Connect with us

Editorial Opinii

ANALIZĂ. Sabin Sărmaș, calul troian al PSD?

Publicat


sarmas

Sabin Sărmaș, în prezent deputat neafiliat, adică al nimănui, a avut o traiectorie politică susținută din umbră de PSD, câștigând încrederea liberalilor pe care a trădat-o la primul ordin.

Părinții lui Sărmaș sunt din județul Bistrița-Năsăud și, coincidență, rude cu Vasile Sebastian Dîncu, strategul PSD și creierul din spatele ”Grupului de la Cluj”.

Cum nimic nu este întâmplător în politică, Sabin Sărmaș este nepotul lui Vasile Sebastian Dîncu, mama sa fiind verișoară cu acesta.

De ce un mare lider social-democrat, fost ministru în Guvernul Năstase, fost vicepremier în alte guverne, nu și-a luat nepotul sub aripa sa protectoare și să îl propulseze prin diverse sinecuri politice, având un om pe care se putea baza la nevoie, neam din neamul lui, cum ar veni?

Pentru că, pur și simplu, Vasile Sebastian Dîncu gândește politic în alți termeni, iar creațiile sale se nasc în laboratoarele PSD.

Ascensiunea politică a lui Sărmaș

Numai așa se explică de ce junele Sabin s-a înscris în PNL în anul 2009, pe post de infiltrat, un cal troian al PSD, și a reușit să ajungă consilier local la Cluj-Napoca, deputat, preşedintele Comisiei pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor din Camera Deputaţilor și, ulterior, șef al Autorității pentru Digitalizarea României.

Ascensiunea politică a lui Sabin Sărmaș nu este la îndemâna oricui, dacă nu ai în spate și o proptea a serviciilor pentru că, să nu uităm, pentru a conduce Autoritatea pentru Digitalizarea României, unde se iau decizii sensibile, legate inclusiv de securitatea cibernetică a țării, e nevoie de avize speciale.

În primăvara anului 2024, Sărmaș, deputat PNL, a executat ordinul de zi pe unitate primit de la PSD și a anunțat că va intra, ca independent, în cursa pentru funcția de primar al municipiului Cluj-Napoca împotriva colegului său de partid, Emil Boc.

Cum se întâmplă cu ”independenții”, brusc Sabin Sărmaș a avut la dispoziție o căruță de bani din diverse surse, unele imobiliare, pentru susținerea campaniei electorale, scopul fiind răsturnarea lui Emil Boc de la Primărie și instalarea sa ca primar  ”independent” pentru ca, după o scurtă perioadă, invocând necesitatea unei guvernări locale eficiente să se înscrie în … PSD.

De ce PSD

PSD a avut întotdeauna performanțe sub așteptări la Cluj-Napoca, iar candidații social-democrați din ultimii ani la Primăria Cluj-Napoca s-au dovedit a fi de formă, astfel că varianta Sabin Sărmaș era cea mai la îndemână.

Pentru că, să ne amintim, dacă am uitat cumva, cine este președintele PSD Cluj? Nimeni altul decât Vasile Sebastian Dîncu, strategul PSD, și unchiul calului troian Sabin Sărmaș…

De ce era Primăria Cluj-Napoca o miză atât de important încât Dîncu să își arunce în luptă propriul nepot?

Pentru că proiectele aflate în curs de derulare la nivelul municipiului depășesc, cumulate, peste 4,5 miliarde de euro, iar susținătorii din umbră ai lui Sabin Sărmaș s-au gândit că nu ar strica să își tragă niște felii zdravene, nu firimituri, în urma acestor investiții.

În plus, Vasile Sebastian Dîncu, care promisese șefilor partidului renașterea filialei Cluj odată cu numirea sa ca președinte interimar, ar fi reușit să își reabiliteze numele și să puncteze în fața lui Ciolacu & Co o mare reușită politică în contul PSD.

Gata cu primăria, vrea deputat

Clujenii însă nu au marșat pe teoria candidatului independent, astfel că Sabin Sărmaș, în ciuda sutelor de mii de lei investiți în campania sa, nu a câștigat alegerile locale din 9 iunie, dar a promis că rămâne primarul ”din umbră” al clujenilor.

Nu a trecut, însă, bine vara, că Sabin Sărmaș a întors-o ca la Bistrița, iar acum s-a lansat într-o campanie pentru a câștiga un nou post de deputat, inițial tot din postura de independent, chipurile.

Candidatul i-a abandonat rapid pe alegătorii din Cluj-Napoca, trădându-le încrederea, cu gândul la un post călduț în Parlament dacă îl va obține, urmând ca, dacă nu i-a ieșit pasiența să ajungă primar PSD, măcar deputat PSD să fie.

Să aibă și unchiul o contribuție la zestrea de parlamentari social-democrați care să voteze cum le dictează partidul.

Iar Sabin Sărmaș știe cel mai bine să execute  ce i se cere…

Cică strategul Vasile Sebastian Dîncu pregătește acum de zor alte planuri pentru nepot, în cazul nu va câștiga un mandat de deputat, ca să-l recompenseze, totuși, pentru serviciile prestate.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Incendiu într-un garaj din Cluj-Napoca, folosit drept locuință improvizată. Un bărbat a murit

Publicat

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, noaptea trecută, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un garaj situat pe Calea Dorobanților. Un bărbat și-a pierdut viața.

Pompierii clujeni au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unui garaj de oe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. Spațiul, folosit drept locuință improvizată, a fost puternic inundat de fum.

Un bărbat a decedat

În interiorul garajului, echipele de intervenție au găsit un bărbat, în jur de 50 de ani, aflat în stop cardio-respirator. Pompierii au început imediat manevrele de resuscitare, însă, în ciuda eforturilor lor și ale echipajului Serviciului de Ambulanță Județean, bărbatul a fost declarat decedat.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu izbucnit în interiorul unei garaj situat pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. Garajul, folosit drept locuință improvizată, a fost puternic inundat cu fum, iar forțele noastre au pătruns imediat în interior, de unde au evacuat un bărbat aflat în stop cardio-respirator.

Pompierii au început manevrele de resuscitare, care au fost ulterior preluate de către echipajul Serviciului de Ambulanță Județean. Din păcate, în ciuda eforturilor depuse, a fost declarat decesul bărbatului de aproximativ 50 de ani”, a transmis ISU Cluj.

Totul a pornit de la o țigară

„Incendiul s-a manifestat doar în interiorul garajului de aproximativ 14 metri pătrați și a izbucnit cel mai probabil din cauza unei țigări nestinse. La misiune a luat parte o autospecială”, a mai arătat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Incendiu la anexele unei gospodării din Gilău. Au ars mai multe bunuri, inclusiv electrocasnice și mobilier

Publicat

Pompierii din Cluj-Napoca au avut o intervenție de lungă durată în cursul nopții trecute, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o locuință din comuna Gilău.

Pompierii au intervenit noaptea trecută pentru stingerea unui incendiu care a cuprins anexele unei gospodării din comuna Gilău. Mai multe bunuri au ars, inclusiv electrocasnice și mobilier.

Din fericire, nu au fost persoane rănite.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au finalizat în urmă cu puține momente o amplă intervenție pentru stingerea unui incendiu care a izbucnit într-o gospodărie din comuna Gilău. Mai exact, incendiul s-a manifestat la o casă din lemn de aproximativ 80 de metri pătrați, la o cameră tehnică cu o centrală, precum și la un garaj de aproximativ 30 de metri pătrați. Au ars diferite bunuri, printre care electrocasnice și elemente de mobilier. Din fericire, nu au existat persoane care să aibă nevoie de îngrijiri medicale, iar la fața locului au acționat trei echipaje de la Garda de Intervenție Gilău, respectiv Punctul de Lucru Florești. Inițial, la intervenție a fost trimisă și autoscara de la Detașamentul 2 Cluj-Napoca. Cel mai probabil, incendiul a izbucnit din cauza unui burlan izolat necorespunzător față de materialele combustibile”, a transmis ISU Cluj.

Intervenția pompierilor a durat circa șase ore, de la ora 2 până aproape la ora 8.

Citește mai departe

EVENIMENT

VREMEA în următoarele patru săptămâni: Temperaturi mai mari decât cele normale, precipitații puține

Publicat

iarna

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea va fi mai caldă decât normalul pentru această perioadă, iar cantitatea de precipitații va fi deficitară în următoarele patru săptămâni.

Săptămâna 27.01.2025 – 03.02.2025

Valorile termice vor fi cu mult mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi deficitar în toată țara.

Săptămâna 03.02.2025 – 10.02.2025

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în toate regiunile.

Săptămâna 10.02.2025 – 17.02.2025

Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână în toată țara.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi deficitare în toată țara.

Săptămâna 17.02.2025 – 24.02.2025

Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această perioadă a anului, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va avea o tendință deficitară și în această săptămână.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Pe schiuri la Mărișel, de Mica Unire. Clujeni pe pârtie, nu la Hora Unirii

Publicat

De

Mărișel

Vineri nu toată lumea a sărbătorit Mica Unire, împlinirea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române. Profitând de vremea de iarnă și de zăpada căzută, sute de clujeni au luat cu asalt pârtiile de schi din județ, mulți dintre ei fiind întâlniți la Mărișel, comună aflată la 50 de km de Cluj-Napoca. 

Aici au dat Hora Unirii pe coborâri cu schiurile, săniile sau cu plăcile.

La Mărișel se schiază din luna decembrie 2024, fiind puse la dispoziție sunt patru pârtii cu grade diferite de dificultate, instalație telescaun de 4 persoane, două instații de teleschi, instalație nocturnă, parcare amenanjată și iluminată de 500 locuri, zăpadă artificială, o pârtie de sanie, precum și o stație de  încărcare mașini electrice.

”A meritat fiecare oră petrecută pe munte la Mărișel de Mica Unire. Nu am stat în Cluj să ne prindem în Hora Unirii, am preferat coborâri pe schiuri. Lăsăm festivismele altora”, a spus un clujean.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate