Connect with us

EDUCATIE

ADMITERE USAMV/ Decan Facultatea de Horticultură: Oferta noastră educațională este ancorată în ceea ce se cere pe piața muncii

Publicat


Cinci domenii principale de studiu, șapte programe de licență, alte 10 de master, o ofertă generoasă și diversificată la admiterea din acest an la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca.

Peisagistica este foarte căutată de tinerii absolvenți de liceu, iar acestui program de studiu i se alătură multe altele, extrem de interesante: Horticultură (cu frecvență și la distanță – ID), Măsurători terestre și cadastru, Ingineria și Managementul afacerilor agricole, Inginerie și management în alimentație publică și agroturism, Inginerie și management în industria turismului și Silvicultură.

În total, sunt 290 de locuri bugetate și 292 cu taxă, la admiterea licență din 2021.

.

”În fiecare an adaptăm planurile de învățământ și fișele disciplinelor, astfel încât activitatea academică să fie îmbunătățită constant, în funcție de standardele naționale sau internaționale, de opinia studenților și de recomandările partenerilor noștri tradiționali din mediul economic. Și în acest an, examenul va consta într-o ierarhizare în funcție de media obținută la bacalaureat, adică o pondere a acesteia de 100%”, explică decanul Facultății de Horticultură, prof. dr. Viorel Mitre.

Pentru masteranzi există programe care abordează toată gama de specializări, destinate studiului aprofundat în domeniul horticol și referitoare la inginerie genetică în ameliorarea plantelor, managementul ecosistemelor forestiere, dezvoltării rurale sau agroturismului.

Masteranzii au la dispoziție 10 programe de studiu acreditate, în limba română, plus unul în limba engleză, care îi ajută pe studenți să aprofundeze cunoștințele dobândite în primii ani de facultate.

Programele din oferta educațională a Facultății de Horticultură, la nivel de master, sunt: Managementul producției horticole în climat controlat; Științe horticole; Proiectarea, amenajarea și întreținerea spațiilor verzi; Biodiversitate și bioconservare; Inginerie genetică în ameliorarea plantelor; Tehnologia producerii și valorificării vinurilor și a produselor derivate; Managementul ecosistemelor forestiere; Gestionarea durabilă a biodiversității și resurselor forestiere; Sisteme de monitorizare și cadastru; Management în dezvoltare rurală și agroturism, respectiv programul de studiu în limba engleză – Agribusiness.

Locurile disponibile în total pentru masteranzi, la admiterea 2021, sunt 177 bugetate și 170 cu taxă.

Cursuri on line, practică în teren

Anul universitar care se încheie a adus multe provocări atât pentru cei 1.400 de studenți, cât și pentru profesori. Decanul facultății face referiri la provocările prin care au trecut cu toții.

”Suntem într-o situație inedită, în sensul că specializările noastre necesită contactul cu realitatea, cu plantele.

De aceea a trebuit să ne organizăm din mers, partea teoretică, respectiv cursurile, s-au desfășurat online, iar activitățile de lucrări practice, onsite, pentru a reuși să respectăm toate standardele referitoare la protecția impusă de perioada de pandemie.

Am grupat anii de studii, astfel că primele șapte săptămâni au făcut practică studenții din anii I și IV, iar următoarele șapte, cei din anii II și III.

Comasând aceste perioade, studenții au putut să își desfășoare activitatea practică în mediul real, cum știam noi că era normal până la aceasta criză pandemică”, spune Prof. dr. Viorel Mitre.

Tinerii au realizat stagiile de practică prevăzute de programa de învățământ la Stațiunea de Cercetări Horticole (fosta Stațiune Palocsay – n.r.), care aparține Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, precum și la Stațiunea Viticolă ”Apoldia Maior”, în județul Sibiu, pe care instituția a achiziționat-o în 2020.

Este vorba despre o plantație de 65 de hectare, unde studenții își desfășoară activitățile de practică. În plus, studenții își desfășoară practica și la Colecțiile didactice de pomi fructiferi, viță de vie, plante dendrologice, plante floricole și legumicole.

Contracte de colaborare

”Pe lângă toată această bază materială, Facultatea de Horticultură are o serie de contracte de colaborare cu mari unități de producție și cercetare, din care unele aparțin universității. Între acestea aș aminti Stațiunea Didactică de la Jucu, Stațiunea Experimentală Hoia, Fondul de Vânătoare Someșul Cald, Baza Didactică Cojocna, Centrul de Biodiversitate și Bioconservare, Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare în Silvicultură Cluj, diverse Ocoale silvice, pepiniera din localitatea Mihai Viteazu, Păstrăvăriile Gilău, Parcul Național Apuseni, Parcul Național Munții Rodnei, lanțuri hoteliere, pensiuni, agenții de turism și alte structuri de practică.

La toate acestea, trebuie să adăugăm și posibilitatea de a face practică în străinătate, prin Programul Erasmus, la care studenții doritori pot aplica în decursul anilor de studii”, declară decanul facultății.

Motive atractive pentru un tânăr să aleagă USAMV Cluj-Napoca

Profesorul Viorel Mitre mai spune că toți absolvenții Facultății de Horticultură își pot deschide propria afacere, începând cu a doua zi după finalizarea studiilor, companii mai mari sau mai mici, din care se pot câștiga sume importante.

Până atunci, tinerii se pot bucura de tot cele oferă universitatea: săli de curs, seminarii, laboratoare, cadre didactice foarte bine pregătite, act educațional performant, câmpuri experimentale, la care se adaugă pe de o parte atractivitatea specializărior, iar pe de alta parte adaptarea  acestora la cerințele mediului economic.

Arta frumosului și a binelui

”Specializările sau programele de studii ale facultății noastre sunt undeva la îmbinarea dintre știință și artă. Dacă ne gândim la horticultură, este arta frumosului și a binelui, toate produsele horticole însoțesc viața omului, în tot ce înseamnă frumos.

Peisagistica este arta modelării peisajului care creează din spații comune, unele de excepție, câteodată crâmpeie de rai. Măsurătorile terestre și cadastrul reprezintă arta agriculturii de precizie, iar Silvicultura pe cea a păstrării aurului verde, respectiv a făuririi lui. Arta revitalizării zonei rurale și de agrement o regăsim în programele economice ale facultății”, explică Prof. dr. Viorel Mitre.

Campusul USAMV Cluj-Napoca este comun tuturor facultăților, are o suprafață de circa 23 de hectare, cu 13 amfiteatre, tot atâtea săli de curs, 21 de săli de seminarii și peste 80 de laboratoare de specialitate. În plus, studenții se bucură de condiții de excepție oferite de Institutul de Cercetări Horticole Avansate (ICHAT), cu cea mai performantă aparatură din Transilvania, institut înființat în 2009.

De asemenea, biblioteca din campus este dotată cu două săli mari de lectură, 50 de spații de lucru și o colecție care include peste 175.000 de volume, dvd-uri, cărți, cursuri și reviste, precum și acces gratuit la Internet.

Sală și terenuri sportive

”Studenții noștri au foarte multe oportunități! De exemplu, anul trecut am reușit să cazăm în căminele noastre peste 90 la sută din studenții care au depus cereri.

Există o sală și terenuri pentru activități sportive, o cafenea, un pub, Clubul Agronomia, iar din 2017 avem un cabinet stomatologic și unul de Medicină Generală, deschise în parteneriat cu Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Îi așteptăm cu drag și dăruire pe toți absolvenții liceelor din țară, interesați de plante și de frumos.

Dacă sunt încântați de o vizită într-un parc sau o gradină, să-și imagineze ce înseamnă ca toată viața profesională să o petreacă într-un astfel de mediu, invidiat de toată lumea!”, este mesajul final al decanului Facultății de Horticultură, Prof. dr. Viorel Mitre.

Detalii despre Admitere 2021 la USAMV Cluj-Napoca: https://admitere.usamvcluj.ro/

Facultatea de Horticultură: htpps://horticultura.usamvcluj.ro/

Pagina Facebook a facultății:  htpps://www.facebook.com/horticulturausamvcluj1977

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

TRAGEDIE. Fost salvamontist clujean, MORT într-o avalanșă în zona Bâlea Lac. Avea doar 33 de ani. ”Adio, Pogo”

Publicat

Fostul salvamontist clujean Paul ”Pogo” Popescu, angajat al Serviciului de Salvamont Sibiu, a murit vineri, după ce a fost surprins de o avalanșă în zona Bâlea Lac din Munții Făgăraș, acesta fiind în timpul liber.

Salvamontiștii clujeni au transmis, sâmbătă, un mesaj de condoleanțe.

”Adio, legenda noastră vie! Pogo e legenda vie a munților”. Era expresia tuturor când vorbeau despre unul dintre cei mai temerari schiori de freeride și unul dintre cei mai dedicați salvamontiști din România.

Fost salvamontist clujean, MORT într-o avalanșă la Bâlea. Avea doar 33 de ani. ”Adio, Pogo”

Din nefericire, de câteva ore, vorbim despre Paul ”Pogo” Popescu ca despre legenda noastră, lipsită însă de atributul vieții, înghițită de o grozavă avalanșă la Bâlea.
Crescut de mic în feeria munților și în mijlocul salvamontiștilor clujeni, unde tatăl său este medic voluntar, Paul avea să devină repede răsfățatul pereților calcaroși înalți de sute metri din Cheile Turzii.

Acolo reușește, adolescent fiind, câteva premiere care au rămas neegalate și astăzi. Iernile, însă, îi duceau bucuria pe pârtiile de schi, și mai ales în afara lor”, au transmis salvamontiștii de la Serviciul Salvamont – Salvaspeo Cluj.

Potrivit acestora, pasul lui Paul spre profesia de salvator montan în cadrul Salvamont Cluj a fost firesc, iar acesta devine salvatorul montan care în timpul serviciului este pe munte, iar în timpul liber – tot la serviciu.

Transferat la Salvamont Sibiu

”Chemarea permanentă a zăpezii și magnetismul abruptelor pante albe îl face pe Paul să se transfere în urmă cu câtiva ani la Salvamont Sibiu, pentru a lucra în Munții Făgăraș.

În acești munți, freerider-ul Pogo devine subiect de filme documentare europene despre schiul din afara pârtiilor.

Devine legenda vie. Până acum câteva ore, când viața s-a oprit la 33 de ani. Rămâne legenda.
Adio, dragul nostru frate!”, au precizat salvamontiștii clujeni.

Cum a avut loc tragedia

Paul Popescu, angajat în cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Sibiu, a decedat, vineri, într-o avalanşă produsă în zona Bâlea Lac, în Munţii Făgăraş, iar trupul său a fost adus la Bâlea Cascadă, la baza muntelui, de unde a fost preluat de IML, a anunţat directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu.
Acesta a precizat că salvamontistul care a decedat a fost prins într-o avalanşă de mari dimensiuni şi a murit în urma impactului cu nişte stânci peste care a fost aruncat de avalanşă.

”Avalanşa a avut linie de fractură undeva la 250 metri şi cale de rulare 400 metri diferenţă de nivel, lungime 800 metri. Victima a suferit leziuni incompatibile cu viaţa din cauza impactului cu stâncile peste care a fost aruncat”, a precizat Dan Popescu.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Eckstein Kovacs Peter, la podcast Cluj24, despre Roșia Montană: România ar fi condamnată nemeritat

Publicat

Fostul senatorul UDMR de Cluj, Eckstein Kovacs Peter, susține că două miliarde de dolari, cât se preconizează a fi despăgubirile pe care le va plăti România pentru neînceperea proiectului de exploatare a aurului de la Roșia Montană, nu înseamnă mare lucru pentru bugetul țării, dar ar fi o pedeapsă nemeritată.

”Două miliarde de dolari nu înseamnă mare lucru, e o suma importanta, dar pentru un buget nu. Si daca se făcea aceasta investitie, atunci se prăpădea o buna parte din din Apuseni.

Asa ca eu cred, chiar daca nemeritat zic eu, s-ar ajunge sa fie condamnata, bine, e un arbitraj, nu se dau condamnări, sa fie obligată România sa plătească o anumită sumă acestei entități comerciale, zic ca si atunci o meritat”, a spus Eckstein la podcastul ”Contraste” de pe Cluj24.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Ecsktein Kovacs Peter: Dacă se făcea proiectul Roșia Montană, se prăpădea o parte din Apuseni

Publicat

Eckstein Kovacs Peter a făcut politică pe tot terenul! A început în Consiliul Local Cluj-Napoca în epoca Funar, a și candidat la un moment dat pentru funcţia de primar, a avut trei mandate de senator, unul de deputat, a fost ministru şi consilier prezidenţial în timpul preşedinţiei lui Traian Băsescu.

Invitatul lui Florin Danciu la podcastul Contraste de pe Cluj24 spune ca a fost un privilegiu să cunoască problemele țării și și aibă un cuvînt de spus în luarea unor decizii la cel mai înalt nivel.

A demisionat de la Cotroceni din cauza afacerii Roșia Montană, pe care preşedintele Băsescu o susținea și a demisionat din UDMR, căreia i-a fost mereu fidel, în momentul cînd organizația maghiarilor a colaborat cu PSD pentru schimabrea legilor justiției.

Este un liberal convins şi un om liber, care vorbeşte fără patimă, dar cu aplomb și inteligenţă, despre realitățile Clujulul şi ale României.

Eckstein Kovacs Peter a vorbit despre proiectul Roșia Montană, împotriva căruia a depus un proiect de lege împreună cu fostul senator PRM, Gheorghe Funar, spunând că dacă acesta ar fi fost realizat, s-ar fi prăpădit o parte însemnată a Munților Apuseni.

De asemenea, a dezvăluit și detalii din culisele ședințelor cu fostul președintele Traian Băsescu, din perioada în care a fost consilier prezidențial la Cotroceni.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Sport a la Cluj. Cosmin Hirean (antrenor gimnastică masculină CSM Cluj): Încercăm să ne DESCURCĂM cum putem

Publicat

Gimnastica artistică masculină, deși nu s-a ridicat niciodată la performanțele atinse de cea feminină, a avut întotdeauna talente care au țintit acolo sus, spre medalii. Marian Drăgulescu sau Marius Urzică sunt doar două dintre acestea. CSM Cluj are o secție dedicată acestui sport, unde oameni sufletiști și pasionați încearcă să ducă gimnastica românească acolo unde îi e locul, adică în vârf.

Cosmin Hirean este unul dintre aceștia. Component al lotului național de juniori, Cosmin a practicat gimnastica până în 2005. Din 2011, la 21 de ani, a devenit antrenor-colaborator, voluntar, pentru că nu erau posturi disponibile. Ulterior, în 2022, noua conducere a clubului, în speță directorul Sergiu Dascăl, a făcut tot posibilul ca antrenorul-colaborator să fie angajat.

VIDEO FOTO. Sport a la Cluj. Cosmin Hirean (antrenor gimnastică masculină CSM Cluj): Încercăm să ne DESCURCĂM cum putem

Nu e ușor să faci sport de performanță în ziua de azi. Fără bani, rezultatele întârzie să apară. Cu atât mai mult e de apreciat efortul pe care-l depune un antrenor pentru a „scoate” campioni.

„Banii sunt puțini. Ne ajută Primăria și mai vin ceva fonduri de la Agenția Națională pentru Sport. Încercăm să ne descurcăm cum putem”, mărturisește Cosmin.

Cosmin se ocupă și de selecția copiilor. „Avem undeva la 20 de copii legitimați. Grupele de gimnastică sunt formate din 3 băieți, între 7 ani, vârsta minimă de legitimare și 17 ani. Primele concursuri, cele de la Juniori 3, încep de la 8 ani, spre deosebire de alte sporturi de echipe unde încep la 14-15 ani. De la 5 ani îi pregătim de concurs, astfel încât la 8 ani să poată deja participa”, spune Cosmin.

„Totul poate părea o joacă”

Se spune că cine vrea să facă sport de performanță de mic, ar cam trebui să-și ia adio de la copilărie și tot ce înseamnă ea. „Avem 4 ore de antrenament zilnic timp de 5-6 zile pe săptămână. Nu e ușor…”, mai spune Cosmin.

Totul poate părea o joacă pentru tinerii sportivi dar nu e chiar așa. Îi văd mișunând la sol, la cal, la sărituri, bară, paralele sau inele, schimbând rapid aparatele și fiind mereu cu ochii la antrenor de la care așteaptă o validare a corectitudinii execuției sau, câteodată, o încruntare.

Rodul muncii se vede. „Am avut anul trecut un campion național la sol și am luat locul 4 pe echipe. Acum ne pregătim intens pentru naționalele de la Constanța, din iunie”, spune Cosmin.

Marcus Costea are 8 ani și este campion național la sol. Puștiul, firav la prima vedere, face zilnic naveta din Gherla, unde are domiciliul și școala. S-a întors acum doi ani cu părinții din Belgia, el fiind născut acolo.

„Nu prea mai am timp de joacă dar nu-mi pare rău. Am luat titlul național la sol dar aparatul meu preferat este inelul. Îmi doresc să mai câștig medalii de aceea mă pregătesc să fiu bun la toate aparatele, nu doar la sol”, ne spune Marcus.

„Drumul spre victorie pornește de aici”

Alături de el mai sunt și trei băieței ucrainieni. Doi dintre ei sunt gemeni. Nu vorbesc decât ucraineana dar limbajul gesturilor antrenorului este suficient ca să înțeleagă ce le cere acesta.

„Sunt foarte bătăioși, ambițioși și deciși să fie mereu primii… Au competiția în sânge. Sunt convins că au șanse să ajungă departe”, spune Cosmin.

E agitație. Alergătură. Țipete. Râsete. Și muncă, multă muncă. După care, satisfacție. Ori supărare. Toate acestea stau la baza performanței. Drumul spre victorie pornește de aici. Prima condiție a succesului e îndeplinită. Mai trebuie și fonduri. Abia apoi putem avea și pretenții…

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax