CULTURA
Artistul în vremea pandemiei. Ep. 6 – Bogdan „Bob” Rădulescu, actor clujean

Bogdan Bob Rădulescu este actor colaborator al Teatrului Național din Cluj-Napoca și unul dintre actorii fondatori ai „Cenzurat”, ulterior „Epic Show”, două emisiuni care au rulat cu succes la televiziune, apoi pe net. Este cunoscut și pentru ieșirile publice pline de ”nerv” la adresa autorităților, amendându-le atunci când calcă pe bec. Bob se mai ocupă cu spectacole de improvizație pe scena Teatrului Reactor și este în același timp un om foarte căutat ca moderator la evenimente.
Cum apreciezi măsurile luate de guvern? Ce ai mai adăuga?
Naiba mai știe… Acum o lună le considerăm necesare privind comparativ la situația Italiei și Spaniei. Rezultatele ne arată că la capitolul decese suntem pe ultimele locuri în Europa și deși România e veșnic fruntașă la ultimele locuri, de data asta, ironic, e o chestie bună.
Pe de altă parte, privind situația din punct de vedere al libertății cetățeanului, e frustrant să te vezi închis în casă și să ieși doar cu hârtie, ca o permisie de armată. Parcă suntem deținuți, dar totuși alții umblă nestingheriți. Și atunci începi să te simți că tu, cel care respecți regulile , ești luat de prost. Să sperăm că la final toată nebunia asta și pusul pe butuci al libertății, economiei și vieții noastre sociale să fi meritat.
Ce măsuri ai luat sau ce ai în vedere să faci în ceea ce privește activitatea ta?
Noi, actorii, trăim din spectacole și evenimente care acum sunt total suspendate. Teatrele mai difuzează acum pe internet înregistrări ale unor spectacole, dar noi tot acasă stăm.
Și atunci, dacă pe internet se întâmplă lucrurile, pe internet stăm și noi. Postăm mult mai des, ne filmăm acasă, facem clipuri, podcasturi, glume, scheciuri. Unele-s faine, altele sunt însă atât de proaste, încât mă rog să se încheie perioada asta cât mai curând și să se întoarcă fiecare la ce știa mai bine să facă.
Sunt arta și cultura cele mai afectate domenii în această perioadă?
Cred că sunt printre cele mai afectate. Dar nu doar arta și cultura. HORECA e pe butuci, baruri, puburi, restaurante, hoteluri, turismul, terasele, cam totul e cu lacăt acum și de suferit avem cu toții în perioadă asta, ne dăm seamă acum cât suntem de interdependenți și conectați unii cu alții.
Știi vorba aia cu efectul fluture, undeva un fluture dă din aripă și la 10.000 km distanță se formează un tsunami.
No… O mâncat unul ceva biftec tartar de liliac, deci lilitec tartar undeva într-un birt din Wuhan și 10.000 km mai departe tsunamiul o lovit căsniciile din România unde nevasta trebuie să vorbească cu soțul zi de zi, iar el să îi facă ei ce îi făcea cosmeticiana și stylista. Iadul pe pământ, ce să mai…
Ce crezi că se va schimbă după această criză în comportamentul general uman?
Omenirea e în mare parte idioată. Cu tot respectul, vorbesc după 40 de ani de viață. Deci cei 10 la sută își vor regândi viața și stilul în funcție de lecția învățată în carantină, de priorități, de lucrurile cu adevărat importante în viață. Restul de 90 la sută se vor întoarce la viața de dinainte cu aceeași intensitate și nebunie și vâltoare și lipsă de interes sau respect pentru orice sau oricine altcineva, conform principiului după care ne distrugem viețile și planeta: „după noi, potopul!”
În cât timp, după încheierea crizei, crezi că vom reveni la situația dinainte?
Eu, personal, că doar în numele meu pot vorbi, nu voi reveni la normalul de dinainte, că zilnic îmi dau seama tot mai mult că pandemia și carantina asta au venit ca o lecție din care încerc să învăț cât mai mult. Deci pentru mine lucrurile se vor schimba în și mai bine când se termină cu restricțiile. Sau cel puțin vreau să cred că mă voi ține de lecțiile date tuturor de situația asta.
În orice caz, unele schimbări survenite în perioada asta vor rămâne cu noi pentru multă vreme de acum înainte.
Iar politicienii, ei bine, ei nu se vor întoarce la mințit și furat după ce criza e gata. Că nu au la ce să se întoarcă, pentru că ei nu s-au oprit nici în vremea pandemiei. La ei a fost flux continuu, uitați-vă la pensiile speciale, ordonanțele de urgență și sistemul de achiziții din perioadă asta.
Ce ar trebui să învățăm din această criză? Ce ai dori să nu fie la fel?
După criza asta, lucrurile, în mare, vor continua ca și până acum.
Mă uit la ciuma din 1720, holera din 1820, gripa spaniolă din 1920 și covidul din 2020.
E clar că noi, omenirea, nu prea ne descurcăm la gestionat capitalismul, lumea, banii și cele 8 miliarde de suflete. M-aș bucura să vină cândva o civilizație extraterestră bine intenționată care să ne salveze. Serios vorbesc. Dar uitându-mă la istorie, la cucerirea Americilor de către europeni, la colonizare de-a lungul timpului, la filmul Avatar sau Pocahontas, pun pariu că omuleții verzi care vor veni, o să fie ca noi când am dat de alte civilizații. Le-am distrus. Așadar, vom vedea. Sper! Sau… Nu?
În ce/cine îți pui cele mai mari speranțe?
Aaahahahahahahahahahaha. În mine. Și-n Domnul nostru Raed Arafat. Sau Vela. Sau Bogdan, băiatul ala care traduce în limbajul semnelor la fiecare ordonanță.
Și în iubire. Sau de fapt doar în iubire. Și sex. Cumva trebuie exprimată iubirea asta…
Este capabilă economia României să facă față unei noi recesiuni?
Umblă o vorbă, să mulțumim cerului ca ne-am distrus industria și agricultura și școala și tot ce mai aveam în ultimii 30 de ani, vă dați seama cât pierdeam acum, cu criza asta?
Cu economia nu știu ce să zic. Am trecut și prin 2008, dar aia a fost o criză economică financiară, alte probleme, de data asta cauzele sunt diferite. Nu aș vrea să fac previziuni sau amenințări, nu ne ajută.
Cred însă că totul e despre mentalitate, lidership, atitudine. Dacă suntem harnici și organizați și uniți, ieșim din orice. Dacă suntem loaze, murim de foame lângă cămara plină.
Va rămane România cu sechele?
Sechele, schelete, ce mai contează? Musai sa rămână, să aibă și psihiatrii și psihologii lumii de lucru cu noi. Plus că așa, dacă rămânem cu sechele, putem parca pe locurile cu dizabilități din centrul Europei. Noi o să fim cu coaja aia de bmw, cu manele în boxe, cu fum negru pe țeavă și pe avarii.
Cum îți petreci timpul în această perioadă de criză!
Cea mai mare binecuvântare, dincolo de răspunsurile la aceste întrebări, este grădina și curtea. Altfel eram demult internat la nebuni.
Sincer, mi-o ajuns cu pandemia și vreau să se termine odată treaba asta. Dar, dacă totuși continuă, atunci să țină până în octombrie, că doar atunci estimez că termin de aranjat, curățat și reparat tot ce i-am promis nevestei mele acum 5 ani că o să fac imediat…
Un interviu realizat de Marius Aciu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizările de vreme rea, inclusiv la Cluj.
Vremea va fi deosebit de rece, va fi brumă și îngheț la sol, se vor înregistra precipitații mixte și intensificări ale vântului, până în 10 aprilie.
Vreme deosebit de rece la Cluj până joi. Ninge la munte
Potrivit meteorologilor, vremea va fi deosebit de rece, atât ziua cât și noaptea. Temperaturile maxime se vor situa în general între 2 și 10 grade, iar în cursul nopților și al dimineților se vor înregistra temperaturi preponderent negative, cuprinse între -7 și 2 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei până în jurul valorii de -10 grade.
Local se va produce brumă și îngheț la sol. Vor fi intervale cu precipitații, ninsori la munte și în jumătatea de nord a țării și mixte în sud. Temporar, vântul va avea intensificări, cu viteze în general de 45 – 50 de kilometri pe oră în cea mai mare parte a țării.
ADMINISTRAȚIE
Noi spații de terase, scoase la licitație pe străzile Universității și Janos Bolyai din Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca scoate la licitație noi spații de terase de pe străzile Janos Bolyai și Universității.
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate luni, 7 aprilie, un proiect de hotărâre privind închirierea, prin licitație publică, a unor terenuri destinate amplasării teraselor de alimentați publică, pe strada Universității și Janos Bolyai.
Durata închirierii este de 5 ani, fără posibilitate de prelungire. Prețul minim pentru închiriere este de 62,88 lei/mp/lună pe strada Universității și de 62,27 lei/mp/lună pe strada Janos Bolyai. Prețul va fi indexat luna cu rata inflației.
Este vorba de cinci terenuri date spre închiriere pe strada Universității și două terenuri, pe strada Janos Bolyai.
Amintim că, în aprilie 2024, Primăria a scos spre închiriere alte trei terase pe strada Universității și o terasă pe strada Bolyai János.
Lucrările de pe străzile Kogălniceanu, Universității și cele adiacente au fost finalizate în 31 martie 2024.
EVENIMENT
VIDEO. La Cluj-Napoca se fumează și în autobuz. Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică

În timp ce Primăria vrea să interzică fumatul în stațiile de autobuz, câțiva tineri, care pareau că sunt minori, au fost surprinși trăgând dintr-o țigară în autobuz.
Imaginile au fost surprinse duminică, pe linia 24, de un cititor Cluj24.ro.
Tineri surprinși trăgând dintr-o țigară electronică în autobuz
Cititorul aflat în mijlocul de transport în comun, care a trimis imaginile, a observat cum aceștia își dădeau țigara de la unul la altul, fără nicio jenă, ignorând reglementările care interzic fumatul în mijloacele de transport public. Acesta a anunțat și șoferul autobuzului.

Clujeanul Paul Cornea a obținut o victorie spectaculoasă în Ungaria, cucerind titlul de campion intercontinental în cadrul galei Vendetta Fight Nights.
După un adevărat maraton de forță și determinare în cușcă, tânărul sportiv a reușit să se impună într-un meci intens, dovedind un spirit de luptă de excepție.
Paul Cornea, noul campion intercontinental la kickbox în cușcă
Aflat la o vârstă fragedă, Paul Cornea își consolidează, astfel, tot mai mult poziția pe scena internațională a kickboxului, fiecare apariție a sa transformându-se într-un spectacol memorabil, demn de un main event.
Deplasarea sa în Ungaria a fost susținută de un public numeros din cadrul comunității TenguFamily, care a fost prezentă în forță pentru a-l încuraja la prima sa competiție internațională. Victoria lui Paul Cornea aduce centura acasă, la Cluj, și confirmă ascensiunea unui nou nume important în kickboxul mondial.