Connect with us

ACTUALITATE

ALERTĂ COVID-19. Medicii vor alege între cine moare şi cine trăieşte. “În două săptămâni va fi groaznic”. Clujul este la capacitatea maximă

Publicat


Înmulţirea cazurilor de COVID-19 în ultima vreme pune la grea încercare sistemul medical din Cluj şi din România. Spitalele sunt pline, iar locurile la terapie sunt suprasolicitate. În ritmul actual, spitalele nu vor mai putea să facă faţă, în special în cazurile grave. Medicii vor ajunge să aleagă între pacienţii care vor muri şi cei care vor fi trataţi, cu şanse să scape. Şi dezastrul este abia la început.

Spitalele clujene sunt la capacitatea maximă

Un medic clujean aflat în prima linie în lupta împotriva COVID-19 a declarat, pentru www.cluj24.ro, că situaţia este dramatică.

“Peste tot e plin în Cluj, la capacitatea maximă. Nu mai avem ce să facem. Şi la Spitalul Clujana e un focar la terapie intensivă, chiar cu şeful în frunte. Asta e rău. Deocamdată, în ţară sunt 750 de pacienţi pe terapie intensivă. Mai sunt vreo 300 de paturi pe terapie intensivă. Dar un calcul dacă faci. Sunt 4.000 de cazuri noi pe zi în ţară. 5% intră pe terapie intensivă. Asta înseamnă 200 de pacienţi pe zi pe terapie intensivă. Păi, la 200 pe zi, dacă mai sunt 300 de paturi, în câteva zile ocupi tot. O să ajungă medicii să trebuiască să facă selecţie. Dacă îţi ocupă 1.030-1.040 de patru câte au ventilatoare în România, cu restul ce faci? Îţi dai seama ce situaţie va fi. Sunt 750 acum pe terapie intensivă…

Sunt în Cluj persoane cu 50 de zile pe terapie intensivă. N-o poţi detuba, că o omori… Care intră pe terapie intensivă nu stă numai 3 zile, 5 zile, o săptămână, că stă 3-4 săptămâni în medie. De aceea  blochează paturile, că nu poţi să faci rulaj. Îţi dai sema ce scenariu va fi acesta, că te apucă disperarea… Problema va fi a personalului medical, să nu se îmbolnăvească”, a spus medicul clujean.

În două-trei săptămâni va fi groaznic

Medicul clujean a adăugat că gruel abia de acum începe şi crede că în mai puţin de o lună situaţia va fi fără ieşire.

“Aceasta va fi provocarea numărul 1, paturile de terapie intensivă. Că, în rest… Pot să deschidă Sala Sporturilor, cu 300 de paturi. Nu asta e problema. Problema e de cazurile grave de terapie intensivă, cele critice, şi cine se ocupă de ele. Poţi să ai ventilatoare, aparatură, dar să n-ai personal. Asta va fi provocarea în următoarea perioadă, în două-trei săptămâni va fi groaznic”, a mai spus medicul.

(MaAv)

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate