Connect with us

ACTUALITATE

Vouchere de vacanță 2024. Ce MODIFICĂRI sunt și cum vor putea fi emise

Publicat


vouchere de vacanta

Parlamentul a adoptat modificări privind emiterea biletelor de valoare – carduri de masă, cadou și vouchere de vacanță. S-a introdus posibilitatea ca acestea să fie emise prin instrument virtual, fără a mai fi emis plasticul.

Proiectul de lege a fost respins la Senat, însă aprobat,de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, scrie Alba24.ro.

Este vorba despre Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, precum şi pentru modificarea alin. (21) al art.1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă.

Vouchere de vacanță 2024. Ce MODIFICĂRI sunt și cum vor putea fi emise

Potrivit noii legi, angajatorii/salariații pot pota pentru emiterea biletelor de valoare pe suport electronic virtual prin comun acord.

Angajatorul poate reveni asupra deciziei sale. Îi este permisă solicitarea suportului electronic material, chiar dacă inițial a optat doar pentru suportul electronic virtual.

Vouchere de vacanță 2024: Motivarea schimbărilor

Suportul electronic al biletelor de valoare este utilizat în prezent în forma sa materială, cardul din plastic.

Însă acesta poate exista în mod indentic, în formă virtuală, în aplicațiile specifice ce permit utilizarea acestora prin dispozitive mobile, potrivit expunerii de motive.

Tichetele de hârtie nu mai sunt utilizate din februarie 2022. Însă în legislație nu s-a prevăzut concret că se pot acorda doar carduri virtuale, în funcție de opțiunea beneficiarilor. În normele de aplicare a legii sunt prevăzute doar cardurile fizice.

Prin renunțarea la suportul de plastic, se are în vedere reducerea poluării și a cheltuielilor în procesul de fabricație al cardurilor.

Vouchere de vacanță 2024: Opțiunea salariaților

Angajații vor avea opțiunea de a avea fie un card fizic, fie exclusiv un card virtual.

Angajatorii, împreună cu organizaţiile sindicale legal constituite sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaţilor, frecvenţa acordării acestora şi valoarea lor, acolo unde este cazul, precum și unitatea emitentă şi modalitatea de acordare, respectiv prin dispozitiv fizic sau instrument virtual.

Vouchere de vacanță 2024: Modificarea din lege

”Termenul „voucher de vacanţă” va fi interpretat ca făcând referire atât la voucherul de vacanţă pe suport hârtie, cât şi la voucherul de vacanţă pe suport electronic.

Prin suport electronic se înţelege orice dispozitiv fizic sau instrument virtual care poate fi utilizat de către beneficiarul său pentru a efectua operaţiuni de plată.

Voucherul de vacanţă pe suport electronic poate fi utilizat inclusiv pentru plata online.

Angajatorul stabileşte, cu respectarea dispoziţiilor alin.(24), modalitatea de acordare a voucherelor de vacanţă, respectiv pe suport hârtie sau pe suport electronic.

La cererea salariatului, angajatorul care optează pentru emiterea biletelor de valoare exclusiv printr-un instrument virtual poate solicita oricând unităţii emitente şi emiterea dispozitivului fizic al biletului de valoare, conform contractului încheiat cu unitatea emitentă”.

Legea va intra în vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

Vouchere de vacanță 2024: Condiții de acordare

Condițiile de acordare a voucherelor de vacanță au fost modificate prin aplicarea Legii 296/2023.

Au dreptul să le primească angajații din sistemul bugetar, dar și cei de la firme private, în funcție de decizia angajatorului.

Pentru angajații din instituții publice, însă, este introdus plafon de salarizare de 8.000 de lei. Adică primesc vouchere de vacanță doar cei care au salariul sub acest nivel. Valoarea tichetului este de 1.600 de lei.

Potrivit Codului Fiscal, voucherele se impozitează cu 10%. Acest lucru nu se traduce, însă, printr-un impozit fix de 160 de lei, ci implică un calcul bazat pe grila de salarizare și de deduceri, potrivit Ministerului Economiei.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării, amânată de Guvern. Explicațiile premierului Marcel Ciolacu

Publicat

De

Marcel Ciolacu

Guvernul amână eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării, anunță premierul Marcel Ciolacu.

Ordonanța de Urgență care prevede acest lucru nu intră în vigoare cel puțin până la finalul acestui an.

Eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării, amânată

Angajații aflați la vârsta pensionării trebuiau să părăsească sistemul de stat, potrivit unei Ordonanța de Urgență a Guvernului. Guvernul a amânat, însă, joi, intrarea acesteia în vigoare.

„Prorogăm până la sfârșitul anului aplicarea măsurii privind eliberarea din funcție a angajaților aflați la vârsta pensionării”, a spus premierul în ședința de Guvern de joi. Marcel Ciolacu spune că în acest interval de timp, toată lumea va fi obligată să organizeze concursuri pentru posturile contractuale din administrația centrală și locală.

„În niciun caz, nu lăsăm spitale fără medici și școli fără dascăli”, a spus Marcel Ciolacu.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„Tinerii își fac vocea auzită” – manifestație Pro-EUROPEANĂ la Cluj-Napoca

Publicat

steag ue, romania

Duminică, 16 martie 2025, între orele 18:00 și 20:00, la Statuia Alexandru Ioan Cuza din Cluj-Napoca, va avea loc o manifestație pro-europeană organizată de Echipa Studenții Pentru Democrație.

„Evenimentul își propune să re-unească tinerii și toți cei care susțin valorile europene, într-un demers de reafirmare a democrației, unității și libertății. Prin această acțiune, organizatorii doresc să transmită un mesaj clar: Europa este viitorul nostru, iar apartenența României la Uniunea Europeană reprezintă o garanție a progresului și stabilității.

„Tinerii își fac vocea auzită” – manifestație Pro-EUROPEANĂ la Cluj-Napoca

„Este momentul ca tinerii să își facă vocea auzită și să își exprime susținerea pentru valorile europene. Nu putem rămâne indiferenți într-un context în care democrația și unitatea sunt puse la încercare. Ne dorim să arătăm că generația noastră este implicată, conștientă și hotărâtă să contribuie la viitorul european al României,” au declarat organizatorii manifestației.

Detalii eveniment

Data: 16 martie 2025
Locația: Statuia Alexandru Ioan Cuza, Cluj-Napoca
Ora: 18:00 – 20:00

Organizatorii fac apel la toți cei care împărtășesc aceste valori să se alăture manifestației și să participe în număr cât mai mare”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Avertizare COD PORTOCALIU de vânt puternic în zona montană a județului Cluj. Rafale de peste 120 de kilometri pe oră

Publicat

De

Cod portolaciu de vânt puternic la Cluj

Meteorologii au emis o avertizare COD PORTOCALIU de vânt puternic pentru zona montană a județului Cluj.

Avertizarea este valabilă joi, 13 martie, între orele 10:00 și 18:00.

Rafale de peste 120 de kilometri pe oră în zona montană înaltă

Restul județului Cluj este sub COD GALBEN de vreme rea. Conform meteorologilor, vântul va sufla cu viteze de 70-85 de kilometri pe oră, dar în zona montană înaltă rafalele pot depăși 120 de kilometri pe oră.

Cod portocaliu de vânt la Cluj

Oamenii sunt sfătuiți să fie precauți și să se adăpostească.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Boxe din subsolul blocurilor, vândute ca apartamente la Cluj cu 50.000 euro. Criticile arhitectului Clujului

Publicat

De

boxele

Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, consideră că piața imobiliară trebuie reglementată urgent și că Protecția Consumatorilor trebuie să intervină de urgență pentru ca boxele din subsolurile blocurilor să nu poată fi transformate în apartamente, vândute ulterior cu prețuri care ajung și la 50.000 de euro.

”Nu este posibil ca asemenea anunțuri să apară liber pe piața imobiliară. De ce? Simplu de tot: este reclamă falsă și induce în eroare cumpărătorul prin prezentarea de informații FALSE.
Boxa nu e apartament – este spațiu de depozitare și nu poate fi transformat în apartament deoarece se încalcă prevederile legale (indicatori urbanistici, număr unități locative, spatii de parcare, etc.).

Protecția Consumatorilor să intervină

Credeți că un dezvoltator nu ar fi construit direct apartament și nu boxă, ca să-l vândă cu 3.000 de euro/mp dacă se putea legal? Ar renunța așa ușor la câteva zeci de mii de euro? Bineînțeles că nu ar fi renunțat!
Sub un aspect are dreptate – se pot face gemuri în acel spațiu. Gemuri de caise, de căpșuni și de care mai dorește. Boxa e locul unde se pot depozita acestea.
ANPC – Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor are obligatia să intervină și să sancționeze drastic asemenea derapaje”, crede Salanță.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate