Connect with us

ACTUALITATE

Adrian Papahagi – Scurt drum Cluj-Budapesta și retur. Noi nu avem șosele, avem ABATOR

Publicat


Noi nu avem șosele, ci un enorm abator. Rable care nu ar trebui să aibă ITP, emanând fum gros, tractoare cu baloți, microbuze (cu pasageri!) tractându-se cu sârmă de la Oradea la Cluj, camioane ieșite în decor pe curbele umede de lângă Ciucea, demenți agresivi depășind ucigaș, zero poliție.

Abatorul numit DN1 e presărat cu insule stupide și inutile, teribil de periculoase. Câți își vor fi pierdut viața izbindu-se noaptea de ele? Destui, judecând după semnele de ocolire răsturnate – de ani de zile, de când au apărut aceste capcane ucigașe, a rămas semnalizarea provizorie, răsturnată sau proptită cu bolovani.

Când ai o scurtă linie dreaptă și ai putea depăși, urmează o burtă care ascunde mașinile de pe cotrasens. În rest, numai curbe bezmetice și sate pe care nu țineai să le vizitezi. Asta nu e șosea națională, trasată în afara localităților, minimizând curbele și intersecțiile, ci asfaltarea unui drum medieval cutumier, care unea niște sate. Nicio inginerie, nicio concepție, nicio planificare: asfalt turnat peste un drum de căruțe.

În niciun loc drept din afara tristelor sate prăfuite nu s-a putut construi în 30 de ani un mic segment, fie și 1-2 km cu 3-4 benzi, ca să mai poți depăși camioanele.

Coborârea de pe splendidele autostrăzi ungurești, în continuă expansiune, după ciotul trist de 5 km de la Biharia, e declarația ultimă a nevredniciei, neputinței, ticăloșiei și hoției tuturor guvernelor României.

Mizeria de drum improvizat care leagă ciotul A3 de la Biharia de Oradea e prost semnalat. La un giratoriu, nu ni s-a mai indicat nimic, așa că am avut din nou plăcerea cartierelor decrepite, prost asfaltate și intens circulate ale orașului (bibilit în centru, deprimant în rest).

După vreo 60 km de autostradă maghiară fără nicio mașină, de la Biharia până în marginea Oradei ne-am târât vreo 10 km după un tractor cu remorcă, cu 30-40 la oră.

România e un anticlimax. Scurta relaxare din Ungaria s-a dus naibii în câteva zeci de kilometri de la Biharia până în Piatra Craiului. Acolo, după gheretele cu mici, se deschide un peisaj superb: abia acela mi-a stins, încet, enervarea revenirii în patrie; dar enervarea a revenit în traficul sordidului Florești, altă rușine a tranziției haotice a satului românesc înspre non-oraș de lumea a treia.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Doi avocați cer ELIMINAREA certificatului verde și deschiderea Târgului de Crăciun pentru toți clujenii. VEZI care e motivul

Publicat

De

târgul de crăciun cluj napoca 2019 | foto: dan tăuțan

Doi avocați, Mikolt Krisztina Kapcza și Marin Gabriel Ovidiu, membri ai Baroului Cluj, cer încetarea măsurilor suplimentare de protecție prevăzute în Hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă.

Cei doi avocați spun că, având în vedere faptul că Direcția de Sănătate Publică a anunțat o rată de infectare la nivel de județ de sub 3 cazuri la mia de locuitori, masurile suplimentare de protecție prevazute prin HG-urile de prelungire a stării de alertă , prin HG 932 din 9 sept 2021, menținute prin HG 1090  din octombrie 2021 și HG 1183 din noiembrie 2021, nu mai au în momentul de față baza legala în Cluj.

Citește și: Vești BUNE. Cluj-Napoca și Florești în scenariul GALBEN. Rata de infectare a scăzut sub 3 cazuri de Covid la mie

În consecință, arată cei doi avocați clujeni, „rămâne obligatorie aplicarea prevederilor Legii 55/2020, care prevăd, ca măsuri de protecție exclusiv: distanțarea socială și purtarea măștii de protecție, excluzând așadar folosirea actului denumit <<Certificat verde Covid>> în magazine, mall-uri, instituții publice, etc”.

Restângerea de drepturi și libertăți e nelegală

Avocații clujeni mai arată că, în acest context, „orice restrângere de drepturi și libertăți, peste cadrul legal, devine atât nelegală, cât și imorală, atât pentru instituții publice cât și pentru comercianți și poate duce la nașterea a numeroase litigii”.

Aceștia cer ca în acest context, Târgul de Crăciun, organizat de Primărie, să fie deschis publicului larg, fără a condiționa intrarea de deținerea ,,certificatului verde”.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

ATENȚIE. Restricții de CIRCULAȚIE în Piața Mihai Viteazul de Ziua Națională. Ceremonia începe la ora 12

Publicat

De

restrictii
Primăria Cluj-Napoca anunță o serie de restricții de circulație cu ocazia ceremoniei publice organizată de 1 Decembrie – Ziua Naţională a României în zona Pieței Mihai Viteazu, ceremonia fiind programată să înceapă la ora 12. La final va avea loc o defilare militară. 
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de nord a Pieţei Mihai Viteazul, de la Podul Traian până la intersecţie cu str. G Bariţiu, între orele 11.00 – 13.00
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de sud a Pieţei Mihai Viteazul, de la intersecţie cu str. Regele Ferdinand până la intersecţie cu str. David Ferenc, între orele 11.00 – 13.00
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. Regele Ferdinand – sensul de mers spre str. Horea, cu excepția CTP, între orele 11.00 – 11.50
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. Regele Ferdinand, între orele 11.50 – 12.55
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe Pod Horea, de la intersecție cu str. G. Dragalina până la intersecție cu Piața Mihai Viteazul, între orele 11.50 – 12.55
– restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. George Barițiu, de la intersecție cu str. Emil Isac până la intersecție cu Piața Mihai Viteazul, între 11.50 – 12.55.
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Citește mai departe

ACTUALITATE

UPDATE Un tânăr de 16 ani din Cluj-Napoca, căutat de familie, a fost găsit de polițiști

Publicat

De

disparut

Un tânăr de 16 ani, care a dispărut de acasă din data de 25 noiembrie este căutat de familie. Dacă îl vedeți sunați la 112.

Poliția a fost sesizată marți cu privire la faptul că la data de 25 noiembrie, în jurul orei 12.00, Nicolae Kallosi, în vârstă de 16 ani a părăsit voluntar domiciliul, iar până în prezent nu s-a mai întors.

Băiatul, care este din Cluj-Napoca, are înălțimea de 1,70 metri și păr brunet, tuns scurt.

La momentul plecării acesta era îmbrăcată cu un trening negru, geacă neagră și încălțăminte sport albă.

Persoanele care pot furniza informații despre acesta sunt rugate sa se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau sa apeleze gratuit numărul unic de urgență 112!

UPDATE

Tânărul a fost găsit de polițiștii clujeni.

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Șoferi, se CIRCULĂ pe autostradă, între Turda și Sebeș, cu RESTRICȚII de viteză. Drum fără ÎNTRERUPERE de la Cluj la Sibiu

Publicat

De

sebes turda

Lotul 2 al Autostrăzii 10, Sebeș-Turda, a fost deschis marți traficului. Lucrările nu sunt finalizate în totalitate, astfel încât în zona dealului Oiejdea se va circula cu restricție de viteză.

Începând de marți, de la ora 15.00 se circulă pe Lotul 2 al A10, Sebeș-Turda, cu viteza maximă de 100 de kilometri pe oră, cu o excepție în zona Oiejdea.

Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), șoferii trebuie să circule cu atenție și să respecte semnalizarea rutieră temporară montată în zonele cu restricții.

În zona dealului Oiejdea, pe un sector de 1,5 kilometri, circulația rutieră se desfășoară pe o singură cale în ambele sensuri, în regim de Drum Nanțional, iar viteza este limitată la 60 de kilometri pe oră.

Limita maximă de viteză pe restul Lotului 2 al A 10 este de 100 de kilometri pe oră, până la finalizarea lucrărilor, termenul asumat de Anteprenor fiind luna aprilie 2022.

Tronsonul de 24 de kilometri va face legătura fără întrerupere între Florești, județul Cluj și Sibiu.

Date generale:

Lotul 2 A10 (24,25km – de la Pârâul Iovului/ Alba Iulia până la intrarea în Aiud; km 17+000 – km 41+250)

Valoare contract: 549.332.493 lei

Constructor: Asocierea Aktor SA – Euroconstruct Trading ’98 SRL

Contract: semnat în 14 noiembrie 2014

Termen de finalizare (contractual): Octombrie 2016 (inițial), amânat aprilie 2018, amânat decembrie 2019, amânat până în decembrie 2021.

Consultant (supervizare inginer): Asocierea S.C. KAPPA – Architects & Engineers S.R.L – SALFO & Associates SA

Proiectant: D.P. Consult SRL

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate