Connect with us

ACTUALITATE

Atenție, clujeni! Ce trebuie să faceți dacă aveți simptome de COVID? Cu cine trebuie să vorbiți, care sunt pașii de urmat

Publicat


Cluj24.ro prezintă, pe înțelesul tuturor, tot ce trebuie să știți dacă aveți simptome de COVID, care sunt pașii de urmat, unde să vă adresați, ce trebuie să faceți.

Potrivit medicilor specialiști, simptomele care indică o suspiciune de infectare cu COVID sunt apariția bruscă a unor semne de tip febră peste 38 grade și tuse sau astenie – lipsă de energie, oboseală, cefalee, adică durere de cap, care nu cedează la medicamente, lipsă miros și/sau gust, vărsături, grețuri, diaree, probleme de respirație.

Dacă o persoană prezintă astfel de simptome, trebuie să se adreseze în primul rând medicului de familie, nu să sune la DSP Cluj sau la numărul unic de urgență 112. În cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat din varii motive, pacientul poate suna la 112.

Medicul de familie face evaluarea în baza unui chestionar și efectuează un triaj, iar dacă acesta constată că pacientul ar putea avea COVID recomandă efectuarea unui test la un laborator RT-PCR pentru confirmarea sau infirmarea infecției cu noul coronavirus.

În acest caz persoana sună la 112 și așteaptă sosirea Ambulanței.

Apelantul la 112 trebuie să comunice dacă este izolat sau carantinat, cu test de confirmare SARS-CoV2 efectuat pozitiv sau neefectuat, care este simptomul principal, de când a apărut, dacă are alte boli cronice.

Se testează obligatoriu și contacții direcți ai persoanelor depistate infectate, dacă prezintă simptome. Clujenii trebuie să știe că primele simptome ale infectării cu noul coronavirus pot apărea de la 2 zile de la contactul infectant până la 14 zile, incubația medie fiind de 6 zile.

Recoltarea în vederea testării se poate face, în anumite cazuri, de către echipaje de Ambulanță desemnate la domiciliul pacientului, sau acesta este transportat la cel mai apropiat spital COVID sau la UPU, în funcție de starea sa de sănătate.

Teste COVID la laboratoare private

În cazul în care persoana respectivă nu mai așteaptă sosirea Ambulanței, are posibilitatea să își facă testul la cerere la un laborator privat, pe banii săi.

În Cluj-Napoca, teste private, contra cost, pentru depistarea COVID se fac la centrele de la UMF Iuliu Hațieganu – 0264406841/ 0374834813, Institutul Oncologic – 0264598361/ 0264450669, Spitalul Clinic Județean Urgență Cluj-Napoca – 0264597852/ 0264296400, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 036413012, Regina Maria – 0219268, Medlife – 0264960, Synevo – 0741191588, Sante – 0364882287.

Ce face o persoană depistată pozitiv?

După ce o persoană care se află la domiciliu primește confirmarea că a fost depistată pozitiv cu COVID are obligația de a contacta și informa medicul de familie despre situație, inclusiv cu privire la locul în care a decis să se izoleze în cazul în care prezintă o simptomatologie ușoară sau e asimptomatic. Laboratorul la care s-a efectuat testul transmite la DSP Cluj rezultatele iar persoana este introdusă în baza de date pentru a fi contactată de DSP în vederea efectuării anchetei epidemiologice.

Persoana va anunța medicul de familie și va stabili modul de comunicare pentru monitorizare următoarele 14 zile – telefon, mail.

Autoizolare la domiciliu

Dacă formele de boală sunt ușoare, iar persoana respectivă nu necesită internare, poate rămâne în autoizolare la domiciliu pentru 14 zile de la data efectuării recoltării. Aceasta primește medicație prescrisă de medicul de familie – antitermice, expectorante, vitamine și este monitorizată de către medicul de familie.

Persoana respectivă trebuie să limiteze contactul direct cu ceilalți membri ai familiei, în măsura în care se poate acest lucru (cameră separată, interacțiune minimă, mască de protecție, aerisirea frecventă a spațiilor închise, dezinfecția suprafețelor atinse, baie proprie sau dezinfecție după fiecare folosire, veselă de unică utilizare).

Dacă poate, va monitoriza zilnic temperatura, tensiunea arterială, pulsul și saturația în oxigen (cu ajutorul unui pulsoximetru, ușor de folosit, care poate fi achiziționat din farmacii sau on-line). De asemenea, va trimite medicului de familie update zilnic cu starea de sănătate: valori temperatură, puls, tensiune arterială, saturație oxigen și simptomele care au apărut cum ar fi tuse, dureri de cap, dureri musculare, oboseală, tulburări de respirație.

Din a 15-a zi, persoana respectivă își pot relua activitatea normală, fără testare dar cu obligativitatea respectării cu rigurozitate a măsurilor de protecție pentru încă 10 zile (mască de protecție, dezinfecția mâinilor, respectarea distanței de 2 m).

Transportul la spital

În cazul în care simptomatologia devine severă, se sună la 112 iar Ambulanța va transporta pacientul la spital pentru o evaluare medicală, inclusiv radiografie pulmonară.

Dacă, totuși, starea de sănătare se agravează iar Ambulanța nu ajunge într-o perioadă rezonabilă de timp, pacientul poate suna la cele trei spitale unde se face evaluarea medicală pentru programare, inclusiv radiografie – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase – 0264 – 594655 și/sau 0364 – 130111, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie ”Leon Daniello” – 0264 597 453 și Spitalul Municipal Clujana – 0759865593. Dacă starea permite, deplasarea la spital pentru evaluare prin spitalizare de zi, se poate face și cu mașină personală. Pentru pacienții cu simptomatologie severă și stare generală alterată este interzis transportul cu mijloace propii, astfel că aceștia trebuie să apeleze 112. Ambulanța își prioritizează urgențele și este singurul element de transport al pacienților cu stare generală alterată.

Spitalul transmite zilnic către DSP Cluj lista pacienților programați pentru evaluare care se deplasează cu mașina proprie părăsind izolarea.

Când se eliberează concediu medical

Concediul medical în cazul unui pacient pozitiv se eliberează de către medicul de familie, în baza deciziei de izolare eliberată de DSP Cluj. Acest tip de concediu se eliberează retroactiv, în termen de 30 zile de la finalizarea perioadei de izolare nefiind necesară adeverință de la locul de muncă.

Contacții direcți, stabiliți în urma anchetei epidemiologice, vor primi  decizie de carantină eliberată de DSP, pe baza căreia medicul lor de familie le va elibera concediul medical de carantină, tot retroactiv.

Ce trebuie să facă o persoană asimptomatică

Dacă o persoană este asimptomatică și este contact direct declarat în ancheta epidemiologică a DSP Cluj, se carantinează 14 zile la domiciliu și trebuie să anunțe medicul de familie și angajatorul.

Pe perioada carantinării, persoana va fi monitorizată de medicul de familie, care îi acordă concediu medical, și de autorități, care verifică dacă se respectă măsura carantinei.

Când se poate retesta un pacient care a fost pozitiv?

O persoană care a fost depistată pozitiv și prezintă forme severe/critice, fiind spitalizată, poate efectua retestări recomandate de medicul curant.

Pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare nu se retestează, se consideră vindecați după 14 zile – pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultaţia medicală la distanţă, considerând drept criterii de vindecare absenţa manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare, și trebuie să poarte echipament de protecție – mască, mănuși, timp de încă 10 zile după întoarcerea la serviciu.

Timp de 90 de zile nu se mai indică retestare dacă nu au tratamente sau boli asociate cu scăderea imunității.

Call-center pentru informații despre COVID

Autoritățile județene din Cluj au pus la dispoziție numărul de telefon de call – center special dedicat pentru informații medicale despre COVID – 021.414.44.64, la care se poate suna zilnic între orele 08-20.

Aici sunt disponibile 10 linii deservite de medici de la DSP, medici școlari și voluntari studenți la UMF sau de la Asociația Beard Brothers.

La acest număr de telefon nu se oferă sfaturi medicale ci doar informații generale și procedurile care trebuie urmate în cazul infectării cu COVID.

Probleme nesoluționate

Un impediment în buna desfășurare a acestui lanț îl reprezintă modul în care se eliberează medicamentele de către medicul de familie în cazul unor persoane pozitive sau nu, aflate în carantină la domiciliu.

Medicul de familie nu poate elibera medicamente fără cardul de sănătate, dar acesta nu poate ajunge la el pentru că nu are cine să îl ducă, în condițiile în care pacienții respectivi nu pot părăsi domiciliul. Cum ajunge pacientul în posesia medicamentelor dacă nu poate părăsi domiciliul pentru a ajunge la medicul de familie cu cardul și nici nu poate merge la farmacie?

O altă problemă cu care se confruntă clujenii carantinați/ autoizolați la domiciliu 14 zile și care locuiesc în bloc, este cea a deșeurilor menajere care nu pot fi scoase din casă și duse la ghena de gunoi, deoarece persoanele respective nu au voie să părăsească domiciliul.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Salina Turda, o alternativă excelentă de weekend față de stațiunile montane supraaglomerate

Publicat

Pentru cei care caută în această perioadă de iarnă modalități frumoase de a petrece timpul liber la final de săptămână, Salina Turda reprezintă o alegere grozavă, care te scapă de stresul aglomerației din principalele stațiuni montane.

Mărișel sau Băișoara sunt alegeri populare, însă locațiile sunt luate cu asalt de turiști. Mai mult, s-a luat decizia ca pe ambele laturi ale porțiunii de drum ce face legătura între Cabana Militară și Buscat, să nu se mai poată parca autovehicule, pentru a permite accesul autospecialelor de intervenții în situații de urgență.

În tot acest timp, Salina Turda, recunoscută drept atracție turistică de nivel mondial, este parcă de nerecunoscut. Puțin peste 30 de mașini au fost aliniate în parcare sâmbătă dimineața. O dată scăpați de stresul parcării (costă doar 4 lei/oră), vizitatorii sunt ușurați să constate că au dispărut cozile uriașe prezente mai demult atât la intrare în Salină, cât și în fața lifturilor din interior.

Locația rămâne una spectaculoasă chiar și pentru cei mici, care au numeroase activități la dispoziție pentru petrecerea unui timp memorabil. Părinții nu plătesc bilet de intrare pentru copiii care nu au împlinit vârsta de 3 ani. Terenurile de mini-golf, mesele de ping-pong, părculețul, roata panoramică uriașă cu priveliști amețitoare (5 lei/tură) sunt toate pe placul copiilor. Păcat doar de pista de bowling, care se defectează cam des.

Plimbare de 20 de minute cu barca

Cei care doresc să ducă relaxarea la alt nivel se pot programa la bazele de tratament din incinta salinei.

Însă cu toții vor să exploreze lacul subteran, unde un luntraș amabil te ajută să urci pe barcă. Costul unei plimbări de 20 de minute costă 20 de lei (sunt acceptate cel mult 3 persoane pe o barcă). Traseul este presărat cu lumini subacvatice și posibilitatea de a trece pe sub minunatul pod din lemn. Cei curajoși pot să atingă și tricolorul expus pe un stâlp din mijlocul lacului.

Pentru pofta de mâncare se recomandă să urcăm pe jos scările din lemn… dar astăzi nu este coadă la lift. Pentru orice eventualitate gazdele au pregătite, la terasele generoase din parcare, meniuri din cele mai variate: plăcinte de Turda, papanași, hamburgeri, pizza ș.a.m.d. Desigur, în lipsa turiștilor, mâncarea este servită rapid.

Salina Turda este deschisă de luni până duminică, între orele 09:00-17:00, iar ultima intrare se face la ora 16:00. Biletele de acces se pot achiziționa și online.

Grupurile organizate, compuse din cel puțin 20 de persoane, care își anunță din timp sosirea, beneficiază gratuit și de un ghid.

M. M.

Citește mai departe

ACTUALITATE

”Salvați satul românesc”, apel la parlamentari. Ce soluții are un clujean care și-a cumpărat o gospodărie țărănească

Publicat

De

Un clujean care și-a cumpărat o gospodărie țărănească în județul Bihor a făcut un apel la parlamentari pentru a salva satul românesc și țăranul român.

Edmond Kreibik susține că, din păcate, ruralul e ignorat complet, iar candidații se îmbracă în straie populare doar în campanie electorală și la sindrofii, iar în rest nu fac nimic.

”În sate nu intră informația, ceea ce doare. Satele, prin oamenii de acolo, abia supraviețuiesc. Sunt oameni care încă mai adună fânul doar pentru a ține o tradiție vie și pentru că există niste subvenții. Dar nu e suficient. Satul românesc, așa cum noi încă l-am mai prins, se stinge încet”, a spus acesta pentru Cluj24.ro.

Satul românesc poate fi salvat

Potrivit lui Kreibik, sutele de sate depopulate așteaptă încă locuitori.
”Și o vor face până când acele case se vor prăbuși, îngropând sub dărâmături istoria unor oameni care au muncit pământul, și-au desăvârșit meșteșugul cu pricepere, și-au cântat doinele la fluier.

Sub acele dărâmături va fi îngropată istoria noastră. Nu permiteți, vă rog, ca acest lucru să se întâmple.

Soluții sunt, trebuie doar voință și minte limpede. Țăranul român, alături de satul românesc, poate fi salvat”, a spus Edmond Kreibik.

Acesta propune, printre altele, înființarea unor Puncte Gastronomice Locale (PGL) care ar putea da speranță multor gospodării prin oferirea bucatelor într-un cadru rural, în propria gospodărie, contribuind semnificativ la dezvoltarea zonei respective.

Mâncare după rețete autentice

”Demersul este însă știrbit de restricțiile impuse aprovizionării cu anumite produse, în special carne, lactate și ouă. Practic, respectiva mâncare, chiar dacă e realizată după rețete străvechi și autentice, va pierde la capitolul de proveniență a materiilor prime.

Or, consider că tocmai aici trebuie să se îndrepte demersul PGL: să se asigure mâncare din produse locale, nu de la marii procesatori, asupra cărora planează dubii în ceea ce înseamnă metodele de creștere și alimentație a animalelor.

Acest neajuns ar trebui reparat printr-o lege clară, destinată celor care vor să înființeze PGL. Sprijinind acești oameni, vor deveni ambasadori de necontestat a zonelor lor, vor atrage turiști și investiții”, crede clujeanul.

Sprijin pentru familiile care se mută la țară

Un alt aspect susținut este necesitatea de a sprijini familiile care vor să se mute la țară, astfel că Edmond Kreibik propune înființarea unui fond guvernamental pilot, pentru sprijinirea a 1000 de familii care s-au mutat sau intenționează să se mute la țară.

”Un asemenea proiect național, finanțat și de UE, ar avea multiple beneficii. Am avea 1000 de familii care, odată cu mutarea la țară ar adduce și un val uriaș de informații vitale în comunitățile rurale, ar fi liantul dintre rural și oraș, deoarece cei ce se mută la țară nu sunt transfugi sau oameni care întorc spatele definitiv orașului, dimpotrivă.

Bineînțeles, acordarea sprijinului ar trebui să se facă în funcție de un plan de afaceri și strict familiilor care deja au în proprietate teren în zone rurale”, a mai propus acesta.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atacul DRUJBELOR. 8,5 hectare de arbuști și tufișuri defrișate în Pădurea Hoia

Publicat

De

Un clujean atrage atenția asupra defrișărilor necontrolate din Pădurea Hora, zonă supusă unor presiuni imobiliare. 
”O zi de iarnă pe cât de însorită, pe atât de amară. Tocmai am descoperit că nu mai puțin de 8,5 hectare de arbuști și tufișuri au fost defrișate în pădurea Hoia, imediat la nord față de complexul Donath Park. Am marcat cu galben conturul suprafeței și punctul din care am făcut fotografia.
Știam din primăvară că se plănuiește un nou cartier rezidențial în zonă, dar că demersul fusese temporar oprit. Acum se pare că a prins aripi din nou.
Pădurea Hoia simte tot mai tare presiunea imobiliară. Cu acest ghimpe care o împunge din sud, precum și viitoarea șosea de legătură Florești-Baciu la vest (prin trecătoarea Saloș, imediat lângă situl Natura 2000 cu stejari pufoși), se creează condițiile necesare pentru ciopârțiri lente și constante”, a scris acesta pe Facebook.
Chiar dacă era doar „mărăciniș”, în limbaj popular, era un peisaj încântător și întrunea condițiile necesare pentru adăpostul a diverse viețuitoare mici.
”În locul lor vom vedea acum macarale, stând în soare argintii… Nu mai spun că platoul din dreapta (numit și „Sift”), adică cel situat între zona defrișată și capătul străzii Uliului, era cu zăpada toată numai cercuri-cercuri de la drifturi. Ba chiar am zărit vreo doi cascadori în plină acțiune chiar atunci. N-am mai făcut poze și la partea asta. Păcat că nu mai avem nici liniște, nici aer curat, măcar acolo..”, a mai reclamat clujeanu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

OPINIE/ Adrian Marian: Caii au fost omorâți pentru că opreau procesul de mecanizare al agriculturii

Publicat

Indiferent de conspirațiile sau spaimele de ”electrosmog” sau radiațiile 5 G, oricine este conștient că viitorul este al digitalizării, al generalizării și impunerii totale a informaticii în toate domeniile sociale. Diferențierea individual ține de aceste rețineri, abilități, cunoștințe, prudențe sau fobii pe care fiecare dintre noi le avem mai mult sau mai puțin față de această avalanșă tehnologică care tinde să ne copleșească.

Recent, s-au auzit aprecieri pozitive asupra modului în care digitalizarea a pătruns în sistemul educațional și, de asemenea, toată lumea este de accord că școala trebuie să se ralieze la acest fenomen tehnologic. Aprecierile pozitive sunt de dorit, dar în paralel se fac auzite și opiniile care dezavuează fenomenul.

Ministerul de resort recunoaște că ”Progresul înregistrat în privința integrării tehnologiei în educație continuă să fie mic.

Majoritatea tinerilor din Europa utilizează Internetul pentru activități sociale. Accesul mobil la Internet a crescut semnificativ în ultimii ani, însă utilizarea tehnologiei în scopuri educative nu a ținut pasul cu aceste evoluții.

Nu toate școlile primare și secundare dispun de conexiuni în bandă largă și nu toate cadrele didactice au competențele și încrederea de a utiliza instrumentele digitale în activitatea lor de predare –învățare – evaluare”. (edu.ro)

Controlul ideologic

Există studii care arată că în aceeași unitate de timp prin lectură ai șansa să asimilezi de 20 de ori mai multă informație decât privind la televizor, iar într-o conversație simplă ai șansa să asimilezi de 6-7 ori mai multă informație decât la TV. Diferența dintre învățământul clasic și cel online este și mai mare!

Lauda implementării învățământului online la noi seamănă cu mândria de ”a fi alungat”/ a se retrage Armata URSS din România.

Ne-au impus comunismul, dar nici ei nu au imaginat un îngrozitor Fenomen Pitești, masacrele și comunizarea la asemenea nivel, ba se pare chiar grupul de comuniști români Pro Moscova (Pauker, Luca) ar fost lichidat fiindcă li se părea o aberație să impună colectivizarea atât de repede și intensiv.

În plus, retragerea trupelor sovietice a dat prilej conducerii PCR să înăsprească urmărirea intelectualilor și lichidarea mai abitir a eventualilor dizidenți.

”Pe plan intern însă, regimul de la Bucureşti a acţionat pentru a evita orice posibile <<surprize>>, ordonând un nou val de arestări şi înăsprind controlul ideologic”, o spune tocmai Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc într-un material care tratează subiectul.

Nici rușii nu au crezut că România se comunizează atât de bine

Nici rușii nu au crezut că ne comunizăm atât de tare și atât de bine. Fabuloasă autoironia francezilor din debutul unei comedii ”Unde este compania a 7-a?”. Comunicat al Marelui Stat Major al Armatei Franței: ”După lupte în care glorioșii soldați francezi și-au demonstrate eroismul și priceperea, trupele franceze se retrag. Niciodată în istorie Armata franceză nu s-a retras atât de bine și atât de repede!”

Cam așa pare Deșcolarizarea Digitală a României și ”retragerea” educației și învățământului tradițional din școală.

Petiție pentru temperarea digitalizării școlii

Istoricul și scriitorul Mircea Platon de la Iași a inițiat recent chiar o petiție în vederea opririi sau măcar a temperării digitalizării școlii românești.

Spune el că ”Digitalizarea școlii are toate semnele desăvârșirii procesului neoliberal de privatizare a școlii românești, de transformare a ei în piață, în resursă a variilor corporații, lobby-uri și rețele ideologice sau financiare care s-au branșat deja la ea în urma reformelor din ultimii 30 de ani.

După cum ne arată experiențe recente la nivel global, accesul la internet poate fi oricând restricționat de către marile corporații care controlează domeniul digital. România vrea să digitalizeze școala în condițiile în care întreaga rețea digitală a țării este în mâini private, statul roman neavând nici o rețea alternativă, controlată de noi.

Softurile educaționale și manualele alternative sunt/vor fi tot proprietate intelectuală străină, de închiriat, controlată de alții.

”Softăritul”

România a trecut deja prin episoade în care supermarketurile sau băncile străine au dat de înțeles, în timpul variilor crize financiare sau politice din trecutul recent, că pot închide oricând accesul românilor la hrană sau la bani. …și cu povara financiară a unei tehnologii care, spre deosebire de cărți, funcționează doar pe bază de licență anuală și trebuie veșnic actualizată: la strămoșeștile “vinărit”, “stupărit” și “oierit”, am adăuga “softăritul”.”

Ce sperie și este analizat la Iași, e valabil și la Cluj, înTimișoara și în toată țara. Pentru că în toată țara aceasta, dacă ne-am permis să facem trimitere la istorie, când s-a introdus colectivizarea s-au împușcat caii.

Caii, în viziunea acelei organizații ilegale (adică infracționale), subterane, care a ajuns să conducă țara și să distrugă elitele, caii sabotau procesul de mecanizare al agriculturii!

Asemănător Holodomorului, românii trebuiau reduși la tăcere definitive prin conștientizarea faptului că împotriva lor se pot lua orice fel de măsuri, oricât de absurd și grotești, inclusive aceea de împușcare a cailor. Inclusiv aceea de a vrea să dărâmi Coloana Infinitului, de a-l face pe Arghezi să vândă cireșe de foame, H.P. Bengescu să moară de inaniție etc.

Dacă inițiativa istoricului Mircea Platon va avea succes sau nu, nu putem ști și nici nu ne pronunțăm, depinde de fiecare. Digitalizarea vine peste noi, dar școala trebuie să rămână, și o mare rugăminte se naște cunoscând antecedentele: ”Caii nu ar mai trebuisă fie împușcați!”

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate