EVENIMENT
Amenzi de 80.000 de lei de la ITM Cluj la pensiuni și moteluri. Ce nereguli s-au descoperit
ITM Cluj a desfășurat, în perioada 28.08-08.09.2023, în cadrul unei campanii organizate la nivel naţional, acţiuni de control pentru verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă și pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, de către angajatorii care desfășoră următoarele activități: facilități de cazare pentru vacanțe și perioade de scurtă durată, alte servicii de cazare moteluri.
Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni al Inspecției Muncii pentru anul 2023, cât și informațiile obținute din mass-media dar și din sesizări primite la nivelul MMSS, potrivit cărora în unități de cazare de mici dimensiuni, de genul pensiunilor turistice, se desfășoară în fapt activități de asistență socială cu cazare (specifice azilelor), Inspecția Muncii a considerat necesară declanșarea unor acțiuni de control la angajatorii care desfășoară activități în domeniile mai sus amintite.
Obiectivele campaniei au fost identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale ce reglementează relațiile de muncă și securitate și sănătate în muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie, creșterea gradului de conștientizare a angajaților și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și al securității și sănătății în muncă, eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și aplicarea de sancțiuni contravenționale corespunzătoare.
Rezultatele campaniei
În cadrul acestei campanii au fost controlați un număr de 40 de angajatori din județul Cluj, ce desfășoară activități în domeniile mai sus menționate. 11 dintre acești agenți economici au primit 15 amenzi în cuantum total de 79.300 de lei, din care două amenzi în valoare de 40.000 de lei au fost aplicate la doi angajatori pentru primirea la muncă a două persoane fără incheierea unor contracte individuale de muncă.
Celelalte deficiențe pentru care s-au aplicat amenzi sunt: neorganizarea evidenței orelor lucrate, lipsa semnalizării corespunzătoare a căilor de evacuare, instruire necorespunzătoare în domeniul securității și sănătății în muncă, analize medicale periodice expirate, neeliberarea documentelor solicitate de către angajat.
Alte deficiențe pentru care s-au dat un număr de 34 de avertismente, dispunându–se măsuri de remediere a deficiențelor cu termene certe de ducere la îndeplinire, sunt: lipsa trusei medicale, neprezentarea programului de instruire și testare în domeniul securității și sănătății în muncă, lipsa verificării periodice a centralei termice, neverificarea stingătoarelor la scadență, lipsa planului de evacuare în camere, nedeclarare punct de lucru al societății, semnalizare de securitate necorespunzătoare.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Concert cu scandal la Cluj. Manelistul Dani Mocanu a întrerupt spectacolul după interdicția de a primi dedicații
Concertul susținut de manelistul Dani Mocanu vineri, 24 ianuare, în clubul NOA din Cluj-Napoca, s-a încheiat abrupt după ce artistul a decis să întrerupă spectacolul în semn de protest față de interdicția de a primi dedicații, primită de la patronul clubului.
Spectacolul, care atrăsese un număr mare de fani, s-a oprit brusc, iar Dani Mocanu a părăsit scena, explicând că patronul clubului i-a interzis să accepte dedicații pe bani din partea publicului, o practică des întâlnită la concertele de manele.
@jenihodis♬ sunet original – Jeni✨ Jeni💫
Reacții împărțite în mediul online
Decizia lui Dani Mocanu a generat controverse pe internet. Unii l-au criticat, considerând gestul lipsit de profesionalism și nejustificat. Pe de altă parte, fanii artistului i-au luat apărarea.
Clubul nu a comentat incidentul până la acest moment.
Primul concert după condamnarea la 6 ani de închisoare
Recent, interpretul de manele a fost condamnat la 6 ani și 5 luni de închisoare, cu executare, într-un dosar de proxenetism și spălare de bani.
Înainte să urce pe scenă, el a filmat un clip, postat pe rețelele de socializare, în care spune: „Primul concert după problemele astea ale mele, aici mă încarc eu cu energie pozitivă, indiferent de problemele mele. Vă iubesc”.
Într-un alt clip postat de manelist, el spune de pe scenă: „Nu sunt arestat și nu o să fiu pentru că voi mă iubiți și Dumnezeu mă iubește”.
Sentința poate fi atacată cu apel. Dani Mocanu a fost inculpat, alături de alți nouă inși, unul fiind fratele său, Romario, pentru constituirea unei rețele prin care ar fi exploatat mai multe femei, vreme de șase ani, între 2011 și 2017.
Indivizii ar fi racolat victimele pe care le-ar fi trimis în Marea Britanie, să se prostitueze.
Acolo le-ar fi promovat pe site-uri de profil și ar fi asigurat apartamentele în care aveau loc întâlnirile cu clienții. Banii obţinuţi erau trimişi în țară prin servicii de transfer monetar și prin intermediari.
DIICOT i-a acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat, însă această faptă s-a prescris.
EVENIMENT
UPDATE FOTO. Tamponare între trei mașini pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. Circulația tramvaielor, blocată
Pompierii au intervenit, duminică dimineață, la un accident petrecut pe strada Primăverii din Cluj-Napoca. A fost vorba despre o tamponare între trei autoturisme, fără victime.
O tamponare între trei autoturisme a avut loc pe strada Primăverii, fără a exista victime sau probleme majore. Potrivit martorilor, unul dintre autoturismele implicate era electric. Din cauza tamponării, linia de tramvai a fost blocată timp de aproximativ 30 de minute.
Tamponare între trei mașini pe strada Primăverii
La fața locului au intervenit un echipaj ISU și poliția pentru a asigura zona și a fluidiza traficul.
„A fost o tamponare între trei autoturisme, fără victime. Din fericire, nu au fost probleme. A intervenit un echipaj pentru a asigura zona”, a transmis ISU Cluj.
Update
„La data de 26 ianuarie, în jurul orei 09:15, în municipiul Cluj-Napoca, s-a produs un eveniment rutier în care au fost implicate trei autovehicule, soldat r cu pagube materiale.
Din primele cercetări efectuate la fața locului, polițiștii au constatat că o tânără de 24 de ani, aflată la volanul unui autoturism, nu ar fi păstrat o distanță corespunzătoare față de vehiculul care circula în fața sa, intrând în coliziune cu acesta.
În urma impactului, autoturismul acroșat a fost proiectat în cel din fața sa, rezultând avarierea celor trei vehicule.
Conducătorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.
Cercetările continuă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor producerii evenimentului rutier”, a transmis IPJ Cluj.
Județul Cluj se află sub o avertizare meteorologică de ceață, duminică dimineață. Vizibilitatea este redusă sub 200 m și izolat sub 50 m.
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare meteo cod galben de ceață densă, duminică dimineață, valabilă până la ora 11.
Cod galben de ceață
În acest interval se vor semnala ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m și izolat sub 50 m ce va favoriza, în funcție de condițiile locale, formarea ghețușului sau chiciurei.
Este vizată zona joasă a județului Cluj, respectiv zona localităților: Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Iara, Săvădisla, Cășeiu, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Moldovenești, Mica, Căpușu Mare, Mociu, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș, Sic, Chinteni, Chiuiești, Cuzdrioara, Gârbău, Călărași, Cămărașu, Căianu, Sânpaul, Fizeșu Gherlii, Băișoara, Câțcău, Cătina, Țaga, Vad, Mănăstireni, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Sânmărtin, Sâncraiu, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Geaca, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Buza, Jichișu de Jos și Ploscoș.
ECONOMIE
VIDEO. Start promițător pe lotul Suplacu de Barcău-Chiribiș al Autostrăzii Transilvania. Zeci de utilaje, mobilizate de Erbașu
Au început lucrările pe sectorul Suplacu de Barcău-Chiribiș, parte a Autostrăzii Transilvania (A3). Zeci de muncitori și utilaje au fost mobilizate deja pe șantier, în zona subsecțiunii 3C1.
Antreprenorul Construcții Erbașu a început lucrările pe sectorul Suplacu de Barcău – Chiribiș, parte a Autostrăzii Transilvania (A3) în data de 20 ianuarie 2025. Anunțul a fost făcut sâmbătă de Cristian Pistol, directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
Start promițător pe lotul Suplacu de Barcău-Chiribiș al Autostrăzii Transilvania
Pe șantierul secțiunii de 26,35 km, sunt mobilizați în prezent 75 de muncitori și 50 de utilaje.
Lucrările în desfășurare includ construirea platformelor pentru piloți, realizarea drumurilor tehnologice, pregătirea terenului pentru execuția terasamentelor și aprovizionarea cu materiale necesare construcției.
Directorul CNAIR a precizat că organizarea de șantier este complet funcțională, iar stațiile pentru producerea betonului și a asfaltului au fost deja montate. Numărul muncitorilor și al utilajelor va crește progresiv, în funcție de fazele proiectului.
Când vor fi gata lucrările?
Pe acest segment de autostradă vor fi construite:
- 3 viaducte;
- 8 pasaje;
- 8 poduri, inclusiv unul spectaculos, cu o lungime de 1.650 metri, peste lacul de acumulare de la km 6+665;
- O parcare de scurtă durată de tip S1;
- Un Centru de Întreținere și Coordonare.
Valoarea contractului este de 884,12 milioane lei (fără TVA), finanțarea fiind asigurată prin fonduri europene nerambursabile din Programul Transport 2021-2027. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 18 luni de la emiterea ordinului de începere, ceea ce înseamnă că lucrările ar trebui să fie încheiate până în iulie 2026.
„Vom realiza 26,35 km esențiali pentru infrastructura rutieră majoră din România, care vor cuprinde: un nod rutier, o bretea de întoarcere pe autostradă, 19 structuri (poduri, viaducte, pasaje), o parcare de scurtă durată de tip S1, precum și un centru de întreținere și coordonare. Totodată, pentru realizarea acestei secțiuni, vom reloca o serie de drumuri existente, inclusiv un drum național, drumuri județene și drumuri comunale, iar pe un sector de aproximativ 2 km, vom executa lucrări de relocare a utilităților și de eliberare a amplasamentului din cadrul câmpului petrolier Suplacu de Barcău”, a transmis recent Construcții Erbașu.
Încă două loturi din A3, finalizate anul acesta
Recent, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a declarat că loturile Nădășelu – Zimbor (30,06 km) și Zimbor – Poarta Sălajului (12,24 km) din Autostrada Transilvania cuprinse în PNRR vor fi realizate în acest an.
„Secțiuni din Autostrada Transilvania sunt prinse în PNRR. Avem aici un constructor puternic român, cel mai puternic (grupul UMB, deținut de Dorinel Umbrărescu – n.r.), cu care am discutat despre aceste proiecte. Reprezentanții constructorului mi-au comunicat că anul acesta vor face tot ceea ce ține de ei să finalizeze lucrările. Lipsă vor fi cele două viaducte, care vor fi construite de un antreprenor turc, care știe foarte bine că termenul nu poate fi extins. Avem toată încrederea că va reuși să finalizeze cele două viaducte conform obligațiilor din PNRR (până la finalul anului 2026 – n.r.)”, a declarat directorul general al CNAIR.