Connect with us

CULTURA

Altarul Bisericii ”Sf. Mihai” din Piața Unirii, sfințit de nunțiul PAPAL în România. Se deschide ”scara regală” pentru turiști

Publicat


piata unirii 2

Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail renovată din Piața Unirii din Cluj-Napoca va fi dată în folosinţă pe 13 august, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, au anunţat oficialii parohiei şi cei care s-au ocupat de renovarea monumentului. Sfânta Liturghie festivă va fi celebrată de arhiepiscopul Gergely Kovács, iar altarul reconstruit va fi sfinţit de nunţiul papal Miguel Maury Buendia.

Attila László, preot paroh şi protopop romano-catolic, a declarat că masa de altar a fost comandată de episcopul Márton Áron în urmă cu 80 de ani, însă în timpul dictaturii comuniste a fost dezmembrată şi bucăţile sale au dispărut din biserică. Placa de marmură roşie a fost aşezată acum pe un piedestal de piatră şi a fost rezervat un spaţiu pentru moaştele episcopului Márton Áron, alături de relicvele existente.

Moaştele episcopului vor putea fi aduse la Cluj-Napoca după ce va fi beatificat.

Sărbătoare de trei zile

Attila László a adăugat că se pregăteşte o sărbătoare de trei zile, deoarece spectacolele muzicale legate de eveniment vor începe cu o seară înainte, iar parohia va prelua biserica renovată la o zi după festivitate. Răspunzând la întrebarea agenţiei ungare de presă MTI, protopopul a declarat că odată cu finalizarea renovării vor putea fi vizitate părţi ale bisericii care până acum erau deschise publicului doar la ocazii speciale.

Se deschide scara regală

El a adăugat că, până la sfârşitul lunii august, turnul va fi deschis vizitatorilor, cu un spaţiu amenajat pentru expoziţii, sanctuarul va putea fi înconjurat şi se va deschide “scara regală”, cele două scări în spirală care urcă pe partea laterală a bisericii.

Cât a costat renovarea

Szabolcs Ilyés, managerul proiectului de renovare, a relatat că Universitatea Tehnică din Budapesta a estimat costul renovării la 14 milioane de euro în 2014, iar lucrările au început ştiind că va fi disponibilă doar o mică parte din această sumă.

În cele din urmă a fost câştigată o finanţare de aproape 4 milioane de euro la un concurs de proiecte pentru turism din resursele Uniunii Europene, sumă completată cu peste 2 milioane de euro de către guvernul Ungariei.

El a adăugat că suma finală a renovării se apropie de 7 milioane de euro, sprijinul UE şi al guvernului ungar fiind completat din contribuţia proprie a parohiei, sprijinul guvernului român şi al municipiului Cluj-Napoca, precum şi din donaţii, totuşi, o mică parte din suma totală lipseşte încă.

Attila Puskás, şeful Grupului KÉSZ, care execută lucrările de renovare, a declarat: de-a lungul anilor au fost îndepărtate din biserica transformată în şantier 1500 de tone de moloz, în clădire şi în jurul ei au fost ridicate schele cu o suprafaţă totală de 33 000 metri pătraţi, au fost curăţaţi 14 000 de metri pătraţi de piatră şi s-au consumat 8 000 de ore de lucru numai pentru consultările între părţile implicate în lucrări.

El a adăugat: compania a considerat implicarea în restaurarea unuia dintre cele mai importante monumente din Transilvania mai mult ca o obligaţie morală şi mai puţin ca o afacere profesională.

Sărbătoare pentru oraș

Balázs Gergely, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, a declarat că simbolul numărul unu al oraşului Cluj-Napoca a fost renovată, ceea ce este o sărbătoare pentru întregul oraş. Prin urmare, nu binecuvântarea bisericii va fi un eveniment deosebit al Zilelor Maghiare, ci Zilele Maghiare vor fi organizate ca o completare a deschiderii bisericii.

Inspectorul tehnic Judit Márton a relatat că şi-a dat seama văzând o frunză desenată pe una din ţiglele acoperişului bisericii că, pentru cei care au construit biserica, a fost important să creeze ceva frumos şi în locuri unde acest lucru este abia vizibil, dacă nu chiar deloc. Ea a adăugat că, în timpul renovării, s-a încercat să se acorde atenţie fiecărui detaliu, pentru a păstra aceste frumuseţi ascunse.

Biserica parohială Sfântul Mihail din Cluj-Napoca a fost închisă pentru renovare în martie 2018 şi redeschisă pentru liturghii de Crăciunul anului 2021.

Construcţia bisericii gotice a început în a doua jumătate a secolului al 14-lea şi s-a terminat în prima jumătate a secolului al 15-lea. Actualul turn neogotic al bisericii a fost ridicat între 1837 şi 1859. Biserica Sfântul Mihail a fost scena multor evenimente istorice.

Aici au avut loc aproape cincizeci de diete ale Transilvaniei şi au fost învestiţi principii transilvăneni Báthory Zsigmond, Rákóczi Zsigmond, Báthory Gábor şi Bethlen Gábor. Tot aici, în mai 1944, episcopul catolic al Ardealului, Áron Márton a rostit celebrul său discurs în care a condamnat persecuţia evreilor.

Sursa: MTIDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Ce să faci la Cluj în ULTIMUL WEEKEND din noiembrie. TOP 9 evenimente. Duminica-n familie, cu teatru, sport, dans și sănătate

Publicat

carnival gbeb963a09 640

Ultimul sfârșit de săptămână din luna noiembrie a acestui an rezervă piese de teatru pentru adulți și copii, un concert pentru rockeri, activități pentru cei preocupați de sănătate, pentru iubitorii de dans, dar și pentru cei care vor să se bucure de o seară cu prietenii. De data aceasta, evenimentele de duminică se adresează în special familiilor cu copii, care vor avea ocazia de a participa la activități informative, culturale și sportive.

Sâmbătă, 26 noiembrie

Piesa de teatru „Dă-te din soare”, REACTOR de creație și experiment, 20:00 – 21:00

Reactorul pune în scenă un spectacol despre decalajul dintre generații, împreună cu un regizor dintr-o generație mai în vârstă. Între ședințe de zoom, drafturi de text eșuate și efortul de a purta un dialog real, totul devine un delir de forme teatrale, o căutare febrilă de răspunsuri la întrebări retorice.

„Cu spectacolul ăsta aș vrea să-mi închei niște socoteli, așa că m-am pus pe treabă și înmormântez: mentorul și moștenirile, teatrul politic militant, dramaturgia fragmentată, formele pretinse a fi noi. Din toată înmormântarea asta uriașă sper să se nască altceva, nu știm ce, vom vedea la următorul proiect. Până atunci invit spectatorii la o comedie autoironică despre chinul de a-ți depăși condiția”, a precizat Leta Popescu, regizoarea spectacolului.

Biletele se pot achiziționa:

  • online: click aici
  • din rețeaua Eventbook (Cinema Florin Piersic)
  • de la Reactor (Strada Petőfi Sándor 4), cu o oră înainte de începerea spectacolului, în limita locurilor disponibile

315547523 5532008676912665 9191989418800645052 n

Concert Coma, FORM Space, 20:00

Trupa Coma, fondată în București în 1999, revine sâmbătă la Cluj pentru un concert la FORM Space, unde iubitorii de metal vor face headbang pe cele mai îndrăgite piese.

Accesul este interzis minorilor. Bilete se achiziționează dând un click aici.

Citește și VIDEO FOTO. INTERVIU Cătălin Chelemen, de la trupa COMA, după concertul din Cluj-Napoca: Pregătim două albume noi în acest an

315293255 4092157901009404 2927602390323578684 n

Ședință gratuită de evaluare a posturii, strada Aurel Vlaicu 184, 9:00 – 14:00

Clujenii sunt invitați sâmbăta aceasta la o ședință gratuită de evaluare a posturii cu posturograf (sau Global Postural System), un sistem de analiză avansată a posturii ce utilizează tehnici și metode noninvazive de diagnostic și de evaluare în domeniul recuperării medicale. Instrumentul include 2 unități de diagnostic și un software care efectuează identificarea posturii corpului, cifozelor, scoliozelor, inegalităților membrelor și a altor afecțiuni din această categorie.

„Cu totii avem de-a face cu sedentarismul, statul la birou, poziție de repaos incorectă. De aceea, inițiativa vine întru ajutorul tău și analizează tipul posturii, diferite dezalinieri ale coloanei vertebrale și a membrelor, gradul de oboseală a mușchilor, dezechilibrul între sistemul nervos simpatic și parasimpatic, piciorul plat sau scobit, genunchiul flexum sau recurbatum, asimetria centurilor scapulare și/sau pelvice, hiperlordoza și/sau hipercifoza, scolioza, cifoscolioza, dispoziția asimetrică a țesuturilor adipoase și moi, circulația venoasă și limfatică defectuoasă”, se arată în descrierea evenimentului.

Acesta se adresează tuturor celor care sunt interesați de sănătatea corpului și de starea posturală, de la oase până la mușchi. Participanții vor fi nevoiți să stea în picioare în timpul evaluării posturii.

„Beneficiezi de evaluare efectuată de un expert postural, obții o fișă de tratament și ți se vor explica problemele cu care te confrunți. La final, primești un program de recuperare personalizat despre cum să te menții sănătos”, adaugă organizatorii.

Programările se fac telefonic, la 0371 232 114 sau 0745 203 642 sau printr-un mesaj pe pagina de Facebook HC Kinetic.

314626344 566100262184639 3629257213311573699 n

Quiz night, The Coffee Factory, 19:30

Dacă te-ai săturat de cluburi și multă aglomerație sau dacă vrei să îți petreci prima zi din weekend alături de prieteni, ești așteptat la un quiz night.

Rezervările se fac telefonic sau prin WhatsApp, la numărul de telefon 0746 922 507. Locurile sunt limitate.

„Pentru a participa la eveniment, trebuie să:

  • formați o echipă, de minim 2 persoane, maxim 6
  • alegeți un nume pentru echipa voastră
  • quiz-ul se va desfășura în 8 runde a câte 10 întrebări/rundă
  • răspunsul corect la o întrebare va aduce echipei 1pct, iar un răspuns parțial 0,5pct- fiecare echipă va primi câte o foaie de concurs pentru fiecare rundă
  • în cazul în care 2 echipe au punctaj egal, va exista o rundă de baraj pentru departajare, la care va participa doar un reprezentant al echipei
  • în timpul jocului nu este permisă folosirea dispozitivelor ce au acces la internet (folosirea acestora în timpul concursului va duce la depunctarea întregii echipe cu 10pct pentru fiecare abatere)”, transmit organizatorii

315892201 525190582953882 6856679460376604110 n

Duminică, 27 noiembrie

Recital de tango argentinian „Tango sin palabras”, Doamna T, 19:00 – 21:00

La sfârșit de toamnă, cafeneaua Doamna T așteaptă clujenii să facă parte dintr-o poveste de tango argentinian.

„Pian și bandoneon, cele mai frumoase lucrări ale genului, le veți putea asculta în interpretarea lui Robert și a Irinei. Cu o experiență scenică bogată, aceștia vor aduce în fața dumneavoastră o fărâmă din frumusețea și magia muzicii de tango”, anunță gazdele evenimentului.

Furnizori de servicii artistice ai Casei Regale, invitați alături de Cluj Tango Orchestra pe scenele Filarmonicilor din țară, și concertând sub apanajul Ambasadei Republicii Argentina în România, Robert și Irina formeză de mai bine de 7 ani un cuplu atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi.

Doamna T va răsfăța participanții cu cele mai bune băuturi și cele mai inedite bucate.

Intrarea este 50 de lei, iar locurile sunt limitate la 25. Rezervările se fac telefonic, la numărul 0753 043 112.

316279843 657195392766584 1879807812502680996 n

Tigrișori de Poveste, Cinema Dacia, 11:00 – 11:45

Cinema Dacia invită copiii la premiera spectacolului „Tigrișori de Poveste”, un spectacol de teatru de păpuși recomandat celor cu vârsta de peste 2 ani.

Biletul pentru copii e 20 de lei, cel pentru adulți e 30, acestea achiziționându-se de la fața locului.

Se pot face, de asemenea, rezervări, prin apel sau SMS la 0758 750 281 și 0751 032 302.

„În cazul în care nu mai puteți ajunge la spectacol, vă rugăm să anulați rezervarea până vineri la ora 18:00”, anunță personalul.

316070053 634969104984585 8518461497518195269 n

Piesa de teatru „Furtuna”, Teatrul Național Cluj-Napoca, 19:00 – 21:30

Dacă ziua ai mers cu copilul la teatru, pe seară te poți bucura și tu de o piesă, la Teatrul Național din Cluj-Napoca. „Furtuna”, de William Shakespeare, este destinată celor cu vârsta de peste 14 ani, biletele putând fi achiziționate cu un click aici.

„Din punctul meu de vedere <<Furtuna>> este piesa lui Shakespeare care se apropie, ca structură, cel mai mult de muzică. Muzica are o formă precisă, abstractă. Și de aceea pentru mine bagheta magică este și o baghetă de dirijor, cu care Prospero orchestrează furtuna de la început.

Când Prospero rupe bagheta, în teatru nu mai rămâne nimic. Dispare totul. Chiar și proiecțiile pe care el le orchestrează… E extraordinar acest sistem de oglindire în care exact aceeași situație se joacă și în farsă și în grotesc și în tragic și în politic.

Prospero este un savant, un poet, un artist și un exilat. În poveste este vorba și despre un pelerinaj interior: Prospero se schimbă, dorințele de răzbunare sunt eliminate, îi iartă pe vinovați. E o idee creștină; iertarea păcatelor nu se poate întâmpla decât în momentul când există regretul celor săvârșite”, a împărtășit regizorul Gábor Tompa.

312084475 1815534732123581 8415531567431235414 n

Ghidul „Părinte informat, copil protejat!”, Bookstory, 16:00 – 18:00

Dacă vrei să afli mai multe despre siguranța auto a copiilor, purtarea ergonomică a acestora, alăptare și diversificare, prevenție în sănătate (calendarul controalelor medicale, schemele de vaccinare disponibile în țară) și asistență pedriatică telefonică, duminică va avea loc primul eveniment din campania „Părinte informat, copil protejat!”.

Mădălina Hîrbea, autoarea Ghidului părintelui informat și blogger DragaMama.ro, le va prezenta părinților informații utile despre sănătatea și siguranța copiilor și despre comunitățile care vin în sprijinul părinților din România.

„Ghidul părintelui informat” este disponibil gratuit pe blogul DragaMama.ro și a fost creat în colaborare cu medici și specialiști în sănătatea și siguranța copiilor.

Intrarea este gratuită, iar în limita stocului disponibil, participanții la eveniment vor primi o versiune tipărită a ghidului.

316158989 3379986422258388 4542342229081108796 n

Escaladă gratis pentru copii, Gravity sală de escaladă (Aleea Clabucet, Baza Sportivă Unirea), 14:00 – 16:00

La sala de escaladă din Cluj-Napoca, „Gravity”, 30 de copii cu vârsta de peste 6 ani sunt așteptați pentru a face primii pași într-o nouă aventură, sub coordonarea instructorilor specializați în artele sportului vertical.

lui

Echipamentul asigurat include ham și cască de protecție, iar espadrilele de escaladă se închiriază pe mărimi.

Copiii vor fi organizați în subgrupe, pe vârste, iar comunicarea se poate face în română, maghiară și engleză. Mai multe detalii se pot solicita la telefon: 0744 930 900 (Kozma Àkos).

Copiii vor participa, totodată, la tombola TMF2022, cu produse oferite de Garmin Romania și Maramontsport. Pentru o bună organizare, participanții trebuie să se înscrie accesând formularul disponibil cu un click aici.

316282385 612468623951687 4701987221709619011 n

Citește mai departe

CULTURA

Concert extraordinar de Crăciun la Cluj-Napoca. ”JAZZ Sinatra Christmas Show”

Publicat

De

sina 3

Luna decembrie este o lună a cadourilor, iar “JAZZ Sinatra Christmas Show” este invitația perfectă pentru toți cei care doresc să simtă farmecul unui spectacol rafinat, de bun gust și plin de emoții.

Multe dintre cântecele de Crăciun sunt adevărate hituri ascultate an de an. Marii artiști precum Frank Sinatra, Bing Crosby, Dean Martin sau Nat King Cole sunt interpreţii unora dintre cele mai populare cântece de Crăciun.

Succesul spectacolelor Jazz Like That s-a conturat în jurul legendarului musician Frank Sinatra, fiind una din cele mai reprezentative voci din istoria jazz-ului și a swing-ului.

Alaturi de entertainer-ul Gabriel Farkas din Ungaria, publicul a avut ocazia sa cante si sa fredoneze cele mai cunoscute cântece de Crăciun precum: Have Yourself A Merry Little Christmas, Santa Claus Is Coming To Town, Christmas Song (Chestnuts roasting on an open fire), Let It Snow, White Christmas, Hallelujah, Last Christmas, All I Want For Christmas is you.

sina 2

”Cu vocea sa de invidiat si un deosebit talent actoricesc, Gabriel Farkas readuce în lumina reflectoarelor farmecul cântecelor interpretate de marii artiști ai secolului trecut, dedicându-și o mare parte din carieră omagierii lui Frank Sinatra. În urma anilor de studiu vocal și teatral, Gabriel este acum apreciat pe scenele muzicale și teatrale ale Europei, pentru show-urile lui de neegalat și ușurința cu care reușește să poftească publicul în lumea Jazz-ului și nu numai.

Seara va fi cu atât mai specială, cu cât trupa AdLibitum Voices, cea mai iubită trupă de pop opera din România, a acceptat invitația de a fi prezentă la acest concert extraordinar, când vom avea ocazia să ne bucurăm de vocile lor minunate și de bine-cunoscutele melodii ale lui Frank Sinatra. Grupul este format din doi tenori, un bariton și un bas: Tiberius Simu, Sergiu Coltan, Vlad Morar și Cristian Ignuta, absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, cu o bogată activitate artistică. Ei sunt și colaboratori ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca”, anunță organizatorii.

Spectacolul, la Casa de Cultură a Studenților

Așadar, JAZZ Sinatra CHRISTMAS SHOW vă așteaptă pe data de 4 eecembrie 2022, ora 19:00, la Casa de Cultură a Studentilor din Cluj-Napoca pentru a trăi o seara magică, în care veți asculta, veți cânta și vă veți bucura de cele mai cunoscute cântece de Crăciun, transpuse pe ritmuri de Jazz, interpretate de vocile inegalabile ale unor artiști deosebiți.

Biletele sunt puse in vanzare exclusiv online pe: Bilete.ro

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a SCĂZUT cu aproape un ban

Publicat

dolari pixabay

Penultima ședință a săptămânii a adus aprecierea leului față de euro, pe fondul creșterii ofertei comerciale de valută.

Cursul euro a coborât de la 4,9385 la 4,9309 lei. Piața valutară s-a deschis 4,934 – 4,936 lei pentru ca apoi cotațiile să coboare până la 4,924 lei.

Tendința de scădere a indicilor ROBOR s-a temperat, dar ele se mențin la maxime ale ultimilor aproape 13 ani. Evoluția de joi s-a datorat creșterii cererii de lei dar și a apropierii de nivelul ratei lombard, cea la care se împrumută băncile de la BNR, care se situează în prezent la 7,75%.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 7,89 la 7,88%, minim care nu a mai fost atins din data de 28 iulie 2022. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 8,08% iar cel la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, s-a oprit la 8,28%.

Publicarea „Beige Book”, minuta ședinței a Rezervei Federale care s-a desfășurat la începutul acestei luni, a provocat deprecierea monedei americane la 1,0382 – 1,0449 dolari/euro. Cauza acestei evoluții sunt declarațiile mai multor oficiali ai Fed referitoare la necesitatea încetinirii ritmului de creștere a dobânzii de politică monetare la 0,50 puncte de bază după patru majorări succesive de 75 puncte de bază.

În piața locală, cursul dolarului a scăzut de la 4,7923 la 4,7320 lei, la aceasta contribuind și faptul că astăzi se sărbătorește Ziua Recunoștinței.

Cursul francului elvețian a scăzut marginal la 5,0256 lei iar cel al lirei sterline a crescut la 5,7413 lei.

Prețul gramului de aur a fost stabilit la 267,5475 lei, valoare apropiată de cea de miercuri, în condițiile în care metalul galben a crescut la 1.758 dolari/uncie și a acoperit deprecierea monedei americane.

Bitcoin fluctua între 16.491 și 16.780 dolari, valori apropiate de cele de miercuri. Ether creștea la 1.179 – 1.214 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Adrian Marian: Culmi ale culturii și civilizației europene. Și puțin fotbal în Quatar

Publicat

campionat mondial,echipa Germaniei,fifa,LGBT,quatar,stiri cluj,stiri din cluj,tineri

”Ai n-ai mingea dai la poartă”, vorbă care, atunci când vine din partea celui mai iubit fotbalist român, este o gogomănie pe care o mai ierți cu duioșie.

Când nu ai bacalaureatul și vii din vremurile când bacalaureatul era o formalitate, dar ești pus de Federație antrenor al reprezentativei României, se poate anticipa că viitorul va fi sumbru.

Când ”fiul lui tăticu” dat afară de la cam toate echipele pe unde a antrenat ajunge antrenor al reprezentativei vedem că prezentul este jalnic, iar viitorul, avem certitudinea că va fi sumbru. Nici o țară din lume, din toată istoria fotbalului, nu a avut ca antrenor la națională fiul unui alt antrenor la națională. România are doi. Nu are în schimb echipă la mondiale. De 24 de ani !

CITEȘTE ȘI: Au fost stabilite grupele Campionatului Mondial de Fotbal din Quatar 2022

Fiind sportul cel mai iubit, ne consolăm și ne uităm la echipele altora. Sceptici în privința calității și obiectivității, puțin,  ne mai uităm și la știri.

O știre despre ”Mondialito” arată cum niște fotbaliști germani protestează. Toată echipa e cu mâna la gură. În fugă fiind, credeam că este o ședință tactică și nu vor cumva, cititorii ”pe buze” să le descifreze minunatele stratageme și scheme de joc .

Nu ! Nu era o ședință tactică. Era un protest.

În Ucraina au murit peste 30.000 de soldați ruși și peste 20.000 de soldați ucraineni. Alături de ei, zeci de mii de civili, răniți și milioane de refugiați.

Poate pentru acele carnagii fotbaliști protestau, pentru acest masacru din Europa? Nu.

În Iran mii de femei sunt torturate, violate, ucise de un Guvern criminal. Nici din această cauză nu protestau superbii fotbaliști. Masacrele din Afganistan si Siria se pare că sunt subiecte uitate.

Peste 6500 de oameni se estimează că au fost omorâți în Quatar, construind stadioane, din disprețul față de condițiile de muncă omenești/civilizate care ar fi trebuit asigurate  de către foștii ciobani acum foarte petrolieri și foarte îmbogățiți. Nici acesta nu a fost motivul de protest.

Cu scuzele de rigoare, inclusiv față de instituția prezidențială, ne vine în minte zicala ardelenească: ” Măi, tu ori ești prost, ori ești sas !” cu referire la un anumit imobilism de spirit și comportament. Poate și din alte motive, pe care nu le analizăm, că doar nu am inventat noi zicala, dar cu siguranță că nu din cauza lui Bach, Goethe, Gutenberg și mulți alții de pe la echipele pe unde au jucat. Ghinion?

Protest pro LGBT

Senzație! Acești superbi arieni protestau pentru că au fost avertizați de FIFA să nu poarte o banderolă de reclamă, adeziune prin care si-ar fi aratat sentimentele față de mișcarea LGTB. Superbi băieții, dar nu prea curajoși, pentru că de pus banderola nu și-au pus-o.

Nici măcar nu criticăm, nu repudiem, nu îndemnăm la lapidare  nici o minoritate, să fie sănătoși, doar că am alăturat câteva motive de protest. Unde și ce au suferit LGTB ?

Am alăturat impudic drame copleșitoare pe de o parte și fandoseli pe de altă parte ale unor vedete, cu dezamăgire, cu tristețe și cu o undă de comicărie. Pentru că a ajuns subiect de mare audiență protestul unor flăcăiandri care nu prea au avut timp de școală și care se vor și din păcate chiar și sunt, în mare parte, modele sociale pentru tineri. Tineri fotbaliști și tineri obișnuiți. Pentru tinerii noștri fotbaliști sunt modele mai ales prin tatuajele aplicate și nu prin efortul depus la antrenamente.

Vedete artificiale

Instinctual social, mulți au sărit în sprijinul sărmanilor protestatari, acuzând FIFA. ”Audiatur et altera pars!” ( ”ascultă și cealaltă parte” pentru cei care ascultă și manele).  Nu chiar tot ce face acestă FIFA  este blamabil și ostracizant.

Interesant este și un alt aspect pe lângă oportunitatea avertismentului FIFA. Dacă apari prea des în media și ajungi o vedetă umflată artificial, unii ajung să se creadă lideri spirituali, culmi ale culturii și civilizației europene. Ceea ce nu este cazul acelui grup de fotbaliști. Chiar nemți (sau mai ales?).

Imediat după protest, o echipă din alți tineri, mult mai modești și mai slabi cotați, japonezii, i-au bătut cu 2-1 pe germani, au produs una dintre surprizele  Mondialului și le-au amintit care este subiectul în discuție pentru care ar trebui să apară ei (exclusiv) în public. Fotbalul. Fotbal, din păcate, cam puțin precum ar sugera titlul.

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax