Connect with us

ACTUALITATE

INTERVIU/ Alin Vaida, Jazz in the Park: Ne dorim să creăm o experiență frumoasă pentru participanți, așa că ne-am asumat un risc

Publicat


Alin Vaida, fondatorul și directorul festivalului Jazz in the Park – recunoscut drept cel mai bun festival de mici dimensiuni din Europa, a acceptat să vorbească cu redactorii Cluj24 despre însemnătatea ediției 2021, un pariu riscant într-un context special. Îi mulțumim pentru că deși se află în febra activităților organizatorice, ne-a împărtășit în câteva idei ce va cuprinde această experiență frumoasă pentru participanți.

  • Jazz in the Park înseamnă pentru mulți o schimbare de mentalitate la nivel de comunitate, o trecere de la generația ”nu călcați iarba”, la una care se bucură relaxată, neîngrădită, de evenimente pentru suflet, într-un cadru verde. Cum ați făcut ca această stare de spirit să fie păstrată în contextul actual, când fluxul oamenilor trebuie să fie mai ”controlat” la festival?

Alin Vaida: 

Farmecul Jazz in the Park este dat de un set de valori pe care ni le-am stabilit încă de la început, însă în același timp fiecare participant este liber să aleagă ce înseamnă pentru el sau ea acest festival.

Pentru unii, e importantă muzica. Pentru alții, cel mai important aspect e accesibilitatea. Cei mai mulți se bucurau de atmosfera pe care festivalul reușea să o creeze. Pentru mine personal caracterul incluziv al festivalului este definitoriu.

Anul acesta este clar un an greu pentru toată lumea, poate mai greu decât cel din 2020. Pentru noi, echipa de organizare, este important să nu ne oprim și să încercăm să facem ceva. A trebuit să facem niște compromisuri, însă avem muzică bună, locuri frumoase, acces liber în unele spații și overall, am încercat să recreăm cât de mult am putut din spiritul cu care am obișnuit oamenii.

Chestiunea asta cu festivalul ’’controlat’’ nu ar trebui să-i afecteze spiritul sau, cel puțin, publicul participant ar trebui să înțeleagă că e ceva ce noi suntem obligați să facem. Ar trebui să fie un detaliu ușor de ignorat, fiindcă așa este lumea acum.

  • Ai fost unul dintre cei mai vocali organizatori de evenimente care a atras atenția guvernanților cu privire la situația grea prin care trece sectorul cultural independent. A ascultat Guvernul României vreuna din doleanțele voastre? Măcar s-a stabilit cu cine trebuie să discutați?

Alin Vaida:

Cred că situația prin care trecem este una fără precedent, motiv pentru care nu știm care ar fi fost cea mai bună soluție. Nu cred că sectorul cultural și-a primit atenția necesară sau meritată, însă acum, concentrarea mea și a colegilor mei este exclusiv dedicată în a livra un proiect cât se poate de bun și sigur. O facem pentru publicul nostru, dar mai mult ca niciodată o facem și pentru noi, și pentru spiritul nostru.

  • Cum a fost să vezi că în contextul restricțiilor există finanțare de la bugetul public pentru organizarea unor evenimente la care nu se respectă nicio măsură de restricție? sau că pe litoralul românesc arhiplin lipsește orice formă de prevenție.

Alin Vaida:

Inițial a fost frustrant, desigur. Dar nu vreau să mă gândesc la asta. Pentru echipa mea și pentru mine evenimentele noastre sunt mai mult decât un job, sunt o formă de exprimare și sunt o bucată din noi, ne reprezintă ca și caracter și fel de a fi. Noi ne concentrăm pe ce avem noi de făcut. Și nu vom face decât lucruri în care avem încredere, cu care suntem confortabili și care simțim că sunt benefice. Și dacă ni s-ar fi permis orice, nu am fi făcut lucruri mai riscante. În paralel cu asta, cred că în această pandemie s-au întâmplat multe lucruri frustrante din care ar fi bine să încercăm să învățăm pe viitor ceva.

  • Cât de greu este să vinzi în contextul actual bilete la festival? Poți anticipa din acest punct de vedere dacă va fi o ediție de success sau nu?

Alin Vaida:

Nu o să ascund că e mai dificil decât înainte de pandemie sau, cel puțin, mai diferit. Dar avem încredere că lucrurile vor ieși bine și că vom avea o ediție de succes.

  • Ai declarat că inițial v-ați pregătit, ”orbește”, pentru o ediție cu 500 de spectatori. Cât de greu s-a făcut trecerea la un festival mai mare, permis printr-o măsură anunțată recent de către Guvern?

Alin Vaida:

Trecerea nu a fost neapărat grea. Adică experiența noastră este în a organiza evenimente cu public mare și, chiar dacă am început planificarea cu gândul la capacități de 500 de persoane, ne-am ales în așa fel locurile încât să putem crește fără probleme capacitățile. De asemenea, ne-am pus o limită superioară încă de la început. În Iulius Parc și Campus USAMV anticipăm cam 2.000 de persoane concomitent în spațiu, iar Parcul Etnografic va avea o limită în jurul a 4-5.000 de persoane, indiferent de cererea de bilete.

Dificultatea vine în creșterea bugetului de implementare, însă ne dorim tare mult să creăm o experiență frumoasă pentru participanți, așa că ne-am asumat un risc. Și, desigur, avem niște parteneri foarte frumoși și înțelegători, care ne-au fost alături și ne-au sprijinit.

  • Colaborați cu artiști și din afara țării. Cum văd aceștia modul în care se gestionează lucrurile la noi în țară?

Alin Vaida:

Nu am discutat astfel de aspecte cu artiștii străini de la festival. Situația cumva e similară la nivel european și nu cred că România face neapărat ceva mai bine sau mai rău. E o situație dificilă pentru toată lumea și important este că am găsit sprijin și înțelegere unii într-alții.

  • Care sunt atracțiile din acest an la cel mai bun festival de mici dimensiuni din Europa?

Alin Vaida:

Aș începe prin a zice de line-up, care e foarte bun și cu care ne mândrim tare de tot. Fatoumata Diawara este unul din cei mai buni artiști africani ai momentului, Dominic Miller este un chitarist talentat și un prieten al nostru și, pe lângă ei, avem multe premiere speciale. Muzica va fi aparte anul acesta.

Pe lângă muzică, avem concepte frumoase în organizarea spațiilor. Parcul Etnografic va fi transformat într-o sărbătoare relaxantă și publicul are șansa de a se bucura de muzică într-un cadru aparte. La USAMV vom crea interpretarea noastră de piață artizanală. E ceva nou ce facem. Iar la Iulius întotdeauna ne-a plăcut să facem evenimente și mereu am avut o atmosferă faină aici.

  • Ce ne poți spune despre Fondul Jazz in the Park? Va fi continuată inițiativa? Ce s-a făcut până acum?

Alin Vaida:

Anul acesta, am ales să sprijinim noi direct o serie de inițiative la nivel local. Unele din proiecte vor fi prezente în festival, precum activitățile celor de la Reactor sau Music Hub și, de asemenea, suntem bucuroși că vom susține și Histrioniada Liceenilor. E un proiect mai vechi decât al nostru. Fondul însă va reveni la normal cu prima ocazie.

Mai multe informații despre ediția 2021 a Jazz in the Park (02-05.09) pot fi găsite AICI.

YouTube video



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Claudiu Salanță (arhitect-șef Cluj): Prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca, una dintre cauzele problemelor de trafic

Publicat

De

Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj, atrage atenția asupra legăturii directe dintre prețurile ridicate ale locuințelor din Cluj-Napoca și aglomerația tot mai mare din trafic.

Aproape 38.000 de locuitori au părăsit orașul în ultimul deceniu

Într-o analiză bazată pe datele recensământului din 2021, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, arată că, deși populația municipiului a scăzut semnificativ, traficul a devenit mai aglomerat ca oricând.

„Sunt prețurile imobiliarelor din Cluj-Napoca una dintre cauzele problemelor de trafic? Conform datelor de recensământ 2021, în ultimii 10 ani (2011-2021) populația județul Cluj a scăzut cu – 1,73 %, de la 691.106 locuitori la 679.141 locuitori (- 11.965 locuitori).

La nivelul municipiului Cluj-Napoca înregistrăm o scădere mult mai mare decât cea a întregului județ și găsim o scădere de – 11,7%, de la 324.576 la 286.598, adică -37.978 clujeni care s-au mutat din Cluj-Napoca. Și dacă totuși un procent așa de mare de locuitori, aproape cât toată populația municipiului Turda și mai mult decât populația municipiului Dej, a ales să se mute din Cluj-Napoca de ce avem problemele de trafic de azi”, remarcă acesta.

Comunele din jurul Clujului, alternative mai accesibile

Acești oameni nu au dispărut însă din județ, ci mulți dintre ei s-au mutat în comunele limitrofe orașului: Florești, Apahida, Baciu, Feleacu, Chinteni, Ciurila.

„Răspunsul vine din analiza datelor comunelor de lângă Cluj-Napoca, unde se înregistrează o creștere semnificativă a populației.

Avem așa:

  1. Florești + 29.922 locuitori
  2. Apahida + 6.554 locuitori
  3. Baciu + 3.605 locuitori
  4. Feleacu + 1.770 locuitori
  5. Chinteni + 1.468 locuitori
  6. Ciurila + 409 locuitori

Total: 43.728 locuitori, adică aproape cât populația municipiului Turda”, a mai explicat arhitectul-șef al județului.

„Formalismele duc la date eronate”

Totodată, arhitectul-șef punctează și problema formalismului administrativ și cere actualizarea criteriilor de proximitate pentru școli, astfel încât să reflecte realitatea urbană.

„Între cei stabiliți în comunele limitrofe municipiului Cluj-Napoca și cei care au plecat din Cluj-Napoca există o diferență de doar 5.750 locuitori (43.728 – 37.978). Dacă ne raportăm la situația reală, în care condiția de a avea domiciliul în Cluj-Napoca pentru a înscrie copilul la școală în Cluj-Napoca este luată în calcul, diferența de 5.750 este nesemnificativă. Criteriile de proximitate pentru școli ar trebui actualizate deoarece este evident faptul că aceasta nu reflectă realitatea cotidiană și că avem formalisme care duc la date eronate”, a mai declarat Salanță.

Orașul prea scump pentru locuitori aglomerează traficul

El subliniază că multe dintre apartamentele din Cluj-Napoca sunt cumpărate în scop investițional, nu pentru locuire reală. Soluția propusă: urbanizarea urgentă a terenurilor disponibile din intravilanul municipiului.

„Dar, revenind la cei 37.978 cetățeni care au ales să plece din Cluj-Napoca, cât credeți că a influențat prețul imobiliarelor din Cluj-Napoca decizia acestora?

Când orașul e prea scump pentru locuitori și devine o specula de investiții, apartamentele fiind tranzacționate într-un procent mare în scop investițional și nu în scopul necesităților de locuire, atunci locuitorii caută soluții mai ieftine și asta conduce la probleme de trafic. Cred că municipiul are nevoie de a urbaniza terenurile din intravilan, și asta urgent. Cu cât prețurile sunt păstrate sus, cu atât vor fi mai mari problemele de trafic. Ce spuneți?”, a conchis arhitectul-șef al Clujului.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O basculantă s-a răsturnat în șanț, la Fundătura, în Cluj. Șoferul, rănit ușor

Publicat

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.

Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.

Au intervenit pompierii din Dej

Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.

Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.

Citește mai departe

EDUCATIE

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Publicat

meditatii

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:

  • „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
  • „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
  • „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
  • „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
  • „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
  • „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.

Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Publicat

Petrescu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.

Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.

”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.

Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.

”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.

Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate