Connect with us

EVENIMENT

Al 43-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă va avea loc săptămâna aceasta, la Cluj

Publicat


Joi, 27 iunie, la Cluj-Napoca va începe cel de-al 43-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă.

Societatea Română de Gastroenterologie organizează, în perioada 27-29 iunie, cel de-al 43-lea Congres Național de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă.

Profesioniști din țară și din străinătate își dau întâlnire la Cluj

Timp de trei zile, profesioniștii din țară și din străinătate din domeniul gastroenterologiei, hepatologiei, endoscopiei digestive și a neurogastrologiei vor avea workshop-uri, mese rotunde și sesiune de postere, la Sala Polivalentă din Cluj-Napoca.

Manifestare cu o bogată tradiție în lumea medicală – congresul este cunoscut și recunoscut ca fiind un eveniment de pionierat al activității medicale, de cercetare și de inovare în gastroenterologia și hepatologia românească. Întreaga manifestare încurajează colaborarea multidisciplinară și stabilirea relațiilor profesionale bazate pe pasiuni și preocupări comune.

„Programul științific va fi bazat pe viziunea societății de a păstra o strânsă colaborare cu alte societăți științifice, cât și aspirația de a rămâne într-o foarte bună corelație cu ceea ce se întâmplă la nivel internațional. Cele 5 săli de conferință vor oferi spațiul ideal pentru susținerea unor sesiuni dedicate, unde participanții și lectorii să se lanseze în discuții constructive care să contribuie la dezvoltarea profesională și practica medicală a tuturor celor prezenți.

Atmosfera colegială și dorința de a împărtăși informații de actualitate constituie prilejul ideal pentru a reînnoi legatura dintre practicieni și industrie”, a transmis Președintele Congresului, Prof. Dr. Marcel Tanțău.

Schimb de idei și experiențe

Congresul va oferi un mediu de învățare favorabil iar participanții vor fi încurajați să participe activ și să împărtășească experiențe. Până la sfârșitul evenimentului, participanții vor obține informații valoroase și instrumente practice pe care le vor putea utiliza în practica lor zilnică.

Pe lângă sesiunile dedicate, la această ediție vor lua parte specialiști internaționali cu o vastă experiență în domeniu și o înțelegere profundă a protocoalelor naționale și internaționale. Contribuția lor la programul științific va eleva și mai mult nivelul educațional al manifestării.

Nu în ultimul rând, calitatea si nivelul științific vor fi asigurate de colaborarea internațională, cât și multidisciplinară, susținută de diversitatea particianților/lectorilor, cât și de parteneriatele cu alte societăți medicale.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Parcul balnear Toroc din Dej, în top 10 la nivel național la capitolul ștranduri publice

Publicat

Toroc

Monitorul Climatic al Uniunii Europene arată că iunie 2024 a fost cel mai fierbinte cireșar din istorie și luna iulie pare să bată un alt record, astfel încât Clubulcopiilor.ro a alcătuit un top al celor mai bune ștranduri și aqua park-uri publice din țară.

”Am ales locurile de bălăceală publice (adică acelea care sunt administrate de primării sau de consiliile locale), deoarece prețurile sunt de obicei mai mici decât în cazul ștrandurilor și parcurilor acvatice private.

Și pentru că avem deja primari și consilieri (mai vechi sau mai noi) instalați în funcții, vă arătăm și vouă topul celor mai bune 15 locuri publice de bălăceală din țară, fără să stârnim, sperăm, controverse cu iz politic.

Top 10

Toroc

Clasamentul întocmit de Clubulcopiilor.ro  cu cele mai bine cotate ștranduri și aqua park-uri publice din România, se bazeză pe baza datelor disponibile în Google Maps.

Cele mai bine cotate ștranduri din România se află în Gura Humorului și Târgoviște. Cele 2 ștranduri au reușit să obțină un rating excelent de 4,5 dintr-un maximum de 5.

Care este ștrandul sau aquaparc-ul din România cu cei mai mulți vizitatori? Aquapark-ul Nymphaea din Oradea este cea mai populară piscină publică din România. În cei șapte ani de funcționare, Aquaparkul Nymphaea a fost vizitat de aproximativ 2.107.000 persoane.

Rating 4.1

Parcul Balnear Toroc a primit rating-ul 4.1 fiind evaluat de aproape 2500 de vizitatori. Ce apreciază cei care îi trec pragul, este că ștrandul păstrează aceleași tarife accesibile pentru toți vizitatorii ca în anii trecuți, cu reduceri pentru elevi și pensionari, dar și partea de facilități oferite, precum și curățenia.

Rezultatele complete le puteți vedea accesând linkul de mai jos:  https://www.clubulcopiilor.ro/cele-mai-bine-cotate-stranduri-si-aqua-park-uri-publice-din-romania/

Clasament  Ștrand/Aqua Park Public      Localitate   Scor  Număr recenzii

1       Complex Agrement Ariniș   Gura Humorului 4.5    2500

2       Complexul Turistic de Natație      Târgoviște 4.5    2388

3       Aquapark Nymphaea   Oradea       4.4    15765

4       Cornișa Waterpark & Sports         Botoșani    4.4    2180

5       Complexul Weekend  Târgu Mureș       4.3    5012

6       Ștrand Termal     Tășnad       4.2    6224

7       Ștrand Ostroveni         Râmnicu Vâlcea 4.2    3869

8       Neptun Water Park      Arad 4.1    3882

9       Balnear Park Toroc     Dej    4.1    2260

10     Băile Sărate Ocna Mureș      Ocna Mureș        4.1    1514

11     Ștrand municipal         Sfântu Gheorghe          4.1    1247

12     Mirajul Oltului AquaPark    Călimănești         4.1    1165

13     Strandul Tineretului    Piatra-Neamt       4.1    1121

14     Ștrand „Băile Daco-Romane”        Geoagiu-Băi       4       1921

15     Ștrandul municipal      Iași    3.9    1398

Clubul copiilor

Clubulcopiilor.ro este un director web unde părintii pot gasi cu usurinta informatii despre grădinițe și creșe, parcuri tematice, locuri de joacă, cursuri de perfecționare și inițiere, idei pentru excursii în natură, atracții turistice, restaurante prietenoase cu copiii precum si diverse evinimente adresate familiilor din România.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cod GALBEN de instabilitate în zona montană a Clujului. Persistă și codul Roșu de CANICULĂ

Publicat

furtuna

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru zona montană a Clujului și alte 20 de judeţe, precum şi în municipiul Bucureşti, valabilă marţi, între orele 12:00 şi 21:00.

Potrivit ANM, în intervalul menţionat, în zona continentală a Dobrogei, în sudul Moldovei, în cea mai mare parte a Munteniei, în Maramureş, nordul Crişanei, în nord-vestul Transilvaniei şi în nordul Carpaţilor Orientali vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, scrie Agerpres.

Cod GALBEN de instabilitate în zona montană a Clujului. Persistă și codul Roșu de CANICULĂ

Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului şi vijelii (rafale în general de 55-70 km/h), grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20-25 l/mp şi izolat de peste 30 l/mp.

harta

Sunt vizate de atenţionare judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Galaţi, Vrancea, Buzău, Brăila, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Ilfov şi municipiul Bucureşti, integral, şi parţial Cluj, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Constanţa şi Tulcea.

Totodată, marţi rămâne în vigoare şi Codul roşu de caniculă şi disconfort termic deosebit de accentuat valabil în cea mai mare parte a ţării. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33 – 36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

„Pe litoral vor fi de 33-36 de grade”

Doar judeţele Maramureş Bistriţa-Năsăud, Harghita şi Mureş (parţial) se vor afla sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, restul fiind sub Cod roşu. În cele patru judeţe valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35 – 37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

De asemenea, pentru miercuri, 17 iulie, ANM a emis o avertizare Cod roşu de caniculă pentru Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi sudul Transilvaniei şi al Crişanei, unde valul de căldură va continua să fie intens. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 şi 42 de grade, iar pe litoral vor fi de 33-36 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Minimele termice nu vor coborî sub 22-24 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale.

Pe de altă parte, va fi în vigoare un Cod portocaliu în Maramureş şi local în Crişana, Transilvania şi nordul Moldovei, unde valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 33-37 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopţi tropicale.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Se lucrează la Spitalul Regional de Urgență din Cluj și pe caniculă. Cum arată șantierul

Publicat

De

Lucrări la Spitalul Regional de Urgență Cluj

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență, care se construiește în comuna Florești sunt în grafic.

Chiar dacă sunt temperaturi extreme, zilnic sunt muncitori cu utilaje pe șantier.

VIDEO. Se lucrează la Spitalul Regional de Urgență din Cluj și pe caniculă. Cum arată șantierul

Lucrările la Spitalul Regional de Urgență din Cluj se desfășoară conform graficului și au ajuns la 21%. Este vorba de primul pachet de lucrări, care cuprind și săpătura generală.

Pe șantier sunt între 40 și 50 de angajați prezenți în fiecare zi, cu buldozere, culindru compactor, excavatoare de până la 35,3 tone și autobasculante de 22 de tone.

Ce lucrări au fost efectuate deja

Stadiul lucrărilor la SRU Cluj:

  • Decapare strat vegetal – 100%;
  • Defrișare vegetație – 100%;
  • Grinda de ghidaj – 100%;
  • Pereti mulati sub noroi bentonitic – 13 %;
  • Săpătură generală – 14 %.

În perioada următoare vor continua lucrările de excavație, lansare armătură și betonare panouri de perete mulat și cele de excavație generală.

De asemenea, potrivit constructorului, se vor amenaja platforme de lucru piloți forați
și se vor face puțuri de epuisment, pentru îndepărtarea apei din săpături.

 

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Dragoș Damian (CEO Terapia): Unde sunt copiii și nepoții noștri?

Publicat

Dragoș Damian, CEO Terapia

”Cifrele de mai jos le-am pus la un loc verificând situri de la Ministerul Educației, INS, universități, publicații online. Dacă voi aveți alte cifre nu mă înjurați, nu cred însă că diferențele vor fi foarte mari și oricum nu vor schimba tabloul general: nu știm unde sunt copiii și nepoții noștri”, arată Dragoș Damian, CEO Terapia.  

”În fiecare an un număr tot mai mic de copii începe clasa întâi, consecința a migrației, a natalității în scădere și, desigur, a numeroaselor transformări din sistemul de învățământ – în 2003 erau 287.552 elevi înscriși în clasa întâi, peste 10 ani, în 2013, cu 100.000 mai puțini.

După alți 10 ani, în 2023, natalitatea a scăzut la circa 150.000 de nou-născuți, cel mai mic nivel de când se fac măsurători – sunt copiii care vor fi în clasa întâi în 2029-30.

41% de elevi dispăruți

Arc peste timp, 2012-2024. 197.928 copii, majoritatea născuți în 2006, au început clasa întâi în anul școlar 2012-2013.

116.698 dintre ei s-au prezentat la Bacalaureat anul acesta, așadar un pic sub 41% au ”dispărut” pe parcurs.

97.066 au promovat, astfel încât, daca tragem linie, doar 49% din copiii care au intrat la școală în 2012 sunt astăzi tineri cu diplomă de bacalaureat aspirând către un viitor universitar.

Promovabilitatea la Bacalaureat din 2024 este ”cea mai mare din ultimii 3 ani”, toate autoritățile vorbesc cu mândrie despre ea, dar nu ni se spune ce se întâmpla cu cei circa 100.000 de copii și tineri care se pierd (în fiecare an) pe parcurs.

Unii se duc în învățământ dual și tehnic, dar ajung să lucreze în domeniul pentru care s-au pregătit, de fapt, ajung să lucreze?

Unii se duc in NEET, știm că în categoria 16-24 ani procentul de NEET de la noi este al doilea cel mai mare din uniune.

Pleacă în străinătate

Alții se angajează, dar în mare lor majoritate fără forme legale, sau pleacă în străinătate, astfel încât, din nou, datele disponibile în funcție de sursa pe care o accesam nu pot fi reconciliate.

Alții se duc in șomaj – șomajul este mic, așadar puțini – sau în alte forme de ajutoare sociale – sunt multe, România este o țară creativă în a da bani de pomană.

Alții nici nu trebuie sa lucreze, le dau bani părinții și bunicii din țară și străinătate. Sau, chiar mai bine, sunt rentieri, le lasă părinții sau bunicii terenuri sau 1-2-3 apartamente.

Coada clasamentului

Mai departe. În 2023 unele date arătau ca aproximativ 450.000 de tineri erau înregistrați ca studenți la facultățile de stat și private.

Nu mă pricep să reconciliez cifrele, dar pare că toți absolvenții cu diploma de Bacalaureat intră în învățământul superior  – atenție însă, repet, doar jumătate dintre cei care au început școala în urma cu 12 ani.  Eurostat 2023 confirmă aceste nepotriviri, România este la coada clasamentului de profil, doar 17% din populație are studii superioare.

Iar absolvenții de facultate, termină facultatea la care au fost admiși, încep masterate și doctorate în același domeniu, lucrează în domeniul pentru care s-au pregătit? Se cheamă angajabilitate.  Nu am găsit cifre legate de angajabilitate, ceea ce ne conduce la o presupunere educată că cifrele fie nu există, fie sunt mici, pentru că altfel mediul academic s-ar lăuda cu ele peste tot.

Să nu uităm, desigur, în fiecare an tot mai mulți tineri aleg facultăți din străinătate, am găsit cifra de ”peste 60 de mii” de români care învață în afara țării. În general tinerii străluciți sau cei cu părinți cu dare de mână.

La absolvirea facultăților, a celor din țară sau din străinătate, se pornește exodul absolvenților din medical și tehnic către vest – de fapt începe din timpul facultății, studenții sunt recrutați fără milă.

Cea mai sigură investiție

Începând de anul acesta se bagă bani grei, miliarde de euro, în infrastructura de învățământ.

Are dreptate Emil Boc, primarul orașului cu cea mai mare promovabilitatea la Bacalaureat, investiția din educație este cea mai sigura investiție.

Va face însă această investiție să crească, la nivelul întregii țări, nu numai în cele vreo 10 orașe universitare, calitatea sistemului de învățământ, să ne țină copiii și nepoții la școala și la facultate și, mai important, să ne țină copiii în țară?”, a spus Damian.

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax