Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe: Mă gândesc să reziliem contractul cu Supercom. Jumătate din populația județului Cluj nu plătește gunoiul

Publicat


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit joi despre posibilitatea rezilierii contractului cu firma de salubritate Supercom. Tișe spune că nu este vorba punctul despre faptul că miroase depozitul CMID, ci de faptul că firma nu a reușit să încheie contracte cu populația județului pentru ridicarea deșeurilor.

„Am dat un ultim avertisment firmei Supercom. Și aici nu am în vedere că miroase depozitul, ci ca să se încadreze în contract. Eu mă gândesc să reziliem contractului, dacă nu intră în limitele contractuale”, a spus Alin Tișe în ședința Consiliului Județean Cluj.

Alin Tișe: Mă gândesc să reziliem contractul cu Supercom. Jumătate din populația județului nu plătește gunoiul

Președintele CJ Cluj spune că a cerut o situație de la ADI Eco – Metropolitan privind contractele de ridicare a gunoiului.

Astfel, pe lotul 1 Cluj-Napoca, Huedin și zonele aferente, 68% din populație are contract, iar 72% dintre locuitori nu au plătit gunoiul.

Pe lotul 2, 82% din populație are contract, iar 16% nu a plătit ridicarea gunoiului. În ceea ce privește lotul 3, 57% din populație are contract, iar 56% nu a plătit deloc gunoiul.

„Deci 48% din populația județului astăzi nu plătește ridicarea gunoiului. Să înțelegeți, gunoiul s-a ridicat pentru toată lumea. Am făcut apel la primarii astfel ca cetățenii să facă contracte.

Firma a primit avertisment și cu toții ne vom asuma rezilierea contractului. Deci trebuie să crească procentul de contractare. Până atunci altă soluție nu este decât să meargă pe pierdere. Dar ei sunt responsabili pentru asta”, a mai spus Tișe.

Cerc vicios – populația nu colectează selectiv

Președintele CJ Cluj spune că, în același timp, din diverse motive, populația județului nu colectează selectiv.

„Azi aproape 90% din gunoiul care vine de la populație nu este pe fracții. Și atunci durează mai mult procesarea deșeurilor. Tot gunoiul trebuie procesat la Centrul Integrat de Management (CMID) de la Cluj. Dar 90% din gunoi nu e pe fracții, față de 50% cât s-a preconizat.

Firma trebuie să dea pubele și saci. Dar acesta este și motivul pentru care cantități mari de gunoi nu au fost procesate și a început să miroasă”, a mai spus Alin Tișe, care a precizat că și aceasta este o problemă, având în vedere că centrul va fi gestiona cu o altă firma, care va duce aceeași cantitate de gunoi care nu e pe fracții.

Citește și: Boc, despre mirosul pestilențial din oraș: Nu cred că a venit de la 20 de kilometri depărtare. Eu și dl. Tișe am luat „capace”

În ceea ce privește problemele ridicate de clujeni despre faptul că nici colectarea nu se face selectiv, Alin Tișe a spus că cei de la Supercom au dat un exemplu și anume că de pe o stradă cu 50 de case, doar la 4 se colectează selectiv. Iar acesta este motivul pentru care pun toate deșeurile într-o mașină, pentru că altfel ar trebui să trimită încă o mașină și nu rentează.

De unde a venit mirosul? Nu e clar. Așteptăm ca al doilea transport de găinaț să fie împrăștiat la Aiton

În ceea ce privește mirosul insuportabil din Cluj-Napoca de acum cateva zile, încă nu este nimic 100% clar.

Tișe spune că sesizări au fost primite, ce e drept mai puține, încă de luni, 28 august. Marți, 29 august, reprezentanți ai CJ, Agenției de Mediu, DSP și ADI Eco-Metropolitan și Garda de Mediu s-a deplasat la centrul de deșeuri, de unde toată lumea considera că vine mirosul.

Citește și: SUPERCOM, amendată pentru „duhoarea” din Cluj-Napoca. ”N-a RESPECTAT autorizația de mediu”

„Acolo s-a constatat că urmare a depozitării unei cantități mai mari de deșeuri decât se putea procesa, coroborat cu temperatura ridicată, a existat acest miros.

Reprezentanții societății au spus, însă, că acela este un miros obișnuit și au au cerut și expertize. Concluziile arată că nu au fost depășiri pentru niciunul din indicatorii analizați”, a mai spus Alin Tișe.

Garda de Mediu Cluj a decis, însă, că depozitarea unei cantități de deșeuri mai mare decât capacitatea este sursa mirosului și s-a aplicat o sancțiune.

În același timp, Tișe spune că în zilele de 29 și 30 august, mai mulți cetășeni din zona Copăceni – Aiton și Turda, su spus că se simte un miros puternic. Chiar până în Gheorgheni.

„200 de tone de găinaț a fost aruncat pe terenuri, cu știința Primăriei Aiton. Primarul de acolo a spus că din 24 august a fost înștiințat că se va întâmpla acest lucru. Am cerut să se verifice dacă este același miros ca la Cluj-Napoca. S-au dus, au verificat, iar miercuri au fost din nou la centrul de deșeuri.

Ce s-a constatat, e că există mirosuri și într-o parte și în alta. Unii au spus că miroase la fel”, a mai spus Alin Tișe.

Citește și: Supercom: Sursa mirosurilor din Cluj-Napoca nu poate fi imputabilă societății prin activitatea din CMID. Teste de mirosuri

În final, se pare că mai avem de așteptat. „La Aiton am înțeles că vor mai arunca pe teren o cantitate importantă de găinaț. Așteptăm să vedem dacă se va simți din nou în oraș. Până atunci, firma Supercom va ataca în instanță amenda primită”, a conchis președintele Consiliului Județean Cluj.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




5 Comentarii

1 Comentariu

  1. sergiu

    august 31, 2023 la 5:04 pm

    AR FI O MASURA INTELEAPTA..sa REZILIATI CONTRACTUL SI INCA URGENT!!

  2. Mihai

    septembrie 1, 2023 la 8:52 am

    Domnule Tișe, știți câte sesizări am făcut la Supercom ?
    Nu mi s-a răspuns la nici o sesizare. Comunicarea cu clienții este inexistentă. Modul de facturare este neclar. Saci pentru gunoi selectiv se dau doar ocazional.
    Evident că am refuzat facturile atâta timp cât nu clarifică situația.

  3. Tote

    septembrie 1, 2023 la 6:54 pm

    selectarea gunoaielor se face in mare parte de către oameni dar degeaba daca o mașină de gunoi le ridică pe toate in aceeași mașină și le amesteca🤔pe străzile Bistritei,Pascaly,Unirii,Borsec și Herculane așa procedează Supercom😉

  4. Ion Iosif

    septembrie 2, 2023 la 2:24 pm

    Chiar si in localitatile unde au contracte,au impartit containere cu cod de bara si se colecteaza doar gunoiul selectat nu isi respecta contractul.La mine in localitate de doi ani promit ca o sa cantareasca gunoiul si dau bon,dar sunt doar vorbe Atentie si la facturi.Au obiceiul sa emita doua trei facturi pe aceasi luna.

  5. Calbaza Iuliana

    septembrie 3, 2023 la 4:55 am

    Cum sa fie colectate selectiv ?
    Angajații firmei nu lasă sacii ,deși eu colectez selectiv in ultimele două săptămâni nu au lăsat saci pentru a colecta .
    Cum sa plătească că nimeni nu îi găsește ?
    La telefon nu răspund .
    Unde se poate plati ????
    Locuiesc in Florești ,m-am deplasat aproape de Gilău dar nu i-am aflat.
    Unde pot fi găsiți ??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile

Publicat

cfr

CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, pentru a doua oară în 4 zile, de această dată în etapa a 3-a a Superligii de fotbal. Joi, clujenii au eliminat-o din Cupa României, după penalty-uri. CFR avea nevoie ca de aer de o victorie pentru a nu ieși din trena FCSB-ului. După un joc foarte bun, CFR îi administrează Craiovei a doua înfrângere în patru zile. Scor final 2-0, goluri marcate de Kamara (min.22) și Korenica (min.44).

Echipele de start:

CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M.Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Emerllahu – Korenica, L.Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Graovac, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Deac, Șfaiț, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu

CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile

CSU Craiova (4-3-3): L.Popescu – Mogoș, Maldonado, Badelj, Bancu – Anzor, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: Lung Jr., Stoian, Iago, Montoya, Ndong, Zajkov, Păcurar, Căpățînă, Oshima, Barbu, Bană, Lukic
Antrenor: Mirel Rădoi

Arbitru: Chivulete Andrei Florin
Asistenți: Marinescu Vasile și Andrei Constantinescu
Arbitru VAR: Andrei Florin
Asistent VAR: Avram Valentin
Rezervă: Iulian Dima
Observator: Marcel Savaniu

Meciul începe într-o notă de echilibru, în primele minute posesia aternând de la o echipă la alta. Apoi, după 10 minute, CFR trece în control. Agresivitate există de ambele părți, poate puțin peste limita tolerată.

În min.14 și 16, clujenii au două jumătăți de ocazie, prin Kamara și Korenica. Kamara a fost cel mai periculos jucător al CFR-ului, ca dovadă că el a stat și la origine și la finalizare în faza din min.22, când, după o fază de playstation la care a contribuit cu un călcâi și Korenica, liberianul înscrie frumos pe lângă Popescu, pentru 1-0.

Oltenii își revin greu și încearcă să pună presiune pe careul lui Hindrich, însă Mitriță nu reușește decât o fază periculoasă, în min.28.

În min.44, Korenica execută o lovitură liberă de pe partea stângă, care-l păcălește pe Popescu și intră în poartă, pentru 2-0.

În repriza a doua, clujenii au cedat posesia, însă s-au apărat excelent și au continuat să fie periculoși pe contraatac. Dublă ocazie pentru CFR Cluj în min.60. Mai întâi, Maldonado scoate de pe linia porții tentativa lui Emerllahu, apoi, pe respingere, Djokovic a încercat și el să-l învingă pe Popescu, însă acesta a respins.

În min.62, Mitriță mai are o ocazie din 6m însă Hindrich se opune. În min.69, Safira vede al doilea galben și este eliminat.

În min.91, Kamara mai are o ocazie bună, urmat de Juric, două minute mai târziu.

CFR Cluj reușește a doua victorie în fața oltenilor în patru zile, după un joc foarte bun și îi suflă în ceafă FCSB-ului.

Notele Cluj24:

Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M.Ilie 7, Camora 8 – Fică 7, Djokovic 7, Emerllahu 8 – Korenica 8, L.Munteanu 7, Kamara 8, Abeid, Graovac, Păun 7, Nkololo 6, Juric

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Publicat

planeri casa

Din 1 ianuarie 2025 se aplică o regulă clară și unică privind TVA-ul pentru livrarea locuințelor: TVA-ul va fi de 9% pentru locuințele care îndeplinesc anumite condiții, indiferent când a fost semnat antecontractul și ce TVA s-a aplicat la avansurile deja plătite, scrie Alba24.

”Începând cu 1 ianuarie 2025 nu se mai aplică niciun fel de măsură tranzitorie, indiferent când au fost încheiate antecontracte și ce fel de cotă s-a aplicat la avansurile plătite. Dacă livrarea are loc după 1 ianuarie 2025, cota de TVA este de 9% dacă sunt îndeplinite o serie de condiții’, a declarat consultantul fiscal Mariana Vizoli într-un comunicat transmis Agerpres.

În ce CONDIȚII se aplică TVA de 9 % la livrarea locuințelor de până la 120 mp și VALOARE de până la 600.000 de lei

Prin livrare se înțelege momentul predării efective a locuinței și semnarea contractului de vânzare-cumpărare (adică momentul în care devii proprietar cu acte). Nu contează când ai dat avansul sau când ai semnat antecontractul, ci doar când se face predarea finală.

În ce condiții se aplică cota de TVA de 9%

Potrivit sursei citate, pentru a se aplica cota redusă de TVA de 9% trebuie îndeplinite anumite condiții de eligibilitate, respectiv:

– suprafața locuibilă trebuie să fie de maximum 120 mp (la calculul suprafeței locuibile nu sunt luate anexele gospodărești)
– valoarea, inclusiv a anexelor gospodărești (garaje, boxe, locuri de parcare) nu trebuie să depășească 600.000 lei, exclusiv TVA
– persoana fizică nu trebuie să fi achiziționat de la 1 ianuarie 2023 alte locuințe cu cota redusă (cu excepția locuințelor achiziționate în baza dispozițiilor tranzitorii ale OG 16/2022)
– locuința trebuie să fie locuibilă ca atare.

”Definiția locuinței locuibile ca atare s-a modificat de la 1 ianuarie 2024, fiind adăugate condiții referitoare la finisaje interioare și exterioare, instalații și obiecte sanitare și instalații electrice (inclusiv întrerupătoare și prize)”, a precizat Mariana Vizoli.

Condițiile ce trebuie îndeplinite pentru locuințe

Astfel, locuințele care în momentul livrării pot fi considerate locuibile ca atare sunt cele care la data livrării îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

– au acces liber individual la spațiul locuibil, fără tulburarea posesiei și a folosinței exclusive a spațiului deținut de către o altă persoană sau familie
– au acces la energie electrică și apă potabilă, evacuarea controlată a apelor uzate și a reziduurilor menajere
– sunt formate cel puțin dintr-un spațiu pentru odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitary
– finisajele exterioare includ cel puțin: acoperiș, dacă, în funcție de tipul construcției, este prevăzut acest element constructiv, geamuri, ușă de/la intrare
– finisajele interioare includ cel puțin: pereți finisați cu vopsea, tapet, faianță sau alte elemente utilizate pentru finisare, podele finisate cu gresie, parchet sau alte elemente utilizate pentru finisare, uși interioare, în funcție de proiect
– au instalații sanitare și obiecte sanitare, respectiv vas WC, lavoar și spălător cu cuvă, cu bateriile aferente; au instalații electrice, inclusiv tablou, doze, întrerupătoare/ comutatoare și prize

Citește mai departe

EVENIMENT

LIDERII deciziilor sustenabile vin la Transylvania Green Energy Forum 2025

Publicat

eoliene

Cluj-Napoca devine, în perioada 27-28 mai, centrul dezbaterilor despre viitorul sustenabil al energiei, găzduind o nouă ediție a Transylvania Green Energy Forum – cel mai important eveniment regional dedicat energiei verzi.

Într-un context european în care tranziția energetică și sustenabilitatea sunt priorități strategice, evenimentul reunește lideri din mediul public și privat, experți naționali și internaționali, dar și decidenți politici, pentru a contura direcțiile următoare în domeniul energiei verzi.

LIDERII deciziilor sustenabile vin la Transylvania Green Energy Forum 2025

Ediția din 2025 propune un cadru actualizat de discuții despre cele mai presante provocări și oportunități din sectorul energetic, cu accent pe digitalizarea proceselor, cooperarea public-privată și noi modele de guvernanță în contextul schimbărilor climatice. Printre temele centrale se numără: inovațiile tehnologice, securitatea energetică, finanțările sustenabile, mobilitatea urbană, politicile climatice și transparența.

Organizatorii au publicat deja lista primilor speakeri confirmați, aceasta reunind nume de prim rang din administrație, industrie și mediul academic:

●      Mircea Abrudean – Președintele Senatului României

●      Marcel Boloș – Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene

●      Bogdan-Gruia Ivan – Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului

●      George Niculescu – Președinte Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei

●      Alexandru Petrescu – Președinte Autoritatea de Supraveghere Financiară

●      Antal István-Loránt – Președinte Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale

●      Sándor Bende – Președinte Comisia pentru Industrii și Servicii, Camera Deputaților

●      Ovidiu Cîmpean – Deputat

●      Mihaela Suciu – Director General Distribuție Energie Electrică Romania

●      Ștefan Gadola – Vice -Președinte al Consiliului de Administrație Energobit

●      Maria Metz – CEO NTT DATA Romania

●      Radu Vasile – Director General Eximprod Engineering

●      Bogdan Varga – Prof. Dr. Ing., Universitatea Tehnică Cluj-Napoca

●      Ciprian Bodiu – Chief Sales Officer Parapet

●      Christian Leonte – CEO WALDEVAR Holding

●      Mihaela Coroiu – Director Marketing Strategy & Sustainable Energy Projects, EnergoBit

forum

„​Suntem încântați să anunțăm primele confirmări pentru Transylvania Green Energy Forum 2025. Lista speakerilor și partenerilor este în continuă actualizare, iar temele abordate vor reflecta cele mai noi tendințe și provocări din domeniul energiei verzi.​ În prima zi, dezbatem subiecte precum tranziția către neutralitate carbonică până în 2050, evidențiind politici și tehnologii esențiale pentru reducerea emisiilor și decarbonizarea sectoarelor critice. De asemenea, vom discuta despre inovațiile tehnologice în domeniul energiei verzi, inclusiv progresele în tehnologiile fotovoltaice, soluțiile de stocare a energiei și dezvoltarea hidrogenului verde. ​

A doua zi va fi dedicată principalilor jucători din industria petrolului și gazelor, concentrându-ne pe adaptarea acestora la noile realități ale tranziției energetice și pe rolul lor în atingerea obiectivelor de sustenabilitate.​

Vom reveni în curând cu noi anunțuri privind participanții și temele specifice ale fiecărui panel. Ne propunem, ca la fiecare ediție, să oferim o platformă de discuție relevantă și actuală, care să contribuie la conturarea unui viitor energetic sustenabil”, au anuntat organizatorii.

Urmează două zile de idei, strategii și conexiuni care pot accelera transformarea energetică a României și care plasează Transilvania pe lista regiunilor care contribuie activ la sustenabilitatea europeană. Mai multe detalii și înscrieri, aici.

Parteneri: PPC, EnergoBit, NTT DATA, OMV Petrom, Eximprod Grup, Nuclearelectrica, Distribuție Energie Electrică Romania, Parapet, Waldevar, Banca Transilvania.

Evenimentul este organizat de Amprenta Advertising, în colaborare cu Federația Patronală a Energiei (FPE).

Citește mai departe

EVENIMENT

De Ziua Mondială a Sănătății, recunoștință pentru cei care salvează vieți. Dr. Ana-Maria Zanfir din Cluj, un exemplu de dăruire

Publicat

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, sărbătorită în 7 aprilie, Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Cluj transmite un mesaj de recunoștință pentru profesioniștii din domeniul medical care își dedică viața îngrijirii celor aflați în suferință.

Un exemplu de astfel de implicare îl reprezintă Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, din cadrul SCJU Cluj.

Nominalizare la Premiul „Carol Davila”

Recent, în cadrul Galei aniversare a Colegiului Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, o distincție acordată pentru promovarea valorilor profesiei medicale. De asemenea, a primit titlul de ambasador onorific pentru unul dintre anii simbolici din istoria organizației, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în slujba pacienților.

„Astăzi, 7 aprilie 2025, de Ziua Mondială a Sănătății, este cea mai bună ocazie să ne îndreptăm gândurile, aprecierea și recunoștința către toți cei care își dedică întreaga activitate îngrijirii bolnavilor.

Este, totodată, un moment potrivit să aducem în prim-plan profesioniști din domeniul sănătății, oameni dedicați cauzei ajutorării celor aflați în dificultate. Dr. Ana-Maria Zanfir, medic primar de chirurgie vasculară, doctor în științe medicale, reprezintă unul dintre multele exemple de cadre medicale de excepție care își desfășoară activitatea în SCJU Cluj. De curând, la Gala aniversară Colegiul Medicilor din România – 30 de ani de activitate, Dr. Ana-Maria Zanfir a fost nominalizată la Premiul „Carol Davila”, pentru promovarea valorilor profesiei medicale și a fost numită ambasador onorific pentru unul dintre anii de activitate din istoria Colegiului Medicilor. Acest premiu vine ca o recunoaștere a eforturilor depuse în sprijinul pacienților, pentru dedicarea față de profesie și pentru contribuția semnificativă la promovarea valorilor profesiei de medic”, a transmis SCJU Cluj.

Activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității

Pe lângă munca desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, Dr. Zanfir este implicată activ în promovarea sănătății în comunitate. Organizează evenimente dedicate prevenției, stilului de viață sănătos și evaluării stării de sănătate a populației, fiind, totodată, realizatorul unei emisiuni TV cu tematică medicală.

„Alături de activitatea importantă desfășurată în Secția Clinică de Chirurgie Vasculară a spitalului, medicul Ana-Maria Zanfir desfășoară o intensă activitate de promovare a profesiei medicale în cadrul comunității, prin organizarea de evenimente publice dedicate evaluării stării de sănătate a cetățenilor, prevenției și promovării unui stil de viață sănătos. Este realizatorul unei emisiuni TV și coordonatorul departamentului de sănătate al unui cult religios, la nivel național”, a mai arătat instituția.

Prin activitatea sa, Dr. Ana-Maria Zanfir este un model de implicare, responsabilitate și empatie, întruchipând idealul profesiei de medic.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate