Connect with us

ACTUALITATE

Astăzi începe primul turneu de tenis post-pandemie din circuitul WTA. Irina Begu și Sorana Cîrstea sunt pe tabloul principal de la Palermo

Publicat


Primul turneu de tenis post-pandemie din circuitul fetelor începe astăzi. Două românce, Irina Begu și Sorana Cîrstea, sunt pe tabloul principal de simplu, în schimb ce Laura Paar joacă, tot astăzi, finala de pe tabloul de calificări. România are reprezentate și pe tabloul de dublu, Elena Bogdan făcând pereche cu Reka-Luca Jani, iar Raluca Olaru cu Dayana Yastremska.

Programul româncelor de astăzi

Irina Begu (81 WTA) – Laura Siegemund (65 WTA), ora 17,00.

Sorana Cîrstea (75 WTA) – Sara Errani (167 WTA), ora 18,30.

Laura Paar (203 WTA) – Ludmilla Samsonova (117 WTA), ora 18,30.

Elena Bogdan / Reka-Luca Jani – Ulrikke Eikeri / Elixane Lechemia, nu înainte de ora 21,30.

Câștigătoarea probei de simplu de la tuneul WTA Palermo va încasa un cec în valoare de 20,161 euro plus 280 puncte în clasament, în schimb ce la proba de dublu premiul cel mare este de 7,258 euro plus cele 280 puncte din clasament.

Foto: unsplash



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Incendiu pe strada Uliului din Cluj-Napoca la o casă cu 3 etaje. Pompierii au stabilit cauza izbucnirii focului

Publicat

strada Uliului

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca au intervenit în cursul nopții de sâmbătă spre duminică pentru a stinge flăcările care au cuprins acoperișul unei case de locuit de pe strada Uliului din municipiul Cluj-Napoca.

”La fața locului s-au deplasat patru autospeciale pentru stingerea incendiilor, unde au găsit acoperișul imobilului cu 3 nivele cuprins de flăcări pe o suprafață de aproximativ 100 mp.

Intervenție de peste 2 ore pe strada Uliului

Pompierii au acționat mai bine de două ore pentru stingerea flăcărilor și lichidarea tuturor focarelor ascunse, fiind împiedicată propagarea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite.

Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar în urma cercetărilor preliminare s-a stabilit că, cel mai probabil, incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a imobilului de pe strada Uliului”, au precizat pompierii ISU Cluj.

strada Uliului

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesajul mitropolitului Clujului, IPS Andrei, la începutul Postului Paștilor: Postul Mare este o ȘANSĂ

Publicat

Postul Mare catedrala

ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a adresat credincioșilor un mesaj la începutul Postului Paștilor, Postul Mare.

„Luni, 18 martie 2024, începem Postul Paștilor. Unora li se pare o mare greutate postirea. De fapt, postirea pe măsura puterii fiecăruia este o șansă. Cu pântecele plin nu poți cugeta la cele dumnezeiești.

Cei sănătoși postim toate cele șapte săptămâni din post, iar copiii, bătrânii și bolnavii postesc și ei cât pot. Pentru că postul pe măsura fiecăruia ajută trezviei duhovnicești. Postul de bucate trebuie neapărat să fie însoțit de postul de răutate pentru că, altfel, n-are valoare.

Mesajul ÎPS Andrei la începutul Postului Paștilor: Postul Mare este o ȘANSĂ

Cine nu poate posti tot postul are și un mod de compensare. În acest sens, Tito Colliander zice: „Te mănâncă limba să pui o întrebare? N-o pune! Ți-e foarte poftă să bei două cești de cafea? Nu bea decât una! Ai chef să te uiți pe fereastră? Nu te uita. Ai dori să mergi într-o vizită? Rămâi acasă”. Sunt și alte renunțări care te ajută să faci o postire eficientă.

Iar postului îi asociem și alte fapte absolut necesare. Citim mai des în Sfânta Scriptură, participăm la slujbe și ne spovedim sincer. Și nu uităm un lucru de mare importanță: milostenia, asistența-socială. Ne zice Dumnezeu, prin Isaia proorocul: „Nu știți voi postul care Îmi place? – zice Domnul. Rupeți lanțurile nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor. Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine” (Isaia 58, 6-7).

Toate acestea făcându-le vom ajunge pe 5 mai 2024, în ziua de Paști, să fim mult mai buni.

Vă dorim un post binecuvântat și cu folos”, a transmis ÎPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Balul Operei Cluj-Napoca: Muzică de calitate, invitați de marcă, ținute de gală, dans și decoruri impresionante

Publicat

Balul Operei

Ediția 2024 a evenimentului monden al anului, Balul Operei, a avut loc, sâmbătă seara, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, la eveniment fiind prezentă și Raluca Turcan, ministrul Culturii. 

Au urcat pe scenă invitați speciali, precum tenorul Stephen Costello, soprana Ekaterina Siurina, saxofonistul Federico Mondelci, alături de Orchestra și Ansamblul de Balet ale Operei Române clujene, sub bagheta dirijorului invitat Constantine Orbelian, director muzical și dirijor principal al New York City Opera.

Balul Operei

Nominalizat de patru ori la premiile Grammy, Orbelian este și fondatorul Festivalului Internațional de Muzică Palaces of St. Petersburg și este directorul artistic principal al Orchestrei Simfonice a orașului Kaunas din Lituania.

Parada debutanților

După cuvântul de deschidere al managerui general al Operei Naționale Române Cluj-Napoca, Florin Estefan, a avut loc parada debutanților, ce a cuprins 24 de perechi de tinere domnișoare și tineri domni – liceeni model ai școlilor clujene –  care au oferit un moment artistic deosebit.

Printre invitați s-au numărat, alături de ministrul Culturii, Raluca Turcan, senatorul PSD, Vasile Dîncu, mitropolitul Clujului, IPS Andrei, și episcopul greco – catolic de Cluj-Gherla, PS Claudiu.

Turcan: A fost un privilegiu

”A fost o plăcere și o noară să particip la Balul Operei pentru că a fi alături de lumea iubitoare de cultură din Cluj și de artiștii Operei reprezintă un privilegiu”, a spus ministrul Culturii, Raluca Turcan, aflată pentru prima oară la acest eveniment emblematic.

Balul Operei 2024 a fost co-organizat alături de Fundația Transilvania Leaders.

Balul Operei

Balul Operei

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. CFR Cluj-CSU Craiova, 1-2. Clujenii încep play-off-ul cu STÂNGUL

Publicat

CFR Cluj a întâlnit, sâmbătă seara în Gruia, pe CSU Craiova, în primul meci din play-off-ul Superligii de fotbal. După o partidă în care au dominat dar steril iar adversarul a fost mai pragmatic și mai norocos, clujenii pierd cu 1-2, goluri marcate de Ilie (min.66), respectiv Baiaram (min.30) și Mitriță (min.51).

Echipe de start:

CFR CLUJ (4-3-3): Sava – Mogoș, Boben, M. Ilie, Abeid – Muhar, K. Keita, Tachtsidis – Deac (cpt.), Bîrligea, Otele
Rezerve: Hindrich – Camora, Kresic, Manea, Aussi, R. Filip, Fică, Avounou, El Kaddouri, Serebe, Michael
Absenți: –
Antrenor: Adrian Mutu

VIDEO. CFR Cluj-CSU Craiova, 1-2. Clujenii încep play-off-ul cu STÂNGUL

CSU CRAIOVA (4-3-3): L. Popescu – Căpățînă, Maldonado, Badelj, Bancu (cpt.) – Al. Crețu, Mateiu, Mekvabishvili – Baiaram, Ivan, Mitriță
Rezerve: Goga – Vlădoiu, Soiri, Zajkov, Raul Silva, Kozulj, Danciu, Bană, Houri, Cîmpanu, Blesa, Markovic
Absenți: Ndong (suspendat), Screciu (accidentat)
Antrenor: Ivaylo Petev

Stadion: „Dr. Constantin Rădulescu”
Arbitru: Chivulete Andrei Florin (Bucureşti). A1: Marica Mihai Marius (Bistriţa), A2: Constantinescu Andrei (Bucureşti). Arbitru VAR: Andrei Florin (Târgu Mureş). Arbitru AVAR: Vodă Alexandru (Alba Iulia)

CFR Cluj

Prima repriză i-a aparținut în totalitate CFR-ului. A avut 11 lovituri de colț față de numai una a oltenilor. A avut 4 mari ocazii de gol (Matei, min.8, Bîrligea, min.14 și 28) printre care și o bară în min.33, când Bancu era să-și dea autogol. Popescu scoate o minge care, în lipsa tehnologiei goal line, nu mai contează dacă a trecut sau nu linia porții, dacă VAR-ul a zis că nu.

Totuși, cei care dau lovitura sunt oltenii, care înscriu prin Baiaram în min.38, la o minge respinsă de Sava după un șut al lui Bancu. După gol, de bucurie, fanii oltenilor au început să se bată între ei. Jandarmii au intervenit, extrăgându-l pe unul dintre ei de acolo.

CFR Cluj

Golul victoriei

Repriza a doua începe abrupt, cu un gol al lui Mitriță în min.51, la o greșeală a lui Ilie. Clujenii parcă au ieșit cu altă echipă de la cabine. Nu le mai iese nimic. Oltenii se mulțumesc să se apere exact, în timp ce Otele, de la care se aștepta mai mult, dă centrări după centrări aiurea.

În min.66, Ilie își mai spală din păcate, înscriind cu o lovitură de cap pentru 1-2.

CFR a avut două penalty-uri, unul neacordat pe motiv de offside la Otele, cel de-al doilea, la Mogoș, pe motiv de Chivulete coroborat cu VAR.

Clujenii încep play-off-ul cu stângul, la fel ca Rapidul iar FCSB își freacă mâinile de bucurie. Oltenii, mai pragmatici și mult mai norocoși, urcă pe locul 2, contrar așteptărilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax