CULTURA
Artistul în vremea pandemiei. Ep. 6 – Bogdan „Bob” Rădulescu, actor clujean
Bogdan Bob Rădulescu este actor colaborator al Teatrului Național din Cluj-Napoca și unul dintre actorii fondatori ai „Cenzurat”, ulterior „Epic Show”, două emisiuni care au rulat cu succes la televiziune, apoi pe net. Este cunoscut și pentru ieșirile publice pline de ”nerv” la adresa autorităților, amendându-le atunci când calcă pe bec. Bob se mai ocupă cu spectacole de improvizație pe scena Teatrului Reactor și este în același timp un om foarte căutat ca moderator la evenimente.
Cum apreciezi măsurile luate de guvern? Ce ai mai adăuga?
Naiba mai știe… Acum o lună le considerăm necesare privind comparativ la situația Italiei și Spaniei. Rezultatele ne arată că la capitolul decese suntem pe ultimele locuri în Europa și deși România e veșnic fruntașă la ultimele locuri, de data asta, ironic, e o chestie bună.
Pe de altă parte, privind situația din punct de vedere al libertății cetățeanului, e frustrant să te vezi închis în casă și să ieși doar cu hârtie, ca o permisie de armată. Parcă suntem deținuți, dar totuși alții umblă nestingheriți. Și atunci începi să te simți că tu, cel care respecți regulile , ești luat de prost. Să sperăm că la final toată nebunia asta și pusul pe butuci al libertății, economiei și vieții noastre sociale să fi meritat.
Ce măsuri ai luat sau ce ai în vedere să faci în ceea ce privește activitatea ta?
Noi, actorii, trăim din spectacole și evenimente care acum sunt total suspendate. Teatrele mai difuzează acum pe internet înregistrări ale unor spectacole, dar noi tot acasă stăm.
Și atunci, dacă pe internet se întâmplă lucrurile, pe internet stăm și noi. Postăm mult mai des, ne filmăm acasă, facem clipuri, podcasturi, glume, scheciuri. Unele-s faine, altele sunt însă atât de proaste, încât mă rog să se încheie perioada asta cât mai curând și să se întoarcă fiecare la ce știa mai bine să facă.
Sunt arta și cultura cele mai afectate domenii în această perioadă?
Cred că sunt printre cele mai afectate. Dar nu doar arta și cultura. HORECA e pe butuci, baruri, puburi, restaurante, hoteluri, turismul, terasele, cam totul e cu lacăt acum și de suferit avem cu toții în perioadă asta, ne dăm seamă acum cât suntem de interdependenți și conectați unii cu alții.
Știi vorba aia cu efectul fluture, undeva un fluture dă din aripă și la 10.000 km distanță se formează un tsunami.
No… O mâncat unul ceva biftec tartar de liliac, deci lilitec tartar undeva într-un birt din Wuhan și 10.000 km mai departe tsunamiul o lovit căsniciile din România unde nevasta trebuie să vorbească cu soțul zi de zi, iar el să îi facă ei ce îi făcea cosmeticiana și stylista. Iadul pe pământ, ce să mai…
Ce crezi că se va schimbă după această criză în comportamentul general uman?
Omenirea e în mare parte idioată. Cu tot respectul, vorbesc după 40 de ani de viață. Deci cei 10 la sută își vor regândi viața și stilul în funcție de lecția învățată în carantină, de priorități, de lucrurile cu adevărat importante în viață. Restul de 90 la sută se vor întoarce la viața de dinainte cu aceeași intensitate și nebunie și vâltoare și lipsă de interes sau respect pentru orice sau oricine altcineva, conform principiului după care ne distrugem viețile și planeta: „după noi, potopul!”
În cât timp, după încheierea crizei, crezi că vom reveni la situația dinainte?
Eu, personal, că doar în numele meu pot vorbi, nu voi reveni la normalul de dinainte, că zilnic îmi dau seama tot mai mult că pandemia și carantina asta au venit ca o lecție din care încerc să învăț cât mai mult. Deci pentru mine lucrurile se vor schimba în și mai bine când se termină cu restricțiile. Sau cel puțin vreau să cred că mă voi ține de lecțiile date tuturor de situația asta.
În orice caz, unele schimbări survenite în perioada asta vor rămâne cu noi pentru multă vreme de acum înainte.
Iar politicienii, ei bine, ei nu se vor întoarce la mințit și furat după ce criza e gata. Că nu au la ce să se întoarcă, pentru că ei nu s-au oprit nici în vremea pandemiei. La ei a fost flux continuu, uitați-vă la pensiile speciale, ordonanțele de urgență și sistemul de achiziții din perioadă asta.
Ce ar trebui să învățăm din această criză? Ce ai dori să nu fie la fel?
După criza asta, lucrurile, în mare, vor continua ca și până acum.
Mă uit la ciuma din 1720, holera din 1820, gripa spaniolă din 1920 și covidul din 2020.
E clar că noi, omenirea, nu prea ne descurcăm la gestionat capitalismul, lumea, banii și cele 8 miliarde de suflete. M-aș bucura să vină cândva o civilizație extraterestră bine intenționată care să ne salveze. Serios vorbesc. Dar uitându-mă la istorie, la cucerirea Americilor de către europeni, la colonizare de-a lungul timpului, la filmul Avatar sau Pocahontas, pun pariu că omuleții verzi care vor veni, o să fie ca noi când am dat de alte civilizații. Le-am distrus. Așadar, vom vedea. Sper! Sau… Nu?
În ce/cine îți pui cele mai mari speranțe?
Aaahahahahahahahahahaha. În mine. Și-n Domnul nostru Raed Arafat. Sau Vela. Sau Bogdan, băiatul ala care traduce în limbajul semnelor la fiecare ordonanță.
Și în iubire. Sau de fapt doar în iubire. Și sex. Cumva trebuie exprimată iubirea asta…
Este capabilă economia României să facă față unei noi recesiuni?
Umblă o vorbă, să mulțumim cerului ca ne-am distrus industria și agricultura și școala și tot ce mai aveam în ultimii 30 de ani, vă dați seama cât pierdeam acum, cu criza asta?
Cu economia nu știu ce să zic. Am trecut și prin 2008, dar aia a fost o criză economică financiară, alte probleme, de data asta cauzele sunt diferite. Nu aș vrea să fac previziuni sau amenințări, nu ne ajută.
Cred însă că totul e despre mentalitate, lidership, atitudine. Dacă suntem harnici și organizați și uniți, ieșim din orice. Dacă suntem loaze, murim de foame lângă cămara plină.
Va rămane România cu sechele?
Sechele, schelete, ce mai contează? Musai sa rămână, să aibă și psihiatrii și psihologii lumii de lucru cu noi. Plus că așa, dacă rămânem cu sechele, putem parca pe locurile cu dizabilități din centrul Europei. Noi o să fim cu coaja aia de bmw, cu manele în boxe, cu fum negru pe țeavă și pe avarii.
Cum îți petreci timpul în această perioadă de criză!
Cea mai mare binecuvântare, dincolo de răspunsurile la aceste întrebări, este grădina și curtea. Altfel eram demult internat la nebuni.
Sincer, mi-o ajuns cu pandemia și vreau să se termine odată treaba asta. Dar, dacă totuși continuă, atunci să țină până în octombrie, că doar atunci estimez că termin de aranjat, curățat și reparat tot ce i-am promis nevestei mele acum 5 ani că o să fac imediat…
Un interviu realizat de Marius Aciu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 16.00, mai mică decât în 2019
Votarea continuă la Cluj-Napoca. La ora 16, în jud.Cluj votaseră 36,62%.
Prezența la urne este puțin mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 16.oo votaseră 39,99% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 16.00
În Cluj-Napoca, până la ora 16 au votat aproape 41,28% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 16.00 era de 46,36%.
În județul Cluj au votat duminică, 24 noiembrie, și aproape 46.327 de persoane pe liste suplimentare.
La nivel național, prezența la vot este de 36,61%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 7.200.000.
EVENIMENT
VIDEO. Cel mai în vârstă clujean, VOT la 109 ani. Iosif Rus a fost profesor de MUZICĂ și este VETERAN de război
Iosif Rus, a fost profesor de muzică în Gherla și a împlinit pe 28 octombrie, 2024, 109 ani. Rar are nevoie de ajutor pentru a se îngriji, citește, mai ales ziarele care apar în ediție tipărită și participă la toate evenimentele la care este invitat. Nu ar lipsi pentru nimic în lume la manifestările dedicate eroilor neamului, el fiind veteran de război. A luptat în cel de-al doilea război mondial și își aduce aminte fiecare acțiune din linia întâi a armatei române.
Nu s-a pus niciun moment problema să nu voteze
Profesorul încearcă în continuare să găsească răspunsul la întrebarea ”Oare e noroc sau pedeapsă să trăiești atât de mult?” și spune că viața se tot derulează în minte ca un film de acțiune.
VIDEO. Cel mai în vârstă clujean, VOT la 109 ani. Iosif Rus a fost profesor de MUZICĂ și este VETERAN de război
Iosif Rus este, de asemenea, informat, citește zilnic cel puțin un ziar. La aceste alegeri, deși este sănătos, a cerut să voteze acasă și asta doar din cauza vremii. A nins, e frig afară și nu dorește să răcească, o astfel de boală fiind riscantă la vârsta lui.
Nepotul lui, Marius Jiman, a cerut urna mobilă pentru bunicul său. El ne-a declarat că bunicul abia așteaptă să meargă la vot în următoarele două tururi, dacă temperaturile exterioare vor mai crește. Are un buletin plin cu stampile de votat, de la votările anterioare…
Cristina Șendrea
Alexandra împlinește astăzi 18 ani, iar printre cadourile primite s-a aflat și participarea la vot. Pentru prima oară și chiar de ziua ei de naștere, ea a putut vota alături de ceilalți membri ai familiei care erau adulți. S-a interesat în ultima perioadă despre candidați și abia aștepta să intre în cabina de vot.
Ea este încă elevă a Colegiului Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca în clasa a 12-a. A povestit și cu colegii care au devenit majori în acest an, uneori în contradictoriu, despre candidați, despre ce își doresc de la viitorul președinte al României.
A votat de ziua ei
Deși încă nu are card de identitate de persoană majoră, ea a reușit să voteze cu buletinul pe care și l-a făcut la vârsta de 14 ani. A mers la cabine împreună cu părinții, a discutat cu ei, dar a votat cu cine a crezut că iubește cel mai mult țara.
Cristina Șendrea
EVENIMENT
Atenționare de VÂNT puternic în zona de munte a județului Cluj. Vizibilitate redusă la sub 100 de metri
Administrația Națională de Metrorologie a emis o nouă avertizare de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj.
Vântul puternic va viscoli zăpada deja depusă, iar vizibilitatea va fi redusă.
Atenționare de VÂNT puternic în zona de munte a județului Cluj. Vizibilitate redusă
Avertizarea este valabilă duminică, 24 noiembrie, pțnă la ora 18.00 și vizează zona de munte, la peste 1.800 de metri altitudine.
Vântul va avea o viteză la rafală de 70-90 de kilometri pe oră, care va viscoli și troieni zăpada deja depusă și care va determina o vizibilitate de sub 100 de metri, atrag atenția meteorologii.