Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Ăştia suntem, ăştia (Iohan)ni-s. 3P de 3 lei: popor, presă, politicieni. 4P: şi preşedinte. 5P: p…

Publicat


marius avram desen ion antoniu

Am o veche teorie de jurnalist şi de om trecut cât de cât prin viaţă, care a cunoscut oameni din toate etajele societăţii noastre: că nici presa, jurnaliştii, şi nici oamenii politici nu pot să fie altfel decât este societatea care îi emană. N-am pretenţia că am dreptate, dar mă încearcă gândurile astea.

Dacă avem o societate de proastă calitate, avem jurnalişti şi politicieni de proastă calitate. Dacă societatea e de bună calitate, la fel vor fi şi jurnaliştii, şi politicienii. E o vorbă bătrânească: cine se aseamănă, se adună. Dar mai este o vorbă: peştele de la cap se împute. Ghinion, ca să vă citez, domnule preşedinte, oricare v-ar fi numele: Iohannis, Băsescu, Constantinescu, Iliescu…

Societate proastă, politică proastă, presă proastă

Mă doare sufletul să vorbesc urât despre naţia mea. Implicit, şi despre mine, pentru că şi eu fac parte din ea. Per ansamblu, noi, românii, nu suntem tocmai citovi. Dumnezeu ştie de ce. Poate că din vina istoriei, care ne-a nevoit să ne adaptăm situaţiei pentru supravieţuire, să fim mlădioşi în coloană, aşa cum ne învaţă biologia că fac multe specii de plante şi de animale. Poate că din motive genetice, când, în cromozomii aceia, nu neapărat din vina noastră, s-o fi produs un defect, la fel cum se întâmplă în defectele numite cancer sau boli autoimune.

Nu cred că trebuie să mai aduc argumente despre „calitatea” oamenilor noştri politici de azi, în general. Nu cred că trebuie să mai aduc argumente nici despre „calitatea” presei noastre, în general. Şi nu cred că mai trebuie aduse argumente nici despre „calitatea” noastră, a românilor, în general.

Conduşi ca oile, oportunişti, fără onoare

Apropo, ce zicea într-un studiu despre români, în 1941, Ruth Benedict, unul dintre cei mai mari antropologi ai lumii. Că, printre altele, românii erau umili şi supuşi, se lăsau conduşi ca oile, în timp ce onoarea nu avea o valoare prea mare.

„Idealul de viaţă românesc este practic hedonismul. Această aprobare a plăcerii e substratul atitudinilor româneşti în relaţiile interpersonale. Un individ îşi bazează legătura cu un alt individ pe plăcerea pe care i-o furnizează această legătură. O relaţie omenească bună care să nu dăruiască plăcere este pentru români o contradicţie în termeni. Oportunismul românesc este o expresie a hedonismului românesc”, scria Ruth Benedict în studiul pentru Guvernul SUA.

Trai din trădare la toate nivelurile

Un alt studiu, german, din 1940: „Puţinul care are legătură cu voinţa poporului vine din Transilvania. În cercurile românilor emigraţi aici ca forţă de muncă, în urma contactului strâns cu cultura mărcilor de graniţă ale Imperiului a apărut dorinţa de a da o viaţă mai bună neamului propriu. Însă, până în ziua de azi s-a rămas la stadiul de dorinţă. Aceasta nu putea să fie altfel, spune Garda de Fier, deoarece clasa conducătoare străină, orientată doar spre câştig, a nimicit toate încercările de îmbunătăţire. Faptul că turcii, grecii, evreii şi alţi străini au devenit zeii idealului îmbogăţirii fără limite şi acceptarea corupţiei ca sistem au făcut ca aceste dorinţe idealistice să nu aibă nici o şansă. (…)

Într-o ţară ai cărei ofiţeri, funcţionari şi intelectuali aproape fără excepţie sunt obişnuiţi să trăiască din trădare, acest bărbat, care înainte de toate pretinde cinste s-a confruntat imediat cu o duşmănie crescândă”, se mai spune în raportul german”.

Tot acolo se mai vorbeşte de capacitatea „populaţiei româneşti de a răbda de foame”, de faptul că „populaţia României nu este una ambiţioasă şi că în mod oriental-slav se mulţumeşte cu astâmpărarea foamei, în loc să se străduiască să îşi asigure toate cele necesare”, de faptul că „forţa de lucru leneveşte”, iar sistemul de drumuri este „extrem de înapoiat”.

Românii, după cum bate vântul

Dar şi ce spune despre românii săi un român, un mare psiholog, Constantin Rădulescu Motru, în „Psihologia poporului român”: „Când un român stă la îndoială fiţi sigur că el nu stă fiindcă are o convingere personală de apărat, ci fiindcă nu ştie încă de partea cărui grup să se dea. Să meargă după cum bate vântul din dreapta sau după cum bate vântul din stânga? Iată suprema lui nelinişte. Pentru risipirea acestei nelinişti, sforţarea românului se îndreaptă în afară, ca să prindă cu urechea mai bine zvonul cel din urmă; mai niciodată sforţarea nu merge înăuntru, spre forul conştiinţei. (…)

Omul de caracter, la români, nu este acela care este consecvent cu el însuşi, ci acela care n-a ieşit din cuvântul grupului, adică acela care a urmat totdeauna sunetul clopotului turmei. De consecvenţa cu sine însuşi a grupului cine se întreabă? Nu este vorba cum sună clopotul, ci dacă sună; a sunat, ai fost prezent, şi eşti român, atunci eşti om de caracter. (…)

Ciocoiul se împacă la fel de bine cu orice credinţă şi în orice mediu, numai cu condiţia să-i fie lăsat lui primul loc. El este omul care simte un fel de voluptate în exercitarea puterii, este încarnarea dorinţei de putere. (…)

Caracterul ciocoismului politic: frenezia puterii, lipsa de ideal şi dispreţul pentru mulţime; armele ciocoiului în viaţa politică sunt: intriga şi calomnia; el nu admite niciodată importanţa adversarului; el nu vorbeşte niciodată cu stimă de partidul advers; nu au sentimentul realităţii; el vorbeşte peste capul tuturor; dispreţuieşte pe toată lumea crezând că astfel se impune tuturor; şi când este descusut mai de aproape de intenţiile sale, asupra programului său de guvernământ, atunci firea sa mai întâi se revoltă iar la sfârşit răspunde: dar scopul este că voi să fiu la putere şi să-mi aleg energia; el duşmăneşte exclusiv pe cel care i-a luat locul, fiindcă acesta deţine puterea şi din această cauză face o politică personală în vederea reobţinerii funcţiei pierdute”.

Excepţii de la regulă

Fireşte, în toate categoriile amintite există şi excepţii. Multe excepţii. Dar, excepţiile sunt sufocate de puhoiul celor din regulă: avem o societate de proastă calitate, şi, drept urmare, avem o clasă politică şi o presă la fel.

Şi cred că relaţia de cauzalitate este cea menţionată, nu invers.

Un neamţ mai românaş ca românii

În tot marasmul ăsta de români defecţi la toate nivelurile, aş fi aşteptat un licurici mai luminos, un exemplu mai de Doamne ajută, un exemplu de urmat, un model. Nu un top model, domnule preşedinte, ci un model de moralitate şi corectitudine. Nu vă mai amintesc de păcatele d-voastră politice, că le ştiţi prea bine, cred. Nici nu-s eu contabilul de la poarta raiului.

Doar vă amintesc că ţara nu-i bine, că de peste o lună n-are guvern şi că popularitatea d-voastră este în cădere liberă. 70% dintre români (şi foarte mulţi dintre cei care v-au votat) au acum o părere proastă despre d-voastră. În octombrie, popularitatea dvoastră s-a înjumătăţit faţă de septembrie. De ce? De aia, domnule preşedinte. Pentru că şi eu, şi mulţi alţii ne aşteptam să devenim nemţi în comportament şi în gândire.

Dar ne-aţi luat-o înainte, domnule preşedinte: aţi devenit d-voastră mai românaş decât noi.
Marius AvramDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Sâmbătă, MECIUL României la EURO 2024 se vede pe terasa exterioară de la Iulius Mall Cluj

Publicat

iulius mall

La primul meci al tricolorilor de la Campionatul European de Fotbal, timp de 90 minute, România a trăit unele dintre cele mai intense emoții, iar finalul a fost aplaudat la unison de întreaga țară. Emoţiile au fost intense şi printre numeroşii clujeni veniţi să urmărească meciul la Iulius Mall Cluj care,  în continuare, difuzează toate partidele de fotbal, pe terasa exterioară a food court-ului. Sâmbătă, echipa României va fi față în față cu cea a Belgiei, iar tu ești așteptat împreună cu prietenii să îi susții pe tricolori!

De trei ori am strigat cu toții „GOOL”, ne-am bucurat pentru fiecare pasă, am aplaudat pentru fiecare minge apărată și ne-am îmbrățișat de fericire la finalul celor 90 de minute de joc dintre România și Ucraina. Terasa exterioară a Iulius Mall Cluj s-a „transformat” într-o tribună a fanilor, care au trăit toate emoțiile la intensitate maximă.

iulius mall

VIDEO. Sâmbătă, MECIUL României la EURO 2024 se vede pe terasa exterioară de la Iulius Mall Cluj

Toate meciurile de la Euro 2024 sunt difuzate pe terasă. Sâmbătă, de la ora 22.00, România joacă împotriva Belgiei, așa că sună-ți prietenii și veniți la Iulius Mall, unde puteți să îi susțineți pe tricolori!

Până atunci, puteți să vă bucurați de atmosfera Euro 2024 și la celelalte partide din grupe. Joi, vineri și sâmbătă, jocurile încep de la ora 16.00. Consultă programul meciurilor pe pagina de Facebook a Iulius Mall Cluj!

Nu uita că și Iulius Mall ți-a pregătit surprize tematice. În zilele de 22, 26 iunie și 5, 6, 9, 10, 14 iulie, dacă faci cumpărături de minimum 30 de lei, prin cumularea a cel mult două bonuri, de la operatorii din food court, poți să participi și tu la o partidă de foosball. Câștigătorii primesc câte un voucher la unul din operatorii Sweet Caffe, Noodle Pack, Lemnul Verde, Spartan sau Cartofisserie, în limita stocului disponibil. Durata unui meci de foosball este de aproximativ 5 minute. Regulamentul campaniei este disponibil online, pe site-ul Iulius Mall Cluj.

Iar pentru a te convinge că Euro 2024 merită văzut împreună, accesează filmulețul postat de Iulius Mall! Partenerul principal al evenimentului este: Coca Cola,  iar sponsorii evenimentului sunt Takis, Hisense, Gorenje și Sweet Caffe.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Încă un ATACANT la „U” Cluj. Este tunisian și a jucat la Poli Iași

Publicat

adel bettaieb

„U” Cluj mai face un transfer, cel de-al șaptelea pentru noul sezon. E vorba de atacantul tunisian Adel Bettaieb, în vârstă de 27 de ani. În sezonul precedent a evoluat pentru Politehnica Iași. Acesta a semnat un contract pe durata a doi ani.

Crescut de Angers, Adel Bettaieb a evoluat până în 2019 pentru echipa secundă a clubului din „Hexagon”. A mai jucat pentru UR La Louvière în Belgia unde a marcat 18 goluri în 28 de partide.

Încă un ATACANT la „U” Cluj. Este tunisian și a jucat la Poli Iași

Evoluțiile bune la formația din a patra ligă belgiană au adus un salt important în carieră, semnând la începutul sezonului 2019/2020 cu Dudelange, echipă care a cucerit 16 titluri de campioană în Luxemburg. Sezonul 2020/2021 a fost cel mai bun pe plan individual pentru Bettaieb. A marcat 17 goluri în prima ligă din Luxemburg, fiind golgheterul echipei și al treilea cel mai bun marcator din campionat.

A marcat 4 goluri în 17 partide pentru Poli Iași

Forma bună în tricoul celor de la Dudelange a continuat și în sezonul următor. Cu 15 goluri marcate și opt pase decisive, atacantul tunisian a avut o contribuție masivă la câștigatea campionatului de către Dudelange în sezonul 2021/2022.

La începutul sezonului 2022/2023, Bettaieb a fost transferat de Ümraniyespor, formație care evolua în prima ligă din Turcia.

La începutul acestui an, Adel Bettaieb a luat contactul cu Superliga după ce a fost transferat de Politehnica Iași. Pentru ieșeni, atacantul tunisian a marcat patru goluri în 17 partide.

Sursa: fcucluj.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO. Străzile Clujului se surpă. Un nou crater, apărut pe strada Andrei Mureșan

Publicat

Un nou crater a apărut în mijlocul străzii Andrei Mureșanu. Zilele trecute, un scuter a fost „înghițit” de o groapă, pe strada Constantin Brâncuși.

Apar gropi și surpături pe tot mai multe străzi din Cluj-Napoca. Cel mai recent a fost semnalat de un cititor Cluj24 pe strada Andrei Mureșanu, în dreptul numărului 41.

Craterul de dimensiuni considerabile este „semnalizat” cu un ghiveci cu flori, așezat probabil de vreun locuitor din zonă pentru a-i atenționa pe șoferi.

Scuter blocat într-un crater pe strada Constantin Brâncuși

Amintim că, luni, o groapă „s-a căscat” în asfaltul de pe mijlocul străzii Constantin Brâncuși din Cluj-Napoca. Un livrator pe scuter nu a observat groapa și a intrat în plin în ea, rămânând blocat.

Poliția Locală a Primăriei Cluj-Napoca a dirijat traficul în zonă, iar o echipă de muncitori a intervenit pentru astuparea gropii. Șoferii aflați în trafic pe stradă au fost sfătuiți să circule cu atenție.

Citește mai departe

EVENIMENT

Meciul România – Belgia se vede în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la TIFF.23

Publicat

tiff

Clujenii sunt așteptați să vadă meciul România – Belgia, a doua partidă a Echipei Naționale din Campionatul European de Fotbal 2024, pe cel mai mare ecran al TIFF, în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Acesta va fi difuzat sâmbătă, 22 iunie, începând cu ora 22:00, iar intrarea este liberă.

Vor fi puse la dispoziție 2.000 de scaune, iar spectatorii sunt încurajați să vină în tricourile naționale, cu steaguri tricolore, pentru a crea o atmosferă de neuitat, dar și cu scaune pliabile. Este al doilea meci al Naționalei din grupele turneului final al Euro 2024, după succesul fulminant cu Ucraina, pe care a înfrânt-o cu 3-0. Publicația belgiană de sport Walfoot a scris ulterior că „au jucat un meci perfect, și-au anihilat complet adversarul. Presiunea pe băieții noștri e deja la maximum”.

Meciul România – Belgia se vede în Piața Unirii din Cluj-Napoca, la TIFF.23

***

Proiecția filmului Sub cerul liber (r. Mariana Arriaga, Santiago Arriaga), programată pentru ora 21:45 în Piața Unirii, va fi mutată la Casa de Cultură a Studenților, de la ora 23:00. În plus, a mai fost programată o proiecție a filmului la ora 23:15 la Cinema Florin Piersic. Mai multe detalii sunt disponibile pe tiff.ro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax