Connect with us
"

EVENIMENT

Adio relaxare în luna iulie? Nelu Tătaru vine cu vești proaste

Publicat


Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, îi pregătește pe români pentru perioada care va urma și care nu va aduce relaxarea așteptată deoarecec spitalele sunt pline și crește constant numărul de infectări COVID-19.

“Avem un plan de relaxare de la întâi iulie, însă, o evoluție nefavorabilă a cazurilor de coronavirus ar putea amâna implementarea măsurilor. Poate să ne dea niște restricții, ori să amânăm aceste relaxări. Orice măsură de relaxare are și o asumare a creșterii numărului de îmbolnăviri. Această creștere trebuie să fie progresivă, de la o zi la alta, nu una exponențială”, a spus Tătaru.

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Primul vaccin împotriva Covid-19 se va înregistra săptămâna viitoare în Rusia

Publicat

Rusia va lansa săptămâna viitoare primul vaccin împotriva Covid-19, conform unui anunț făcut vineri de ministrul adjunct al Sănătății, Oleg Gridnev. În luna octombrie ar urma să se implementeze vaccinarea în masă a populației Rusiei împotriva virusului SARS-COV-2.

Vaccinul a fost dezvoltat de Ministerul Apărării din Rusia și de Institutul de Microbiologie și Epidemiologie Gamaleya din Moscova și are două componente injectate separat, care se așteaptă împreună să construiască o imunitate pe termen lung împotriva virusului.

„În acest moment, cea de a treia etapă este în curs. Studiile sunt extrem de importante. Trebuie să înțelegem că vaccinul trebuie să fie sigur. Profesioniștii medicali și persoanele în vârstă vor fi primii care vor fi vaccinați”, a declarat Gridnev, ministrul adjunct al Sănătății, la inaugurarea unui centru împotriva cancerului din orașul Ufa.

Studiile clinice ale vaccinului au început pe 18 iunie și au inclus 38 de voluntari. Toți participanții au dezvoltat o imunitate. Primul grup a fost externat la 15 iulie,  iar al doilea grup pe 20 iulie.

Conform site-ului worldofmeter.com, peste 19 milioane de oameni s-au infectat cu viruslui SARS-COV-2, din care aproximativ 718 mii au decedat. România ocupa locul 41 în topul țărilor după numărul de cazuri de coronavirus.

Citește mai departe

EDUCATIE

Părinții nu vor școală online: ,,Vom ajunge analfabeți ca americanii”

Publicat

Klaus Iohannis a anunțat miercuri că se va decide la nivel local, în funcție de numărul de cazuri existent dacă elevii vor începe cursurile direct de pe băncile școlii, ori vor susține orele online. Chiar și așa, părinții nu vor să audă de susținerea cursurilor pe internet, indiferent de numărul de cazuri al persoanelor infectate.

După anunțarea de către Președinte a celor trei scenarii (roșu, galben și verde) care vor fi luate în calcul în vederea planului de începere a noului an școlar, lăsând la aprecierea școlilor dacă orele vor fi susținute sau nu online, în funcție de situația epidemiologică existentă în zona din care face parte unitatea de învățământ, lucrurile au rămas confuze, atât în rândul elevilor, cât și al părinților. Deși Klaus Iohannis a menționat că deciziile luate de autorități sunt menite să susțină atât calitatea învățământului, cât și siguranța și sănătatea elevilor, unii părinți nici nu vor să audă de un eventual scenariu în care școala va continua online.

Astfel, Cluj24 a luat legătura cu câțiva părinți și un cadru didactic pentru a vedea care este opinia acestora în legătură cu începerea noului an școlar.

Copiii vor școală online, iar părinții fizic

,,Părinții nu cred în virus și nu îl iau în serios. Vor cu orice preț să înceapă școala normal, chiar dacă i-am informat despre riscuri. Copiii își doresc ore online”, spune un cadru didactic.

Cristina este învățătoare la Școala gimnazială ,,Mihai Eminescu” din localitatea Săliștea de Sus, Maramureș, iar din 14 septembrie urmează să își susțină orele la clasa I, însă momentan nu știe dacă acest lucru se va întâmpla pe internet, ori la școală, cu prezența fizică a elevilor. Aceasta ne-a transmis că, din punctul său de vedere, cursurile ar trebui să fie online, atât pentru siguranța elevilor, cât și a familiilor acestora.

,,Copiii își doresc online, ei ar sta non-stop pe telefon, așa se simt în largul lor. Toți copiii au acces măcar la un telefon. Nu au fost probleme cu conexiunea, totul a funcționat normal, nu am avut probleme”.

Chiar și așa, Cristina a mărturisit că părinții ,,nu dau doi bani pe școala online”, iar în ceea ce privește posibilitatea apariției riscurilor datorate susținerii orelor în școli, învățătoarea a precizat că: ,,Voi face hârtii cu declarații pe propria răspundere a părinților, pentru a nu putea acuza școala, în caz de o eventuală contactare a virusului”.

Pentru a vedea exact care este părerea unui părinte din aceeași localitate, am luat legătura cu mama a doi copii, unul de clasa a 8-a, iar celălalt urmând a intra în clasa 0.

,,Profesorii sunt nepregătiți, nu este semnal”, este de părere mama celor doi elevi

Irina este mama unui băiat care va începe din aceasta toamnă clasa 0 și a unei fetițe de clasa a 8-a. Întrebată cum a funcționat școala online, aceasta s-a declarat total nemulțumită de desfășurarea cursurilor: ,,Doamna are telefon, dar nu știe să îl folosească. A intrat o singură dată, a întrebat despre lecție prin telefon. La altă oră, toți copiii urlau unul peste celălalt. La noi nu funcționează”.

,,Școala adevărată este atunci când profesorul vorbește față în față cu elevii”, este de părere mama unei eleve din Cluj-Napoca

Anita este mama unei eleve din cadrul Colegiului Național ,,Emil Racoviță” Cluj-Napoca. Aceasta a declarat că orele susținute online pe timpul stării de urgență s-au desfășurat normal, elevii descurcându-se astfel. Cu toate acestea, este de părere că școala online nu se compară cu orele susținute la școală: ,,Școala online se acceptă în situația de față, dar nu se compară cu cea normală. Școala adevărată este atunci când profesorul vorbește față în față cu elevii”.

În legătură cu eventualele riscuri la care ar putea fi supuși elevii în cazul prezentării la școală, Irina a declarat:
,,Bineînțeles, sunt de acord să înceapă școala fizic, chiar și în situația de față.”

,,Să meargă la școală, așa e firesc! Copiii trebuie să stea drepți și să tremure în fața profesorilor”, spune părintele unui elev care va începe liceul în toamna aceasta.

,,Nu dau doi bani pe școala online, se copiază!”

Petru urmează să își trimită începând cu toamna aceasta copilul la școală, începând clasa a IX-a în cadrul unui liceu din orașul Baia Mare. Petru ne-a mărturisit că, deși consideră că până acum școala online s-a făcut serios, nu este același lucru să înveți de acasă, fără ca măcar să îți cunoști profesorii, acest lucru fiind valabil mai ales în cazul claselor I, a V-a, ori a IX-a.

,,Nu dau doi bani pe școala online, se copiază! Acum niciun elev nu a mai rămas corigent. Copiii trebuie să stea drepți și să tremure în fața profesorilor”, este de părere părintele elevului.

Petru a mărturisit că este de această părere deoarece cursurile online scad nivelul de învățământ, întrucât elevii nu sunt stimulați să învețe, beneficiind de prea multă libertate și de lipsa de autoritate a profesorilor. ,,Copiii nu vor mai fi capabili nici măcar să scrie cu litere de mână. Dacă continuăm mult cu această școală online vom ajunge analfabeți ca americanii”, a adăugat Petru.

Personalul didactic nu ar mai trebui să fie remunerat în cazul școlii online, ci eventual părinții, care fac și munca dascălilor, este de părere mama unui elev

,,Școala trebuie să fie școală”

Ionela este și ea una dintre părinții care își vor trimite din toamnă copilul la o școală din Baia Mare. Aceasta este de părere că ,,școala trebuie să fie școală”, astfel încât elevii să poată beneficia atât de învățare propriu-zisă, cât și de socializare și interacțiune comună.

,,Nu există școală online, cel putin în România, unde cum prea bine știm, puțini copii în comparație cu alte țări, dispun de tehnologie. Dacă vom continua cu școala online vom avea o viitoare generație de adulți introvertiți”, este de părere Ionela, a cărei copil face parte din învățamântul primar.

Aceasta este de acord cu faptul că e posibil ca mersul la școală să constituie un pericol pentru sănătatea elevilor, însă consideră că școala făcută la distanță nu ne avantajează ca țară.
,,În ceea ce privește personalul didactic, nu aș mai vedea rostul remunerării acestora. Eventual să fim plătiți noi, părinții, pentru că facem și munca dascălilor”, a adăugat Ionela.

,,Nu mi-e frică de virus. E mult mai obositor să stai cu capul în telefon”, spune mama unei eleve

Un alt părinte cu care am luat legătura este Loredana, mama unei eleve care din septembrie va începe clasa a VII-a în cadrul Școlii ,,Constantin Dipșe” din localitatea Șurdești, Maramureș. Loredana a mărturisit că în cadrul școlii online nici măcar nu s-au verificat temele. ,,Nu este același lucru să arați tema profesorului față în față sau online. Unii profesori se implică, însă alții nu”, este de părere aceasta.

În ceea ce privește pericolul expunerii colective a elevilor în școli, mama elevei a declarat: ,,Nu zic că nu există(virusul), dar nu mi-e frică. Deocamdată rămân clar la varianta de a merge fizic la școală”.

Pentru a vedea dacă părerile diferă în funcție de aspectul situării școlilor în mediul rural (din care fac parte atât învățătoarea Cristina, cât și mamele Irina și Loredana), ori urban (din care fac parte părinții Petru, Anița și Ionela), am mai cerut părerea de asemenea și Alinei, mama unui elev în clasa I din municipiul Cluj-Napoca.

,,În loc să progresăm, mergem în regres”, este de părere Alina.

Mama elevului din Cluj-Napoca este fermă atunci când vine vorba de învățământul online: ,,Categoric nu online, nici măcar parțial online”. Aceasta a mărturisit că elevul se confruntă cu lipsă de concentrare atunci când vine vorba de cursurile pe internet, iar conexiunea nu este mereu bună, momente în care informația transmisă de profesori se pierde.

,,Copiii, fiind așa mici nu au învățat să se asculte, vorbesc unii peste alții, iar la teme trebuie să îi ajutăm tot noi, parinții”, a declarat Alina.

Aceasta a mai adăugat că nu crede că virusul este atât de puternic, având multe semne de întrebare privind veridicitatea teoriilor vehiculate despre boală.
,,Numărul (infectărilor) crește că așa vor alții, nu se știe. Eu merg înainte cu școala normală”, a spus mama elevului.

Concluzia este simplă: Părinții sunt de părere că școala ar trebui să înceapă cu prezența fizică

Deși părinții intervievați în cadrul articolului fac parte atât din mediul urban, cât și rural, având copii care fac parte din clase începând de la I și până la liceu, aceștia sunt în procent de 100% de părere că școala ar trebui să înceapă cu prezența fizică a elevilor pe băncile școlii, prezentând semne de neîncredere la adresa variantei de școală online.

Cu toate acestea, Cristina, care este cadru didactic spune că odată cu începerea cursurilor online din timpul perioadei de stare de urgență, a observat o schimbare în rândul elevilor care aparent nu se descurcau bine la școală, atunci când participă la ore pe internet aceștia având rezultate mult mai bune, fiind mai dezinhibați în spatele ecranului și mult mai creativi.

Conform declarațiilor venite din partea Președintelui Klaus Iohannis din ultimele zile, urmează ca în săptămânile următoare fiecare școală să decidă dacă cursurile vor avea loc fizic, online, ori într-un sistem mixt care să cuprindă cele două variante. Decizia va fi luată în funcție de evoluția situației epidemiologice de la nivelul județului, ori localității din care fiecare școală face parte.

Articol realizat de Narcisa BUD

Citește mai departe

EVENIMENT

Dr. Emilian Imbri critică situația COVID-19: „Nu ne permitem să alegem noi cine moare, cine trăiește”

Publicat

Doctorul Emilian Imbri, Managerul Institutului “Victor Babeș” din București, critică evoluția epidemiei de coronavirus din România, în condițiile în care astăzi cifrele raportate privind cazurile noi, dar și decesele, au atins un nivel record.

,,Nu vom fi niciodată speriați, că altfel se va duce totul de râpă, dar suntem îngrijorați. Nu vom fi niciodată în situația de a decide cine va trăi și cine va muri. Doar soarta decide asta. În meseria noastră nu ne permitem să alegem noi cine moare, cine trăiește.

Sunt și situații ca în SUA, Italia, unde a trebuit să se ia decizii înainte ca soarta să decidă. Asta e cel mai cumplit, să spui: aici nu mai are rost. Rămâi toată viața cu gândul că poate ar fi avut rost. Nu am fost încă în situația asta. Dar! A cam trecut vremea poveștilor spuse la ceas de seară de persoane care își spală adidașii! E vremea dictaturii medicale, adică doctorii să fie înțeleși și crezuți.

Dictatura medicală nu înseamnă că cineva îți fură viața, drepturile și te obligă să te speli pe mâini. S-a creat impresia că doctorii au vreun interes. Nu, doctorii nu au interes decât să vadă omul ieșit din spital. Ieșit și externat, nu ieșit oricum din spital.

Să dispară comentariile că de ce nu putem bea pe terase până dimineață, că să ne strângem în brațe și să tragem o horă. Nu e suficient ce se întâmplă în jur? E suficient, fiecare trebuie să aleagă și asta înseamnă responsabilitate personală”, a spus Emilian Imbri pentru Digi24.

Citește mai departe

EVENIMENT

Astăzi rulează filmul „Cardinalul” la TIFF. Actrița Maria Ploae și regizorul Nicolae Mărgineanu vor fi prezenți la proiecție

Publicat

Filmul „Cardinalul”, regizat de Nicolae Mărgineanu rulează astăzi, 7 august, începând cu ora 21: 30, în curtea rectoratului Universității Babeș-Bolyai. La finalul proiecției, regizorul Nicolae Mărgineanu și actrița Maria Ploae vor participa la o sesiune de întrebări și răspunsuri. Cea din urmă va primi  anul acesta Premiul de Excelență TIFF.

Subiectul filmului

În anii ’50, conducătorii bisericii greco-catolice sunt arestați și închiși în penitenciarul de la Sighet. Regimul sovietic interzice existența altei biserici în afara celei ortodoxe. În fața chinurilor și a unora dintre cele mai perfide mijloace de dezumanizare, alternativele sunt convertirea sau moartea. În fața torționarilor se ridică episcopul Iuliu Hossu, care, prin curaj și verticalitate, devine o călăuză pentru ceilalți preoți.

Personalitatea cardinalului Iuliu Hossu

Iuliu Hossu s-a născut în 1885, a studiat la Reghin, Târgu Mureș, Blaj și Roma, unde a obținut doctorate în teologie (1906) și filosofie (1910). În primul război mondial s-a înrolat voluntar ca preot militar, acordând asistență spirituală soldaților români din armata austro-ungară. A fost numit episcop în 1917, la numai 32 de ani, se arată pe site-ul episcopiabucuresti.ro.

Episcopul Iuliu Hossu

Episcopul Iuliu Hossu a fost unul dintre artizanii Marii Uniri de la 1918, fiind cel care a citit Rezoluția de unire a Transilvaniei cu Regatul României. De asemenea, s-a numărat printre personalitățile care au dus la București documentul pentru a fi semnat de Rege.

În perioada 1950-1955, a fost închis la Sighet, unde a trecut prin foamete sau bătăi. Filmul pune accent pe această perioadă din viața lui Iuliu Hossu. El a trecut printr-un regim de dezumanizare, alături de alți episcopi greco-catolici și membri ai elitei politice, în penitenciar.

Trailer-ul filmului

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate