Connect with us

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Leul este cea mai stabilă monedă din regiune

Publicat


România, aproape de categoria junk

Înainte de minivacanța prilejuită de sărbătorirea Zilei Unirii, leul a cunoscut o volatilitate redusă față de principalele valute și a rămas cea mai stabilă monedă din regiune. La această evoluție a contribuit majorarea ofertei de valută din partea companiilor care își achită taxele și impozitele la bugetul de stat.

Cursul euro a scăzut marginal de la 4,9768 la 4,9767 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978 lei, valori identice cu cele de luni.

Radu Georgescu: Leul este cea mai stabilă monedă din regiune

Pentru a acoperi deficitul bugetar și pentru a rostogoli împrumuturile realizate anterior, Ministerul de Finanțe a ieșit pe piețele externe cu emisiuni denominate în dolari americani cu scadențele în 2029 şi 2034. Sumele atrase vor majora rezerva valutară a BNR care va putea să mențină stabilitatea leului, principala sa armă antiinflație. Trezoreria intenționează să se împrumute în cursul acestui an cu 180 miliarde lei, fiind programată atragerea din piețele externe a 9,5 miliarde euro.

Piața monetară a fost calmă iar dobânzile interbancare au stagnat la valorile stabilite la jumătatea săptămânii trecute.

Indicele ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 6,14%, cea mai mică valoare începând cu data de 10 iunie 2022. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,17%, cel mai redus nivel începând cu data de 6 iunie 2022. Indicele la 12 luni a stagnat la 6,18%, minim care nu a mai fost atins din data de 23 mai 2022.

Joi, este așteptată decizia de politică monetară a BCE iar piața nu anticipează o modificare a dobânzii de referință. Piața era mai prudentă, motiv pentru euro de a scădea până la 1,0860 dolari, ceea ce a făcut ca media monedei americane să urce de la 4,5705 la 4,5780 lei.

Euro se deprecia și față de alte monede majore, ceea ce a făcut ca media francului elvețian să crească la 5,2672 lei iar cea a lirei sterline la 5,82 lei.

Prețul aurului a crescut

Prețul gramului de aur a crescut marți la 298,0198 lei, după ce metalul galben a urcat la 2.023 – 2.036 dolari/uncie iar moneda americană s-a apreciat.

Instabilitatea geopolitică şi începerea de către marile bănci centrale a procesului de scădere a ratelor dobânzilor, vor stimula cererea de aur, care este considerat drept un activ sigur. În opinia analiștilor uncia ar putea atinge, la sfârșitul anului, un nou maxim istoric de 2.250 dolari.

Monedele din regiune pierdeau o parte din câștigurile realizate la începutul săptămânii. Cursul celei maghiare s-a depreciat la 384,03 forinți/euro iar a celei poloneze la 5,3697 zloți/euro.

Criptomonedele și-au continuat „marșul” depreciativ, început săptămâna trecută, când speculatorii au ridicat prețul bitcoin la aproape 50.000 dolari. Marți, principala monedă digitală a atins un minim de 38.632 dolari, iar ethereum a alunecat la 2.201 – 2.349 dolari.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Florin Danciu: De la Vlăduța Lupău la Constantin Noica…

Publicat

florin danciu

Aflăm de pe unul dintre site-urile de știri locale că la concertul cântăreței Vlăduța Lupău ”sala a fost în lacrimi”. Să sperăm cu nu a fost nevoie de intervenția pompierilor de la BT Arena! Pe afișul manifestării interpreta ne anunța un ”spectacol de muzică autentică și religioasă”.

Există un anumit tip de presă care adună așa zise postări emoțional/înduioșătoare de pe rețelele sociale și apoi le rostogolește către cititori, cu îndemânarea veselarului care întoarce polonicul cu tocăniță, din marmita companiei, în farfuriile soldaților!

Muzichia religioasă a Vlăduței Lupău este tot un fel de tocăniță, dar nu pentru burțile soldaților, ci destinată publicului spectator. S-a umplut țara de cântări religioase asortate cu adaptări din repertoriile de nunți ale interpreților.

Pentru a aduce un pic de lumină asupra fenomenului reproducem mai jos opinia artistului Grigore Leșe care, printre altele, este doctor în folclor și profesor la Universitatea din București: „Văd că în ultima vreme, țara e plină de pricesneari.

Toată lumea cântă, dar nu știm când e priceasnă, când este cântec de pelerinaj, când este imn? Cred că mai potrivită ar fi denumirea de muzică religioasă. Tematica este variată.

Nu s-a realizat un studiu comparativ, competent, despre muzicile ortodoxe, greco-catolice, protestante. Practica liturgică de cântare a pricesnelor, în intervalul sfintei împărtășanii, a generat, în anumite contexte, o confuzie între chinonicele tradiționale ale liturghiei bisericii ortodoxe și cântecele cu tematică moral-religioasă apărute recent în peisajul românesc.

Cântăreții practică un folclorism religios împins spre superlativ și patetism. Nu toți interpreții pot fi exponenții folclorului religios reprezentativ. Practică simfonismul popular.

Amestecă stilurile, muzica țărănească-religioasă cu muzica laicizată. Au adaptat cântările, glasurile bisericești și au transformat repertoriul din ritualul liturgic în business.  S-a ajuns la o deformare a melodiilor.

La o încorsetare a ritmurilor. Au șlefuit timbrurile. Se execută efecte savante și câteodată acestea devin obositoare. Adică, la ce mă refer? Am auzit câteodată câte o pedală. Dom’le, și o pedală, știți ce înseamnă pedala aceea pusă, dar cu glasul? Ăla e glasul lui Dumnezeu.

Pedala aceea este glasul lui Dumnezeu. De-aia nu pot să mă joc de-a pedala electronică. Nu! Aia e rugăciune. Trebuie cultivată simplitatea. Dacă vii să cânți o priceasnă, atunci vii să cânți o priceasnă sau un cântec religios, simplu!”

Meșteșugul interpretei

Revenind la afișul manifestării cu „muzică autentică și religioasă” ne întrebăm ce o fi aia muzică autentică? Și un copil afon care știe câteva acorduri poate produce muzică autentică. E adevărat, proastă! Atunci de ce te-ai apuca să cânți „Rugă pentru părinți” tu, Vlăduța Lupău? Autentic ar fi însemnat să-l chemi pe Ștefan Hrușcă pe scenă.

El ar fi fost autentic, dar astfel doamna interpretă a încercat să fure ceva din emoția cântecului și s-o transmită „sălii în lacrimi”. Și aici trebuia ca meșteșugul interpretei, indiscutabil de altfel, să se transforme în artă, ceea ce nu s-a întâmplat, de unde și reacțiile negative ale celor care au ascultat interpretarea pe rețelele sociale!

Vlăduța Lupău este un excelent meșteșugar în profesia sa, ea ilustrând foarte bine fenomenul lăutărismului de care era obsedat Constantin Noica. Ilustrul filozof îi critica, prin anii 80 ai secolului trecut, pe intelectualii României că sunt superficiali și mediocri.

Cine s-ar fi gândit că, după 40 de ani, lăutărismul va triumfa în societatea democratică nu numai în lumea artistică, ci și la urne?

Altfel, Vlăduța Lupău este divă și vedetă, dar nu artistă, așa după cum infinit de puțini politicieni sunt și bărbați de stat.

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Parcare într-o intersecție în cartierul Gheorgheni. Rupe-ți-ai permisu’

Publicat

parcare

O clujeancă a reclamat, joi, parcarea ”minunată” fix intr-o intersecție din cartierul Gheorgheni, zona străzillor Albini – Heltai Gaspar, în apropierea fostei școli generale nr. 22. 

”M-a deranjat că a pus în dificultate o ambulanță ce transporta un pacient la dializă. Am sunat la numărul de pe bord să vină să mute mașina.

Doamna care a venit era foarte indiferentă. Noi toți am deranjat o mașină parcată în intersecție”, a relatat clujeanca.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj

Publicat

paste 3

Carrefour a început o amplă campanie de retragere și rechemare de la consumatori a 12 sortimente de paste alimentare marca Carrefour Classic, fabricate de Ghigi 1870 S.p.A., indiferent de lot sau termen de valabilitate.

Măsura a fost luată după ce s-a constatat că produsele nu aveau menționat pe etichetă posibilul conținut de muștar, un important alergen care poate provoca reacții severe persoanelor sensibile.

Carrefour recheamă de urgență 12 sortimente de paste din cauza ALERGENILOR nedeclarați, inclusiv la Cluj

Produsele au fost vândute în principalele orașe din țară, inclusiv București, Cluj, Timișoara, Iași, Constanța, Brașov, Sibiu, Ploiești, Arad, Oradea și Galați, în cele peste 300 de magazine ale rețelei.

Sortimentele retrase includ diverse tipuri de paste, atât obișnuite cât și integrale: Fusilli, Farfalle, Conchigliette, Penne Rigate, Spaghetti, Mezze Penne, Mezze Maniche și Tortiglioni.

Consumatorii care dețin aceste produse sunt sfătuiți să nu le consume, în special persoanele alergice la muștar, și să le returneze în orice magazin Carrefour din rețea. Contravaloarea va fi restituită fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj. Pompierii au îndepărtat table desprinse de pe acoperișuri, dar și copaci

Publicat

De

Vântul produce stricăciuni la Cluj

Vântul deosebit de puternic a produs stricăciuni în Cluj-Napoca, dar și la Turda.

Echipajele de pompieri au intervenit pentru a îndepărta în special elemente de pe acoprișuri, care reprezintă pericol pentru trecători, dar și copaci.

Vântul puternic a produs stricăciuni la Cluj

Mai multe localități din județul Cluj sunt sub avertizare de vânt puternic. Rafale de vânt au afectat în această după-amiază mai multe clădiri, dar și copaci.

Echipajele ISU Cluj au fost solicitate să intervină în mai multe locații pentru îndepărtarea unor elemente de construcție sau arbori care prezentau risc de prăbușire.

Până în acest moment, s-au înregistrat următoarele intervenții:

  • Calea Victoriei, municipiul Turda – degajare elemente de acoperiș (dolii desprinse)
  • Piața Abator, Cluj-Napoca – intervenție pentru tencuială căzută; acțiune desfășurată de Detașamentul 2 Cluj-Napoca și Detașamentul 1 Cluj-Napoca
  • Str. Vasile Lupu 21, Cluj-Napoca – degajare tablă desprinsă de pe acoperiș
  • Str. Burian, municipiul Turda – îndepărtare stâlp de lemn căzut
  • Str. Bună Ziua 35, Cluj-Napoca – intervenție pentru acoperiș din tablă desprins
  • Str. Tăbăcarilor 2, Cluj-Napoca – tablă desprinsă de pe acoperiș; echipajele urmează să intervină
  • Str. Einstein 2, Cluj-Napoca – intervenție pentru degajarea unui element de construcție aflat în pericol de prăbușire

Echipajele ISU Cluj acționează în continuare pentru gestionarea situațiilor de urgență semnalate și monitorizarea acestora prin dispeceratul comun ISU-SAJ, au mai transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate