EVENIMENT
Adevărul despre viitorul vechii biserici de zid de la Mănăstirea Nicula
PS Florentin Crihălmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a cerut de curând în mod public la Nicula oprirea demolării, demontării și mutării bisericii vechi de zid a Mănăstirii Nicula. Ca urmare a acestui apel, Arhiepiscopia Clujului a venit cu următorul comunicat:
„Înainte de toate şi mai presus de orice, Mânăstirea Nicula este cel mai important loc al sfinţeniei din Transilvania, iar sfinţenia îi este conferită cu precădere de icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cea care a creat, întreţine şi
sporeşte un pelerinaj universal şi, prin aceasta, ecumenic.
Întregul ansamblu al Mănăstirii se află din anul 2001 într-un amplu proiect de rectitorire când a fost sfinţită și piatra de temelie a noii biserici şi când, efectiv, s-au început lucrările. Pe lângă edificiile cu profil cultural, principala construcţie din
Mânăstirea Nicula este noua biserică, care va înnobila acest amfiteatru natural.
Proiectul mai include Casa de creaţie, Centru de studii patristice, clădirea unui corp administrativ, Arhondaric şi Clopotniţă. Până în prezent s-a reuşit edificarea Casei de creaţie, ce cuprinde reşedinţa arhiepiscopului, biblioteca și atelierul de pictură și Centrul de Studii Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Biserica mânăstirii este în faza de pictură interioară.
În privința vechii bisericii de zid din incinta Mănăstirii Nicula, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului tratează cu tot respectul acest lăcaș de cult pentru bogata lui istorie și de aceea, având în vedere starea avansată de degradare a fost supus unei puternice consolidări, pentru a-i oferi șansa de a dăinui și în viitor. În tot acest proces de rațional de rectitorire își va
găsi locul și biserica veche de zid.
Din respect pentru adevărul istoric trebuie să spunem că atestată documentar din 1552, Mânăstirea Nicula şi-a petrecut primul secol şi jumătate în ipostaza de aşezare monahală modestă, un fel de sihăstrie a câtorva călugări retraşi în
pustietatea codrului, păstrând urma discreției la fel ca în cazul altor vetre monahale ardelene.
Numele ei a ieşit la lumină de abia în primăvara anului 1699, prin icoana Maicii Domnului, zugrăvită în 1681 de către preotul ortodox Luca din Iclod, cumpărată de la acesta de către nobilul român Ioan Cupşa şi donată de către acesta Mânăstirii
Nicula, dovedită mai apoi ca fiind făcătoare de minuni şi, prin aceasta, obiectiv de pelerinaj.
În 1700, sub presiunea curţii imperiale din Viena, a luat fiinţă în Transilvania Biserica Unită cu Roma (Greco-Catolică), în care au fost încorporaţi o mare parte a românilor ortodocşi – preoţi şi mireni –, încrezători în viaţa mai bună care li se
promitea. Ultimele bastioane de rezistenţă ortodoxă au fost însă mânăstirile, pe care însă generalul Bukow, la ordinul împărătesei Maria Terezia, le-a distrus cu tunurile şi cu torţele; călugării acestora – cei scăpaţi cu viaţă – s-au refugiat peste munţi.
În 1774 mai exista în Nicula un singur călugăr ortodox; după toate probabilităţile, acesta e anul în jurul căruia mânăstirea Nicula a intrat sub administraţie greco-catolică. Deşi ca mânăstire propriu-zisă, cu călugări şi pravilă monahală, nu a funcţionat decât 13 ani, între 1935 şi 1948, ea a continuat să rămână obiectiv de pelerinaj prin icoana Maicii Domnului.
Biserica de zid a fost construită în perioada anilor 1875-1879-1905, iar pictura interioară a fost făcută în tehnica tempera de prof. Vasile Pascu, în anul 1961. Iconostasul care o împodobeşte este sculptat în lemn de tei de Samuil Keresteşiu din
Tăşnad în anul 1938 şi are în centru Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Prin forma sa solară, iconostasul este unicat şi de o rară frumuseţe, fiind o adevărată emblemă a Niculei.
Clădirea stăreţiei a fost construită între 1978-1989 și ea adăposteşte un paraclis cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” şi o importantă colecţie de icoane vechi, pictate pe sticlă şi pe lemn, precum şi o colecţie de cărţi vechi de cult printre care şi „Cazania” mitropolitului Varlaam, tipărită în anul 1643.
Sunt cunoscute împrejurările dramatice ale anului 1948, când dictatura comunistă a desfiinţat abuziv Biserica Greco-Catolică, iar pe conducătorii ei i-a supus unor aspre persecuţii. Singura alternativă a credincioşilor greco-catolici şi a unora din preoţii lor a fost aceea de a reveni în Biserica de care fuseseră despărţiţi în 1700 şi în care, prin liberă opţiune, se află şi astăzi, laolaltă cu bisericile şi bunurile lor.
În contextul de atunci, cei câţiva călugări greco-catolici au părăsit mânăstirea Nicula, dar nu înainte de a ascunde icoana în casa unui ţăran din Lunca Bonţului, unde a stat până în 1965; revenită în mânăstire pentru numai câteva ore – şi urmărită
de vigilenţa Securităţii – ea s-a refugiat în sediul Arhiepiscopiei Ortodoxe a Clujului, de unde s-a întors triumfal – şi definitiv – în 1992.
Începând cu anul 1992, în condiţiile libertăţii religioase de după Revoluția din Decembrie ’89, Mânăstirea Nicula a devenit al doilea mare centru de pelerinaj din România – după Mitropolia din Iaşi. Pelerinii sporesc de la an la an; numai la slujbele
hramului, din noaptea şi ziua de 15 august, participă câteva zeci de mii de închinători, fără nici o discriminare confesională, etnică sau de altă natură; e sigur că printre ei se află şi catolici, greco-catolici, şi chiar protestanţi, fără ca cineva să fi fost cumva împiedicat sau stânjenit. Şi e tot atât de sigur că ceea ce atrage poporul la Nicula este icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, cea care îi conferă mânăstirii o dimensiune duhovnicească fără egal în România”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
După eșecul de miercuri cu Valencia, U-BT Cluj a câștigat fără emoții confruntarea cu FC Argeș, scor 81-67, într-un meci disputat sâmbătă în cadrul Ligii Naționale de baschet masculin.
Aceasta a fost a doua victorie consecutivă pentru clujeni în acest sezon, echipa demonstrând un joc solid atât în apărare, cât și în atac.
U-BT Cluj – FC Argeș, 81-67. Silvășan (antrenor U-BT): Sunt MULȚUMIT de efortul echipei
„Sunt mulțumit de efortul echipei. Suntem într-o căutare continuă a ritmului și a încrederii pe care ni le dorim pentru a câștiga meciuri și în EuroCup.
Ne-am dorit să evoluăm bine ca efort și intensitate. Nu ne-au ieșit toate aruncările, dar ne-am apărat bine și am avut intensitate.
Mă bucur și am speranță pe mai departe. Este o victorie, ne agățăm de orice meci să devenim mai puternici. În seara aceasta ne vom odihni, apoi ne concentrăm doar pe partida de la Hamburg”, a declarat Mihai Silvășan, antrenorul U-BT.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
VIDEO. Videoclipul filmat de MrBeast, cel mai mare YouTuber din lume, la Salina Turda, are deja 24 milioane de vizualizări
Cel mai faimos YouTuber din lume, MrBeast – James Stephen, 26 de ani, cu 320 de milioane de abonaţi, a petrecut 7 zile la Salina Turda alături de alţi faimoşi creatori online video de conţinut şi a explorat una din cele mai spectaculoase atracţii turistice din lume, prezentând-o ca pe “un oraş subteran”.
Videoclipul filmat acum 3 luni și publicat sâmbătă seară de MrBeast pe YouTube, intitulat “7 zile de explorare a unui oraş subteran”, cu o durată de 20 de minute, a strâns 10 milioane de vizualizări în doar trei ore de la postare. Acum se apropie vertiginos de 25 de milioane.
VIDEO. Videoclipul filmat de MrBeast, cel mai mare YouTuber din lume, la Salina Turda, are deja 24 milioane de vizualizări
„Acest oraş este construit în interiorul unei mine care datează de peste o mie de ani. Şi cu nenumărate tuneluri şi camere neexplorate, cine ştie în ce orori vom da. Acestea sunt scările care coboară în oraş. Cât de vechi sunt aceste scări? Mai vechi decât noi. În regulă, acum că suntem aici jos, uită-te cât de sus e tavanul. Wow. În timpul celui de-al doilea război mondial, atunci când România a fost bombardată, mii de oameni s-au ascuns aici şi acum doar o grămadă de youtubers trăiesc”, a spus MrBeast.
Sursa: YouTube
Compania de Distribuție Energie Electrică România anunță întreruperi ale furnizării curentului pe mai multe străzi din Cluj-Napoca pentru efectuarea unor lucrări.
Adresa:
CLUJ-NAPOCA, Strada BUREBISTA
CLUJ-NAPOCA, Strada CAII FERATE
CLUJ-NAPOCA, Strada CAMPENI
CLUJ-NAPOCA, Strada CARAGIALE ION LUCA
CLUJ-NAPOCA, Strada CARPATI
CLUJ-NAPOCA, Strada CLOSCA
CLUJ-NAPOCA, Strada CONDUCTORILOR
CLUJ-NAPOCA, Strada CRAIOVA
CLUJ-NAPOCA, Strada CRISAN
CLUJ-NAPOCA, Strada DACIA 1-11
CLUJ-NAPOCA, Strada DECEBAL 61-capăt
CLUJ-NAPOCA, Strada DECEBAL
CLUJ-NAPOCA, Strada DRAGALINA 1-6
CLUJ-NAPOCA, Strada EINSTEIN ALBERT
CLUJ-NAPOCA, Strada EMIL RACOVITA
CLUJ-NAPOCA, Strada FERICIRII
CLUJ-NAPOCA, Strada FIERULUI
CLUJ-NAPOCA, Strada GRUIA 1-40
CLUJ-NAPOCA, Strada HOREA
CLUJ-NAPOCA, Strada LACATUSULUI 1-16
CLUJ-NAPOCA, Strada MECANICILOR
CLUJ-NAPOCA, Strada MIRON COSTIN
CLUJ-NAPOCA, Strada ROTH STEPHAN LUDWIG
CLUJ-NAPOCA, Strada VUIA ROMULUS 1-60
Interval: 14/10/2024 09:00 – 14/10/2024 14:00
Durata: 5h : 0′
Întreruperi de CURENT în Cluj-Napoca. Vezi străzile afectate
La CFR Cluj a avut loc o ședință după meciul cu UTA, scor 1-3. Echipa avea atunci două remize și o înfrângere consecutive. Neluțu Varga, patronul de la CFR Cluj, este de părere că lucrurile se îmbunătățesc la echipa lui, după acea ședință.
După ședință, CFR Cluj a avut o victorie în meciul cu Poli Iași, scor 2-1.
Jucătorii de la CFR Cluj și-au pus cenușă-n cap. Ce spune patronul Varga
Patronul echipei consideră că lucrurile se îmbunătățesc. La ședință, jucătorii i-au promis lui Varga că își vor schimba atitudinea și vor da totul pe teren.
„Eu zic că lucrurile se îmbunătățesc. După ședința pe care am avut-o cu ei, am senzația că lucrurile și-au intrat în normal. Am avut ședință săptămâna trecută, după înfrângerea cu UTA, i-am luat la șuturi după meciul cu Aradul.
Atunci mi-au promis că își reconfigurează atitudinea și vor da totul pe teren. Mi-au spus că merită să am încredere în ei, că își vor ține promisiunea față de mine de a intra în play-off”, a spus Ioan Varga.
Acum, CFR Cluj este pe locul 4 în campionat cu 18 puncte obținut în primele 11 meciuri disputate.
Echipa lui Nelu Varga are 5 puncte mai puțin, decât liderul „U” Cluj, care are 23. CFR Cluj are cinci victorii, trei remize și tot atâtea înfrângeri în acest sezon.