Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Alin Tișe: Mă gândesc să reziliem contractul cu Supercom. Jumătate din populația județului Cluj nu plătește gunoiul

Publicat


Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit joi despre posibilitatea rezilierii contractului cu firma de salubritate Supercom. Tișe spune că nu este vorba punctul despre faptul că miroase depozitul CMID, ci de faptul că firma nu a reușit să încheie contracte cu populația județului pentru ridicarea deșeurilor.

„Am dat un ultim avertisment firmei Supercom. Și aici nu am în vedere că miroase depozitul, ci ca să se încadreze în contract. Eu mă gândesc să reziliem contractului, dacă nu intră în limitele contractuale”, a spus Alin Tișe în ședința Consiliului Județean Cluj.

Alin Tișe: Mă gândesc să reziliem contractul cu Supercom. Jumătate din populația județului nu plătește gunoiul

Președintele CJ Cluj spune că a cerut o situație de la ADI Eco – Metropolitan privind contractele de ridicare a gunoiului.

Astfel, pe lotul 1 Cluj-Napoca, Huedin și zonele aferente, 68% din populație are contract, iar 72% dintre locuitori nu au plătit gunoiul.

Pe lotul 2, 82% din populație are contract, iar 16% nu a plătit ridicarea gunoiului. În ceea ce privește lotul 3, 57% din populație are contract, iar 56% nu a plătit deloc gunoiul.

„Deci 48% din populația județului astăzi nu plătește ridicarea gunoiului. Să înțelegeți, gunoiul s-a ridicat pentru toată lumea. Am făcut apel la primarii astfel ca cetățenii să facă contracte.

Firma a primit avertisment și cu toții ne vom asuma rezilierea contractului. Deci trebuie să crească procentul de contractare. Până atunci altă soluție nu este decât să meargă pe pierdere. Dar ei sunt responsabili pentru asta”, a mai spus Tișe.

Cerc vicios – populația nu colectează selectiv

Președintele CJ Cluj spune că, în același timp, din diverse motive, populația județului nu colectează selectiv.

„Azi aproape 90% din gunoiul care vine de la populație nu este pe fracții. Și atunci durează mai mult procesarea deșeurilor. Tot gunoiul trebuie procesat la Centrul Integrat de Management (CMID) de la Cluj. Dar 90% din gunoi nu e pe fracții, față de 50% cât s-a preconizat.

Firma trebuie să dea pubele și saci. Dar acesta este și motivul pentru care cantități mari de gunoi nu au fost procesate și a început să miroasă”, a mai spus Alin Tișe, care a precizat că și aceasta este o problemă, având în vedere că centrul va fi gestiona cu o altă firma, care va duce aceeași cantitate de gunoi care nu e pe fracții.

Citește și: Boc, despre mirosul pestilențial din oraș: Nu cred că a venit de la 20 de kilometri depărtare. Eu și dl. Tișe am luat „capace”

În ceea ce privește problemele ridicate de clujeni despre faptul că nici colectarea nu se face selectiv, Alin Tișe a spus că cei de la Supercom au dat un exemplu și anume că de pe o stradă cu 50 de case, doar la 4 se colectează selectiv. Iar acesta este motivul pentru care pun toate deșeurile într-o mașină, pentru că altfel ar trebui să trimită încă o mașină și nu rentează.

De unde a venit mirosul? Nu e clar. Așteptăm ca al doilea transport de găinaț să fie împrăștiat la Aiton

În ceea ce privește mirosul insuportabil din Cluj-Napoca de acum cateva zile, încă nu este nimic 100% clar.

Tișe spune că sesizări au fost primite, ce e drept mai puține, încă de luni, 28 august. Marți, 29 august, reprezentanți ai CJ, Agenției de Mediu, DSP și ADI Eco-Metropolitan și Garda de Mediu s-a deplasat la centrul de deșeuri, de unde toată lumea considera că vine mirosul.

Citește și: SUPERCOM, amendată pentru „duhoarea” din Cluj-Napoca. ”N-a RESPECTAT autorizația de mediu”

„Acolo s-a constatat că urmare a depozitării unei cantități mai mari de deșeuri decât se putea procesa, coroborat cu temperatura ridicată, a existat acest miros.

Reprezentanții societății au spus, însă, că acela este un miros obișnuit și au au cerut și expertize. Concluziile arată că nu au fost depășiri pentru niciunul din indicatorii analizați”, a mai spus Alin Tișe.

Garda de Mediu Cluj a decis, însă, că depozitarea unei cantități de deșeuri mai mare decât capacitatea este sursa mirosului și s-a aplicat o sancțiune.

În același timp, Tișe spune că în zilele de 29 și 30 august, mai mulți cetășeni din zona Copăceni – Aiton și Turda, su spus că se simte un miros puternic. Chiar până în Gheorgheni.

„200 de tone de găinaț a fost aruncat pe terenuri, cu știința Primăriei Aiton. Primarul de acolo a spus că din 24 august a fost înștiințat că se va întâmpla acest lucru. Am cerut să se verifice dacă este același miros ca la Cluj-Napoca. S-au dus, au verificat, iar miercuri au fost din nou la centrul de deșeuri.

Ce s-a constatat, e că există mirosuri și într-o parte și în alta. Unii au spus că miroase la fel”, a mai spus Alin Tișe.

Citește și: Supercom: Sursa mirosurilor din Cluj-Napoca nu poate fi imputabilă societății prin activitatea din CMID. Teste de mirosuri

În final, se pare că mai avem de așteptat. „La Aiton am înțeles că vor mai arunca pe teren o cantitate importantă de găinaț. Așteptăm să vedem dacă se va simți din nou în oraș. Până atunci, firma Supercom va ataca în instanță amenda primită”, a conchis președintele Consiliului Județean Cluj.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
5 Comentarii

5 Comments

 1. sergiu

  august 31, 2023 la 5:04 pm

  AR FI O MASURA INTELEAPTA..sa REZILIATI CONTRACTUL SI INCA URGENT!!

 2. Mihai

  septembrie 1, 2023 la 8:52 am

  Domnule Tișe, știți câte sesizări am făcut la Supercom ?
  Nu mi s-a răspuns la nici o sesizare. Comunicarea cu clienții este inexistentă. Modul de facturare este neclar. Saci pentru gunoi selectiv se dau doar ocazional.
  Evident că am refuzat facturile atâta timp cât nu clarifică situația.

 3. Tote

  septembrie 1, 2023 la 6:54 pm

  selectarea gunoaielor se face in mare parte de către oameni dar degeaba daca o mașină de gunoi le ridică pe toate in aceeași mașină și le amesteca🤔pe străzile Bistritei,Pascaly,Unirii,Borsec și Herculane așa procedează Supercom😉

 4. Ion Iosif

  septembrie 2, 2023 la 2:24 pm

  Chiar si in localitatile unde au contracte,au impartit containere cu cod de bara si se colecteaza doar gunoiul selectat nu isi respecta contractul.La mine in localitate de doi ani promit ca o sa cantareasca gunoiul si dau bon,dar sunt doar vorbe Atentie si la facturi.Au obiceiul sa emita doua trei facturi pe aceasi luna.

 5. Calbaza Iuliana

  septembrie 3, 2023 la 4:55 am

  Cum sa fie colectate selectiv ?
  Angajații firmei nu lasă sacii ,deși eu colectez selectiv in ultimele două săptămâni nu au lăsat saci pentru a colecta .
  Cum sa plătească că nimeni nu îi găsește ?
  La telefon nu răspund .
  Unde se poate plati ????
  Locuiesc in Florești ,m-am deplasat aproape de Gilău dar nu i-am aflat.
  Unde pot fi găsiți ??

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE. Femeie dispărută la Valea Ierii. A fost găsită în pădure

Publicat

De

Femeie dispărută la Valea Ierii

O femeie de 39 de ani din localitatea Plopi, comuna Valea Ierii, a fost dată dispărută de familie.

UPDATE

În urma căutărilor, femeia a fost găsită sâmbătă de polițiști în pădurea din apropierea casei. Aceasta nu a fost victima vreunei infracțiuni.

A fost consultată de echipajul medical și lăsată în custodia familiei.

Aceasta a plecat vineri spre o zona împădurită din localitate, pentru a ajunge la o mănăstire, dar nu a mai reveit acasă. Familia o caută de vineri seara.

Femeie dispărută la Valea Ierii. A plecat la o mănăstire, dar nu s-a mai întors acasă

Poliția a fost sesizată vineri, în jurul orei 22.40 despre dispariția femeii. Ioana Nicoleta Hristea a plecat spre mănăstire în jurul orei 18.00.

Femeia are o înălțime aproximativă de 1,55 metri, 50 de kilograme, față ovală, ten deschis, ochi albaștri, păr brunet, scurt și constituției astenică, fără semne particulare.

La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu o rochie fără mâneci, de culoare bleumarin, cu motive florale de culoare gri, purta doar șosete în picioare.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre aceasta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Călători: Programul trenurilor în minivacanța de 1 Mai și Paște. Se SUPLIMENTEAZĂ garnituri

Publicat

tren

Cu prilejul minivacanței de 1 Mai și Paște, pentru facilitarea deplasării pasagerilor spre destinațiile de vacanță, dar și spre domiciliu pentru a fi alături de cei dragi de sfintele sărbători de Paște, CFR Călători va asigura un program de transport special.

„În perioada minivacanței 30 aprilie/1 mai – 6/7 mai 2024, pasagerii au în plus faţă de trenurile existente în programul obișnuit de circulaţie mai multe legături spre Constanţa și staţiunile de pe litoral, inclusiv Mangalia, cu trenuri directe din Bucureşti Nord, Iaşi, Suceava, Oradea, Arad, Craiova, Satu Mare, Baia Mare, Sighetu Marmației, Bistrița Nord, Cluj-Napoca, Brașov.

CFR Călători: Programul trenurilor în minivacanța de 1 Mai și Paște. Se SUPLIMENTEAZĂ garnituri

De asemenea, și călătorii din alte regiuni au la dispoziție o serie de conexiuni rapide din capitală, pe fondul existenței mersului de tren cadențat (la 1-2 ore) pe ruta București Nord – Constanța și retur.

(click “trenuri directe spre Litoral”; click “trenuri directe dinspre Litoral”)

În zilele cu trafic crescut din această minivacanță, CFR Călători pune la dispoziția publicului călător capacitatea maximă de transport, tehnic disponibilă pentru asigurarea deplasării către zonele de interes aflate pe teritoriul țării. Se va monitoriza atent traficul de pasageri și în funcție de evoluția și dinamica cererii de călătorie, compania va suplimenta operativ cu vagoane trenurile care circulă spre/dinspre cele mai solicitate destinații în limita parcului de material rulant tehnic disponibil.

Pentru a avea o predictibilitate a cererii de transport și pentru a ne putea adapta cât mai bine capacitatea de transport la numărul de locuri solicitat, CFR Călători recomandă pasagerilor cumpărarea cu anticipație a legitimaţiilor de călătorie.

Bilete

Biletele în trafic intern pot fi achiziţionate cu anticipație, utilizând următoarele canale de vânzare:

online, direct de pe www.cfrcalatori.ro;
– din aplicația mobilă – „CFR Călători bilete online” (disponibilă în Google Play, App Store și Huawei AppGallery);
– de la automatele de vânzare bilete din stații
– direct de la casele de bilete din stații, agenții de voiaj CFR Călători și distribuitorii autorizați (agenții de turism).

Pasagerii se pot bucura de reduceri de până la 10% la cumpărarea cu anticipație sau de 10% reducere dacă optează pentru oferta dus-întors. De asemenea, conform legii, elevii pot călători gratuit, iar studenții beneficiează de 90% reducere la călătoria cu vagoane clasa a 2-a. Pentru detalii accesați  www.cfrcalatori.ro, secțiunea Trafic intern/ Oferte și Facilități.

Înainte de urcarea în tren, recomandăm tuturor călătorilor să se asigure că au bilet de călătorie și după caz, documentele pentru transport aferente, pentru evitarea taxării suplimentare în tren, corespunzătoare rangului de tren și zonei kilometrice și/sau suportarea costurilor amenzii conform reglementărilor în vigoare”, se arată în comunicatul CFR Călători.

 

 

Citește mai departe

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): „A include în Carta drepturilor fundamentale așa-zisul drept la avort este o oroare fără mărgini”

Publicat

Claudiu Târziu

Președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor, Claudiu Târziu, a reacționat foarte dur față de votul din 11 aprilie din Parlamentul European, privind includerea, în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, a dreptului la avort.

”O oroare fără margini a fost votată de 336 de nesăbuiți ai extremei-stângi și așa-zis liberali. Din partea României, reprezentanții PSD, USR și REPER au fost cei care s-au declarat favorabili unei asemenea mârșăvii.”, a afirmat președintele CNC al AUR.

Claudiu Târziu (AUR): „A include în Carta drepturilor fundamentale așa-zisul drept la avort este o oroare fără mărgini”

”O majoritate fără discernământ, profund ideologizată și în răspăr cu viața și valorile sale susține includerea avortului în Carta drepturilor fundamentale a UE. Potrivit textului votat ieri de către elementele radicale și pretins progresiste ale Parlamentului European, orice persoană va avea acces la avorturi sigure și legale.

În articolul 2 al acestei Carte pe care extremiștii o vor modificată, se precizează că orice persoană are dreptul la viață. Iată că, de fapt, potrivit acestor
336 de spirite rătăcite, nu chiar orice persoană are dreptul la viață.

Ba mai mult, anumite persoane ar căpăta acest drept « fundamental » de a lua viața”, a susținut Claudiu Târziu.

Avortul înseamnă moarte

”După introducerea de către Franța, în propria Constituție, a pseudo-dreptului la avort, adică la ucidere, avem parte de încă o majoritate de scelerați, de această dată la nivel european, care acționează pe același calapod.

De când există un drept « fundamental » la ucidere? Avortul înseamnă moarte”, a mai declarat Claudiu Târziu, totodată candidat al AUR la alegerile europarlamentare din 9 iunie.

Citește mai departe

POLITICA

Adrian Axinia, vicepreședinte AUR: Parlamentul European a VOTAT regulamentul care OBLIGĂ România să primească migranți

Publicat

adrian axinia AUR

În această săptămână, la Bruxelles, s-a votat dosarul privind gestionarea situațiilor legate de azil și migrație care prevede impunerea unor cote de refugiați pentru statele membre, un subiect fierbinte ce revine periodic în prim-plan și care a creat de-a lungul timpului controverse și tensiuni între reprezentanții mai multor țări și leadership-ul UE.

Fie că vrem sau nu, va trebui să primim migranți și să avem grijă de ei…. când noi abia reușim să avem grijă de noi.

Adrian Axinia, vicepreședinte AUR: Parlamentul European a VOTAT regulamentul care OBLIGĂ România să primească migranți

Suntem puși din nou în fața situației de a ni se impune forțat acceptarea refugiaților, însă în loc să căutăm soluții la rădăcina acestui fenomen și să punem accent pe prevenție, ni se cere să alocăm resurse umane, materiale și financiare pentru a face față acestei crize interminabile.

În acest timp, singura soluție propusă este înființarea unei instituții care să se ocupe cu relocarea refugiaților, de parcă asta ar rezolva ceva. Astea sunt soluțiile Ursulei von der Leyen, cea care caută un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene. Trebuie să oprim aceste pericole.

Este absolut inacceptabil modul în care elita de la vârful UE tratează această problematică într-o manieră unilaterală, fără consultarea statelor membre, ale căror interese și siguranța națională le sunt vădit afectate de acest fenomen migraționist. Dacă vreți ca România să rămână a noastră, pe 9 iunie, alegeți adevărații Apărători ai Patriei!

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax