Connect with us

ACTUALITATE

Aeroportul Cluj lansează noi curse spre București și retur, din martie 2025

Publicat


București

Noi curse vor lega Cluj-Napoca de București. Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj anunță lansarea de noi zboruri pe ruta Cluj-Bucureşti și retur, cu nouă frecvenţe săptămânale.

Noi curse spre București de pe Aeroportul Cluj, operate de compania aeriană AnimaWings, vor fi lansate în martie 2025.

Lansarea a fost anunțată în cadrul unui eveniment organizat la Cluj-Napoca, la care au participat autorităţile locale, reprezentaţii mediului de afaceri local, agenţiile de turism, presa și reprezentanții companiei aeriene.

Un impuls pentru traficul aerian

Orarul de zbor este deja disponibil pe www.animawings.com, cu 9 frecvenţe operate săptămânal.

„Ne bucură faptul că o nouă companie românească vine în sprijinul dezvoltării traficului aerian la nivel naţional şi ne dorim ca operarea zborului Cluj-Bucureşti să devină o bază solidă pentru o viitoare rețea cât mai diversificată de zboruri ale companiei AnimaWings de pe Aeroportul Internațional Cluj”, a declarat David Ciceo, Director General al Aeroportului Internaţional Cluj.

Destinații importante din lume, disponibile cu escală

Costul biletelor pe ruta București-Cluj-Napoca și retur începe de la 38,20 EUR /sens, cu toate taxele incluse.

„Ambiţia noastră, reflectată şi de sloganul AnimaWings – Heart of Romania – este să unim toate destinaţiile importante din ţară, de business şi de turism, construind pentru români o infrastructură aeriană fiabilă şi convenabilă, de care avem cu toţii atâta nevoie”, a declarat Marius Pandel, President of the Board AnimaWings. „Din Cluj, vor exista şi rute de conexiune, cu escală în Bucureşti, către Paris, Stockholm şi Larnaca”.

 Aeronave mai eficiente și mai puțin poluante

Toate zborurile vor fi efectuate cu aeronave de concepție nouă, Airbus 220-300, achiziționate de compania aeriană chiar în acest an. Modelul A220 are 140/149 de locuri, 12 scaune de business rabatabile, cu un spaţiu între scaune net superior altor modele din piaţă şi cinci locuri pe fiecare rând.

Avionul produce cu 50% mai puţin zgomot, cu 30% mai puţine noxe şi consumă cu 25% mai puţin combustibil decât o aeronavă din vechile generaţii.

Aceste caracteristici le vor permite noilor aeronave AnimaWings să aterizeze inclusiv pe aeroporturile mari din interiorul oraşelor – de exemplu Paris – Charles de Gaulle sau Stockholm – Arlanda, unde normele de poluare sunt mai stricte, dar şi distanţele de transfer către principalele atracții sunt mai scurte pentru pasageri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Alocare suplimentară de aproape 1 milion de lei pentru culte, la rectificarea bugetului județului Cluj

Publicat

De

catedrala

Consiliul Județean Cluj alocă fonduri suplimentare pentru lăcașurile de cult din județ, la rectificarea bugetară. Aproape 1 milion de lei va fi alocat.

O alocare suplimentară de 980.000 de lei pentru lăcașurile de cult din Cluj a fost aprobată joi de consilierii județeni, în ședința de joi, 27 iunie.

Alocare suplimentară de aproape 1 milion de lei

Hotărârea prevede alocarea din bugetul județului Cluj a sumei de 980.000 de lei, ca urmare a rectificării bugetare, unui număr de 100 de lăcașuri de cult. Majoritatea aparțin cultului ortodox.

„Ca urmare a rectificării bugetului general propriu al Județului Cluj a fost suplimentată cu suma de 980 mii lei finanțarea în domeniul cultelor religioase. Pentru nominalizarea sumei de 980 mii lei s-a derulat o noua procedură de finanțare nerambursabilă”, se arată în document.

Cum sunt împărțite sumele?

Potrivit hotărârii de consiliu loca, suma de 980.000 lei alocată se împarte astfel:

– Cultul ortodox: 745.000 lei (82 de proiecte). Cea mai mare sumă –  100.000 de lei – este alocată Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului pentru construirea Centrului Misionar „Sfântul Apostol Andrei”.

– Cultul Biserica Reformată din România: 95.000 lei (4 proiecte). Parohia Reformată Nr. 2 primește cea mai sumă, 50.000 de lei, pentru continuarea lucrărilor de reparații turnurile și fațada bisericii reformate II, cu modificarea soluției constructive.

– Cultul Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică: 40.000 lei (6 proiecte). Ce mai mare sumă – 30.000 de lei – merge spre Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla pentru construcţia Complexului Catedralei Greco-Catolice din Piaţa Cipariu nr. 2.

– Cultul Uniunea Penticostală – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România: 17.000 de lei (4 proiecte).

– Cultul Biserica Romano-Catolică: 50.000 lei (1 proiect)

– Cultul Biserica Unitariană din Transilvania: 25.000 lei (1 proiect)

– Cultul: Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România: 8.000 lei  (2 proiecte)

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Oamenii străzii, o PROBLEMĂ din ce în ce mai mare în orașul de 5 stele

Publicat

tigani

Clujul, cu statutul său de oraș de 5*, a devenit un magnet nu doar pentru tineri care-și caută job-uri bine plătite ci și pentru oameni sărmani, fără adăpost, care-și duc viața între două tomberoane de gunoi și o casă părăsită.

Se înmulțesc plângerile clujenilor legat de faptul că aceștia sunt din ce în ce mai mulți și devin din ce în ce mai agresivi.

gunoi

VIDEO FOTO. Oamenii străzii, o PROBLEMĂ din ce în ce mai mare în orașul de 5 stele

„Daca considerați ca este de interes si înfățișează o problema aceasta situație care se desfășoară de 2 ani si devine din ce in ce mai rea si mai deranjanta. Pozele sunt făcute astazi (joi), dar in general vin oameni de toate tipurile in Campus Observator, care scormonesc gunoaiele pe toata aleea si care mai nou isi fac veacul pe aici in zilele insorite, stand la umbra si parca se înmulțesc ca ciupercile dupa ploaie!

De altfel, exista in exact acea zona o persoana fara locuinta care a intrat printr-o modalitate sau alta intr-o casa parasita aflata in interiorul campusului, un bărbat care nu creeaza probleme in randul studenților, insa gunoaiele adunate si persoanele care il viziteaza nu fac cinste unui campus de studenți in „orasul de 5 stele”. Pare ca pe nimeni nu deranjeaza cu adevarat aceasta problema”, ne scrie o clujeancă.

Un alt clujean, de această dată din Bună Ziua, se plânge: „E ceva de speriat în ultima perioadă. Răscolesc în tomberoane, rup pungile cu reziduuri menajere și le-aruncă peste reciclabile. Eu înțeleg că le-o fi foame, dar nu se mai poate așa. Lasă în urma lor o mizerie de nedescris. Mai mult, își mai fac și nevoile sub scări. Am surprins o dată unul, l-am rugat să nu mai lase împrăștiate pungile dacă tot caută în ele, degeaba… Chiar nu se poate lua nicio măsură?”

Campania de reciclare a dus la apariția unei noi activități și anume răscolirea în gunoaie după pet-uri și sticle cu SGR. Hai să acceptăm că această activitate ar fi chiar de apreciat dacă n-ar rămâne în urmă ca după taifun, pungi și gunoaie împrăștiate și tomberoane răsturnate.

Citește mai departe

EVENIMENT

Acces gratuit la apă potabilă, inclusiv în campingul de la Electric Castle

Publicat

De

Cu acces gratuit la apă potabilă, transport dedicat cu trenul și autobuzul și stații de încărcare alimentate cu energie solară, Electric Castle își încurajează participanții la o experiență de festival sustenabilă.

Sticla de apă refolosibilă devine cel mai cool accesoriu pentru participanții la Electric Castle. Odată cu ediția ce va debuta în 17 iulie, festivalul va oferi acces gratuit la apă potabilă, inclusiv în camping.

Acest lucru posibil în urma extinderii magistralei de apă din Bonțida și investițiilor proprii făcute pentru conectarea la aceasta. Organizatorii își doresc ca, astfel, să reducă semnificativ cantitatea de deșeuri din sticle de plastic și să ofere o alternativă avantajoasă pentru participanți din punct de vedere financiar.

Maipuține deșeuri, grad mai mare de reciclare

Cu ajutorul publicului, festivalul și-a propus să reducă cantitatea totală de deșeuri generată în timpul celor 5 zile de eveniment și să crească de la 20, la 25% gradul de reciclare.

Peste 200 de persoane vor fi implicate în menținerea curățeniei și asigurarea colectării selective a deșeurilor. Pentru deșeurile din plastic ce nu pot fi reciclate, asociația ASAP are un spațiu dedicat în care participanții pot descoperi modalități creative de reutilizare.

Bancă de Alimente și consum redus de apă

Consumul responsabil este și el o etapă în reducerea deșeurilor. Banca de Alimente va prelua alimentele ce nu vor fi vândute, iar în EC Village revin Royal Showers, dușurile cu sistem temporizat, prin care este redus consumul de apă și energie cu 30%.

Anul trecut, acest sistem a dus la o economie de 2 milioane de litri de apă. Toate inițiativele sunt susținute de Lidl Romania.

Transport sustenabil spre și din festival

Transportul sustenabil rămâne o prioritate pentru Electric Castle. În 2023, peste 10.000 de oameni au călătorit cu trenurile EC, astfel că, anul acesta, organizatorii suplimentează  cu 40% numărul locurilor alocate.

Pe lângă trenuri, participanții vor putea opta pentru autobuze dedicate, care vor circula non-stop. Cei care aleg să vină cu mașina, vor beneficia de parcare gratuită și premii dacă toate locurile din mașină sunt ocupate.

Camping-ul va fi alimentat cu energie solară

O premieră în campingul festivalului: printr-un proiect pilot al E.ON România, o parte dintre structurile de cazare vor fi alimentate cu energie solară. Este un test care, dacă se va fi dovedi viabil, va putea fi extins în viitor, completând inițiativa existentă deja prin care aleile din EC Village sunt iluminate din aceeași sursă eco.

Tot pentru prima dată la o ediție Electric Castle, uleiul uzat își găsește o nouă destinație prin parteneriatul cu OilRight care va colecta uleiul folosit la prepararea mâncării din festival și îl va transforma în lumânări.

20 de hectare de teren, reînsămânțate

Cu sprijinul OMV, iarba rămâne verde la castel, chiar și după 5 zile de petrecere. 20 de hectare de teren vor fi însămânțate la finalul festivalului, iar în toamnă vor fi reluate plantările în EC Village pentru a se atinge numărul de 10.000 de copaci planificat în proiectul susținut de Banca Transilvania.

Mai multe detalii despre inițiativele sustenabile ale Electric Castle pe electriccastle.ro/sustainability.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT pe Calea Dorobanților, în Cluj-Napoca. Tânăr RĂNIT în urma impactului mașinii cu un stâlp

Publicat

accident

Un accident rutier a avut loc, joi, pe Calea Dorobanților din Cluj-Napoca. O mașină a intrat într-un stâlp în încercarea de a evita o ciocnire cu o alta condusă de o femeie, care nu s-a asigurat la schimbarea direcției de mers. Șoferul, un tânăr de 23 de ani, a fost rănit.

„La data de 27 iunie a.c., în jurul orei 13.30, pe strada Dorobanților din Cluj-Napoca a fost raportat un accident de circulație.

accident

FOTO. ACCIDENT pe Calea Dorobanților, în Cluj-Napoca. Tânăr RĂNIT în urma impactului mașinii cu un stâlp

Din primele cercetări efectuate a reieșit că, un tânăr de 23 de ani, din Cluj-Napoca, care circula cu autoturismul pe prima bandă, ar fi intrat în coliziune cu un stâlp de pe marginea părții carosabile după ce ar fi încercat inițial să evite impactul cu un autoturism, condus de o femeie, de 37 de ani, care nu s-ar fi asigurat la schimbarea direcției de mers.

În urma evenimentului a rezultat rănirea tânărului de 23 de ani.

Testările cu aparatul etilotest a celor doi conducători auto au indicat rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax