerere la un laborator privat, pe banii săi.

În Cluj-Napoca, teste private, contra cost, pentru depistarea COVID se fac la centrele de la UMF Iuliu Hațieganu – 0264406841/ 0374834813, Institutul Oncologic – 0264598361/ 0264450669, Spitalul Clinic Județean Urgență Cluj-Napoca – 0264597852/ 0264296400, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 036413012, Regina Maria – 0219268, Medlife – 0264960, Synevo – 0741191588, Sante – 0364882287.

Ce face o persoană depistată pozitiv?

După ce o persoană care se află la domiciliu primește confirmarea că a fost depistată pozitiv cu COVID are obligația de a contacta și informa medicul de familie despre situație, inclusiv cu privire la locul în care a decis să se izoleze în cazul în care prezintă o simptomatologie ușoară sau e asimptomatic. Laboratorul la care s-a efectuat testul transmite la DSP Cluj rezultatele iar persoana este introdusă în baza de date pentru a fi contactată de DSP în vederea efectuării anchetei epidemiologice.

Persoana va anunța medicul de familie și va stabili modul de comunicare pentru monitorizare următoarele 14 zile – telefon, mail.

Autoizolare la domiciliu

Dacă formele de boală sunt ușoare, iar persoana respectivă nu necesită internare, poate rămâne în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile de la data efectuării recoltării. Aceasta primește medicație prescrisă de medicul de familie – antitermice, expectorante, vitamine și este monitorizată de către medicul de familie.

Persoana respectivă trebuie să limiteze contactul direct cu ceilalți membri ai familiei, în măsura în care se poate acest lucru (cameră separată, interacțiune minimă, mască de protecție, aerisirea frecventă a spațiilor închise, dezinfecția suprafețelor atinse, baie proprie sau dezinfecție după fiecare folosire, veselă de unică utilizare).

Dacă poate, va monitoriza zilnic temperatura, tensiunea arterială, pulsul și saturația în oxigen (cu ajutorul unui pulsoximetru, ușor de folosit, care poate fi achiziționat din farmacii sau on-line). De asemenea, va trimite medicului de familie update zilnic cu starea de sănătate: valori temperatură, puls, tensiune arterială, saturație oxigen și simptomele care au apărut cum ar fi tuse, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, tulburări de respirație.

Din a 15-a zi, persoana respectivă își pot relua activitatea normală, fără testare dar cu obligativitatea respectării cu rigurozitate a măsurilor de protecție pentru încă 10 zile (mască de protecție, dezinfecția mâinilor, respectarea distanței de 2 m).

Transportul la spital

În cazul în care simptomatologia devine severă, se sună la 112 iar Ambulanța va transporta pacientul la spital pentru o evaluare medicală, inclusiv radiografie pulmonară.

Dacă, totuși, starea de sănătare se agravează iar Ambulanța nu ajunge într-o perioadă rezonabilă de timp, pacientul poate suna la cele trei spitale unde se face evaluarea medicală pentru programare, inclusiv radiografie – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 0264 – 594655 și/sau 0364 – 130111, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” – 0264 597 453 și Spitalul Municipal Clujana – 0759865593. Dacă starea permite, deplasarea la spital pentru evaluare prin spitalizare de zi, se poate face și cu mașină personală. Pentru pacienții cu simptomatologie severă și stare generală alterată este interzis transportul cu mijloace propii, astfel că aceștia trebuie să apeleze 112. Ambulanța își prioritizează urgențele și este singurul element de transport al pacienților cu stare generală alterată.

Spitalul transmite zilnic către DSP Cluj lista pacienților programați pentru evaluare care se deplasează cu mașina proprie părăsind izolarea.

Când se eliberează concediu medical

Concediul medical în cazul unui pacient pozitiv se eliberează de către medicul de familie, în baza deciziei de izolare eliberată de DSP Cluj. Acest tip de concediu se eliberează retroactiv, în termen de 30 zile de la finalizarea perioadei de izolare nefiind necesară adeverință de la locul de muncă.

Contacții direcți, stabiliți în urma anchetei epidemiologice, vor primi  decizie de carantină eliberată de DSP, pe baza căreia medicul lor de familie le va elibera concediul medical de carantină, tot retroactiv.

Ce trebuie să facă o persoană asimptomatică

Dacă o persoană este asimptomatică și este contact direct declarat în ancheta epidemiologică a DSP Cluj, se carantinează 14 zile la domiciliu și trebuie să anunțe medicul de familie și angajatorul.

Pe perioada carantinării, persoana va fi monitorizată de medicul de familie, care îi acordă concediu medical, și de autorități, care verifică dacă se respectă măsura carantinei.

Când se poate retesta un pacient care a fost pozitiv?

O persoană care a fost depistată pozitiv și prezintă forme severe/critice, fiind spitalizată, poate efectua retestări recomandate de medicul curant.

Pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare nu se retestează, se consideră vindecați după 14 zile – pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultaţia medicală la distanţă, considerând drept criterii de vindecare absenţa manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare, și trebuie să poarte echipament de protecție – mască, mănuși, timp de încă 10 zile după întoarcerea la serviciu.

Timp de 90 de zile nu se mai indică retestare dacă nu au tratamente sau boli asociate cu scăderea imunității.

Call-center pentru informații despre COVID

Autoritățile județene din Cluj au pus la dispoziție numărul de telefon de call – center special dedicat pentru informații medicale despre COVID – 021.414.44.64, la care se poate suna zilnic între orele 08-20.

Aici sunt disponibile 10 linii deservite de medici de la DSP, medici școlari și voluntari studenți la UMF sau de la Asociația Beard Brothers.

La acest număr de telefon nu se oferă sfaturi medicale ci doar informații generale și procedurile care trebuie urmate în cazul infectării cu COVID.

Probleme nesoluționate

Un impediment în buna desfășurare a acestui lanț îl reprezintă modul în care se eliberează medicamentele de către medicul de familie în cazul unor persoane pozitive sau nu, aflate în carantină la domiciliu.

Medicul de familie nu poate elibera medicamente fără cardul de sănătate, dar acesta nu poate ajunge la el pentru că nu are cine să îl ducă, în condițiile în care pacienții respectivi nu pot părăsi domiciliul. Cum ajunge pacientul în posesia medicamentelor dacă nu poate părăsi domiciliul pentru a ajunge la medicul de familie cu cardul și nici nu poate merge la farmacie?

O altă problemă cu care se confruntă clujenii carantinați/ autoizolați la domiciliu 14 zile și care locuiesc în bloc, este cea a deșeurilor menajere care nu pot fi scoase din casă și duse la ghena de gunoi, deoarece persoanele respective nu au voie să părăsească domiciliul.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

26 martie, Ziua PREVENIRII Cancerului de Col Uterin. ONCOPROTECT, un nou concept în prevenirea acestui tip de cancer

Publicat

oncologie 8

Marți, 26 martie este Ziua Prevenirii Cancerului de Col Uterin. ONCOPROTECT este noul concept de asigurare și control de calitate al activităților de prevenire, diagnostic precoce, pozitiv si stadial, tratament și urmărire în timp în domeniul cancerului, perfecționat de dr. Florian Al. Nicula din cadrul Institutului Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca.

„Cu ocazia Zilei de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, revista HPV World a publicat o nouă recomandare emisă sub forma unei White Paper de către consortiul ACCES format de institutii reprezentate de experti de renume Mondial din Canada, Franta, Olanda, Spania, UK, USA, care sustine necesitatea intensificarii programelor organizate de screening cu acces pe populatiile feminine care nu au fost acoperite corespunzator cu teste reprezentate in primul rand de femeile domiciliate în mediul rural in special în zone izolate, urmate de femei conlocuitoare din cadrul etniilor minoritare, imigrante, femei cu status economic scăzut, neasigurate, femei fără domiciliu, femei cu dizabilități mentale sau fizice, femei cu diverse convingeri religioase care pot constitui bariere, femei agresate sexual, femei angajate cu copii mici, mame singure, femei obeze, sau cu discomfort corporal, femei la menopauză sau postmenopauză, prostituate, infectate HIV, LGBT.

Dr. Florian Nicula

26 martie, Ziua PREVENIRII Cancerului de Col Uterin. ONCOPROTECT, un nou concept în prevenirea acestui tip de cancer

În calitate de expert în prevenirea cancerului de col uterin al Membru în Consiliul Științific pentru revizuirea Codului Europei Contra Cancerului organizat de Agenția Internațională de Cercetare Pentru Cancer a Organizației Mondiale a Sănătății, susțin cu tărie necesitatea implementării cât mai degrabă a acestor noi recomandări pe care le consider extrem de importante pentru România, țară în care accesul la teste preventive gratuite a acestor categorii de femei este ca și inexistent. Segregarea economică a acestor femei vulnerabile aflate la risc cresut de cancer de col avansat adâncește și mai mult pe plan intern inegalitățile de acces la programele de screening, pe fondul unor inegalități globale internaționale a căror combatere este tot mai intens promovată la nivel comunitar European.

Susțin acestea privind în față următoarele realități ușor de demonstrat:

1. Programul organizat al cancerului de col uterin a fost oprit la sfârșitul anului trecut în cele 4 Regiuni de dezvoltare în care a fost finanțat din Fonduri Europene pentru pilotarea introducerii screening-ului primar HPV (desi se ajunsese în Regiunea de Nord- Vest să se acopere jumătate din populația la risc cu teste BP/HPV, salvând mii de vieți în ultimii ani, dovedind în ultimele luni o capacitate și expertiza recunoscută de IARC/OMS dobândite în decade cu investiții de zeci de milioane de Euro din fonduri naționale și europene). În celelalte 4 regiuni Programul Național de Screening organizat al cancerului de Col Uterin a eșuat de multă vreme în tentativele de acoperire corespunzătoare cu teste a populației la risc.

2. În paralel, campaniile de vaccinare HPV organizate și reorganizate de-a lungul anului au eșuat la rândul lor din punctul de vedere al procentului de fetițe vaccinate, campania prezentă bazata pe medici de familie nu este recomandată de experții internaționali și este greu de crezut că va avea un rezultat mai bun decât cele precedente. Extinderea vârstelor de vaccinare cu compensarea jumătate a costului vaccinului, fără o campanie eficienta de informare și fără organizarea unei infrastructuri corespunzătoare, este o jumătate de măsură. Împreună, toate aceste măsuri mu vor duce cu siguranșă la acoperirile de 90 % prin vaccinare preconizate.

3. Cele 2 măsuri de prevenire a cancerului de col uterin sunt evident necorespunzător guvernate și monitorizate de către cei răspunzători prin Legea Planului de Control al Cancerului și prin HG 10 august 2023 de implementare, respective MS-Comisia de Oncologie și INSP, care se află în etapa de declarații de intenție și nu dovedesc capacitatea și expertiza necesară organizarea de infrastructuri de implementare, de identificare clară a surselor de finanțare și de monitorizare specifică, în ciuda recomandărilor ferme europene și internaționale și a declarațiilor făcute către forurile respective.

Drept consecință, indicatorii de incidență și mortalitate dovedesc în continuare scăparea de sub control al cancerului de col uterin în România, mii de femei tinere, în plină activitate în societate și familie de îmbolnăvesc și mor în continuare în România de o boală perfect prevenibilă (până la eradicare în țările cu programe de screening și campanii de vaccinare corespunzător organizate).

Voi promova aceste noi recomandări și implementarea lor în țara noastră sub o nouă umbrelă, ONCOPROTECT, cu un portofoliu de activități cu istoric de peste 20 de ani în domeniu, această declarație constituind Certificatul de naștere a unui nou concept de asigurare și control de calitate al activităților de prevenire, diagnostic precoce, pozitiv si stadial , tratament și urmărire în timp în domeniul cancerului, utilizând algoritmuri de evaluare individualizată prognostic adaptată fiecărui apelant/beneficiar controlate de experți recomandați de Societăți Profesionale active și reprezentative internațional”, a comunicat dr. Florian Al. Nicula.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Șmecher cu BMW, a intrat pe sens interzis pe banda de bus în fața Primăriei Cluj-Napoca. Oprit de Poliția Locală

Publicat

BMW

Un șofer cu BMW a intrat, marți seara, pe sens interzis pe banda dedicată pentru transportul în comun de pe Calea Moților după intersecția cu strada Petru Maior de lângă Primăria Cluj-Napoca.

Acesta a fost oprit de mai multe echipaje de la Poliția Locală.

Din primele informații, se pare că șoferul se afla sub influența alcoolului.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EDUCATIE

Când au elevii catolici VACANȚA de Paște în 2024

Publicat

Sala de Clasa cu logo Cluj24

Paștele catolic se sărbătorește, anul acesta, înaintea celui ortodox, pe 31 martie. Potrivit legislației în vigoare, elevii și profesorii au dreptul la zile libere.

Ministerul Educației a comunicat inspectoratelor școlare că elevii catolici nu au obligația participării la cursuri în perioada 29 martie – 2 aprilie. Adică vor avea liber vineri, luni și marți, scrie Alba24.ro.

Când au elevii catolici VACANȚA de Paște în 2024

În ceea ce-i privește pe profesorii catolici, recomandarea Ministerului Educației pentru școli este să fie realizată o analiză a numărului acestora, potrivit edupedu.ro.

„Elevii care aparţin unui cult religios legal, altul decât cel ortodox, pentru care Pastele se celebrează în data de 31 martie 2024, nu au obligația participării la cursuri în perioada 29.03-02.04 2024, fiindu-le motivate, la cerere, absențele înregistrate”, se arată în adresa ministerului, potrivit sursei citate.

Vacanța de Paște 2024 pentru elevii catolici. Recomandarea ministerului

„Recomandăm ca la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar să fie realizată o analiză a numărului de angajați care beneficiază de aceste prevederi. În funcție de ponderea acestora, consiliul de administrație al unităţii poate decide:

– suspendarea cursurilor pentru aceste zile și stabilirea modalităţilor de recuperarecu aplicarea prevederilor art. 9 alin. 4, literele b-c din Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a unităților de învăţământ preuniversitar, aprobat prin O.M. 4183/2022 cu modificările și completările ulterioare,
– reorganizarea programului școlar în vederea suplinirii cadrelor didactice care beneficiază de aceste prevederi.”

Vacanța de Paște 2024 pentru elevii catolici. Ce prevede legea

Contractul colectiv de muncă pentru Învățământ prevede că angajaţilor care aparţin de un cult religios legal, creştin, li se acordă zilele libere

– pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui
– prima şi a doua zi de Paşti
în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.

”Pentru angajaţii care aparţin de un cult religios legal, creştin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii se acordă în funcţie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Angajaţii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, prima şi a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creştin, de care aparţin, cât şi pentru alt cult creştin vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator”.

Paște 2024. Sărbătoarea pentru catolici

În 2024, Paștele catolic este sărbătorit în 31 martie.

Vinerea Mare este în 29 martie, iar a doua zi de Paște catolic în 1 aprilie.

Floriile catolice au fost sărbătorite în 24 martie.

Zile libere și minivacanțe în 2024

– 1 Mai (Ziua Muncii) – miercuri
– 2 mai (zi-punte între sărbători) – joi
– 3 mai (Vinerea Mare) – vineri
– 5 mai și 6 mai (Paște ortodox) – duminică și luni (a doua zi de Paște) – minivacanță de 6 zile
– 1 iunie (Ziua Copilului) – sâmbătă
– 23 și 24 iunie (prima și a doua zi de Rusalii) – duminică și luni
– 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – joi (minivacanță de 4 zile, joi-duminică; 16 august – zi liberă – punte între sărbători)
– 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – sâmbătă
– 1 Decembrie (Ziua Națională a României) – duminică
– 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – miercuri și joi (posibil minivacanță de 5 zile, dacă va fi declarată zi punte vineri, 27 decembrie)

Vacanța de primăvară pentru elevi 2024

Elevii vor avea în acest an 7 zile de vacanță de primăvară.

Modul 4 cursuri: de luni, 4 martie 2024, până vineri, 26 aprilie 2024
Vacanța de primăvară: de sâmbătă, 27 aprilie 2024, până marți, 7 mai 2024
Modul 5 cursuri: de miercuri, 8 mai 2024, până vineri, 21 iunie 2024
Vacanța de vară: de sâmbătă, 22 iunie 2024, până duminică, 8 septembrie 2024

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Școală nouă în cartierul Bună Ziua de 30 de milioane de euro. Va avea 200 de panouri fotovoltaice și terenuri de sport

Publicat

scoala nouă Buna ziua

Primarul Emil Boc a anunțat o nouă investiție în infrastructura școlară, și anume o școală nouă în cartierul Bună Ziua pentru 533 elevi, valoarea investiției depășind 30 milioane de euro, finanțare de la bugetul local.

”A fost aprobată documentația tehnică, respectiv indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Dezvoltare infrastructură educațională specifică învățământului primar și gimnazial în cartierul Bună Ziua”. Investiția depășește 150 milioane lei, incluzând valoarea exproprierilor necesare.

Școală nouă în cartierul Bună Ziua de 30 de milioane de euro. Va avea 200 de panouri fotovoltaice și terenuri de sport

Acest proiect de infrastructură face parte din politica Primăriei Cluj-Napoca de extindere a rețelei educaționale.

Pe lângă școlile extinse și modernizate în ultimii ani, avem în derulare și proiectul Hubului educațional din Borhanci cu școală, creșă, grădiniță”, a spus Boc.

27 de săli de clasă

scoala nouă Buna ziua

Corpul școlii din Bună Ziua are o suprafață utilă de 7.979,51 mp și un regim de înălțime de S+P+2E, iar clădirea va cuprinde 27 săli de clasă și 4 laboratoare cu anexe, atelier, sală de sport, terenuri de sport în aer liber, 2 săli profesorale, sală de lectură cu depozit pentru cărți cu o capacitate de aproximativ 110 elevi, sală de mese cu o capacitate de aproximativ 120 elevi cu terasă exterioară pentru a lua masa, grupuri sanitare pentru persoane cu dizabilități la fiecare nivel al clădirii, funcțiuni medicale: cabinet stomatologic, cabinet logoped/ psihologic, cabinet medical, sală tratament, sală de așteptare, funcțiuni administrative: secretariat, birou contabil, birouri administrative, arhivă.

Parcare subterană

De asemenea, noua unitate de învățământ va dispune de parcare subterană cu 30 locuri de parcare (din care 2 locuri de parcare pentru persoane cu dizabilități) și 60 locuri de parcare pentru biciclete, 2 stații de încărcare duble pentru mașini electrice.

Totodată, proiectul prevede plantări de arbori, amenajare spații verzi, o curte cu terenuri de sport, zone de joacă, spații recreere, grădină cu flori, dar și 200 panouri fotovoltaice cu o putere instalată totală de 90 kW, și un drum de acces cu 2 benzi de circulație, trotuare și pistă de biciclete.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax