EVENIMENT
Amelia a vrut să se facă polițist, dar a ajuns pompier la ISU Cluj: Aici spiritul de echipă e diferit, e mult mai profund

Amelia Muntean a intrat în familia ISU Cluj în anul 2007. Tatăl ei era deja pompier și a influențat-o să îi calce pe urme. Inițial, tânăra își dorea o carieră în poliție, numai că i-a plăcut mai mult uniforma salvatorilor.
Amelia s-a înscris la concurs și a reușit să promoveze cu brio, făcând atât intervenții de stingere, cât și gărzi pe ambulanțele SMURD.
După 14 ani de misiuni pe teren în slujba comunității, Amelia a acceptat o nouă provocare, iar acum este instructor la Centrul de Formare al ISU Cluj. Așa poate în continuare să ajute, învățându-i pe alții cum să intervină în situații limită.
Amelia a vrut să se facă polițist, dar a ajuns pompier la ISU Cluj: Aici spiritul de echipă e diferit, e mult mai profund
Imediat ce a dat bacalaureatul, Amelia Muntean și-a făcut dosar pentru admiterea la Poliție. Cum tatăl ei era pompier, a îndemnat-o să încerce și la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”, mai ales că, din 2007, au fost acceptate la concursuri și fete.
Tânăra a practicat handbal de performanță și a știut că poate trece cu brio probele fizice, însă nimic nu s-ar fi realizat fără muncă. Totodată, și-a dedicat mult timp să învețe legislația. Așa a reușit să promoveze examenul și să intre în familia salvatorilor.
O fată printre mulți băieți
„La început a fost ciudat pentru mine. Eram foarte tânără, între atâția băieți. Pe de-o parte te protejau, pe de alta te criticau. Dar, per ansamblu, au fost alături de mine și s-au comportat frumos. Vreau să cred că am știut să mă integrez foarte bine, fiind sociabilă.
Mi-a plăcut să ajut, nu m-am dat înapoi de la nimic. Aici, la pompieri, am descoperit spiritul de echipă și cât de important este să se lucreze colectiv. La orice incendiu sau accident, noi contăm unul pe altul. Mi-am dezvoltat foarte mult spiritul de echipă. Îl aveam dinainte, de la sport, dar aici e totul diferit, mult mai profund”, spune Manelia Muntean.
Amelia, care acum este plutonier adjutant a lucrat atât ambulanțele SMURD, cât și pe autospecialele de stingere. Recunoaște că unele intervenții au avut un impact emoțional, însă a putut să treacă peste orice dificultate cu sprijinul colegilor.
„A fost greu până când am mers la primele intervenții. Mi-a fost puțin frică, dar conta cel mai mult satisfacția că am ajutat pe cineva. Cum am mai spus, am avut norocul de o tură bună și mi-a plăcut.
Între timp mi-am făcut o familie frumoasă. Am o fetiță și mi-ar plăcea foarte mult să aleagă la rândul ei o carieră militară. Noi nu o vom forța. Dacă ar fi să dau timpul înapoi acum 16 ani, aș face fix același lucru. Aș lua aceleași decizii. A fost și un dezavantaj, intervențiile te fac puțin mai dur, că nu poți să te atașezi tare mult. Noi depindem unul de altul. Asta le transmit și la cursanți întotdeauna”, a mai spus ea.
După mai mulți ani pe intervenție, Amelia a acceptat o altă provocare, și anume un post în cadrul Centrului de Formare al ISU Cluj. Asta înseamnă că predă cursuri de prim-ajutor calificat personalului operativ și nu numai.
„Simt că e o mare realizare și mă bucur că pot să le transmit și cursanților din experiența mea de 14 de ani de intervenție. Sunt lucruri pe care pot să le explic și lor, din ce am trăit pe teren. Îmi place mult aici, e o echipă tare faină, începând de la șeful centrului și până la noi, instructorii. Nu îmi pare rău că am făcut pasul acesta, mi se pare că am mai urcat o treaptă”, a mai spus Amelia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
VIDEO FOTO. Meciul Ronaldinho & Friends vs. Team România, cel mai așteptat eveniment din cadrul Sports Festival, pe BT Arena

Seara de sâmbătă promite spectacol total în BT Arena, unde are loc meciul demonstrativ „Ronaldinho & Friends vs. Team România”, începând cu ora 19. Evenimentul este punctul culminant al Sports Festival 2025 și a atras un public numeros, cele 9.000 de bilete fiind epuizate în timp record.
Pe parchetul sălii joacă nume legendare ale fotbalului internațional și românesc. Echipa internațională – Ronaldinho & Friends – îi are în componență pe Ronaldinho, Robert Pires, Adriano, Wesley Sneijder, Marco Materazzi, Kevin Kurányi, Cristian Zaccardo, Ricardinho (futsal) și Jens Lehmann, înlocuindu-l pe Julio César. Antrenorul lor este fostul atacant german Felix Luz, secondat de managerul Torsten Smolcic.
Team România răspunde cu o garnitură pe măsură: Bogdan Lobonț, Florin Cernat, Eric de Oliveira, Alexandru Chipciu, Răzvan Raț, Cosmin Contra, Mirel Rădoi, Adrian Ilie și Adrian Mutu, sub comanda antrenorului Ioan Ovidiu Sabău.
Punctul culminant al Sports Festival 2025
Partida se va desfășura în format 5+1, în două reprize de câte 30 de minute, separate de o pauză de 20 de minute. Organizatorii promit și multe momente surpriză pentru spectatori.
Spectacolul a început cu un joc demonstrativ de minifotbal a echipei naționale a României, campioana mondială din 2023.
În tribune se află și oficialități: primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea, eurodeputatul Vasile Dîncu, senatorul Mircea Abrudean, dar și Simona Halep și părinții săi sau omul de afaceri Darius Mârza, patronul Wonderland.
Evenimentul marchează un moment unic pentru fanii sportului din România, oferind ocazia rară de a-i vedea live pe unii dintre cei mai mari jucători din ultimele decenii, cu Ronaldinho în centrul atenției – lider incontestabil în valoare de piață între cei prezenți.
EVENIMENT
Noaptea Privighetorilor revine în Parcul Etnografic „Romulus Vuia” cu ultima ediție în formatul consacrat

Parcul Etnografic Național „Romulus Vuia”, secția în aer liber a Muzeului Etnografic al Transilvaniei, găzduiește astăzi cea de-a XII-a și, totodată, ultima ediție în forma cunoscută a îndrăgitului eveniment Noaptea Privighetorilor.
Organizat de Societatea Ornitologică Română (SOR), care aniversează 35 de ani de activitate, evenimentul își păstrează spiritul de celebrare a naturii, dar introduce în premieră o componentă caritabilă dedicată educației despre păsări.
„Cântăm pentru păsări. Donăm pentru păsări”. Sub acest motto, ediția din 2025 cheamă publicul să susțină financiar proiectele educative ale SOR. Donațiile se pot face online, pe pagina dedicată (sor.ro/concert-caritabil), sau direct la standurile din parc. Intrarea la eveniment se face pe baza biletului obișnuit de acces în Parcul Etnografic.
Programul zilei
17:00 – 18:45 – Tururi ghidate; Povești despre păsări în română, maghiară și engleză, încă de la poartă
17:00 – 19:00 – Ateliere educative & creative; În zona foișorului; participanții își aleg „pasărea preferată” și află istoria ei
Pe tot parcursul serii – Expoziție aniversară „35 de ani de SOR”; Obiecte de colecție, publicații, echipamente din trei decenii și jumătate de conservare
Pe tot parcursul serii – Stand SOR; Cărți, insigne, jocuri, sacoșe de pânză, art-printuri flora & fauna
19:15 (aprox.) – Recital instrumental caritabil; Sonia Vulturar – vioară, Sergiu Cebotari – clarinet, Alexandru Lazăr – pian; lucrări de Beethoven, Milhaud, Haçiaturian
Societatea Ornitologică Română (SOR) este una dintre cele mai active organizații independente de conservare a păsărilor din România. Un ONG premiat, SOR lucrează pentru a proteja păsările sălbatice și habitatele lor în România de peste 30 de ani. Misiunea noastră este să ne asigurăm că populațiile noastre unice de păsări sunt protejate, iar locurile naturale minunate ale României nu sunt exploatate și distruse de evoluțiile dăunătoare. Dorim să îi inspirăm pe oameni să contribuie la protejarea păsărilor și a habitatelor din România și, cu ajutorul lor, să ne asigurăm că şi generațiile noastre viitoare se vor bucura de acestea.

Peste 5.000 de persoane participă astăzi la marșul Cluj Pride 2025, cel mai important eveniment public al comunității LGBTQ+ din Transilvania. Participanții au pornit în marș din Piața Unirii, urmând traseul strada Regele Ferdinand – strada Horea – strada Barițiu – strada Petru Maior, cu întoarcere în Piața Unirii.
Participanții afișează bannere colorate și un imens steag curcubeu, scandând lozinci precum „Drepturi egale pentru fiecare”, „Iubirea e un drept, nu un privilegiu” sau „Vrem egalitate”.
Marșul este punctul culminant al unei săptămâni de evenimente dedicate vizibilității și drepturilor persoanelor LGBTQ+, desfășurate între 9 și 15 iunie.
Organizatorii și participanții cer recunoașterea legală a parteneriatelor civile între persoane de același sex.
Evenimentul se desfășoară pașnic, iar până acum nu au fost semnalate incidente.
EVENIMENT
Accident cu trei mașini, între Săcel și Filea de Sus, județul Cluj. Trei femei au ajuns la spital

Un accident rutier în care au fost implicate trei autoturisme a avut loc în această după-amiază, la intersecția drumurilor 107R și 107M, între localitățile Săcel și Filea de Sus din județul Cluj.
„Pompierii din cadrul Gărzilor Băișoara și Gilău au intervenit în această după-amiază la un accident rutier petrecut la intersecția drumurilor 107R cu 107M, respectiv între localitățile Săcel și Filea de Sus.
La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare și două echipaje SMURD, unde au găsit trei autoturisme avariate, fără persoane încarcerate în acestea.
Trei persoane au fost consultate de către echipajele SMURD, respectiv trei femei cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Ulterior acestea au fost transportate la spital pentru investigații și îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări acestea erau conștiente și cooperante”, a transmis ISU Cluj.