Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Alt cutremur în România. La 182 km de Cluj

Publicat


Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe Richter s-a produs, sâmbătă seara, în Oltenia, judeţul Gorj, informează Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la o adâncime de 15 km, în apropierea următoarelor oraşe: 106 km sud-vest de Sibiu, 106 km nord-vest de Craiova, 140 km vest de Piteşti, 164 km sud-est de Timişoara, 182 km sud de Cluj-Napoca, 182 km sud-est de Arad, 200 km vest de Braşov, 214 km est de Belgrad, 219 km est de Zemun şi 226 km nord-est de Nis.

VEZI ŞI:

Panică la cutremurul din România. Fisuri în clădiri. Zeci de apeluri şi persoane autoevacuate

Conform datelor publicate de INCDFP pe pagina oficială de Facebook, din momentul producerii cutremurului cu magnitudine de 5,7 pe scara Richter (ML), din data de 14 februarie 2023, până vineri, 17 februarie, au avut loc trei replici semnificative cu magnitudine mai mare de 4 grade, respectiv: 4,1 grade (pe 14 februarie 2023, la ora 17:24), la adâncimea de 3,6 km; 4,2 grade (în data de 16 februarie 2023, la ora 3:07, la adâncimea de 10,8 km); 4,3 grade (pe data de 17 februarie, la ora 11:11, la adâncimea de 8,7 km).

VEZI ŞI:

Panică după cutremurele din Gorj. S-au simţit şi la Cluj. „Frigiderul venea spre mine”. Seismolog: Clujul poate fi afectat”

„Activitatea seismică din zonă este în continuare intensă şi se încadrează în parametrii estimaţi după un şoc principal. Aceasta va continua timp de aproximativ o lună, ne aşteptăm să se observe o scădere a frecvenţei şi a magnitudinii replicilor, dar nu excludem şi posibile replici mai puternice. Toate noile echipamente instalate zilele precedente în zona epicentrală, în localităţile Leleşti, Runcu, Peştişani şi Bâltişoara, din judeţul Gorj, sunt operaţionale, înregistrând permanent mişcarea solului, iar datele sunt trimise în timp real, pentru analiză şi procesare către Centrul Naţional de Date al INCDFP. Prin instalarea acestei aparaturi, cresc capabilităţile de detectare a seismelor de magnitudine mică/foarte mică (microcutremure), care acum pot fi localizate cu mai multă precizie”, menţionează INCDFP. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Metodă revoluționară, dezvoltată de cercetători clujeni de la TINS și UBB, pentru înțelegerea activității CREIERULUI

Publicat

ubb

Cercetători de la Institutul Transilvan pentru Neuroștiințe (TINS) și Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca au dezvoltat o metodă revoluționară care simplifică și ajută la înțelegerea volumelor foarte mari de date complexe obținute prin scanarea creierului cu rezonanță magnetică nucleară funcțională (RMNf sau fMRI) sau prin electroencefalogramă (EEG). Metoda deschide noi perspective de cercetare, în special în domeniul neuroștiințelor, dar poate fi utilizată și în studierea unor afecțiuni precum autismul, depresia, traumatisme craniene ori alcoolismul.

„Rezultatele cercetării au fost publicate în numărul din luna august al jurnalului Cell Systems, fiind rezultatul unei colaborări de aproape zece ani dintre cercetătorii clujeni de la TINS și UBB cu cei de la Universitatea Miguel Hernandez din Alicante (Spania), Universitatea Politehnică din Valencia (Spania) și Universitatea Heidelberg (Germania). De la Cluj au contribuit Ercsey-Ravasz Maria (cu afiliere UBB, TINS), Raul Mureșan (TINS, Institutul STAR-UBB), Varga Levente (TINS, UBB),Vasile Moca (TINS), Molnar Botond (TINS, UBB).

În ce constă metoda

Problema de la care a pornit cercetarea, în 2015, ține de faptul că tehnologiile de scanare, cum e RMNf (dar și alte tehnologii), oferă o cantitate foarte mare de date, greu de interpretat, care pot duce la rezultate contradictorii. ”Noi am căutat o metodă care să producă unități de măsură, biomarkeri, cu care poți să detectezi prezența unor boli sau afecțiuni și să pui un diagnostic în ceea ce privește activitatea cerebrală.

Metodă revoluționară, dezvoltată de cercetători clujeni de la TINS și UBB, pentru înțelegerea activității CREIERULUI

Metoda găsită e una extrem de sensibilă și robustă, în același timp”, explică Ercsey-Ravasz Maria, autor corespondent al articolului publicat în Cell Systems. Ca exemplu, testele preliminare pe care le-au făcut cercetătorii, dar care necesită validări ulterioare, arată că aplicarea acestei metode pentru persoane aflate în diferite stadii de comă ar putea anticipa care sunt într-o stare care ar putea fi reversibilă și care nu.

Rețelele funcționale reprezintă legăturile dintre activările ariilor din creier, cu alte cuvinte arată care arii „vorbesc” între ele la un moment dat. Pentru ca aceste rețele funcționale să fie reprezentative trebuie ținut cont de două caracteristici importante ale activității creierului. Aceasta se schimbă foarte mult de la un moment la altul, fenomen cunoscut și prin numele de non-staționaritate. În al doilea rând, ariile creierului se pot activa cu întârziere unele față de altele.

„Metoda acestora inovează în două moduri”

Metodele tradiționale nu tratează în mod satisfăcător aceste două aspecte și ca urmare construiesc rețele funcționale care nu sunt suficient de reprezentative pentru activitatea complexă a creierului. Din acest motiv, metodele tradiționale necesită volume foarte mari de date pentru rezultate concludente (adică înregistrări mai lungi sau necesitatea colectării de date de la un număr mare de oameni), arată cercetătorii clujeni.

Metoda acestora inovează în două moduri. În primul rând, în construcția rețelelor funcționale sunt căutate legăturile dintre arii care sunt cele mai puternice, ținând cont de întârzierile care pot apărea între activitatea diverselor arii. În al doilea rând, metoda abordează non-staționaritățile cu ajutorul unor distribuții și nu prin medierea multor valori, cum se face în mod tradițional. Ideea metodei s-a inspirat din teoria sistemelor complexe din fizică.

Pentru exemplificare, să spunem că asemuim evoluția unui sistem complex (cum e creierul) cu traiectoria unui fluture care zboară în cercuri în jurul unei flori. Dacă se face o medie a poziției locurilor prin care trece fluturele, putem trage concluzia eronată că fluturele este undeva în mijloc, poate chiar pe floare. Ceea ce este fals. Însă dacă ne uităm la distribuția pozițiilor pe orizontală sau verticală ne dăm seama că fluturele se mișcă în jurul florii. Deci obținem mult mai multă informație relevantă despre comportamentul fluturelui. Același principiu e aplicat și în metoda propusă de cercetătorii clujeni.

De ce este important

Utilizarea metodei are importanță atât pentru viitoare cercetări științifice fundamentale, cât și pentru posibilitatea identificării unor boli și afecțiuni, altfel greu de detectat, pe baza scanării activității cerebrale. Datele analizate în studiu (obținute în urma scanărilor RMNf) au fost culese de la mai multe specii de mamifere – șoareci, marmosete (o specie de maimuțe pitice) și oameni, iar faptul că rezultatele sunt similare indică robustețea metodei, susțin cercetătorii implicați în studiu.

”Rezultatele deosebite obținute de cercetătorii de la TINS în parteneriat strategic cu UBB pun România pe harta neuroștiințelor la nivel mondial. Este un exemplu clar de cross-fertilizare și complementaritate între o instituție de cercetare privată, TINS, și o universitate de top din România. În mod important, rezultatele acestui articol deschid o serie întreagă de posibilități de colaborare între cele două instituții, în special în domeniul analizei datelor RMNf”, arată Raul Mureșan, președintele TINS.

Colaborare internațională multidisciplinară

Rezultatele au fost posibile printr-o colaborare internațională care a reunit experți din diverse domenii, cu o echipă multidisciplinară. Cercetătoare la UBB și liderul unui laborator la TINS, Maria Ercsey-Ravasz are o vastă experiență în fizica rețelelor complexe. Raul Mureșan conduce, la TINS, laboratorul care se concentrează pe dezvoltarea de instrumente avansate pentru analiza seriilor cronologice și este afiliat UBB în cadrul parteneriatului strategic cu Institutul STAR UBB”, a comunicat UBB Cluj.

 

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, se ia de consilierii USR: Răspândesc dezinformări

Publicat

Lucrări stada Dorobanților

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a explicat într-o postare pe Facebook, ce se întâmplă cu lucrările de pe Cale Dorobanților.

Acesta a făcut precizările după ce un consilier local al USR a vorbit despre lucările de pe Calea Dorobanților, unde se introduc conducte de apă, arătând cu degetul spre Primărie.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, se ia de consilierii USR: Răspândesc dezinformării

”Din păcate, unii consilieri locali preferă să răspândească deezinformări în loc să își folosească timpul și eneriga în folosul clujenilor.

Lucrările efectuate de către compania de apă pe Calea Dorobanților nu sunt finalizte, fiind doar temporare.

Trotuarele urmează să fie refăcute în totalitate atunci când lucrările vor fi încheiate”, a spus viceprimarul Dan Tarcea, care a precizat că lucrările nu sunt făcute de  Primărie.

Acesta a recomandat clujenilor să se informeze din surse credibile.

„Dezinformarea în mediul online este o unealtă tot mai des folosită”, a spus Tarcea.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Cei care spun că finanțarea din PNRR este pierdută mint. Astăzi o avem

Publicat

De

Metrou Cluj

Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat joi că finațarea din PNRR pentru realizarea metroului există în acest moment.

Pe lângă sumele din PNRR, a fost introdus și un alt sistem de finanțare, respectiv prin obligațiuni verzi.

Emil Boc: Cei care spun că finanțarea din PNRR este pierdută mint. Astăzi o avem

Primarul a declarat că un act adițional semnat la începutul acestei săptămâni cu Ministerul Transporturilor vine să completeze sumele necesare realizării metroului de la Cluj.

”Noi am încheiat un act adițional care, în esență, completează sursa de finanțare a metroului.

Dar finanțarea din PNRR se menține. Deci toți cei care spun că finanțarea din PNRR este pierdută mint. Asăzi avem finanțarea din PNRR”, a declarat Emil Boc la Napoca Live.

Obligațiunile verzi, un nou instrument de finanțare

Primarul a explicat faptul că prin acest act adițional se introduce un nou instrument de finanțare pentru metrou și anume obligațiunile verzi.

Acesta este un nou tip de instrument financiar prin care Ministerul Finanțelor va putea atrage de pe piața europeană bani pentru finanțarea de investiții veri, ca metrou, căi ferate, reabilitare energetică a clăditrilor, respctiv proiecte care contribuie la decarbonizare.

Citește și: Emil Boc: Avem o nouă sursă de finanțare pentru metroul de la Cluj. Am semnat contractul cu Ministerul Transporturilor

De asemenea, Emil Boc a precizat că un lucru important este faptul că în actul adițional semnat cu Ministerul Transporturilor se menționează faptul că finanțarea din obligațiunile verzi se menine pe întreaga perioadă a proiectului.

”Deci avem o sursă certă de finanțare a proiectului metroului până la final”, a mai spus Emil Boc.

Finanțarea metroului prin PNRR a fost pusă sub semnul întrebării din cauza unor tehnicalități privind licitația. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, chiar la Cluj, că Guvernul va fi olbligat să taie 10% din împrumuturi din PNRR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Congresul Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară va avea loc în perioada 26-28 septembrie la Cluj-Napoca

Publicat

Ce salarii sunt la Cluj

Cel de-al XIX-lea Congres Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară se va desfășura în perioada 26-28 septembrie 2024, la Cluj-Napoca.

Deschiderea evenimentului este programată în data de 26 septembrie, începând cu ora 13:00, în sala Atena din cadrul Grand Hotel Napoca, strada Octavian Goga nr.1, Cluj-Napoca.

Sesiuni speciale de chirurgie cardiacă pediatrică

Prin ediția de anul acesta continuă tradiția manifestărilor de succes organizate anual de către Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, iar ca element de noutate îl reprezintă parteneriatul dintre Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară, Gruppo San Donato East Europe și Associazione Bambini Cardiopatici nel Mondo, sub înaltul patronaj al Ministerului Sănătății din România.

Prin această colaborare a fost posibilă realizarea a două sesiuni speciale de chirurgie cardiacă pediatrică, cu prezentări susținute de medici din cadrul Gruppo San Donato East Europe, împreună cu chirurgi cu vastă experiență din România, precum și a unui parteneriat solid între aceste instituții prin care Societatea Română de Chirurgie Cardiovasculară sprijină formarea tinerilor medici rezidenți și specialiști, în chirurgia cardiovasculară pediatrică, prin acordarea unor burse de studiu.

Pe parcursul acestui an, șase medici au beneficiat de acest program de pregătire intensivă pe parcursul a 30 de zile în cadrul clinicii din cadrul Grupului San Donato.

„Tratamentul eficient al pacientului cardiac necesită o abordare interdisciplinară”

„În ultimul an am asistat la progrese semnificative în managementul pacienților cardiaci, în special prin implementarea tehnicilor minim invazive în chirurgia cardiacă. Această evoluție evidențiază nevoia unei colaborări strânse între chirurgii cardiaci tradiționali și cardiologii intervenționiști și clinicieni.

Astăzi, cardiologia intervențională și chirurgia cardiacă sunt mai integrate ca niciodată. Tratamentul eficient al pacientului cardiac necesită acum o abordare interdisciplinară din partea cardiologilor clinici, cardiologilor intervenționali și chirurgilor cardiovasculari”, a transmis Prof. Adrian Molnar, președinte al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară.

70 de speakeri de renume internațional

La congres vor participa peste 70 de speakeri de renume internațional, specialiști recunoscuți în domeniul chirurgiei cardiovasculare, cardiologiei și cardiologiei intervenționale, care vor aduce contribuții valoroase sesiunilor științifice.

Programul va aborda o varietate de subiecte, incluzând anestezia cardiovasculară, chirurgie coronariană, chirurgia aortică, suportul circulator și aspectele genetice și moleculare ale patologiei cardiovasculare. Sesiunile se vor desfășura în 3 săli de conferințe, oferind atât prezentări teoretice, cât și ateliere practice.

Mai multe informații despre eveniment găsiți pe srccv.medevents.ro.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax