EVENIMENT
Arh. Macalik, despre rezilierea contractului proiectului Kogălniceanu: Situația creată este sumbră, străină de spiritul urbei
Primăria Cluj-Napoca a reziliat luna trecută, unilateral și fără procedura contractuală prevăzută pentru soluționări amiabile, contractul cu firma Mossfern, proiectantul amenajării urbane a străzilor Kogălniceanu, Universității și altor artere adiacente, și a desemnat o altă firmă care să se ocupe de modificarea proiectului autorizat precum și de asistența tehnică în urmărirea implementării proiectului.
Arhitectul Macalik Arnold, coordonatorul proiectului din partea biroului Mossfern, consideră că „situația creată în jurul acestei lucrări de reabilitare urbană este una sumbră și în orice caz străină de spiritul acestei urbe și din păcate deja a produs efecte nedorite atât pe plan uman, îndeosebi al valorilor spirituale cât și în privința derulării în parametrii de calitate a lucrărilor de reabilitare urbană”.
”Rezilierea contractului precum și demersul care precede această culminare a fenomenului, este o dovadă clară a lipsei de dialog, precum și a lipsei exercițiului de soluționare discursivă meditată și rațională a problemelor cotidiene esențiale.
Trăim într-o gălăgie și vârtej mult prea tensionate și poate ne grăbim peste măsură formulând mult prea repede opinii superficiale care mai apoi, cimentându-se, nu lasă loc de înțelegere reală a problemelor ce ne înconjoară și implicit în absența acestei înțelegeri nu se naște dialog și aprofundare în vederea găsirii soluțiilor reale. Asistăm și la o prezență nocivă a canalizării politice și implicit a suprascrierii deciziilor profesionale avizate”, a spus Macalik pentru Cluj24.
Reamintim că Mossfern a câștigat acestă lucrare în urma unui concurs internațional de soluție organizat de către Primăria Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România. În urma procesului laborios de avizare și autorizare și identificare a surselor de finanțare europeană, execuția lucrărilor a fost preluată de antreprenorul principal Astor Com din Târgu Mures.
Deși lucrările de execuție prezintă de la distanță carențe evidente de organizare, disciplină în construcții, dezordine, lipsă de management adecvat, cu toate acestea segmentele în curs de finalizare promit valențe deosebite și acordate armonic cu spiritul locului, mai spune arhitectul clujean.
Despre Școala Ardeleană
”Administrația locală, substituind carențele organizatorice și multiplele probleme de calitate și neconformitate developate în complexitatea procedurii de execuție deja cu serioase întârzieri, a canalizat problemele susnumite în făgașul tematizării necumpănite a soluționării integrării grupului statuar Școala Ardeleană. Ulterior tematica s-a lărgit și asupra relocării bustului Emil Racoviță precum și a dispariției unor arbori de pe strada Universității.
Soluționarea organizării spațiale și a tratării prezențelor de arbori în contextul spațiului istoric a fost punctul forte a propunerii Mossfern apreciat în multiple rânduri consemnate în raportul juriului internațional. În schimb reviziile proiectului privind grupul statuar Școala Ardeleană se datorează exclusiv deciziei Comisiei Zonale a Monumentelor care, încă în faza studiilor de fezabilitate, a votat în unanimitate eliminarea platformei din jurul sculpturii autorului Romulus Ladea.
În anul 2023 firma Mossfern, în urma solicitării lansate de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, a propus o serie de soluții alternative ale integrării cu soclu în peisajul pietonalului nou creat, mai toate armonizându-se cu spiritul operei de artă precum și cu contextul obiectual valoros”, a mai spus Macalik Arnold.
La solicitarea beneficiarului, biroul Mossfern încă din luna aprilie a înaintat Comisiei Zonale a Monumentelor și proiectul original din 1973 al grupului statuar. Acesta a fost respins solicitând versiuni de integrare contextuală. Contrar multor opinii rostite în mass media, acest ansamblu nu are statut de monument istoric clasat, iar formula postamentului de odinioară nu aparținea autorului Ladea, care la momentul decesului sale în anul 1969 a lăsat opera modelată în lut. Turnată ulterior în bronz postamentul și soclul original au fost edificate în 1973 pe baza unui proiect laborios pe care arhitectul Macalik Arnold l-a găsit în arhivele clujene în forma sa integrală.
Între cei opt semnatari ai proiectul original al soclului care conține sute de pagini, nu se numără și arhitecta Adriana Matei.
”Primăria Municipiului Cluj-Napoca, ignorând soluțiile propuse de autorul lucrărilor de reabilitare, la solicitarea primarului Emil Boc, a convocat o ședință ad hoc a Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, unde, în absența unui proiect tehnic, pe baza unor fragmente de reprezentări fotografice ale unor planșe din documentația din anul 1973, a primit un aviz favorabil pentru refacerea soclului”, a adăugat arhitectul clujean.
În urma emiterii acestui aviz, la solicitarea expresă a managerului de proiect Gheorghe Șurubaru, arhitectul Macalik Arnold, respectând cerințele beneficiarului precum și termenele impuse, a elaborat proiectul tehnic prin care adapta versiunea originală la condițiile compoziționale ale pietonalului deja amenajat, precum și la prescripțiile legislației în vigoare.
Un aspect important se leagă de prevederile raportul arheologic întocmit de specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei care, în cursul lucrărilor de supraveghere și cercetare arheologică, au identificat pe amplasamentul grupului statuar vestigii arheologice ale clădirii de odinioară a universității clujene, anterior sediul Guberniului Transilvaniei.
Implicit avizul Comisiei Zonale cu privire la reconstituirea platformei inițiale valida turnarea unor structuri ample de beton armat monolit în sistem ireversibil peste vestigii arheologice de importanță națională. Deși membrii Comisiei Zonale ale Monumentelor Istorice agreau soluțiile alternative prezentate de către Macalik, Primăria se delimita de orice dialog susținând reconstituirea întocmai a platformei inițiale.
Despre bustul lui Racoviță și copacii de pe Universității
”La propunerile tehnice succesive întocmite și predate de către firma Mossfern privind amplasarea bustului Emiul Racoviță, beneficiarul nu a formulat nici un răspuns deși Comisia Monumentelor Istorice de repetate ori a analizat aceste propuneri calificând favorabil în scris propunerile înaintate.
În urma deciziei Primăriei Municipiului Cluj cu privire la păstrarea arborilor pe strada Universității, Mossfern a predat cu celeritate Comisiei Zonale a Monumentelor documentație scrisă și desenată privind formula revizuirii amenajării spațiului. Aceasta presupune o serie de modificări la nivelul alternanței arborilor, iluminatului stradal, mobilierului urban, a sistemelor edilitare infrastructurale și a fundațiilor speciale.
Comisia a respins fără explicații propunerea păstrării arborilor, menținând poziția anterioară cu privire la organizarea spațială a piațetei din proximitatea clădirii universității”, a explicat Macalik.
Potrivit acestuia, firma de proiectare Mossfern a avut o atitudine proactivă în tot demersul de supraveghere a execuției inclusiv în privința soluționării observațiilor și dispozițiilor apărute în faza de implementare a proiectului. Anterior, toate fazele elaborării proiectului au fost predate la timp și la o calitate profesională remarcabilă apreciată de către beneficiar, și anume Primăria Cluj-Napoca.
”Modificările substanțiale de temă cu privire la integrarea monumentelor de for public precum și revizuirea proiectului tehnic datorită păstrării arborilor au apărut mult după finalizarea întregului proces de avizare, autorizare, finanțare, detaliere tehnică.
Revizuirile și reavizările solicitate de către beneficiar au apărut cu luni de zile după data prevăzută pentru finalizarea lucrărilor de execuție, respectiv în faza de urmărire a execuției și asistență tehnică. Nu a existat nici un fel de dialog sau negocieri privind extinderea misiunilor de proiectare datorită modificărilor de temă apărute în faza de execuție”, mai susține Macalik Arnold.
Mossfern se va apăra în instanță
”Acum asistăm la modificarea soluțiilor și a autorizației inițiale fără acordul nostru. Proiectul se desfășoară cu finanțări din fonduri structurale alocate pe baza unor soluționări, al căror drept de autor ne aparține. Suprascrierea acestor soluții achiziționate în urma unei proceduri de concurs internațional are și ea un demers deontologic și juridic. Soluțiile modificatoare desigur presupun o serie de schimbări și demolări parțiale care deja au fost executate și incluse în situații de lucrări”, a precizat arhitectul.
Primăria Cluj-Napoca motivează rezilierea contractului prin neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Mossfern, printr-o adresă oficială, solicită revocarea notificării de reziliere, evidențiând la modul argumentat beneficiarului faptul că pe întreaga durată a contractului s-a conformat cu totul asumărilor și responsabilităților contractuale, rezervându-și dreptul de a se apăra în instanță în privința rezilierii unilaterale a contractului de proiectare.
”Într-o fază decisivă a proiectului de execuție, într-un mod lamentabil, în loc să ne concentrăm toată atenția și energiile asupra soluționării profesionale a multiplelor probleme complexe ale proiectului, am asistat la pierderi masive care periclitează calitatea amenajărilor prevăzute și cauzează întârzieri și implicit deranj nedemn în viața orașului”, concluzionează Macalik Arnold.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ECONOMIE
Crește numărul firmelor dizolvate în județul Cluj. Pe primele 9 luni din acest an au fost peste 1500
Numărul firmelor dizolvate a crescut cu 6,92%, în primele nouă luni din 2024, până la 30.094, faţă de 28.146 în perioada similară a anului trecut, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), citate de Agerpres.
Cele mai multe dizolvări au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 6.184 de firme (număr în creştere cu 5,44% faţă de perioada ianuarie-septembrie 2023) şi în judeţele Constanţa (1.644, plus 24,45%), Ilfov (1.633, plus 28,48%), Cluj (1.557, plus 4,43%), Timiş (1.351, minus 4,86%) şi Iaşi (1.151, plus 19,40%).
La polul opus, cele mai puţine dizolvări de firme au fost consemnate în judeţele Covasna, respectiv 146 (plus 0,69% faţă de primele nouă luni din 2023), Ialomiţa (169, plus 4,32%), Mehedinţi (190, plus 4,4%), Caraş-Severin (215, plus 3,86%) şi Călăraşi (221, minus 11,24%).
Comerțul cu ridicata, în top
Domeniul de activitate care a înregistrat cele mai multe dizolvări de firme, în perioada ianuarie – septembrie 2024, este comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, unde au fost raportate 8.244 de dizolvări la nivel naţional. Faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, dizolvările din acest sector au crescut cu 4,87%.
Potrivit sursei citate, construcţiile, activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice, precum şi industria prelucrătoare sunt alte domenii de activitate unde s-a consemnat un număr mare de dizolvări de firme, respectiv 3.089 (+14,28%), 2.931 (+7,13%) şi 2.515 (+3,97%).
În septembrie 2024, s-au înregistrat 3.071 dizolvări de firme, cele mai multe în Bucureşti (507) şi în judeţele Constanţa (151), Timiş (146), Dolj (138) şi Cluj (138).
EVENIMENT
FOTO. Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu la Cluj-Napoca. Locul I, sportivii clubului clujean Whooooo Istru
A.C.S. Whooooo Istru Cluj-Napoca a organizat la Cluj-Napoca în perioada 15-16 noiembrie.2024, Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu ediția a III-a, eveniment ce a reunit luptători de vârste diferite din întreaga țară care s-au constituit în ambasadori ai artelor marțiale.
Scopul evenimemtului a fost de a promova sportul drept element esenţial pentru o educaţie de calitate, de a câştiga încredere și a promova un stil de viaţă sănătos, concretizat printr-o dezvoltare armonioasă durabilă.
”Publicul spectator prezent la sala de sport <<General Virgil Bădulescu>> a fost încântat de abilitățile, măiestria și spiritul de fair-play al tuturor sportivilor înscriși în concurs, fiind astfel încurajat să practice activităţile fizice şi sportive, în mod continuu, indiferent de vârstă.
Sportivii cu dizabilități de vedere, legitimați ai clubului Sakura Târgu Mureș, clasați constant pe podiumul campionatelor mondiale și europene de Para Ju Jitsu, au demonstrat în mod practic avantajul potenţialului sportiv pentru incluziune socială, integrare şi şanse egale prin crearea unui cadru social şi organizatoric favorizant”, au transmis organizatorii competiției.
Premierea, în prezența comandantului Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”
Activitatea sportivă a fost înscrisă în calendarul Federației Române de Arte Marțiale pentru probele omologate de Federația Internațională de Ju Jitsu, iar această ediție a inclus întreceri sportive pe categorii de vârstă și greutate.
Premierea sportivilor și sportivelor de la fiecare probă din concurs a fost oficiată în prezența generalui maior Bogdan Cernat, comandantulul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, gazda evenimentului, și a lui Florentin Marinescu, președintele Federației Române de Arte Marțiale, 10 Dan Ju Jitsu.
La această ediție Martial Arts Open au fost prezenți luptători din Cluj-Napoca, Iași, Bistrița, Miercurea Ciuc, Șimleu Silvaniei, Giurgiu, Piatra Neamț, Sfântu Gheorghe, Reghin, Tecuci, Târgu Mureș, precum și arbitri de talie mondială și națională, care au avut o prestație impecabilă la toate cele 228 de probe de concurs.
Podiumul la Cupa Martial Arts Open Ju Jitsu a fost anul acesta ocupat de A.C.S. Whooooo Istru Cluj-Napoca – locul I, A.C.S. Red Dragon Reghin – locul II și A.C.S. Aquila Giurgiu – locul III.
EVENIMENT
Sâncraiu a primit titlul de ”Sat European de Tineret” în anul 2025. Este prima localitate maghiară premiată
Comuna clujeană Sâncraiu a primit titlul de ”Sat European de Tineret” în anuk 2025 în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Vatra Dornei, în cadrul Galei Tinerilor din Mediul Rural.
European Youth Village – Sat European de Tineret este un program apolitic de organizare comunitară a tinerilor din mediul rural.
”Această distincție prestigioasă este rezultatul muncii dedicate a tinerilor noștri, al inițiativelor noastre de consolidare a comunității și al programelor inovatoare dezvoltate.
Programul European Youth Village, coordonat de Go Free și Asociația pentu Dezvoltare Activă, a fost lansat în 2018 cu scopul de a sprijini tinerii care locuiesc în mediul rural, de a consolida comunitățile acestora și de a contribui la îmbunătățirea calității vieții din aceste zone.
Comunitățile participante au oportunitatea de a dezvolta proiecte care încurajează implicarea socială și dezvoltarea personală a tinerilor”, au spus managerul de proiect Póka Jácint-Tivadar pentru Cluj24.
Candidatura, depusă în iulie
Procesul demarat pentru obținerea titlului a început în iulie 2024, când s-a depus cererea de candidatură.
”Scopul nostru principal a fost să identificăm provocările și oportunitățile cu care se confruntă comunitatea noastră, cu un accent special pe nevoile tinerilor.
Pe parcursul mai multor etape ale procesului de selecție, am prezentat situația comunității noastre, obiectivele pe care ni le-am propus și activitățile pe care le planificăm pentru a le atinge.
Am considerat esențială implicarea tinerilor, utilizarea eficientă a spațiilor comunitare și organizarea de evenimente care să contribuie la dezvoltarea personală și profesională a acestora”, a explicat Poka.
Activități derulate în 2025
Pentru tinerii din Sâncraiu obținerea titlului nu este doar o recunoaștere, ci și o responsabilitate, iar pentru anul 2025 sunt prevăzute numeroase programe și evenimente, printre care workshopuri pentru dezvoltare personală și profesională, evenimente sportive și acțiuni ecologice, eeri de film, cluburi de carte și evenimente comunitare.
”Prin aceste activități, ne propunem să construim o comunitate de tineri puternică și unită și să facem viața rurală mai atractivă. Împreună cu tinerii locali, dorim să contribuim la un viitor mai bun pentru Sâncraiu”, a mai spus managerul de proiect.
La gala organizată în perioada 15–17 noiembrie la Vatra Dornei au fost premiate patru localități: Lipova, Pârjol, Berești-Tazlău și Sâncraiu, care a devenit, astfel, prima localitate maghiară ce a obținut acest titlu.
Echipa de tineri
Echipa care a contribuit la succesul candidaturii este formată din: Póka Jácint-Tivadar (manager de proiect), Bálint Orsolya-Mónika, Okos Rigó Aliz-Ibolya, Lukács Eszter, Kismihály Barbara și Póka András-Kristóf.
EDUCATIE
Rector UMFIH: Concursul de rezidențiat de la Cluj, fără incidente. Cel mai mare punctaj la Medicină a fost de 931 de puncte
Concursul de rezidențiat organizat, duminică, de Universitatea de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” (UMFIH) Cluj-Napoca s-a desfășurat fără incidente, fiind înscriși peste 1.300 de candidați.
”S-a finalizat cu bine concursul de rezidențiat 2024. Ca președinte al comisiei locale, împreună cu colegii mei din Consiliul de Administrație, am organizat desfășurarea în condiții cât mai bune pentru candidați a acestui adevărat test de anduranță pentru absolvenții noștri, în urma căruia își aleg viitoarea specialitate.
Totul a decurs conform așteptărilor, fără niciun incident, astfel încât concurenții s-au putut concentra exclusiv la obținerea unui rezultat cât mai bun, care să le permită alegerea specialității dorite”, a transmis rectorul UMFIH, Anca Buzoianu.
Cele mai mari punctaje
Potrivit acesteia, cel mai mare punctaj obținut pe domeniul Medicină a fost de 931 de puncte, pe domeniul medicină dentară 905 puncte, iar la Farmacie 849 de puncte.
Urmează alcătuirea ierarhiei pe domenii la nivel național, iar apoi alegerea specialității, organizată pentru toți candidații în decurs de 2-3 zile.
”Felicit toți absolvenții pentru rezultatele obținute și le mulțumesc tuturor colegilor implicați în organizarea concursului, care ca de fiecare dată a fost impecabilă: comisiei locale de rezidențiat, șefilor de clădiri, șefilor de sală și colegilor supraveghetori, domnului prorector Nicolae Crișan, domnului director administrativ Liviu Lazea, și doamnei secretar șef al Universității Valeria Meseșan, toți au făcut ca lucrurile să se desfășoare perfect.
Sper ca și în acest an, după centralizarea rezultatelor, să fim printre cei mai buni, așa cum ne-am obișnuit!”, a mai spus Buzoianu.