ACTUALITATE
ANAT: Cei 800 de lei pentru voucherele de vacanță, pe CARD



Vicepreședintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, a anunțat că suma pe care statul o acordă în acest an pentru voucherele de vacanță ar putea fi virată din nou pe card, în acest sens urmând a fi emis un ordin de ministru cu normele de aplicare, scrie Alba24.
„O comisie a Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului (MEDAT), Ministerului de Finanțe, Ministerului Muncii și câțiva reprezentanți ai industriei, emitenții de tichete și FHR, alături de ANAT, s-a reunit, la București, ca să dăm o dată drumul la normele de aplicare la vouchere de vacanță.
ANAT: Cei 800 de lei pentru voucherele de vacanță, pe CARD
Știți că s-a redus cuantumul suportat de stat de la 1.600 lei la 800 lei pentru vouchere, dar nici măcar n-au avut o exprimare fericită în acea ‘ordonanță trenuleț’ și de aceea nu puteam să o aplicăm. Până acum nu s-au dat vouchere de vacanță, pentru că nu existau norme de aplicare.
Încercarea noastră a fost că, dacă totuși s-au redus valoric să nu punem presiune suplimentară nici pe angajat – să vină el întâi cu bani de acasă că o să deconteze cândva, cineva – pentru că am făcut niște studii interne și am ajuns la concluzia că 85% din ei ar renunța în condițiile acestea. Nu funcționează așa și cred că am obținut să le punem banii pe card și gata, să nu trebuiască ca ei să crediteze statul înainte”’, a declarat Adrian Voican, potrivit Agerpres.
El a precizat că prin virarea celor 800 de lei pe card, nu se va pune presiune nici pe angajator în sensul de a se transforma ”într-un fel de poliție economică”, să strângă facturi, OP-uri, carduri, ca să dovedească că au fost cheltuiți 1.600 de lei.
”Până la urmă, toată această subvenție s-a redus la 800 lei, din care 160 lei sunt CASS și impozit pe venit, mai rămân 640 lei. Câtă poliție să faci pentru 640 de lei? Probabil că s-a ajuns la o declarație pe proprie răspundere și o atenționare din partea comercianților, ca să nu fie presiune nici pe ei. (…)
„Voucherele de vacanță și-au dovedit eficiența”
Sper că după această întâlnire am ajuns la o concluzie în sfârșit și o să apară un ordin de ministru cu normele de aplicare sau unul interministerial, cu normele de aplicare, și o să deblocăm voucherele de vacanță”, a mai spus Voican.
Reprezentanții din industria turismului au susținut întotdeauna că voucherele de vacanță și-au dovedit eficiența pentru că banii s-au întors în economie, iar ”turismul a trecut la alb”.
”În 2006, aveam 6.000 de unități de cazare și am ajuns astăzi să avem 26.000 de unități de cazare cu 585.000 de locuri în România. Și sunt destul de mândru de cifra asta, pentru că turismul acesta este turism la alb. Aș mai reaminti două cifre: am spus 30 de milioane de nopți de cazare. Este pentru prima oară când România depășește această cifră.
Am fost în 2019 la 29,8 milioane, dar acum am depășit chiar 30 de milioane de nopți de cazare și 14 milioane de turiști sosiți la recepțiile unităților de cazare clasificate, parcă 14,24 milioane dacă nu greșesc. E prima oară când depășim această cifră. Dintre aceștia, 11,8 milioane sunt români, 2,4 milioane sunt străini. Nu e foarte mult cu străinii. În 2017, 2018 și 2019 am avut 2,7 aproape 2,8 milioane. În 2018 a fost cel mai bun an de turiști străini”, a explicat vicepreședintele ANAT.
„10 milioane de turiști străini să aducem în România”
Nu în ultimul rând, acesta a precizat că a cerut autorităților un target de 10 milioane de turiști străini pe care să îi aducă în România în următorii ani, care se poate realiza cu o creștere anuală de 20%.
”Am reușit să punem în gura mai multor prim-miniștri și miniștri ai turismului un target: 10 milioane de turiști străini să aducem în România. Nu este imposibil. Un calcul matematic ne spune că dacă creștem cu 20%, timp de 8 ani de zile, am făcut 10 milioane. Nu e imposibil și jumătate din populația țării e bine, nu e ca în Franța cu 100 de milioane de turiști anul acesta sau cu 84 de milioane în Spania. Dar să se poate. Sunt bani acolo. Adică chiar trebuie să facem niște politici, că trebuie să săpăm un pic pământul ca să iasă petrolul, banii din turism, pentru că singuri nu ies.
Și ne lipsesc două lucruri: promovare și tehnologie. Astea ne lipsesc astăzi. Produs turistic avem bunicel, totdeauna e loc de mai bine, dar nu produsul turistic ne ține pe loc. Nu suntem în magazinele din toată lumea asta turistică și nu suntem cunoscuți, pentru că alții au bugete uriașe, de sute de milioane de euro multianuale. Noi în fiecare decembrie așteptăm să se apropie bugetul, să știm dacă în ianuarie putem să mergem la târguri sau nu”, a mai spus Adrian Voican.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
CJ Cluj anunță că va asfalta drumul Coasta – Tăușeni. Lucrări de întreținere și pe Ciucea – Vânători, limita cu județul Sălaj

A fost încheiat contractul de execuție a lucrărilor de întreținere care vizează drumul județean DJ 109Z (DJ 109D) Coasta – Tăușeni – DJ 161K, în baza Programului anual de lucrări de întreținere curentă și periodică a drumurilor județene, anunță Consiliul Județean Cluj.
Alte două drumuri județene intră în lucrări de reparații.
CJ Cluj anunță că va asfalta drumul Coasta – Tăușeni
Lucrările la drumul Coasta – Tăușeni vizează, în ansamblu, un sector în lungime de aproape cinci kilometri, cuprins între km 0+000 și km 4+765, și se vor finaliza cu asfaltarea integrală a acestuia.
„Dorim să îmbunătățim condițiile de circulație pe toate drumurile aflate în administrare, cu atât mai mult pe cele care constituie legături directe între drumurile județene importante, cum sunt, în acest caz, drumurile județene DJ 109D și DJ 161K”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
Operațiunile vor consta în:
- așternerea mecanică a unui strat de balast,
- reprofilarea drumurilor laterale cu cilindrare cu adaos de piatră spartă,
- refacerea terasamentelor deteriorate,
- aducerea la profil și completarea acostamentelor,
- lucrări de asigurare a scurgerii apelor din zona drumului prin curățarea șanțurilor și a rigolelor,
- lucrări de asigurare a esteticii rutiere prin tăierea lăstărișului și a vegetației din vecinătatea căii carosabile, precum și
- așternerea de strat de balast stabilizat și de covor asfaltic.
Lucrări de întreținere pe alte două drumuri județene
De asemenea, Consiliul Județean Cluj a încheiat alte două contracte de execuție de lucrări de întreținere care vizează drumurile județene DJ 108A (DN 1) Ciucea – Vânători – limită cu județul Sălaj, de la km 0+000 la km 7+392, și DJ 191D (DJ 108A) – Vânători – limită cu județul Sălaj, între pozițiile kilometrice 31+330 și 39+060.
Lucrările care vor fi executate pe aceste două drumuri județene vor consta în:
- frezarea zonelor de carosabil deteriorat,
- înlăturarea criblurii de pe carosabili,
- colmatarea rosturilor,
- tratarea burdușirilor și a tasărilor,
- aducerea la profil a acostamentelor,
- asigurarea scurgerii apelor prin curățarea și desfundarea șanțurilor și rigolelor și decolmatarea camerelor de cădere,
- asigurarea siguranței circulației prin înlocuirea parapetelor metalice deteriorate și montarea de butoni și plăcuțe reflectorizante pentru stâlpi și parapete.

Loteria Română anunță suplimentarea fondurilor de câștiguri pentru tragerile speciale Loto organizate de 1 Mai.
Fonduri suplimentare vor fi la principalele jocuri, respectiv Loto 6/49, Joker și Loto 5/40.
Miza crește de 1 Mai: Loteria Română suplimentează fondurile de câștiguri
Astfel, pentru categoria I, fondurile vor fi majorate cu 100.000 de lei la Loto 6/49, 50.000 de lei la Joker și 25.000 de lei la Loto 5/40.
Înaintea acestor trageri speciale, duminică, 27 aprilie, Loteria Română a acordat peste 24.200 de câștiguri, însumând peste 3,08 milioane de lei.
În plus, jucătorii au șansa de a câștiga reporturi impresionante: peste 6,91 milioane de lei (aproximativ 1,38 milioane de euro) la Loto 6/49, peste 17,33 milioane de lei (peste 3,48 milioane de euro) la Joker și un report cumulat de peste 14 milioane de lei (aproximativ 2,81 milioane de euro) la Noroc.
Șanse suplimentare de câștig se regăsesc și la Noroc Plus, cu un report de peste 525.900 de lei, la Loto 5/40, cu peste 151.700 de lei la categoria a II-a, dar și la Super Noroc, cu un report de peste 4.300 de lei.

Casa Verde Plus, programul prin care orice persoană poate obține finanțare de 40.000 de lei sau 120 lei/mp, și-a prezentat condițiile de eligibilitate.
Prin acest program, organizat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), cetățenii români sau ai statelor UE cu domiciliul stabil în România se pot înscrie pentru a-și renova sau izola locuința. De asemenea, se pot înscrie în program și persoanele fizice care dețin autorizație de construire pentru o locuință unifamilială nouă sau au preluat-o legal, scrie Fanatik.
Casa Verde Plus: 40.000 de lei pentru cine se CALIFICĂ în program
Cine poate beneficia de acest program
Pe lista cheltuielilor eligibile, specialiștii reamintesc ”achiziţia de materiale specificate în ghid şi utilizate pentru izolarea şi finisarea locuinţelor aflate în faza de construcţie sau renovarea locuinţelor existente, inclusiv TVA aferentă”, precum și ”servicii manoperă, inclusiv TVA aferentă. Profitul, cheltuielile indirecte şi TVA aferentă acestora nu sunt eligibile”.
Legea menționează că serviciile de proiectare sunt acoperite, mai exact elaborarea proiectului tehnic în procent de 5% din investiția de bază, doar pentru proiectele care presupun izolarea unei locuințe existente. Finanțarea se va acorda sub forma unei prime de eficiență în valoare de 40.000 de lei.
Această sumă trebuie să acopere cheltuielile eligibile, dar nu mai mult de 120 lei/mp izolat și finisat. Acest lucru fiind valabil în cazul izolării locuințelor aflate în faza de construcție și pentru izolarea locuințelor existente. Beneficiarul va fi obligat să suporte eventualele diferențe până la acoperirea integrală a costurilor.
Firmele pot primi până la 500.000 de lei
”Procentul finanţării poate fi până la 100% însă nu va putea depăşi valoarea de maximum 40.000 lei”, mai este menționat în lege. Cât despre persoanele juridice, acestea pot fi unități administrativ-teritoriale, instituții publice, organizaţii neguvernamentale. unitate administrativ-teritorială este şi subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului, conform Adevărul.
În cazul firmelor, cheltuielile eligibile sunt cele care acoperă costurile unor materiale de izolaţie organic-naturale, sisteme de acoperiş verde, perete vegetal, sisteme de eficientizare a consumurilor (BMS), geam termopan cu tâmplărie din lemn. De asemenea, sunt decontate sisteme de iluminat pe bază de LED și cheltuielile cu montajul sistemelor.
Valoarea finanțării în cazul firmelor este de 500.000 de lei pe proiect, în timp ce bugetul AFM pentru 2025 este de 16,42 miliarde de lei, în creștere cu 18% față de anul trecut. Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) mai anunță că în 2025 a mai lansat programul privind panourile fotovoltaice (buget de 1,5 miliarde de lei), programul ”Rabla” (1,43 miliarde de lei), eficiență energetică în clădiri publice sau rabla pentru sobe.
EVENIMENT
Dinamo – CFR Cluj, 1-1. S-a împlinit dorința „Bursucului” doar la partea cu jocul URÂT. Cea cu victoria mai așteaptă

CFR Cluj a jucat, luni seara în deplasare, cu Dinamo, o partidă care a încheiat etapa a 6-a a play-off-ului Superligii de fotbal. Cu FCSB scăpată la 8 puncte în față, clujenii aveau nevoie de victorie pentru a reveni la 5 puncte de lider și a mai spera la o minune. După unul dintre cele mai slabe jocuri din acest play-off, CFR Cluj obține doar un egal care n-o ajută la nimic. Au înscris Korenica (min.64), respectiv Mărginean (min.85).
Echipele de start:
Dinamo (4-3-3): Roșca – Sivis, Mărginean, Homawoo, Opruț – Milanov, Olsen, Cîrjan – Selmani, Perica, Pop
Rezerve: Golubovic – Pașcalău, Abdallah, Soare, Patriche, Luna, Costin
Rezerve: Zeljko Kopic
Dinamo – CFR Cluj, 1-1. S-a împlinit dorința „Bursucului” doar la partea cu jocul URÂT. Cea cu victoria mai așteaptă
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Abeid, Bolgado, Ilie, Camora – Emerllahu, Djokovic, Korenica – Nkololo, L.Munteanu, Kamara
Rezerve: Popa, Gal, Iacob, Țîrlea, Graovac, Sinyan, Avram, Gligor, Fica, Păun, Deac, Juric
Antrenor Dan Petrescu
Arbitru: Andrei Moroiță (Ploiești)
Asistenți: Mircea Orbuleț (București) și Imre Bucsi (Sfântu Gheorghe)
Arbitru VAR: Sebastian Colțescu (București)
Asistent VAR: Iulian Dima (București)
Prima repriză a fost una fără istoric, desfășurată parcă între două echipe blazate. Au lipsit ocaziile de ambele părți. Cea mai mare și dealtfel singura a reprizei i-a aparținut lui Dinamo. În min.30, Perica lovește bine cu capul un balon venit de la Sivis, însă îl nimerește pe Hindrich.
De partea cealaltă, CFR a avut două șuturi răzlețe peste poartă prin Korenica și Kamara. În rest, multe pase greșite, înapoi și de-a latul, fără chef de pressing și, în general, fără chef de fotbal.
Repriza a doua a arătat o echipă, Dinamo, mai prezentă în careul clujean și o echipă, CFR, mai absentă din joc. De altfel, ocaziile mari le-a avut tot Dinamo, prin Olsen, în min.49 și Perica, în min.57.
Neașteptat vine și golul CFR-ului din min.64, când Korenica execută înșelător o lovitură liberă, deviată apoi în plasa porții lui Roșca de Pop.
Clujenii continuă jocul anost, în timp ce Dinamo vrea mai mult. Și obține, în min.85, când Mărginean împinge în poartă o minge bâlbâită de Bolgado și Hindrich.
Cu acest egal, CFR spune pa și pusi titlului. Mai rămâne Cupa, dar nu cu jocul ăsta.
Notele Cluj24:
Hindrich 7 – Abeid 6, Bolgado 5, Ilie 6, Camora 6 – Emerllahu 6, Djokovic 5, Korenica 7 – Nkololo 5, L.Munteanu 6, Kamara 5, Graovac, Fica 6, Păun, Deac, Juric 5