Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe: Mă gândesc să reziliem contractul cu Supercom. Jumătate din populația județului Cluj nu plătește gunoiul

Publicat


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit joi despre posibilitatea rezilierii contractului cu firma de salubritate Supercom. Tișe spune că nu este vorba punctul despre faptul că miroase depozitul CMID, ci de faptul că firma nu a reușit să încheie contracte cu populația județului pentru ridicarea deșeurilor.

„Am dat un ultim avertisment firmei Supercom. Și aici nu am în vedere că miroase depozitul, ci ca să se încadreze în contract. Eu mă gândesc să reziliem contractului, dacă nu intră în limitele contractuale”, a spus Alin Tișe în ședința Consiliului Județean Cluj.

Alin Tișe: Mă gândesc să reziliem contractul cu Supercom. Jumătate din populația județului nu plătește gunoiul

Președintele CJ Cluj spune că a cerut o situație de la ADI Eco – Metropolitan privind contractele de ridicare a gunoiului.

Astfel, pe lotul 1 Cluj-Napoca, Huedin și zonele aferente, 68% din populație are contract, iar 72% dintre locuitori nu au plătit gunoiul.

Pe lotul 2, 82% din populație are contract, iar 16% nu a plătit ridicarea gunoiului. În ceea ce privește lotul 3, 57% din populație are contract, iar 56% nu a plătit deloc gunoiul.

„Deci 48% din populația județului astăzi nu plătește ridicarea gunoiului. Să înțelegeți, gunoiul s-a ridicat pentru toată lumea. Am făcut apel la primarii astfel ca cetățenii să facă contracte.

Firma a primit avertisment și cu toții ne vom asuma rezilierea contractului. Deci trebuie să crească procentul de contractare. Până atunci altă soluție nu este decât să meargă pe pierdere. Dar ei sunt responsabili pentru asta”, a mai spus Tișe.

Cerc vicios – populația nu colectează selectiv

Președintele CJ Cluj spune că, în același timp, din diverse motive, populația județului nu colectează selectiv.

„Azi aproape 90% din gunoiul care vine de la populație nu este pe fracții. Și atunci durează mai mult procesarea deșeurilor. Tot gunoiul trebuie procesat la Centrul Integrat de Management (CMID) de la Cluj. Dar 90% din gunoi nu e pe fracții, față de 50% cât s-a preconizat.

Firma trebuie să dea pubele și saci. Dar acesta este și motivul pentru care cantități mari de gunoi nu au fost procesate și a început să miroasă”, a mai spus Alin Tișe, care a precizat că și aceasta este o problemă, având în vedere că centrul va fi gestiona cu o altă firma, care va duce aceeași cantitate de gunoi care nu e pe fracții.

Citește și: Boc, despre mirosul pestilențial din oraș: Nu cred că a venit de la 20 de kilometri depărtare. Eu și dl. Tișe am luat „capace”

În ceea ce privește problemele ridicate de clujeni despre faptul că nici colectarea nu se face selectiv, Alin Tișe a spus că cei de la Supercom au dat un exemplu și anume că de pe o stradă cu 50 de case, doar la 4 se colectează selectiv. Iar acesta este motivul pentru care pun toate deșeurile într-o mașină, pentru că altfel ar trebui să trimită încă o mașină și nu rentează.

De unde a venit mirosul? Nu e clar. Așteptăm ca al doilea transport de găinaț să fie împrăștiat la Aiton

În ceea ce privește mirosul insuportabil din Cluj-Napoca de acum cateva zile, încă nu este nimic 100% clar.

Tișe spune că sesizări au fost primite, ce e drept mai puține, încă de luni, 28 august. Marți, 29 august, reprezentanți ai CJ, Agenției de Mediu, DSP și ADI Eco-Metropolitan și Garda de Mediu s-a deplasat la centrul de deșeuri, de unde toată lumea considera că vine mirosul.

Citește și: SUPERCOM, amendată pentru „duhoarea” din Cluj-Napoca. ”N-a RESPECTAT autorizația de mediu”

„Acolo s-a constatat că urmare a depozitării unei cantități mai mari de deșeuri decât se putea procesa, coroborat cu temperatura ridicată, a existat acest miros.

Reprezentanții societății au spus, însă, că acela este un miros obișnuit și au au cerut și expertize. Concluziile arată că nu au fost depășiri pentru niciunul din indicatorii analizați”, a mai spus Alin Tișe.

Garda de Mediu Cluj a decis, însă, că depozitarea unei cantități de deșeuri mai mare decât capacitatea este sursa mirosului și s-a aplicat o sancțiune.

În același timp, Tișe spune că în zilele de 29 și 30 august, mai mulți cetășeni din zona Copăceni – Aiton și Turda, su spus că se simte un miros puternic. Chiar până în Gheorgheni.

„200 de tone de găinaț a fost aruncat pe terenuri, cu știința Primăriei Aiton. Primarul de acolo a spus că din 24 august a fost înștiințat că se va întâmpla acest lucru. Am cerut să se verifice dacă este același miros ca la Cluj-Napoca. S-au dus, au verificat, iar miercuri au fost din nou la centrul de deșeuri.

Ce s-a constatat, e că există mirosuri și într-o parte și în alta. Unii au spus că miroase la fel”, a mai spus Alin Tișe.

Citește și: Supercom: Sursa mirosurilor din Cluj-Napoca nu poate fi imputabilă societății prin activitatea din CMID. Teste de mirosuri

În final, se pare că mai avem de așteptat. „La Aiton am înțeles că vor mai arunca pe teren o cantitate importantă de găinaț. Așteptăm să vedem dacă se va simți din nou în oraș. Până atunci, firma Supercom va ataca în instanță amenda primită”, a conchis președintele Consiliului Județean Cluj.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
5 Comentarii

5 Comments

 1. sergiu

  august 31, 2023 la 5:04 pm

  AR FI O MASURA INTELEAPTA..sa REZILIATI CONTRACTUL SI INCA URGENT!!

 2. Mihai

  septembrie 1, 2023 la 8:52 am

  Domnule Tișe, știți câte sesizări am făcut la Supercom ?
  Nu mi s-a răspuns la nici o sesizare. Comunicarea cu clienții este inexistentă. Modul de facturare este neclar. Saci pentru gunoi selectiv se dau doar ocazional.
  Evident că am refuzat facturile atâta timp cât nu clarifică situația.

 3. Tote

  septembrie 1, 2023 la 6:54 pm

  selectarea gunoaielor se face in mare parte de către oameni dar degeaba daca o mașină de gunoi le ridică pe toate in aceeași mașină și le amesteca🤔pe străzile Bistritei,Pascaly,Unirii,Borsec și Herculane așa procedează Supercom😉

 4. Ion Iosif

  septembrie 2, 2023 la 2:24 pm

  Chiar si in localitatile unde au contracte,au impartit containere cu cod de bara si se colecteaza doar gunoiul selectat nu isi respecta contractul.La mine in localitate de doi ani promit ca o sa cantareasca gunoiul si dau bon,dar sunt doar vorbe Atentie si la facturi.Au obiceiul sa emita doua trei facturi pe aceasi luna.

 5. Calbaza Iuliana

  septembrie 3, 2023 la 4:55 am

  Cum sa fie colectate selectiv ?
  Angajații firmei nu lasă sacii ,deși eu colectez selectiv in ultimele două săptămâni nu au lăsat saci pentru a colecta .
  Cum sa plătească că nimeni nu îi găsește ?
  La telefon nu răspund .
  Unde se poate plati ????
  Locuiesc in Florești ,m-am deplasat aproape de Gilău dar nu i-am aflat.
  Unde pot fi găsiți ??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Turdeanca Laura Roșca, moartă pe plajă la Mamaia, înmormântată duminică

Publicat

laura rosca

Tânăra Laura Roșca, găsită moartă pe plaja din Mamaia, va fi înmormântată, duminică, la Turda, trupul neînsuflețit al acesteia fiind redat familiei după ce a avut loc autopsia la IML în Constanța.

Cunoscută sub numele de DJ Lalla, tânăra de 34 de ani lucra la DJ la un post de radio din București.

O persoană a anunțat autoritățile că a găsit pe plajă mai  multe obiecte care au aparținut fetei, și anume un telefon mobil, căşti audio şi o pereche de pantofi sport.

Citește și VIDEO. Tânără de 34 de ani din Turda, găsită MOARTĂ pe plajă la Mamaia. Fata a fost DJ

”În urma primelor verificări efectuate, anchetatorii spun că nu sunt suspiciuni că ar fi vorba de o crimă, astfel că se ia în calcul varianta sinuciderii.

Conform medicilor legişti, cauza morţii tinerei este înecul.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa a anunţat pe 28 septembrie, că în jurul orei 10,20, poliţişti din cadrul Poliţiei staţiunii Mamaia au fost sesizaţi cu privire la faptul că, pe plajă, se află cadavrul unei persoane de sex feminin. Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că aspectele sesizate se confirmă.

Cadavrul nu prezenta urme vizibile de violenţă”, arată Agerpres.

Citește mai departe

EVENIMENT

Invitaţie de la cluburile Rotary din Cluj-Napoca la “Promenada Inimilor 2023”. Vezi activităţile utile cardiacilor

Publicat

De

inima

Cluburile Rotary din Cluj-Napoca împreună cu Societatea Română de Cardiologie și Fundația Română a Inimii îi invită pe clujeni la “Promenada Inimilor 2023”, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Inimii.

„Cluburile Rotary din Cluj-Napoca, continuă și în 2023, programul „Promenada Inimilor”, proiect de amenajare a unui traseu accesibil, ce îşi propune păstrarea unui stil de viață cât mai sănătos, reamintind tuturor că activitatea fizică de minim 30 de minute pe zi este cel mai bun mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare.
În acest an s-au alăturat inițiativei “Promenada Inimilor” 38 de orașe din România și Moldova.

“La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Şapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci?” spune Prof. Dr. Dragoş Vinereanu, Preşedintele Fundației Române a Inimii.

Traseul din Cluj-Napoca are o lungime de 1 km, și se află în Parcul Central Simion Bărnuțiu. Evenimentul este organizat de 10 ani în Cluj-Napoca cu sprijinul doamnei Prof. Dr. Dana Pop și al domnului Prof. Dr. Dumitru Zdrenghea din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca.
Lansarea traseului va avea loc în data de 30 septembrie 2023 la ora 10.30 prin organizarea unei plimbări împreuna cu rotarienii clujenii, la care sunt invitați să participe toți locuitorii oraşului Cluj-Napoca. Locul de întâlnire este Platoul Sălii Sporturilor Horia Demian.

“Calea către inimi sănătoase începe cu pașii noștri. În Săptămâna Mondială a Inimii 2023, promovăm prevenția. Împreună, pornim într-o Promenadă a Inimilor pentru un viitor mai sănătos” a declarat Ioana Corina Bocsan, Prof. Dr. in cadrul Facultatii de Medicina a UMF Cluj-Napoca și președinte a unuia dintre cluburile Rotary din Cluj-Napoca

Program inițiat de Fundaţia Irlandeză a Inimii şi implementat deja în peste 10 ţări europene, “Promenada Inimilor” a avut un succes răsunător şi printre români. În România, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Taxi ”all inclusive” la Cluj. Pasagerii primesc suc, apă și bomboane gratis

Publicat

taxis 3

Lucian Ștefan Budur are de 33 ani și locuiește din Florești. Face taxi de 3 ani, fiind angajat, în prezent, la firma Daniel din Cluj-Napoca, mașina sa având indicativul 230. Din dorința de a oferi o călătorie plăcută clienților săi, acesta și-a „dotat” mașina cu un ”mini bar” în portiere, care conține sticle de apă, răcoritoare și bomboane.

Pe timp de caniculă i s-a întâmplat, de mai multe ori, să aibă clienți care resimțeau discomfortul termic, erau însetați și s-au bucurat dacă i-a servit cu ceva de băut. Drept urmare, acesta și-a dezvoltat ideea și a umplut mașina cu necesarul de apă și sucuri.

”Clienții reacționează pozitiv, de cele mai multe ori, sunt uimiți că nu trebuie să le plătească. Într-o seară, chiar am avut un cuplu care, mi-a atras atenția că și-a uitat cineva sucurile în ușă, apoi i-am invitat să se servească. Au fost foarte surprinși, deși nu au consumat nimic”, a spus Ștefan.

Faci bine, primești bine

taxis 1

La prima firmă de taxi la care s-a angajat în urmă cu aproximativ 3 ani, a văzut la un coleg că avea apă pentru clienți, apoi a plecat la altă firmă iar anul acesta când a mai adunat experiență și a primit o mașină bună, pe care lucrează singur, și-a amintit cum ar putea oferi un plus de calitate serviciilor sale.

Când îl întrebi de ce o face, ce scopuri are, Lucian recunoaște timid că o face doar pentru… kharma.

Că a învățat că dacă faci bine, primești bine, dar trebuie să o faci lipsit de acest scop, să vină din tine.

Astfel că taximetristul e fericit când cineva îi apreciază acest gest mic, prin care, un necunoscut care se urcă la el în mașină se poate delecta cu un suc până la destinație.

„Am mai avut pe unul cu care am povestit tot drumul și printre altele, i-am spus că trag tare, să-mi iau mașina mea, pe care să lucrez singur. Când a coborât, mi-a spus doar atât: la cum te prezinți și ce oferi sunt sigur că îți vei îndeplini visul, foarte repede. Mi-a făcut ziua mai bună”, a adăugat Ștefan.

taxis 2

De asemenea, povestește cum, într-o zi, s-a oprit lângă un om al străzii, așa părea cel puțin, arăta foarte rău, era și foarte cald afară. Șoferul i-a dat apă, o sticlă de cola și i-a cumpărat un sandvici, iar omul a fost impresionat.

”Mi-a mulțumit încontinuu până am plecat cu mașina, iar în ziua respectivă am avut doar curse lungi, plăcute și toate au mers perfect”, mai spune taximetristul.

Unii clienți nu servesc nimic în timp ce alții iau tot

Clienții nu sunt toți la fel, în timp ce unii servesc, modest, o apă sau o bomboană, alții îl refuză politicos. Dar sunt printre ei și persoane care au golit și plecat cu tot, sau au servit doar jumătate și restul au lăsat în mașină, au servit tot și au aruncat ambalajele pe banchetă.

Ștefan nu-i blamează nici de ăștia, îi pomenește cu o ușoară supărare, zâmbește precum unul care a văzut multe pe parcursul curselor sale și le urează de bine, deoarece ”o având și ei ale lor”.

Pe viitor, intenționează să păstreze serviciile speră ca, în curând, să-și împlinească și visul de a avea propria mașină pe care să facă taxi. „Pentru mine e destul. Dacă reușesc asta, să am al meu, să pot lucra și câștiga din asta cinstit, atunci voi fi liniștit. Nu-mi trebuie mai mult. Dar știu că se va întâmpla”, încheie Lucian Ștefan Budur.

R.T.

taxis 4

taxis 5

 

taxis 6

taxis 7

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident la Raliul Clujului. O mașină a căzut într-o râpă. Pilotul și copilotul, la spital

Publicat

De

raliu 2

Forțe și mijloace din cadrul ISU Cluj, aflate în misiune la Raliul Clujului, au fost solicitate, sâmbătă, să acorde prim ajutor calificat unui echipaj implicat într-un accident petrecut în timpul cursei, în apropiere de localitatea Dângău.

Imediat s-au deplasat la fața locului două ambulanțe SMURD și o autospecială cu modul de descarcerare.

”Forțele operative au găsit un autoturism căzut într-o râpă de aproximativ 5 metri, însă din fericire pilotul și copilotul nu au fost încarcerați. Totuși, pentru a nu agrava posibilele leziuni, copilotul a fost ridicat din râpă de către pompieri folosind targa cu lopeți.

Ambii sunt transportați în aceste momente la spital pentru investigații suplimentare, fiind conștienți și cooperanți”, arată ISU Cluj.

Este vorba despre echipajul compus din pilotul Tudor Pătruțoiu și copilotul Vasile-Alin Cosman de la ACS Oltenia Racing  care conduceau un VW Golf.

raliu 2

raliu 1

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax