Connect with us

ACTUALITATE

ADMITERE 2021/ UBB scoate la concurs peste 9.000 de locuri bugetate  la licență și master. Înscrierile încep în 12 iulie

Publicat


Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca va scoate la concurs, pentru anul universitar 2021-2022, un număr de 5.279 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, peste 10.670 de locuri în regim cu taxă și 2.840 de locuri pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă.

Din aceste locuri bugetate, 30 sunt locuri speciale alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 188 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 se alocă pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, în timp ce alte 128 de locuri au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării. 

La nivel master, UBB va scoate la concurs, pentru anul universitar 2021-2022, un număr de 3.879 de locuri la buget şi 6.332 de locuri la taxă.

Un număr de 248 dintre locurile bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, alte 10 locuri sunt destinate studenților rromi,  10 locuri pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială,  iar 109 sunt destinate etnicilor români din afara granițelor țării. De asemenea, UBB va scoate la concurs 50 de locuri la masteratele didactice introduse în anul universitar 2020-2021. 

Peste 250 de programe de licență

Candidații vor putea alege între cele 253 de programe de licență (învățământ cu frecvență și la distanță), respectiv cele 232 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă). 

Admiterea în anul universitar 2021-2022 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând  specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Litere  și Facultatea de Inginerie și nu mai puțin de 12 programe noi de studiu la nivel de master.   

Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 12 și 29 iulie 2021. 

Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru fiecare dintre cele 22 de facultăți ale UBB. 

Probe de admitere

Pentru admiterea în anul universitar 2021-2022 facultăţile din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. 

Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureatcu pondere diferită. 

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi. 

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2021 – 2022 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate accesând linkurile: https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_admitere, respectiv https://www.ubbcluj.ro/ro/taxe/taxe_de_scolarizare. 

Mesajul rectorului UBB, Daniel David

„[..]evident dacă aș fi absolvent și mi-aș dori să studiez în țară, cu siguranță aș alege Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și încerc să vorbesc așa, detașat de faptul că am terminat Universitatea Babeș-Bolyai, că sunt rectorul Universității, mă gândesc de ce aș face și astăzi același lucru.

În primul rând, la nivel general, la această universitate există o cultură a calității. Asta și pentru că avem una dintre cele mai vechi tradiții academice din țară, începută acum 440 de ani și pentru că suntem o comunitate academică mare, complexă, cu 3 linii de studii și pentru că suntem una dintre cele mai puternice universități ale țării, în Metaranking de 6 ani suntem chiar pe prima poziție.

Bun specialist

Dacă mă duc la nivel mai specific și mă gândesc din perspectiva unui absolvent, cu siguranță pe componenta de educație aici va fi format ca bun specialist.

Adică va fi format ca un om care învață în laboratoare moderne, anul trecut am investit, de exemplu, 20 de milioane de lei numai în laboratoare didactice, învață cu o tehnologie modernă, știți și ați văzut că avem Centrul UBB-EON, prin care realitatea augmentată și realitatea virtuală vor deveni parte a componentei de predare-învățare, avem o altă pedagogie universitară pe care am făcut-o în pandemie și pe care o să o continuăm și după pandemie, deci este clar că vei primi o educație de calitate.

Apoi, dacă mă gândesc la a doua misiune, noi nu vrem să-i formăm pe studenți doar ca buni specialiști, ei trebuie să fie buni specialiști acum, dar și peste 15 sau 20 de ani. Asta înseamnă că ei trebuie să învețe nu doar cunoștințe și competențe care acum există pe piața muncii, ei trebuie să învețe cum să descopere noi competențe.

Învățarea altfel la UBB

De aceea, la UBB învățarea se face altfel, se face prin logica învățării prin cercetare sau educație prin cercetare. Fiindcă, dacă faci educație prin cercetare, studentul învață și cunoștințe, și modalitatea de generare a cunoștințelor, astfel încât peste 5 sau 10 ani va înțelege noile cunoștințe și va putea genera la rândul lui cercetare științifică.

Și-apoi, avem a treia misiune, care se referă la legătura cu societatea și noi spunem că studenții noștri, absolvenții noștri trebuie să fie buni specialiști și buni cetățeni.

În relația cu societatea, ei trebuie să fie buni cetățeni, protectori ai democrației, oameni care nu doar că se adaptează la piața muncii, oameni care schimbă piața muncii. Aș veni la UBB pentru că știu că este foarte internațională.

De exemplu, în anul universitar trecut, peste 1000 de studenți au avut o serie de schimburi în programe Erasmus sau în programe de colaborare directă între noi și diverse universități, astfel încât, dacă chiar vrei să studiezi în străinătate, să vezi ce înseamnă și studiul în străinătate poți să-l faci și dintr-o universitate românească.

De ce UBB

Și aș mai spune și am sugerat tuturor, și absolvenților de liceu să gândească foarte bine ce vor să aleagă, în sensul în care, dacă vei dori sau știi de acum că vrei să lucrezi într-o țară din Uniunea Europeană, atunci da, este de înțeles, cauți de la început să mergi într-o universitate din țara respectivă, e OK.

Dar, dacă ești nehotărât sau ești hotărât să rămâi în țară, să ai o viață în țară, atunci, după mine, este absolut greșit să mergi să studiezi într-o universitate din străinătate de la nivel de licență: costurile sunt foarte mari, practicile o să fie diferite față de cele pe care tu va trebui să le implementezi în țară și atunci, dacă raportezi calitatea la prețuri, este mult mai ieftin să studiezi la o universitate din țară, care-ți permite internaționalizare, iar dacă vei dori, la nivel de doctorat și post-doctorat, poți să mergi, să vezi și să studiezi în străinătate, la universitățile la care poți să-ți faci formarea avansată.

Altfel, a merge sau a-ți trimite copilul să studieze în străinătate, în condițiile în care vrei să se întoarcă în țară sau neștiind clar ce și cum înseamnă costuri foarte mari. Sigur, poți să iei credite pentru studiile respective, dar va trebui să le plătești după aceea.

Deci, astea sunt motivele principale pentru care, în acest moment, eu, dacă aș fi un licean, mi-aș lua bacalaureatul, m-aș gândi unde să studiez și, repet, dacă nu sunt hotărât că vreau să lucrez în Germania și să am o viață acolo, ci vreau în România sau încă nu sunt hotărât, aș veni la această universitate pentru motivele pe care vi le-am spus înainte”, a spus prof.univ.dr. Daniel David, rectorul UBB.

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc, avertisment pentru „rechinii imobiliari”: Clujul nu este o junglă urbanistică. Aceeași măsură se aplică tuturor!

Publicat

De

Primarul Emil Boc a transmis un mesaj puternic la începutul ședinței Comisiei de Urbanism de miercuri, 10 iulie, prima după alegerile locale de luna trecută. Edilul s-a pronunțat ferm împotriva dezvoltării imobiliare haotice, apoi s-a retras din ședință.

Emil Boc a deschis ședința Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism cu un mesaj adresat arhitecților prezenți, dar și membrilor comisiei de respectare a interesului public în proiectele avizate.

„Orașul trebuie să își continue dezvoltarea, dar nu oricum”

Edilul a arătat că nu va susține o dezvoltare haotică a municipiului, dar nici blocarea construcțiilor, deoarece dezvoltarea orașului trebuie să continue. În acest context, el a subliniat că orașul „nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o junglă urbanistică”.

„Interesul public trebuie să prevaleze, nu este un moft al meu sau al dumneavoastră, trebuie să țineți cont de acest lucru. În egală măsură, orașul trebuie să își continue parcursul de dezvoltare, dar nu oricum. Clujul nu a fost, nu este și nu va fi niciodată o junglă urbanistică. Atunci, oamenii se vor înghesui să plece din oraș și nu să vină aici. Acest moment nu e departe, de aceea fac apel la menținerea echilibrului acesta. Trebuie să ținem orașul sub control din toate punctele de vedere, de la siguranță și ordine publică până la urbanism, calitatea vieții, educație, sănătate, infrastuctură, guvernare locală”, a transmis primarul Clujului, în deschiderea ședinței.

Nimeni nu are privilegii

Emil Boc a mai subliniat totodată că niciun dezvoltator imobiliar nu are privilegii și tuturor proiectelor li se aplică aceeași măsură. El a făcut apel la membrii comisiei să semnaleze dacă observă orice diferență de tratament înainte ca proiectul să fie aprobat.

„Aceeași unitate de măsură să se aplice tuturor proiectelor similare. Același tratament, indiferent despre cine este vorba. Nimeni nu are privilegii, toată lumea are aceeași măsură. Dacă cineva vede o diferență, să ridice mâna și să spună, înainte de aprobare. Aici este laboratorul unde se fac proiectele de urbanism ale Clujului. Domnii arhitecți să înțeleagă că orașul nu este nici al meu, nici al lor, ci al cetățenilor, așadar să lucrăm în interesul cetățenilor”, a mai declarat edilul.

„Nu se aprobă nimic pe repede înainte”

Totodată, primarul municipiului a făcut apel la specialiști să ia în considerare toate punctele de vedere înaintea emiterii avizului și să nu se pripească în luarea unei decizii.

„Să ascultăm punctul de vedere al tuturor celor prezenți, iar membrii comisiei să țină cont de toate punctele de vedere. Nu avem limită de timp aici, dacă trebuie să stăm o oră pe un proiect, stăm o oră. Nu se aprobă nimic pe repede înainte. Numai într-o asemenea manieră putem ține orașul echilibrat. Nu putem face, cum ar vrea unii, o junglă din acest oraș”, a conchis Emil Boc.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Încă un studiu pentru Aquapark-ul din Grigorescu. Între timp, clujenii „iau cu asalt” parcurile acvatice din județele învecinate

Publicat

De

În timp ce temperaturile ridicate trimit familiile clujene către facilitățile de agrement din alte județe pentru petrecerea timpului liber, Primăria mai achiziționează un studiu pentru aquapark-ul din Grigorescu.

Primăria Cluj-Napoca a lansat recent o licitație pentru achiziția de servicii studiu geotehnic pentru viitorul aquapark din Grigorescu. Obiectivul denumit „Complex de agrement Aquapark Ștrand Grigorescu” va fi situat pe Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 140A.

Alt studiu, alți bani

Potrivit anunțului de achiziții, contractul pentru studii geotehnice este estimat la 160.000 de lei, fiind derulat prin procedură simplificată. Suma va fi alocată din bugetul local al municipiului.

Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 15 iuliue, iar criteriul de atribuire a contractului este prețul cel mai scăzut.

Cum va fi organizat Aquapark-ul Grigorescu?

Potrivit caietului de sarcini al licitației, partea de agrement de outdoor va fi împărțită astfel:

  • Zonă alei pietonale – Zonă minerală cu o suprafață de 5.331 mp;
  • Zonă clădiri – Se propun 2 clădiri pentru sport și odihnă, cu o suprafață construită de 5.118 mp, respectiv Corp C1 – Corp acces și Corp C2 – Corp Principal. Sub clădirea C1, se propune o parcare subterană pe 2 nivele pentru 257 de autovehicule;
  • Zonă acoperită – Zona de constructii ușoare (food court, vitamin bar) pentru activități de comerț și alimentație publică, amenajată cu mese cu scaune cu o suprafață totală de 1.005 mp;
  • Zonă acces de serviciu – Se propune o circulație carosabilă cu o suprafață totală de 3.354 mp, necesară pentru accese de serviciu, pentru mentenanță și acces în parcarea subterană;
  • Zonă spațiu verde amenajat – Spțtiul verde se propune a se amenaja cu o vegetație diversă, rezistentă jocului sau staționării. Suprafața ocupată de aceasta va fi de 30.235 mp.

Aquapark-ul, aprobat de Comisia de Urbanism

Amintim că aquapark-ul a fost avizat în primăvara acestui an de Comisia de Urbanism. Proiectul este unul complex și va fi un punct important de agrement pe tot parcursul anului.

Pe 5 hectare din carierul Grigorescu, unde a funcționat ștrandul Sun, vor fi două clădiri și mai multe bazine, inclusiv pentru copii, dar și spații de joacă și săli de fitness. Aquaparkul va avea o capacitate de aproximativ 3.000 de persoane pe zi vara, cu 800 de locuri la interior și o capacitate de 2.200 de persoane afară.

Construcția aquapark-ului din Grigorescu este evaluată la o sumă cuprinsă între 20 și 40 de milioane de euro și ar putea fi dat în concesiune.

Citește mai departe

EDUCATIE

Au început ÎNSCRIERILE la liceu. COMPLETAREA fișei pentru repartizare computerizată

Publicat

scoala facebook emil boc (1)

Elevii, ajutați de părinți și diriginți pot completa, începând de azi, opțiunile pe fișele de înscriere la liceu. Repartizarea computerizată va fi în 24 iulie.

Ministerul Educației atenționează că orice opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită. De asemenea, numărul redus de opțiuni completate poate conduce la nerepartizarea computerizată a elevului, scrie Alba24.ro.

Ierarhia pentru admiterea la liceu a fost publicată de către Ministerul Educației în 10 iulie.

Elevii pot vedea pe ce loc se află în ordinea mediei, pe județ. Criteriul principal de repartizare la liceu este media la Evaluare Națională.

Admitere liceu 2024. Modele FIȘĂ de înscriere

1_Model Fișa_Admitere_2024_liceu
2_Anexa_la_Fisa_Admitere_liceu 2024_aptitudini
3_Fisa_unică_înscriere_învățământ profesional_si_dual_2024
4_Fisa_înscriere_candidați IP_ID_rromi_CES_2024

Admitere liceu 2024. Completarea fișelor de înscriere

Absolvenții clasei a VIII-a și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, completează fișele de înscriere la liceu în perioada 11-12 iulie, respectiv 15-22 iulie 2024.

Media de admitere este media generală la evaluarea națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele de examen.

O recomandare a ministerului este ca, înainte de completarea opțiunilor pe fișa de înscriere, elevii să aibă întocmită o listă cu specializările pe care le dorește și codurile aferente.

Se pot verifica ultimele medii de intrare din anii școlari trecuți și poziția în ierarhia județeană. Acestea sunt doar orientative și nu limitează opțiunile elevului.

Liceele și specializările se ordonează în funcție de preferințe.

Admitere liceu 2024: câte opțiuni se completează pentru repartizare computerizată

Ministerul recomandă să fie completate pe fișa de înscriere cât mai multe opțiuni. Calculatorul nu va trece la următorul candidat până când nu verifică toate opțiunile elevului și nu va fi repartizat la una dintre ele.

Codurile specifice fiecărei specializări (din Broșura de admitere) se trec în ordinea preferințelor, pe orizontală, în căsuțele din josul paginii. Prea puține opțiuni sau coduri introduse greșit pot duce la nerepartizare/repartizare la o specializare nedorită.

Vezi AICI mai multe recomandări pentru completarea fișelor de înscriere.

După completarea fișei și introducerea opțiunilor în calculator, elevul primește fișa completată, pentru verificare.

Elevul poate opta pentru repartizare într-un singur județ. După admitere, elevul depune dosarul la liceul la care a fost admis.

Ghid ME repartizare computerizată

Repartizare computerizată 2024 – departajarea candidaților cu medii egale

Pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidați au medii de admitere egale, aceștia vor fi departajați folosind, în ordine, următoarele criterii:

– media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a
– nota obținută la proba de limba și literatura română din cadrul evaluării naționale
– nota obținută la proba de matematică din cadrul evaluării naționale
– nota obținută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naționale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștințelor de limbă maternă, în cazul candidaților care solicită înscrierea la unități de învățământ cu predare în limba minorităților naționale.

În cazul în care la o unitate de învățământ, pe ultimul loc, există candidați cu opțiunea exprimată pentru acea unitate școlară și care au mediile de admitere, precum și toate mediile menționate egale, atunci toți acești candidați sunt declarați admiși la opțiunea solicitată.

Admitere liceu 2024. Repartizare computerizată. Situații speciale

În perioada 31 iulie – 2 august 2024, comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti rezolvă situaţiile speciale apărute după repartizarea computerizată:

– situaţii medicale speciale
– schimburi de elevi
– redistribuirea candidaţilor gemeni
– distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere, pentru apropiere de domiciliu
corectarea unor erori de transcriere greşită în baza de date computerizată a opţiunilor exprimate de elevi etc.

Nu se va depăşi numărul maxim de elevi la clasă şi se va respecta, în toate cazurile, criteriul referitor la media de admitere

Citește mai departe

ACTUALITATE

Canicula „înroșește” harta României. Un nou VAL DE CĂLDURĂ aduce la Cluj temperaturi de până la 37 de grade, în weekend

Publicat

Avertizarea meteo de caniculă s-a prelungit până la finalul săptămânii. Regiunile din interiorul Arcului Carpatic se vor afla sub cod portocaliu de caniculă, în timp ce restul regiunilor trec sub cod roșu.

Canicula continuă și se accentuează până la finalul săptămânii în toată țara. Meteorologii au emis mai multe avertizări de val de căldură persistent, caniculă și disconfort termic accentuat pentru următoarele zile pe tot teritoriul României.

Caniculă în mare parte a țării, astăzi

Astfel, joi, 11 iulie, în cea mai mare parte a Moldovei, zona litoralului și local în Transilvania și Maramureș, valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă.

În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei și în vestul și sud-vestul Transilvaniei, valul de căldură se va intensifica și se va extinde. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 36…39 de grade, cu cele mai mari valori în vest și sud.

Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cum va fi vremea vineri?

Vineri, 12 iulie, în Maramureș, estul și nord-estul Transilvaniei, în Carpații Orientali și în zona litoralului valul de căldură se va menține. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. În restul teritoriului, valul de căldură se va intensifica.

Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi între 36 și 40 de grade, posibil izolat mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia, precum și în sudul Crișanei și al Moldovei. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. În majoritatea zonelor minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod roșu de caniculă în mare parte a țării

Pentru zilele de sâmbătă și duminică, meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și cod roșu pentru tot teritoriul țării.

În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și în zona Carpaților Orientali va fi cod portocaliu de caniculă în weekend. Temperaturile maxime vor fi de 35…40 de grade, iar pe litoral de 32…35 de grade.

În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice și este instituit cod roșu de caniculă. Se vor înregistra temperaturi maxime între 37 și 41 de grade. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax