EVENIMENT
ALERTĂ la Câmpia Turzii. Parcul Central, închis din cauza unui PROIECTIL găsit în zonă

Un apel la 112 a anunțat joi dimineața găsirea unui posibil proiectil în Parcul Central din Câmpia Turzii. Parcul a fost închis.
La fața locului s-a deplasat un echipaj cu o autospecială, din cadrul Detașamentului de Pompieri Turda, care a balizat zona și a luat măsurile de siguranță ce se impun în astfel de situații.
Alertă la Câmpia Turzii. Parcul Central, închis
Potrivit ISU Cluj, paza zonei a fost preluată de către polița locală, iar pentru a se exclude orice posibilitate ca obiectul găsit să fie o muniție sau un element de muniție rămasă neexplodată se deplasează la Câmpia Turzii și echipa pirotehnică a ISU Cluj, care va efectua verificări în acest sens.
Revenim cu amănunte.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO. Aglomerație la Zilele Recoltei. Boc a făcut live din piață și îi invită pe clujeni la cumpărături, cu plase reutilizabile

Aglomerație mare pe platoul de la Sala Sporturilor Horia Demian sâmbătă spre amiază. Clujenii au venit să cumpere legume și fructe sau produse de sezon gata preparate de la producătorii locali.
Printre cei care „au făcut piața” sâmbătă, a fost și primarul Emil Boc. Cu mai multe plase la el, înainte să cumpere ce avea nevoie, Emil Boc a făcut un live pe pagina de Facebook, o invitație către clujeni să vină în piață și să cumpere produse deja celebre în zonă, cum sunt cartofii de Râșca sau ceapa roșie de Mihai Viteazu.
Aglomerație la Zilele Recoltei. Boc a făcut live din piață și îi invită pe clujeni la cumpărături, cu plase reutilizabile
„Mulțumim, Doamne-ajută” a fost salutul primarului pentru producătir, dar și pentru clujenii care au venit la Zilele Recoltei. Și la amiază aceștia au fost în număr mare.
Primarul i-a îndemnat pe clujeni să vină la Zilele Recoltei, unde îi găsesc pe producători și azi, dar și duminică și să îi susțină cumpărând bunătăți de la ei.
„Nu uitați să aduceți o sacoșă, cât mai puține de plastic, și cât mai multe din produse să le punem în sacoșe pe care le avem, reutilizabile, și mai facem un serviciu mediului”, a spus Emil Boc, care a spus că a venit și el cu plasele la el, dar și cu lista de la nevastă.
A XI-a ediție a Zilelor Recoltei, organizată în comun de administrațiile județeană și municipală și derulată prin intermediul Asociației Produs de Cluj, a început vineri și clujenii pot cumpăra diverse produse, inclusiv zacuști și dulcețuri, siropuri, produse naturiste și de artizanat sâmbătă până la 21.00 și, de asemenea, duminică între orele 9.00 și 21.00 pe platoul Sălii Sporturilor.
Citește și: FOTO. Zilele Recoltei și-au DESCHIS porțile pentru clujeni. Vedeți ce puteți găsi acolo și care sunt PREȚURILE
La Zilele Recoltei au venit peste 120 de mici întreprinzători și fermieri clujeni, dar și producători din alte județe, cum ar fi Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor și Vrancea.
Clujenii vor putea să și mănânce bunătăți preparate la fața locului, cu ar fi rigărui, ceafă de porc, scăriță, mâncare de ciuperci, sarmale, cârnați afumați, pomana porcului, pastramă de oaie sau aripioare.
În ceea ce privește prețurile, nu toți clujenii au fost mulțumiți. Unii se plâng că sunt mai mari decât anul trecut și cam piperate pentru veniturile lor.
EVENIMENT
FOTO. Accident GRAV pe A3, pe breteaua de urcare de la nordul rutier Gilău. Femeie extrasă dintr-o mașină și dusă la spital

Un accident de circulație în care au fost implicate două mașini, a avut loc în urmă cu puțin timp pe pe breteaua de urcare a nordului rutier Gilău pe autostrada A3, înspre localitatea Nădășelu.
Pompierii din cadrul Gărzii Gilău sunt cei care intervin la accident.
Accident GRAV pe A3, pe breteaua de urcare de la nordul rutier Gilău. Femeie extrasă dintr-o mașină și dusă la spital
Aceștia s-au deplasat la fața locului cu o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD și au găsit două autoturisme avariate.
Într-unul se afla o femeie ce prezenta mai multe suspiciuni de traumatisme. Pompierii au utilizat echipamentele din dotare pentru a extrage femeia, astfel încât să nu-i agraveze leziunile și au predat-o echipajului SMURD.
Femeii, în vârstă de aproximativ 30 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale.
Alte două persoane au fost consultate la locul accidentului fără a fi transportate la spital.
UPDATE
Din cercetările preliminare a rezultat că autoturismul condus de o femeie de 30 de ani, din județul Alba, a intrat în coliziune cu autoturismul care îl preceda, sensul de deplasare înspre municipiul Turda, potrivit IPJ Cluj.
În urma impactului a rezultat rănirea femeii de 30 de ani, care a fost transportată la spital.
Acesta nu a putut fi testată cu aparatul etilotest, dar i-au fost recoltate probe biologice. Testarea cu aparatul etilotest a conducătorului auto a avut rezultat negativ.
Foto: Arhivă

Un accident soldat, din fericire, doar cu pagube materiale, a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă la Izvorul Crișului.
Șoferul unei mașini a intrat în gardul de metal de pe marginea drumului, pe care l-a rupt, iar mașina a rămas suspendată acolo.
FOTO. Era să cadă cu mașina într-o râpă. Accident spectaculos la Izvorul Crișului
Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin sunt cei care au intervenit la accident.
La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit un autoturism avariat cu ocupanții ieșiți din acesta.
Un bărbat, în vârstă de aproximativ 40 de ani, a fost consultat de către echipajul SMURD la fața locului, însă a refuzat transportul la spital.
EVENIMENT
Avertisment. Schimbările climatice „ne omoară”; ONU trage un semnal de alarmă privind legătura dintre sănătate şi climă
