Connect with us

EVENIMENT

ARME neletale și alice, ridicate de polițiști în urma a 14 percheziții domiciliare la Cluj

Publicat


Arme neletale conficate la Cluj-Napoca

Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase – I.G.P.R., au pus în executare 14 mandate de percheziție domiciliară, în județul Cluj.

În urma activităților desfășurate, polițiștii au descoperit și ridicat de la domiciliile celor percheziționați maiu multe arme.

ARME neletale și alice, ridicate de polițiști în urma a 14 percheziții domiciliare

Astfel, potrivit IPJ Cluj, în urma perchezițiilor au fost ridicate 11 arme neletale supuse autorizării și 600 de bucăți de alice.

Armele și muniția descoperite au fost ridicate de polițiști în vederea continuării cercetărilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.

Pentru activitățile derulate în cauză s-a beneficiat de sprijinul efectivelor din cadrul Serviciului Criminalistic, Serviciului de Acțiuni Speciale precum și celor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Zeci de clujeni, „abandonați” în aeroportul din Malmö, după anularea zborului Wizz Air. Oamenii au dormit pe jos

Publicat

Zeci de pasageri au fost abandonați în mijlocul nopții în aeroportul din Malmö, după ce zborul Wizz Air către Cluj-Napoca a fost anulat.

Zborul Wizz Air W43440 către Cluj-Napoca, programat să decoleze din Malmö noaptea trecută, a fost amânat de mai multe ori înainte de a fi anulat în jurul orei 2, din cauza unor probleme tehnice la aeronavă. Pasagerii au fost anunțați că trebuie să părăsească zona de așteptare și au fost escortați afară de agenții de securitate.

Pasagerii, lăsați pe cont propriu în miez de noapte

Printre aceștia s-au numărat familii cu copii mici, dar și o clasă de elevi din Bistrița, care, în așteptarea unor noi informații legate de zbor, s-au culcat pe jos în aeroport. Potrivit celor prezenți, informațiile au fost furnizate doar în limba suedeză, iar reprezentanții companiei aeriene s-au făcut nevăzuți după anunțul anulării.

„Totul a decurs ok, până în momentul când ieri am aflat că se amână zborul, nimeni nu comunica nimic, așa cum se întâmplă de obicei. Problema este sunt foarte mulți oameni implicați, mulți oameni cu copii mici, este o clasă întreagă de copii de la o școală din Bistrița.

La un moment dat, la ora 2, după ce s-a tot amânat zborul cu câte o jumătate de oră, au venit cei de la securitate și ne-au spus că trebuie să părăsim aeroportul. Ne-au spus că sunt niște probleme tehnice cu avionul și trebuie să aștepte până se repară. Eram în zona de așteptare pentru îmbarcare.

„Mulțumim, la revedere, descurcați-vă!”

Ne-au trimis bagajele înapoi la 2 și jumătate și ne-au spus «mulțumim, la revedere, descurcați-vă». Aeroportul din Malmö nu e chiar în oraș, e o distanță destul de mare, au fost o grămadă de oameni care nici nu vorbeau suedeză, iar ei doar în suedeză ne dădeau informații. Reprezentanții de la Wizz Air pur și simplu au dispărut în ceață, erau doar niște oameni pe care scria dialog au venit și au încercat să îi liniștească pe oameni”, a relatat un pasager clujean pentru Cluj24.

Cazare costisitoare, pe cheltuiala pasagerilor

Pasagerii și-au căutat cazare pe cont propriu, unii reușind să obțină locuri în hoteluri din apropiere, alții fiind însă nevoiți să își rezerve camere în oraș, la prețuri foarte mari. Pentru alimente, Wizz Air a oferit vouchere de 135 de coroane suedeze (aproximativ 10 euro) fiecărui pasager, însă aceștia susțin că suma nu acoperă o masă decentă la prețurile din aeroport.

„Toată lumea s-a descurcat cum a putut. Unii, cine a avut curajul să facă circ mai mare, au primit camere la hotel în zonă, ceilalți ne-am descurcat, ne-am dus la primul hotel disponibil. Am plătit, pentru câteva ore de cazare, 400 de euro pentru două camere. Ni s-au oferit niște vouchere de câte 135 de coroane pentru fiecare pasager, pentru apă și mâncare, dar prețurile sunt cam la 250 de coroane pentru ceva de mâncare, nu prea avem ce face cu voucherele de 135 de coroane”, a adăugat pasagerul.

Zbor reprogramat, dar incert

Wizz Air a reprogramat zborul pentru duminică, ora 18:00, însă incertitudinea persistă. Potrivit pasagerului care a stat de vorbă cu personalului de la companie, nici această decolare nu este sigură, iar în cazul în care zborul nu va putea pleca, următoarea opțiune de zbor din Malmö spre Cluj-Napoca va fi abia marți. Pasagerii au fost informați că își pot reprograma biletele pe alte aeroporturi, însă aceste opțiuni implică eforturi suplimentare, distanțele dintre Malmö și aeroporturile alternative fiind mari.

„Problema e că nici acum situația nu este certă. Nimeni nu ne spune nimic, ni s-a spus doar că la ora 6 ar trebui să fie rezolvată problema. Eu am vorbit cu personalul de la Wizz Air pentru că am fost cazați în același hotel și ne-au spus că nu este sigur că o să pornească nici astăzi. Dacă se anulează decolarea și astăzi, de la ora 8, atunci cel mai apropiat avion va fi marți, cu care putem să ne întoarcem. (…)

Au spus să păstrăm chitanțele cei care ne-am plătit cazarea și ne vor da banii înapoi. Aici este ora 13 și jumătate și încă nu știm nimic, dacă într-adevăr pleacă zborul la 6 sau nu. Oamenii sunt disperați, noi suntem mai liniștiți și acceptăm cumva situația, dar eu văd din păcate ceilalți oameni care reacționează foarte urât și sunt pur și simplu disperați, nu știu încotro să o apuce”, a conchis acesta.

Ce spune Wizz Air legat de incident?

Cluj24 a solicitat un punct de vedere oficial din partea companiei aeriene Wizz Air.

„Wizz Air confirmă că zborul W4 3440 de la Malmö la Cluj-Napoca, programat pentru 2 noiembrie, a fost reprogramat pentru 3 noiembrie 17:00 UTC (ora de plecare dn Malmo) din cauze tehnice. Siguranța și sănătatea pasagerilor noștri sunt întotdeauna prioritățile noastre principale și regretăm orice inconvenient cauzat de această schimbare necesară.

Wizz Air va rambursa cheltuielile cu cazarea

După ce a fost anunțată reprogramarea, Wizz Air a notificat toți pasagerii care au rezervat direct cu compania aeriană. Deși am depus toate eforturile pentru a le asigura cazare tuturor peste noapte, din păcate, constrângerile operaționale nu ne-au permis să facem acest lucru. Wizz Air se angajează să ramburseze cheltuielile suportate pentru cazare până la o sumă rezonabilă, la depunerea unei cereri de rambursare pe website-ul său oficial. În plus, toți pasagerii au primit vouchere de masă în timpul întârzierii prelungite din 3 noiembrie.

Wizz Air își menține angajamentul de a le oferi pasagerilor servicii de încredere și confortabil și investește continuu în ceea ce ține de experiența clienților și în excelența operațională. În perioada ianuarie-noiembrie 2024, Wizz Air și-a îmbunătățit performanța de punctualitate în România cu 10% față de aceeași perioadă a anului trecut și a atins o rată de finalizare a zborurilor de 99,5%, una dintre cele mai ridicate din domeniu, ajungând la 100% zboruri finalizate pentru mai multe luni din acest an”, au transmis reprezentanții companiei aeriene.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE VIDEO FOTO. Accident între o dubă și o mașină, la intrare în Florești. Trei persoane, evaluate de medici

Publicat

Un accident s-a petrecut duminică după-amiază, pe strada Avram Iancu, la intrarea în Florești. Trei persoane sunt evaluate de medici.

O tamponare între o dubă și o mașină a avut loc duminică, în juul orei 15, la intrarea în comuna Florești, în apropierea centrului comercial Vivo. Din primele informații, nu sunt persoane încarcerate, pasagerii din cele două vehicule fiind conștienți și cooperanți.

Trei persoane, evaluate de medici

Trei persoane sunt evaluate de medici la fața locului, urmând să se stabilească dacă se impune transportul lor la spital.

„Este vorba despre o tamponare între o dubă și un autoturism. Nu sunt persoane încarcerate, trei persoane fiind evaluate de către echipajele medicale. Vom vedea dacă vor fi transportate la spital. Ocupanții celor două vehicule sunt conștiente și cooperante”, a declarat Paul Olar, purtărorul de cuvânt al ISU Cluj.

În acest moment, în zonă, circulația se desfășoară pe o singură bandă.

Update

„Un bărbat de aproximativ 35 de ani va fi transportat la spital pentru investigații suplimentare. Celelalte două persoane au refuzat transportul. Forțele se întorc la subunitate”, a completat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Răzvan Ciortea și Alexandru Cordoș propun o lege pentru a simplifica achizițiile de produse de la micii producători (PE)

Publicat

Senatorul Răzvan Ciortea și Alexandru Cordoș, candidatul PSD Cluj pentru Senatul României au anunțat că vor iniția o lege care să faciliteze vânzarea de produse agricole de la micii producători către persoanele juridice.

În discuțiile cu candidații Partidului Social Democrat, producătorii agricoli au solicitat sprijin pentru o legislație comercială care să fie mai prietenoasă cu fermierii și producătorii și care să încurajeze comerțul cu produse agroalimentare românești. Inițiativa legislativă ar urma să completeze cadrul legislativ care să faciliteze persoanelor juridice să cumpere de pe piață produse țărănești, de la producătorii locali autorizați, pe care apoi să le poată valorifica în circuitul comercial.

Măsui concrete pentru colaborarea dintre persoanele juridice și micii producători

În acest moment aprovizionarea se face preponderent prin intermediul depozitelor en-gros sau din supermarketuri.

În urma discuțiilor, a rezultat nevoia unor măsuri concrete care să sprijine colaborarea dintre persoanele juridice și micii producători. Cei doi candidați ai PSD Cluj au subliniat importanța modificării reglementărilor fiscale pentru a facilita accesul acestor produse pe piață, contribuind astfel la dezvoltarea economiei locale.

„O astfel de inițiativă poate fi complementară legislației privitoare la înființarea punctelor gastronomice locale care a fost adoptată în 2023 și cu susținerea a 30 de senatori PSD, care au fost și inițiatori. Punctele gastronomice locale sunt unități de valorificare a producţiei locale, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, direct către consumatorul final, pentru un număr restrâns de persoane.

Dacă produsele primare pot fi astfel introduse în circuitul alimentar și comercial local, atunci  este evident că e posibilă și  reglementarea într-o manieră mai prietenoasă a vânzării de produse agrozootehnice  de  la  micii  producători către persoanele juridice”, a explicat senatorul Răzvan Ciortea.

Normele  nu vor face derogări de la principiile de siguranță alimentară

Alexandru Cordoș, candidatul PSD Cluj pentru Senatul României a precizat că normele legislative propuse nu vor face derogări de la principiile de siguranță alimentară.

„Tranzacțiile comerciale ar urma să fie permise doar între producători autorizați și persoanele juridice, iar normele sanitar-veterinare și de controlul alimentelor ar urma să fie respectate în totalitate astfel încât să nu fie probleme de siguranță alimentară”, a precizat Alexandru Cordoș.

CMF: 11240017

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Vot crucial pentru Republica Moldova. Moldovenii votează în număr mare la Cluj-Napoca

Publicat

Prezență crescută la secțiile de vot din Cluj-Napoca, în turul II al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Moldovenii își aleg viitorul şef al statului dintre actuala preşedintă proeuropeană Maia Sandu şi fostul procuror general al Republicii Moldova, socialistul Alexandr Stoianoglo.

În Cluj-Napoca, 1.088 de moldoveni și-au exercitat dreptul de vot până la ora 12, la cele două secții organizate în Casa de Cultură a Studenților. Moldovenii din Cluj au dat dovadă de un interes sporit față de aceste alegeri, numărul celor care s-au prezentat la urne fiind semnificativ mai mare față de primul tur, desfășurat pe 20 octombrie.

Mai mulți votanți la Cluj decât în turul I

Secțiile au primit fiecare câte 3.500 de buletine, în total 7.000 de buletine, în condițiile în care județul Cluj numără aproximativ 5.000 de cetățeni moldoveni cu drept de vot. În turul I, numărul total al votanților în Cluj-Napoca a fost de aproximativ 3.000 de persoane, fiind de așteptat ca acest număr să fie depășit în turul II.

La nivelul celor două secții de vot, a fost suplimentat numărul de urne și personalul cu 50%, pentru a face față unui flux mai mare de alegători.

„În momentul de față avem, la cele două secții, 1.088 de persoane care au venit, comparativ cu prezența din turul I, când la ora 13.30 erau 1.200 de persoane înregistrate, deci fluxul este mult mai mare în acest tur.

Am primit 3.500 de buletine pentru fiecare secție, deci 7.000 de buletine în total. În turul I am avut aproape 3.000 de alegători prezenți la urne la Cluj”, a declarat, pentru Cluj24, Mihaela Furculiță, membră în biroul secției de votare.

Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, o alegere crucială pentru Republica Moldova

În acest tur decisiv, cetățenii moldoveni trebuie să aleagă între doi candidați cu viziuni politice divergente: actuala președintă Maia Sandu, susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova. Maia Sandu, cunoscută pentru orientarea sa proeuropeană, a obținut 42,49% din voturi în primul tur, în timp ce Alexandr Stoianoglo, reprezentând o poziție pro-rusă, a obținut 25,95% din sufragii.

Comisia Electorală Centrală a raportat că, până la ora 11, votaseră deja 474.729 de alegători la nivelul Republicii Moldova, reprezentând 17,04% din totalul cetățenilor înscriși pe listele electorale. Numărul mare al celor care votează în diaspora ar putea juca un rol crucial în aceste alegeri, iar diaspora europeană, inclusiv alegătorii din România, sunt așteptați să aibă o influență semnificativă asupra rezultatului final.

Îngrijorări legate de intervenții externe

Guvernul Republicii Moldova a atras atenția asupra riscurilor de interferență externă, avertizând că Rusia ar putea încerca să perturbe votul diasporei prin alerte false și alte tactici.

Potrivit unei surse guvernamentale de la Chișinău, aceste tentative ar putea afecta secțiile de votare din mai multe țări europene și nu numai, inclusiv România, Italia, Franța, Germania, Spania, Canada, Statele Unite și Regatul Unit.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax