ADMINISTRAȚIE
Anunţul lui Emil Boc. Se redeschid creşele. Ce trebuie să ştie părinţii
Primarul Emil Boc a anunţat astăzi că, începând de joi, creşele din Cluj-Napoca se vor redeschide, primele din ţară de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.
„Se redeschid creșele din Cluj-Napoca
Am luat decizia de a redeschide unitățile de creșă din municipiul nostru începând de joi, 18 iunie, Primăria Cluj-Napoca fiind prima din țară care reușește să redeschidă creșele în această perioadă.
Am început să pregătim acest demers de săptămâna trecută, alături de conducerea Direcției de Sănătate Publică, luând în considerare toate măsurile de protecție necesare: asigurarea materialelor pentru dezinfectare și igienă, asigurarea triajului copiilor la intrare, instructajul părinților, circuite separate pentru părinți și pentru personal ș.a.m.d.
Pentru respectarea tuturor măsurilor de siguranță, din cele 1.232 locuri vor fi disponibile 721 locuri în cele 16 unități din cadrul Centrului Bugetar Creșe. Astfel va fi asigurat un spațiu de 4,5 mp pentru fiecare copil și o distanță de 2 m.
Investițiile în sistemul de creșe și calitatea serviciilor pentru copii reprezintă o prioritate pentru Primăria Cluj-Napoca. În ultimii 10 ani, municipalitatea a crescut capacitatea creşelor cu 692 noi locuri, până la un total de 1.232 locuri – creștere de 228% a numărului de locuri în creșe.
Toate creşele existente au fost reabilitate, pentru a asigura cele mai bune condiţii pentru copii. De asemenea, continuăm construirea de noi unităţi de tip creşă, în toate cartierele oraşului, fiind în diferite faze de pregătire proiecte pentru înfiinţarea unui număr de 430 de noi locuri până în anul 2021.
Mai multe informații cu privire la redeschiderea creșelor din 18 iunie:
Părinţii vor completa Cererea/declaraţia pe proprie răspundere, pe care o pot descărca de pe http://creseclujnapoca.ro/ şi o vor trimite pe email unității frecventate de copii (adresele de email sunt pe site-ul http://creseclujnapoca.ro/, în secţiunea Despre noi) până miercuri 17.06.2020, ora 12.00.
La revenirea în creşă (dacă cererea a fost aprobată), părinţii vor prezenta avizul epidemiologic de intrare în colectivitate eliberat de către medicul de familie.
Condiţii
Părinţii care doresc să aducă copiii în creşă au obligaţia să respecte măsurile de igienă şi comportament dispuse de Centrul Bugetar Creșe, în conformitate cu Ordinul nr. 1976/4518/493/2020 (http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/226797):
– Copiii cu boli infectocontagioase acute nu vor fi aduși la grădiniță, creșă, afterschool.
– Temperatura copilului se va măsura de către părinți înainte de a pleca la creșă, gradiniță, afterschool. Dacă are simptome respiratorii sau febră (37,3°C sau mai mare), copilul nu merge la creșă, grădiniță, afterschool.
– Transferul de obiecte sau echipamente între casă și unitate trebuie limitat la ceea ce este strict necesar: haine de schimb și încălțăminte suplimentară.
– Copiii nu trebuie să aducă de acasă jucării sau alte obiecte care nu sunt necesare. Părinții trebuie să ajute/supravegheze copiii să se spele pe mâini înainte de a pleca la creșă, grădiniță, afterschool.
– Traseul prin curtea unității până la intrare și în incintă se va realiza pe un culoar bine delimitat și semnalizat, respectând normele de distanțare fizică.
– Sălile de grupă vor fi astfel amenajate încât să permită reducerea numărului de copii în cameră, iar distanța dintre ei să fie maximizată, fără a compromite funcționarea normală a activităților pedagogice. Se recomandă reducerea numărului de copii în grupă, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4,5 mp/copil.
– Distanțarea fizică se va asigura în toate încăperile din unitate (dormitoare și în sălile de mese) prin plasarea paturilor, șezlongurilor, respectiv a măsuțelor la cel puțin 2 m distanță între ele.
– Se vor asigura încăperi dedicate pentru a evita contactul dintre persoanele din grupuri diferite; va fi nominalizat personalul care lucrează la fiecare grupă de copii și vor fi repartizate spațiile în care aceștia își vor desfășura activitatea zilnică în mod constant”, anunţă primarul Emil Boc.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, este zi liberă prin lege.
Iar cum Mica Unire va fi sărbătoriră în acest an într-o zi de vineri, angajații vor beneficia de o “punte”, adică de 3 zile libere.
O nouă minivacanță pentru angajații români în luna ianuarie
Nimic mai util ca o minivacanță, mai ales în luna ianuarie. Că se vor odihni sau, daca mai au bani după sărbători, vor merge la schi sau în drumeții, majoritatea salariaților din România au la dispoziție un weekend prelungit, la sfârșitul săptămânii.
Alte minivacanțe în anul 2025
Următoarea minivacanță îi așteaptă pe români de abia de Paști. Aceasta va avea patru zile. În acest an, Paștele ortodox și cel catolic va fi sărbătorit în aceeși zi, în 20 aprilie. Angajații au liber și în Vinerea Mare, 18 aprilie, dar și luni, 21 aprilor, a doua zi de Paști.
Alte zile libere pentru români în timpul săptămânii, în anul 2025 vor fi:
- joi 1 mai – Ziua Muncii, dar și vineri 2 iunie pentru a face punte cu weekendul
- luni 9 iunie – a doua zi de Rusalii;
- vineri 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
- luni 1 decembrie – Ziua națională a României;
- joi 25 decembrie și vineri 26 decembrie – prima și a doua zi de Crăciun.
EVENIMENT
Cuantumul contribuției minime lunare la pensie a crescut. Casa pe Pensii Cluj va modifica contractele de asigurare socială
Cuantumul contribuției minime lunare la pensie s-a modificat de la 1 ianuarie 2025,ca urmare a creșterii salariului minim pe economie.
În acest context, Casa de Pensii Cluj anunță că va modifica, din inițiativă proprie, toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială, care sunt sub salariul minim pe economie.
A crescut cuantumul contribuției minime lunare la pensie
Începând cu data de 1 ianuarie 2025, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată crește la 4.050 de lei. Astfel, începând cu acceași dată, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială încheiat cu casa de pensii este de 4.050 de lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 1.013 lei, anunță Casa de Pensii Cluj.
În acest context, reprezentații Casei de Pensii Cluj au anunțat că, din inițiativa propirie și cu notificarea asiguratului, se vor modifica toate veniturile asigurate înscrise în contractele de asigurare socială al căror nivel se situează sub nivelul minim de 4.050 de lei.
În același timp, reprezentanții Casei de Pensii Cluj au precizat că noua valoare de 4.050 de lei nu are implicații pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 1 ianuarie 2025.
Cadavrul unui bărbat a fost găsit sâmbătă pe malul unui lac din comuna clujeană Chinteni.
Pe trupul neînsuflețit nu au fost găsite urme de vioelnță, dar poliția face cercetări în acest, inclusiv pentru a identifica persoana .
Cadavrul unui bărbat a fost găsit pe malul unui lac din Chinteni
Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, prin apel 112, în jurul orei 16.00, cu privire la descoperirea unui cadavru pe malul unui lac situat pe raza localității Chinteni.
În urma sesizării, a fost constituită o echipă complexă, formată din polițiști ai Poliției municipiului Cluj-Napoca, Serviciului de Investigații Criminale și Serviciului Criminalistic, care au efectuat cercetarea la fața locului, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, pentru stabilirea tuturor circumstanțelor în care a survenit decesul.
Nu au fost descoperite urme de violență pe corpul bărbatului
Cu ocazia cercetărilor efectuate nu au fost descoperite probe, mărci traumatice ori leziuni de violență care să indice o posibilă cauză de agresiune de natură să-i fi provocat decesul.
În prezent, se desfășoară activități pentru identificarea cadavrului și clarificarea împrejurărilor în care a survenit decesul acesteia.
Totodată, cadavrul a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca, unde va fi efectuată expertiza medico-legală.
Foto: Arhivă
CFR Cluj a jucat, duminică seara în deplasare, cu FC Botoșani, în etapa a 22-a a Superligii de fotbal. Clujenii ocupau locul 5 cu 35 de puncte, în timp ce botoșănenii erau pe locul 15 cu 18 puncte. Meciul se termină egal, 1-1, goluri marcate de Lopez (min.85), respectiv Korenica (min.10), clujenii ratând locul 2 după ce au preferat să apere scorul înregistrat din min.10 în loc să pună pericol pe poarta lui Anestis, grație strategiei gândite de „Bursuc”.
Echipele de start:
FC Botoșani: Anestis – Friday Adams, Sadiku, Țigănașu, Pavlovic – Enriko Papa, Ferreira – Cîmpanu, Ongenda, Bodișteanu – Chică-Roșă
Rezerve: Pap, Alin Ciobanu, Petro, Șeroni, Eugen David, Mouadib, Pănoiu, Ed. Florescu, Enzo Lopez, Salomon
Absenți: Matricardi, Miron, Mitrov (suspendați), Benzar (accidentat)
Antrenor: Leo Grozavu
CFR Cluj: Hindrich – Graovac, Bolgado, Aly Abeid, Camora – Tachtsidis, Kader Keita, Fica – Postolachi, Louis Munteanu, Korenica
Rezerve: Rareș Gal, Simao Rocha, Țîrlea, Boben, Djokovic, R. Filip, Ad. Păun, Deac, Andreas Sfait, Nkololo, Juric
Absent: M. Popa (accidentat)
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj începe bine partida și în min.10 are 1-0 prin golul marcat de Korenica. La adăpostul scorului, clujenii se mulțumesc să destrame tentativele de atac ale Botoșaniului și să încerce să dea lovitura pe contraatac.
În min.20, Loius Munteanu este perfect angajat în careu de Korenica însă Anestis reușește să respingă mingea plasată de atacantul clujean.
La rândul lor, moldovenii au o ocazie mare în min.30, când Papa trimite cu capul puțin pe lângă poartă. În min.44, Cîmpanu trimite lobat pe poarta lui Hindrich însă goalkeeper-ul clujean respinge peste bară.
În repriza a doua, CFR cedează total inițiativa și se lasă călăriți de moldoveni. Din fericire pentru clujeni, Botoșaniul nu reușește să finalizeze.
În min.72, Munteanu ratează cu poarta goală, șutul lui slab fiind respins de pe linia porții. La aceeași fază, nu se acordă penalty la un henț în careu, asta după ce faza a fost analizată la VAR. Peste două minute, același Munteanu ratează o lovitură cu capul din 6m.
Și ceea ce trebuia să se întâmple, se întâmplă: în min.85, Lopez înscrie din 6m după o retragere târzie a liniei de fund clujene, pentru 1-1.
Hindrich mai respinge un șut periculos al lui Florescu și meciul se termină egal, 1-1, cu o posesie zdobitoare a moldovenilor. CFR plătește pentru strategia falimentară a lui Dan Petrescu.
Notele Cluj24:
Hindrich 7 – Graovac 6, Bolgado 6, Aly Abeid 6, Camora 6 – Tachtsidis 6, Kader Keita 6, Fica 6 – Postolachi 5, Louis Munteanu 6, Korenica 7, Simao Rocha, Djokovic 5, Păun, Nkololo 7, Juric 5