Connect with us

Uncategorized

Angajata unei bănci din Gherla, arest la domiciliu. A scos bani din conturile clienților. Prejudiciul, peste 560.000 de lei

Publicat


Leul intră în vrie fără un guvern responsabil

La nivelul Poliției municipiului Gherla se desfășoară activități de cercetare penală într-un dosar ce vizează infracțiunile de fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privată, acces ilegal la un sistem informatic, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos și înșelăciune, toate în formă continuată, în cadrul căruia o femeie de 47 de ani a fost reținută, pentru 24 de ore, de polițiștii Biroului de Investigații Criminale.

Din activitățile investigativ-operative efectuate a reieșit că, în perioada iunie 2012- ianuarie 2022, în calitate de angajat al unei societăți având domeniul financiar-bancar, în diferite intervale de timp, aceasta ar fi desfășurat anumite operațiuni fără a avea acordul persoanelor în cauză, printre care deschiderea și lichidarea unor conturi bancare, modificarea credențialelor acestora, falsificarea unor documente cu scopul de a produce efecte juridice, accesarea unor conturi în mod repetat, efectuând, fără drept, operațiuni financiare.

Prejudiciul stabilit până în prezent, în dauna a 16 persoane vătămate, este de peste 560.000 de lei și aproximativ 44.000 de euro, acesta fiind recuperat parțial.

Astfel, în baza probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore, iar la data de 27 aprilie a.c. pe numele acesteia a fost dispusă măsura arestului la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

În cauză, suportul tehnic a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale, iar activitățile s-au realizat cu sprijinul Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CULTURA

Concertele de fanfară revin în foișorul din Parcul Central din Cluj-Napoca, în luna iulie

Publicat

De

fanfara parcul central

Primăria municipiului Cluj-Napoca readuce concertele de fanfară în aer liber, din luna iulie, în foișorul din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Consilierii locali au aprobat, în ședința de vineri, 13 iunie, alocarea sumei de 60.000 de lei de la bugetul local pe anul 2025 pentru organizarea de concerte de fanfară în Parcul Central. Spectacolele vor avea loc în fiecare duminică, în lunile iulie, august și septembrie 2025.

„Primăria municipiului Cluj-Napoca îşi dorește să mențină o mai veche tradiție a concertelor de fanfară din foişorul Parcului Central. Evenimentul «Concerte de Fanfară în Parcul Central» le va oferi clujenilor spectacole in aer liber, în zilele de duminică din lunile iulie, august și septembrie.

Fiind o formație alcătuită în majoritate din diverse instrumente de suflat și de percuție, Fanfara va avea un repertoriu variat, care cuprinde compoziții clasice, jazz-ragtime, polka, mazurka, valsuri sau folclor”, se arată în proiectul de hotărâre.

Proiectul a fost aprobat cu unanimitate de voturi.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Daniel David, despre programul de guvernare: Noi, cei din educație și cercetare, vom fi mulțumiți

Publicat

De

Daniel David

Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că se lucrează la programul de guvernare și, chiar dacă lucrurile nu arată bine din punct de vedere financiar, nu sunt motive de îngrijorare pentru cei care lucrează în învățământ.

David a spus, din nou, că ar putea continua în funcția de ministru, cu anumite condiții, prima fiind să i se facă invitația în acest sens.

Daniel David: Toți înțeleg că educația este o prioritate

Daniel David a spus, în cadrul întâlnirii online pe care o are cu cei interesați de învățământ, că încă se lucrează la programul de guvernare.

„Eu cred că, atunci când vom ajunge la o variantă finală, noi, cei din cercetare și educație, vom fi mulțumiți. În ceea ce privește aspectul financiar, sigur, lucrurile sunt complicate pentru că țara este într-o situație de criză sub acest aspect, lucrurile nu arată bine, deficitul este foarte mare… Ce știu este că toți înțeleg că educația și cercetarea sunt priorități strategice ale țării și că acest lucru va trebui luat în considerare”, a spus Daniel David.

Daniel David nu știe dacă va continua ca ministru

Daniel David a răspuns din nou și întrebărilor privind păstrarea funcției de ministru al Educației. El spune că lucrurile sunt „complicate”, dar nu exclude faptul că ar putea rămâne în această funcție.

„Dacă voi fi invitat, dacă există suport pentru politicile și reformele pe care eu cred că trebuie să le implementăm, dacă sprijinul este și politic, și financiar pe termen lung, atunci probabil că voi continua. Dacă una dintre condiții nu va fi îndeplinită, probabil că va fi altcineva ministru. Dar sunt convins că, prin prisma programului pe care îl avem creionat în acest moment, sistemul de educație va fi protejat și va merge în direcția corectă”, a mai spus Daniel David.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Tensiuni în Consiliul Local Cluj-Napoca. Vatra Românească, acuzată de USR de ură, plătește 90 lei chirie în buricul târgului

Publicat

De

O dezbatere tensionată a avut loc vineri, 13 iunie, în ședința Consiliului Local Cluj-Napoca pe tema prelungirii contractelor de închiriere pentru mai multe organizații non-guvernamentale care ocupă spații din patrimoniul municipiului.

Scânteia conflictului a fost generată de includerea în același proiect de hotărâre a unei organizații acuzate de USR de instigare la ură interetnică, Asociația Vatra Românească, alături de alte entități, inclusiv cabinete medicale și grupuri artistice.

USR a solicitat retragerea proiectului

Alexandra Oană, consilier local USR, a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de la punctul 42, argumentând că este necesară o analiză individuală pentru fiecare organizație în parte, nu o decizie „la pachet”.

„Aș vrea să vă solicit să retragem de pe ordinea de zi proiectul numărul 42, ce prevede prelungirea contractului de chirie pentru diverse asociații și fundații, ceea ce ne-ar permite să revenim asupra acestui subiect, într-o ședință următoare, cu HCL-uri individuale pentru fiecare organizație, nu cu un HCL ce ne obligă acum să tratăm toate aceste organizații la pachet”, a transmis Oană.

Ea a argumentat că USR susține politica de sprijin a ONG-urilor, însă consideră că ea trebuie corelată strâns cu beneficiile aduse comunității, întrucât spațiile din patrimoniul local sunt o resursă extrem de valoroasă, iar prelungirea tacită a unor contracte care datează din anul 2000 nu este nici transparentă, nici echitabilă.

ONG, acuzat de instigare la ură interetnică

Alexandra Oană a adus în discuție directă activitatea Asociației Vatra Românească, acuzând-o că a promovat teme care instigă la ură interetnică.

„Alocarea unui spațiu din patrimoniul local către o organizație, Vatra Românească, care și-a trecut în raportul de activitate comunicări științifice precum: «Zilele Culturale Maghiare – O manipulare hungaristă», «Suveranismul, o nouă ordine mondială» sau «Provocări hungariste» nu este o politică responsabilă și nu reflectă valorile și prioritățile acestui oraș. Cu ocazia votului din 18 mai s-a văzut limpede care sunt valorile și prioritățile clujenilor”, a mai afirmat consilierul local USR.

Lena Iusco, membră a partidului Sens, a solicitat la rândul său retragerea proiectului, afirmând că acesta nu respectă procedurile prevăzute în HCL 65/2013 privind evaluarea activității organizațiilor beneficiare. Alți doi clujeni, neafiliați politic, au intervenit solicitând consiliului local responsabilitate și seriozitate în tratarea acestui subiect.

Emil Boc: „Am procedat ca la carte”

Primarul Emil Boc a respins solicitarea de retragere a proiectului, afirmând că administrația a respectat procedura legală în întocmirea proiectului și că termenul limită pentru aprobarea acestuia este 30 iunie, pentru a asigura predictibilitatea activităților pentru toate organizațiile vizate.

„Din perspectivă legală, împreună cu aparatul administrativ al Primăriei, am procedat ca la carte, respectând exact toată legislația în vigoare în momentul de față. Dacă cineva poate să îmi invoce un articol sau un aliniat dintr-o lege, dintr-o hotărâre, care nu este respectat în acest proiect, vă rog să o facă”, a spus Boc.

„Cu ce drept să vin eu să cenzurez activitatea unei organizații?”

El a susținut că, în absența unei decizii legale de interzicere, nu poate fi justificată cenzurarea unei organizații doar pentru opiniile sale.

„Atât timp cât o asociație nu este interzisă de lege, printr-un for al statului român, cu ce drept să vin eu, ca om politic, să cenzurez activitatea unei organizații, pentru că eu nu sunt de acord cu ceea ce spune. Avem mecanisme legale și constituționale pentru interzicerea unei asociații, fundații sau declararea neconstituționalității unui partid politic”, este de părere primarul Emil Boc.

Primarul, apel la consiliul local să respecte dreptul la liberă exprimare

Primarul a invocat principiile europene ale diversității și libertății de exprimare și a avertizat asupra riscului de excludere.

„Aș vrea să îi invit pe toți care gândesc european și democratic să reflecteze la două principii: principiul acceptării celuilalt și principiul validității libertății de exprimare a celor care nu sunt de acord cu opinia majoritară. Aceste lucruri trebuie să le avem în vedere dacă dorim să creăm o cultură urbană deschisă, care este cheia unei culturi europene”, a mai arătat edilul.

Poziții divergente între consilierii locali

PSD, prin vocea consilierului Ovidiu Săcară, a respins ideea retragerii.

„Nu este normal ca prin această acțiune să amânăm o hotărâre care este încadrată în calendar și să afectăm atât de multe organizații și entități care așteaptă de la noi un răspuns. Dacă acest proiect va trece, eu solicit din start ca această evaluare anuală, să o facem, cel puțin în primul an de activitate, la șase luni de zile”, a afirmat acesta.

UDMR: „Trebuie să luăm această decizie strict din punct de vedere legal”

Viceprimarul UDMR Olah Emese a declarat că, deși nu susține activitatea Vetrei Românești, decizia trebuie luată pe baza criteriilor legale existente.

„Am fi ultimul grup care să susținem activitatea unei asemenea asociații, dar astăzi pe ordinea de zi e un proiect pentru prelungirea unui contract de închiriere și trebuie să stabilim strict legal dacă au fost îndeplinite condițiile stabilite de acest for. Trebuie să luăm această decizie strict din punct de vedere legal. Aș fi de acord să revizuim aceste criterii, dar aceasta este legea în vigoare și modificarea HCL durează, nu avem cum să ne încadrăm până la 30 iunie”, a afirmat Olah Emese.

Acuzații lansate la adresa USR „din toate părțile”

Viceprimarul Dan Tarcea a acuzat USR că, prin această inițiativă, a pus „români împotriva maghiarilor”, iar în replică, Alexandra Oană a clarificat că USR nu contestă dreptul la exprimare, ci dreptul de a ocupa un spațiu public fără a demonstra un beneficiu real pentru comunitate.

„Nu are nicio organizație un drept inerent asupra spațiilor din patrimoniul Primăriei, care trebuie să fie atribuite în baza unui beneficiu public și aș vrea să vă întreb cum beneficiază comunitatea clujeană de pe urma acestor activități, cum anume instigarea la ură contribuie la comunitate”, a spus Oană.

De cealaltă parte, Cosma de la AUR a afirmat că USR face campanie electorală: „Am avut un an jumate de campanie electorală și s-a terminat, haideți să nu mai facem campanie pe astfel de subiecte”, a spus acesta. La rândul ei, Anca Ciubăncan, tot din partea AUR, a acuzat USR de instigare la ură și dezbinare.

Concluzia: proiectul respectă prevederile legale

După mai bine de o oră și jumătate de dezbateri, s-a constatat că reglementările legale sunt respectate și președintele de ședință a decis trecerea la ordinea de zi. Proiectul nu a fost retras, iar dezbaterea a evidențiat nevoia unei reevaluări a criteriilor de alocare a spațiilor.

USR a anunțat că a depus ieri un proiect de regulament privind închirierea spațiilor din patrimoniul municipiului, astfel că subiectul va reveni în discuție într-o ședință ulterioară.

Chirie de 90 lei/lună în centrul orașului

Asociația Vatra Românească a avut un rol semnificativ în incitarea conflictului interetnic violent de la Târgu Mureș din 1990, scrie PressOne. Ea a stat la baza apariției Partidului Unității Naționale a Românilor (PUNR), considerat primul partid extremist de după Revoluție, care l-a propulsat pe Gheorghe Funar în politica națională.

Asociația închiriază însă din 2000 un spațiu de 92 mp în centrul Clujului, pentru care plătește doar 90 lei/lună, în baza ideii că ar desfășura activități în beneficiul comunității.

Citește mai departe

EVENIMENT

Hoț din Gherla, arestat preventiv pentru furt calificat. Prejudiciul de 9.000 de lei nu a fost recuperat

Publicat

furt

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Gherla – Biroul de Investigații Criminale au dispus, joi, reținerea unui tânăr de 29 de ani, din municipiul Gherla, cercetat pentru comiterea infracțiunii de furt calificat.

”Din investigații a reieșit faptul că în data de 9/10 iunie a.c., tânărul ar fi pătruns într-un imobil din municipiul Gherla, de unde ar fi sustras suma de 6.000 de lei și o cameră video.

Tânărul ar fi cauzat un prejudiciu total estimat la circa 9.000 de lei, nefiind recuperat până la acest moment.

În urma probatoriului administrat, polițiștii au dispus măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de acesta, ulterior fiind prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Gherla, care a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 de zile”, arată polițiștii de la IPJ Cluj.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate