Connect with us

EVENIMENT

Asigurare opțională la sănătate pentru persoanele care NU sunt salariate. Se modifică cuantumul CONTRIBUȚIEI

Publicat


Modificări privind asigurarea opțională de sănătate pentru persoanele care nu sunt salariate. A fost schimbată suma care trebuie plătită pentru ca aceste persoane să poată beneficia de concedii medicale, scrie Alba24.ro.

Guvernul a modificat procedura de calcul a contribuției la sănătate pentru persoanele care nu sunt salariate, asftfel că asigurarea opțională va putea fi făcută doar în limita a de trei ori salariul de bază minim brut pe țară.

Asigurare opțională la sănătate pentru persoanele care nu sunt salariate. Se modifică cuantumul contribuției

Astfel, pentru concedii și indemnizații de maternitate, persoanele care încheie opțional contract de asigurare de sănătate nu vor mai putea alege venit de până la de 12 ori salariul de bază minim brut pe țară.

Prevederile actuale stabilesc că persoanele care nu sunt salariate se pot asigura opțional în sistem pentru a beneficia de concedii medicale și de indemnizații de asigurări sociale de sănătate, pe bază de contract de asigurare, prin care își asigură un venit lunar ales care nu poate fi:

  • mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată
  • mai mare decât valoarea de 3 ori a acestuia.

Excepție sunt persoanele care optează pentru încheierea contractului de asigurare pentru a beneficia de concedii medicale și indemnizații pentru maternitate, pentru care venitul lunar pentru care se optează plata contribuției este un venit ales care nu poate fi:

  • mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată
  • mai mare decât valoarea de 12 ori a acestuia.

Propunerea este ca toate persoanele fizice, care nu realizează venituri din salarii, să se poată asigura opțional în sistem pe bază de contract pentru a beneficia de concedii și indemnizații, numai în limita sumei cuprinsă în declarația fiscală depusă în vederea plății contribuției de asigurări sociale de sănătate potrivit Codului fiscal.
Aceasta nu poate depăși valoarea de 3 ori a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii.

De ce se propun modificările de lege

Autoritățile invocă „asigurarea unui echilibru între tratamentul aplicat persoanelor asigurate salariate și celor care se asigură opțional”, „protecția asiguraților prin gestionarea eficientă a bugetului Fondului, prin instituirea de măsuri, ce constau, în principal, în eficientizarea activității de acordare, precum și în responsabilizarea asiguraților beneficiari de certificate de concediu medical”.

În nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de Guvern se arată că, pentru concedii de maternitate se asigură prin plata unui procent de 1% calculat la o bază de calcul de 12 salarii minime brute lunare, timp de 6 luni (360 lei/lună), pentru care, din bugetul FNUASS se plătește o indemnizație lunară, pentru o perioadă de 126 de zile (4 luni), calculată ca un procent de 85% din media veniturilor astfel declarate.

Astfel, pentru cele 126 de zile (4 luni) de concediu de maternitate persoana primește de la CAS o indemnizație lunară: 36.000 lei x 85% = 30.600 lei x 4 luni = 122.400 lei (din care se reține contribuția pentru asigurări sociale – pensii, după caz, întrucât persoanele pentru care nu există obligația plății unei astfel de contribuții vor beneficia de întreaga sumă).

Ponderea majoritară a solicitărilor de încheiere a contractelor de asigurare o constituie componenta pentru sarcină și lăuzie (maternitate), valoare asigurată fiind în majoritatea cazurilor situată la plafon maxim, chiar dacă persoanele se asigură pentru sănătate la nivelul unui salariu minim brut pe țară.

În această situație se mai află și persoane fizice, cu venituri relativ mici din salarii, indemnizație de șomaj, pensie de invaliditate sau urmaș, indemnizație de ajutor social, care solicită plătitorilor încetarea acestor drepturi în scopul asigurării pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate ca persoane fără venituri, prin încheierea unui contract de asigurare, ceea ce a condus la un impact semnificativ asupra bugetului FNUASS.

Persoanele asigurate salariate plătesc atât contribuția de asigurări sociale de sănătate, cât și contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate la venitul realizat, neavând opțiunea de a se asigura facultativ la un venit mai mare, ceea ce determină o inegalitate între valoarea indemnizațiilor de maternitate de care beneficiază marea majoritate a persoanelor asigurate salariate, față de valoarea indemnizațiilor de care beneficiază persoanele nesalariate, care se pot asigura opțional la un venit liber ales.

Potrivit actului normativ, „se impune implementarea de urgență a unui mecanism echitabil și unitar, care să înlăture inechitățile apărute în practică, să respecte principiul egalităţii între cetăţeni”.

De asemenea, „se impune reglementarea în mod nediscriminatoriu a unor măsuri care să conducă la echilibrarea între veniturile alocate bugetului FNUASS și costurile reale suportate de fond pentru plata indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate, în sensul stabilirii bazei maxime de calcul al indemnizațiilor de maternitate de la 12 salarii minime brute pe țară lunar, la 3 salarii minime brute pe țară lunar, în cazul persoanelor fizice care se asigură opțional pentru concedii și indemnizații de maternitate”.

Acest nivel este în prezent pentru toate celelalte tipuri de concedii medicale, respectiv incapacitate temporară de muncă, recuperarea capacității de muncă, îngrijirea copilului bolnav, risc maternal etc.

Foto: Arhivă



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

Uncategorized

Record de donatori în ultima zi a campaniei „Donăm împreună, UBBEAR dă startul!”

Publicat

donare sange (11)

Aproape 500 de persoane au răspuns apelului lansat de Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca și au donat sânge în campania „Donăm împreună, UBBEAR dă startul!”, inițiată de Direcția Comunicare și Relații Publice din cadrul UBB.

Recordul s-a înregistrat în ultima zi când peste 140 de persoane au reușit să doneze sânge, devenind astfel parte din campanie.

Campania inițiată de UBB s-a desfăşurat în perioada27 – 31 martie 2023 la sediul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină Cluj și a fost adresată studenților și cadrelor didactice din UBB, dar nu numai lor.

Cea de-a 11-a ediție a campaniei ,,Donăm împreună, UBBEAR dă startul!″ a cuprins un program de informare și educare a studenților pe tema donării de sânge.

„UBB este parte activă a comunității, iar una dintre misiunile  esențiale ale unei universități este aceea de a genera comportamente și atitudini la nivelul societății”, au declarat organizatorii acestei campanii.

Printre parteneri s-au numărat: Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj, Consiliul Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca (CSUBB), Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB), FC Universitatea Cluj și Restaurantul Colegiul Academic.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA în următoarele 4 săptămâni. Temperaturi mai SCĂZUTE decât cele normale

Publicat

primavara pixabay

Temperaturile în următoarele 4 săptămâni vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice sau în general apropiate de cele normale, scrie Mediafax.

Săptămâna 3 – 10 aprilie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cu excepția regiunilor nord-vestice, unde regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în sudul țării.

Săptămâna 10 – 17 aprilie

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor
normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 17 – 24 aprilie

Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în toate regiunile.

Săptămâna 24 aprilie – 1 mai

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi local deficitare în zonele montane și sub-montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, PENSIONAT prin decret prezidențial

Publicat

curtea de apel

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 31 martie 2023, mai multe decrete, printre care și cel de eliberare din funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a doamnei Crăciunescu Leontina, scrie Agerpres.

klaus iohannis

Decrete semnate:

Decret privind eliberarea din funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a doamnei Crăciunescu Leontina – pensionare;

Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 150 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ (PL-x 495/26.09.2022);

Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 147/2022 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 43/2017 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea agenţiilor pentru întreprinderi mici şi mijlocii, atragere de investiţii şi promovare a exportului (PL-x 696/02.11.2022);

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea semnării Acordului de Sprijin între Statul român şi Societatea Naţională „Nuclearelectrica” – S.A. pentru Proiectul Unităţile 3 şi 4 CNE Cernavodă (PL-x 46/08.02.2023);

Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 26/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul investiţiilor publice (PL-x 224/03.05.2022);

Decret privind eliberarea din funcţia de judecător la Judecătoria Răcari a doamnei Mocanu Alina-Maria – demisie, la data de 1 aprilie 2023;

Decret privind înaintarea în gradul de contraamiral – cu două stele, la trecerea în rezervă, a domnului contraamiral de flotilă – cu o stea Săvulescu Marian din Ministerul Apărării Naţionale;

Decret privind acordarea gradului de general de brigadă – cu o stea, la trecerea în rezervă, domnului colonel Văduva Gabriel din Ministerul Apărării Naţionale;

Decret privind eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Iaşi a domnului Obreja-Manolache Nelu-Iustinian, preşedinte al Secţiei de contencios administrativ şi fiscal a acestei instanţe – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcţia de judecător la Tribunalul Sibiu a doamnei Muntean Codruţa-Elena – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcţia de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Braşov a doamnei Moş Petrina – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcţia de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Braşov a doamnei Mara Artemis Simona – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcţia de judecător cu grad profesional de curte de apel la Curtea de Apel Craiova a doamnei Tomescu Marioara-Carmen – pensionare;

Decret privind eliberarea din funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti a doamnei Păun Steluţa-Mirela – pensionare.

 

Citește mai departe

Uncategorized

Dosar penal în cazul câinelui spânzurat la ferma din Sânmartin. ”Infracțiunea de ucidere a animalelor, cu intenție”

Publicat

ferma2

Polițiștii din cadrul Biroului Pentru Protecția Animalelor Cluj au fost sesizați la începutul săptămânii despre faptul că într-un adăpost de animale, la o fermă situată în extravilanul comuna Sânmărtin, ar fi fost găsite 4 cadavre de animale, respectiv 3 bivoli și un câine, informează polițiștii.

”În baza sesizării, polițiștii s-au deplasat în locația menționată, unde au efectuat cercetări și au identificat cadavrele a 3 bivoli și a unui câine, care se afla atârnat cu o sfoară de gardul adăpostului.

Citește și VIDEO. Imagini cu IMPACT emoțional. Câine SPÂNZURAT și animale în PUTREFACȚIE la o fermă de lângă Gherla

În cadrul activității, polițiștii au fost sprijiniți de reprezentanții D.S.V.S.A., cercetările fiind continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept”, arată IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax