Connect with us

CULTURA

Artistul în vremea pandemiei. Ep. 6 – Bogdan „Bob” Rădulescu, actor clujean

Publicat


Bogdan Bob Rădulescu este actor colaborator al Teatrului Național din Cluj-Napoca și unul dintre actorii fondatori ai „Cenzurat”, ulterior „Epic Show”, două emisiuni care au rulat cu succes la televiziune, apoi pe net. Este cunoscut și pentru ieșirile publice pline de ”nerv” la adresa autorităților, amendându-le atunci când calcă pe bec. Bob se mai ocupă cu spectacole de improvizație pe scena Teatrului Reactor și este în același timp un om foarte căutat ca moderator la evenimente.

Cum apreciezi măsurile luate de guvern? Ce ai mai adăuga?

Naiba mai știe… Acum o lună le considerăm necesare privind comparativ la situația Italiei și Spaniei. Rezultatele ne arată că la capitolul decese suntem pe ultimele locuri în Europa și deși România e veșnic fruntașă la ultimele locuri, de data asta, ironic, e o chestie bună.

Pe de altă parte, privind situația din punct de vedere al libertății cetățeanului, e frustrant să te vezi închis în casă și să ieși doar cu hârtie, ca o permisie de armată. Parcă suntem deținuți, dar totuși alții umblă nestingheriți. Și atunci începi să te simți că tu, cel care respecți regulile , ești luat de prost. Să sperăm că la final toată nebunia asta și pusul pe butuci al libertății, economiei și vieții noastre sociale să fi meritat.

Ce măsuri ai luat sau ce ai în vedere să faci în ceea ce privește activitatea ta?

Noi, actorii, trăim din spectacole și evenimente care acum sunt total suspendate. Teatrele mai difuzează acum pe internet înregistrări ale unor spectacole, dar noi tot acasă stăm.

Și atunci, dacă pe internet se întâmplă lucrurile, pe internet stăm și noi. Postăm mult mai des, ne filmăm acasă, facem clipuri, podcasturi, glume, scheciuri. Unele-s faine, altele sunt însă atât de proaste, încât mă rog să se încheie perioada asta cât mai curând și să se întoarcă fiecare la ce știa mai bine să facă.

Sunt arta și cultura cele mai afectate domenii în această perioadă?

Cred că sunt printre cele mai afectate. Dar nu doar arta și cultura. HORECA e pe butuci, baruri, puburi, restaurante, hoteluri, turismul, terasele, cam totul e cu lacăt acum și de suferit avem cu toții în perioadă asta, ne dăm seamă acum cât suntem de interdependenți și conectați unii cu alții.

Știi vorba aia cu efectul fluture, undeva un fluture dă din aripă și la 10.000 km distanță se formează un tsunami.

No… O mâncat unul ceva biftec tartar de liliac, deci lilitec tartar undeva într-un birt din Wuhan și 10.000 km mai departe tsunamiul o lovit căsniciile din România unde nevasta trebuie să vorbească cu soțul zi de zi, iar el să îi facă ei ce îi făcea cosmeticiana și stylista. Iadul pe pământ, ce să mai…

Ce crezi că se va schimbă după această criză în comportamentul general uman?

Omenirea e în mare parte idioată. Cu tot respectul, vorbesc după 40 de ani de viață. Deci cei 10 la sută își vor regândi viața și stilul în funcție de lecția învățată în carantină, de priorități, de lucrurile cu adevărat importante în viață. Restul de 90 la sută se vor întoarce la viața de dinainte cu aceeași intensitate și nebunie și vâltoare și lipsă de interes sau respect pentru orice sau oricine altcineva, conform principiului după care ne distrugem viețile și planeta: „după noi, potopul!”

În cât timp, după încheierea crizei, crezi că vom reveni la situația dinainte?

Eu, personal, că doar în numele meu pot vorbi, nu voi reveni la normalul de dinainte, că zilnic îmi dau seama tot mai mult că pandemia și carantina asta au venit ca o lecție din care încerc să învăț cât mai mult. Deci pentru mine lucrurile se vor schimba în și mai bine când se termină cu restricțiile. Sau cel puțin vreau să cred că mă voi ține de lecțiile date tuturor de situația asta.

În orice caz, unele schimbări survenite în perioada asta vor rămâne cu noi pentru multă vreme de acum înainte.

Iar politicienii, ei bine, ei nu se vor întoarce la mințit și furat după ce criza e gata. Că nu au la ce să se întoarcă, pentru că ei nu s-au oprit nici în vremea pandemiei. La ei a fost flux continuu, uitați-vă la pensiile speciale, ordonanțele de urgență și sistemul de achiziții din perioadă asta.

Ce ar trebui să învățăm din această criză? Ce ai dori să nu fie la fel?

După criza asta, lucrurile, în mare, vor continua ca și până acum.

Mă uit la ciuma din 1720, holera din 1820, gripa spaniolă din 1920 și covidul din 2020.

E clar că noi, omenirea, nu prea ne descurcăm la gestionat capitalismul, lumea, banii și cele 8 miliarde de suflete. M-aș bucura să vină cândva o civilizație extraterestră bine intenționată care să ne salveze. Serios vorbesc. Dar uitându-mă la istorie, la cucerirea Americilor de către europeni, la colonizare de-a lungul timpului, la filmul Avatar sau Pocahontas, pun pariu că omuleții verzi care vor veni, o să fie ca noi când am dat de alte civilizații. Le-am distrus. Așadar, vom vedea. Sper! Sau… Nu?

În ce/cine îți pui cele mai mari speranțe?

Aaahahahahahahahahahaha. În mine. Și-n Domnul nostru Raed Arafat. Sau Vela. Sau Bogdan, băiatul ala care traduce în limbajul semnelor la fiecare ordonanță.

Și în iubire. Sau de fapt doar în iubire. Și sex. Cumva trebuie exprimată iubirea asta…

Este capabilă economia României să facă față unei noi recesiuni?

Umblă o vorbă, să mulțumim cerului ca ne-am distrus industria și agricultura și școala și tot ce mai aveam în ultimii 30 de ani, vă dați seama cât pierdeam acum, cu criza asta?

Cu economia nu știu ce să zic. Am trecut și prin 2008, dar aia a fost o criză economică financiară, alte probleme, de data asta cauzele sunt diferite. Nu aș vrea să fac previziuni sau amenințări, nu ne ajută.

Cred însă că totul e despre mentalitate, lidership, atitudine. Dacă suntem harnici și organizați și uniți, ieșim din orice. Dacă suntem loaze, murim de foame lângă cămara plină.

Va rămane România cu sechele?

Sechele, schelete, ce mai contează? Musai sa rămână, să aibă și psihiatrii și psihologii lumii de lucru cu noi. Plus că așa, dacă rămânem cu sechele, putem parca pe locurile cu dizabilități din centrul Europei. Noi o să fim cu coaja aia de bmw, cu manele în boxe, cu fum negru pe țeavă și pe avarii.

Cum îți petreci timpul în această perioadă de criză!

Cea mai mare binecuvântare, dincolo de răspunsurile la aceste întrebări, este grădina și curtea. Altfel eram demult internat la nebuni.

Sincer, mi-o ajuns cu pandemia și vreau să se termine odată treaba asta. Dar, dacă totuși continuă, atunci să țină până în octombrie, că doar atunci estimez că termin de aranjat, curățat și reparat tot ce i-am promis nevestei mele acum 5 ani că o să fac imediat…

 

Un interviu realizat de Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Eparhia de Cluj-Gherla, mesaj la moartea Papei Francisc: Rămâne o figură luminoasă, un păstor al iubirii și al unității

Publicat

De

A murit Papa Francisc

Reprezentanții Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla au transmis un mesaj la la aflarea veștii că Suveranul Pontif, capului Bisericii Catolice, a murit.

Papa Francisc s-a stins din viață luni, în a doua zi de Paști, la vârsta de 88 de ani.

Eparhia de Cluj-Gherla, mesaj la moartea Papei Francisc

“Cuprinși de întristare, dar luminați de lumina Învierii Domnului nostru Isus Cristos, am aflat de trecerea la Casa Tatălui Ceresc a Sfântului Părinte Papa Francisc.

Pentru noi, credincioșii greco-catolici, el rămâne o figură luminoasă, un păstor al iubirii și al unității, cel care a pășit cu smerenie pe pământul Blajului și a ridicat la cinstea altarelor pe cei șapte episcopi martiri ai Bisericii noastre.

Memoria vizitei sale, a cuvintelor rostite și a gesturilor de apropiere față de suferințele și jertfa Bisericii Greco-Catolice din România, vor rămâne pentru totdeauna vii în inimile noastre.

Ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să-l primească în Împărăția Sa, cu milostivire și dragoste. În tradiția Bisericii noastre se spune că acela care trece la Domnul în perioada pascală este primit direct în Rai – iar noi nădăjduim că sufletul Sfântului Părinte Papa Francisc se odihnește acum în lumina lui Cristos cel Înviat.

În aceste momente și pentru perioada următoare să ne rugăm ca întreaga Biserică să rămână în unitate, sub purtarea de grijă a lui Dumnezeu și sub ocrotirea Maicii Sfinte”, este mesajul reprezentanților Eparhiei de Cluj-Gherla.

Foto: Eparhia de Cluj-Gherla

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

REPER Cluj-Napoca are un nou consilier local: Adela-Maria Șpaimoc se alătură echipei din Consiliul Local

Publicat

Adela Șpaimoc, consilier local REPER

Partidul REPER anunță validarea mandatului Adelei-Maria Șpaimoc în cadrul Consiliului Local Cluj-Napoca, începând cu data de 23 aprilie 2025.

Mandatul a fost preluat în urma vacantării poziției de către Ramona Strugariu, care a fost numită recent la conducerea Institutului Național al Justiției din Republica Moldova.

REPER Cluj-Napoca are un nou consilier local, Adela-Maria Șpaimoc

Adela-Maria Șpaimoc este antreprenor și consultant în resurse umane, cu pregătire în filologie și specializări în științe politice. Este implicată activ în cauze civice, cu un accent deosebit pe protecția animalelor și promovarea drepturilor acestora. Alături de Alexandra Holom, REPER Cluj-Napoca are acum două reprezentante în Consiliul Local.

„Ne dorim o legătură directă cu cetățenii și o reprezentare autentică a nevoilor reale din comunitate. Le mulțumim clujenilor pentru încrederea acordată și îi invităm să ne scrie oricând la cj@partidulreper.ro. Vom continua să fim o voce puternică în sprijinul unei administrații moderne, transparente și europene”, a transmis Camelia Sălcudean, președintă REPER.

REPER susține o viziune clară pentru Cluj-Napoca:

  • combaterea traficului prin prioritizarea mobilității sustenabile;
  • locuire echitabilă, cu prețuri accesibile pentru tineri și familii;
  • protejarea patrimoniului arhitectural și natural;
  • transparență în deciziile publice;
  • sprijin activ pentru antreprenoriat verde și industrii creative.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

BREAKING NEWS. Papa Francisc, liderul Bisericii Romano – Catolice, a murit în a doua zi de Paști

Publicat

De

Papa Francisc a murit

Papa Francisc, primul lider latino-american al Bisericii Romano-Catolice, a murit.

Anunțul a fost făcut, luni, de Vatican, într-o declarație video.

Papa Francisc avea 88 de ani și a supraviețuit recent unei crize grave de pneumonie dublă.

Papa Francisc a murit

Cardinalul Kevin Farrell, Camerlengo al Camerei Apostolice, a anunțat de la Casa Santa Marta moartea Papei Francisc prin următoarele cuvinte:

„Preaiubiți frați și surori, cu profundă durere trebuie să anunț moartea Sfântului nostru Părinte Francisc. În această dimineață, la ora 7:35, Episcopul Romei, Francisc, s-a întors la casa Tatălui. Întreaga sa viață a fost dedicată slujirii Domnului și a Bisericii Sale. Ne-a învățat să trăim valorile Evangheliei cu fidelitate, curaj și iubire universală, în special în favoarea celor mai săraci și marginalizați. Cu o imensă recunoștință pentru exemplul său de adevărat discipol al Domnului Isus, încredințăm sufletul Papei Francisc iubirii milostive infinite a Dumnezeului Unic și Treimic”, potrivit Vatican News.

În ultimele zile, Suveranul Pontif i-a primit pe Regele Charles al Marii Britanii și Irlandei de Nord și pe Regina Camilla, dar a a vut o întrevedere și cu vicepreședintele SUA JD Vance.

Papa Francisc și-a dedicat o mare parte din pontificat apelurilor pentru pace, iar mesajul său din acest an, rostit în Duminica Paștelui, nu a făcut excepție. În cadrul binecuvântării Urbi et Orbi – „către oraș și către lume” – Suveranul Pontif a transmis un îndemn profund de speranță și credință.

De pe loggia Bazilicii Sfântul Petru, Papa, aflat încă în proces de recuperare după pneumonia bilaterală, a salutat mulțimea adunată în Piața Sfântul Petru.

Francisc, primul papă originar de pe continentul american și primul papă iezuit

El s-a născut în Buenos Aires într-o familie de emigranți italieni, fiind unul dintre cei cinci copii ai unui muncitor de cale ferată. A studiat chimia la Buenos Aires, apoi a urmat cursurile seminarului din cartierul Villa Devoto din Buenos Aires. La 11 martie 1958 a devenit novice în ordinul iezuit. A revenit în Argentina, unde a obținut licența în filosofie la Colegio Máximo San José din San Miguel din Buenos Aires, apoi a predat literatură și psihologie la Colegio de la Inmaculada din Santa Fe și la Colegio del Salvador din Buenos Aires.

În anul 1992 a fost numit episcop auxiliar de Buenos Aires. În consistoriul din 21 februarie 2001 papa Ioan Paul al II-lea l-a ridicat la demnitatea de cardinal.

În data de 14 martie 2013, prima zi de după alegerea sa în funcția de episcop al Romei și papă al Bisericii Catolice, a vizitat Bazilica Santa Maria Maggiore și s-a închinat icoanei Salus populi Romani. La întâlnirea cu jurnaliștii din data de 16 martie 2013 a arătat că și-a ales numele de papă în amintirea lui Francisc de Assisi.[29] Cu aceeași ocazie a spus că i s-a sugerat să-și ia numele de Adrian, în semn de continuitate cu papa Adrian al VI-lea, scrie Mediafax.

Slujba de inaugurare a pontificatului său a avut loc la 19 martie 2013.

Papa Francisc vorbea cursiv spaniolă, limba oficială a Argentinei, italiana – limba maternă a părinților -, engleza, franceza, latina și germana, limbă în care și-a redactat teza de filosofie. Papa Francisc a vizitat România în perioada 31 mai-2 iunie 2019, sub genericul „Să mergem împreună!”

Nouă zile de doliu

Perioada de doliu durează nouă zile, data înmormântării și înmormântării urmând a fi hotărâtă de cardinali, relatează Reuters. Papa Francisc a refuzat fastul și privilegiul de a conduce Biserica Catolică. El a modificat și simplificat obiceiurile funerare papale în 2024.

Liturghia de înmormântare este de așteptat să aibă loc în Piața Sf. Petru, dar, spre deosebire de mulți predecesori, Francisc a cerut să fie înmormântat în Bazilica Sfânta Maria Major din Roma pentru a fi lângă icoana sa preferată a Madonei.

Francisc a cerut de asemenea să fie îngropat într-un sicriu simplu de lemn, spre deosebire de predecesorii care au fost îngropați în sicrie din chiparos, plumb și stejar.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Spectacolul naturii la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Au înflorit și lalelele

Publicat

De

Au înflorit lalelele la Grădina Botanică din Cluj

Dacă vreți să faceți o plimbare înmiresmată în a doua zi de Paști, Grădina Botanică din Cluj e deschisă și își așteaptă vizitatorii cu un adevărat spectacol floral.

Odată cu venirea căldurii, lalelele pestrițe imperiale (Fritillaria), dar și cele din colecțiile clasice de lalele (Tulipa), au început să înflorească spectaculos, chiar înainte de sărbători.

Spectacolul naturii la Grădina Botanică din Cluj-Napoca

Sigur, lalelele nu sunt singurele atracții – numeroase alte specii botanice se află acum în plină floare, oferind o experiență vizuală deosebită

Grădina Botanică este deschisă după următorul program:

• Program zilnic: 09:00 – 19:00
• Program vizitare sere mari: 09:00 – 18:00

• Ultimele bilete pentru sere: până la ora 17:15
• Ultima intrare în sere: ora 17:45
• Biletele de acces în Grădină pot fi achiziționate până la maximum o oră înainte de închidere.

Foto: Grădina Botanică

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate