EVENIMENT
Actorul Bogdan Bob Rădulescu a asistat cum un copil l-a jefuit pe altul în centrul Clujului. „Nu am putut face mai nimic”

Actorul clujean Bogdan Bob Rădulescu a asistat la un jaf care a avut loc în Cluj-Napoca. Acesta era la volanul mașinii când a văzut un copil jefuind un altul în plină stradă.
Actorul Bogdan Bob Rădulescu a parcat mașina și a încercat să îl ajute pe un băiețel care tocmai fusese jefuit de 100 de lei, dar din păcate nu a reușit să îl mai găsească pe hoț, și el un puști.
Actorul Bogdan Bob Rădulescu a asistat cum un copil l-a jefuit pe altul în centrul Clujului. „Nu am putut face mai nimic”
Actorul a povestit toată întâmplarea pe pagina de Facebook și îi înseamnă pe părinți să stea de vorbă cu copiii lor și să îi învețe să fie atenți în orice situație, chiar și când merg pe stradă.
Mai jos postarea actorului clujean.
„Dragi părinți, aveți grijă de copiii voștri, măcar informându-i!
Tocmai am asistat la un jaf în plină stradă în centrul Clujului și deși am acționat imediat, nu am putut face mai nimic.
Eram la volan, pe strada Cuza Vodă, oprit la semaforul de lângă sediul CEC, față în față cu Prefectura, unde e parcul mic cu statuia lui Cuza. Detaliu pentru clujeni.
Îmi atrage atenția un puști de vreo 11-12 ani care țâșnește din loc și o ia la fugă prin parc, pe lângă sediul CEC, pe Bulevardul 21 Decembrie către centru.
Pe trotuarul de unde a plecat văd un băiat de vreo 9-10 ani care mergea cumva tulburat înspre aceeași direcție cu cel care fugise.
Se face verde la semafor, pornesc înainte către Catedrala Ortodoxă, dar simt că ceva nu e ok și deși încurc circulația, pun pe avarii și opresc lângă Prefectură, mă dau jos și mă-ntorc către băiatul rămas în urmă. Traversase și el între timp și venea pe lângă Prefectură înspre Eroilor.
Mă apropiu de el și îl întreb dacă băiatul care a fugit i-a făcut ceva sau i-a luat ceva.
Izbucnește în plâns și-mi spune:
-Da, mi-a luat 100 de lei, când am scos telefonul să răspund că-mi sunase, mi-a băgat mâna în borsetă și mi-a luat 100 de lei. Aveam 200 lei, erau banii de ziua mea! Și continuă să plângă în hohote.
Parchez mașina pe avarii, pe contrasens pe străduța Iuliu Maniu și o iau la fugă pe Bulevardul 21 Decembrie înspre centru.
Mă uit după adolescentul brunet, bine bronzat, în pantaloni scurți și tricou galben deschis, fără mâneci, gen maiou și fac traseul pana la magazinul Sora, mă învârt în zonă uitandu-mă atent după el în toate părțile, degeaba. Mă întorc pe alte străduțe către sediul CEC și parcul mic cu statuia lui Cuza în speranța că-l văd pe ceva străduțe, din nou, degeaba.
Mă reîntorc la mașină după 10 minute dezamăgit, nervos, turbat, scârbit de toată situația, de faptul că de la volan n-am putut face mare lucru, că nu puteam sa virez după hoț și să-l urmaresc cu mașina neștiind sigur ce se întâmplase, că nici un trecător nu a văzut nimic sau că…naiba mai știe.
Băiatul păgubit avea o borsetă pusă exact cum i-aș pune-o și eu copilului meu. Peste umăr și piept, închisă în față, cu fermoar, să nu poată nimeni să îi fure ceva din ea.
Și totuși, puștiul iscusit a reușit să-l jefuiască și să scape neprins, ziua, în centrul Clujului.
Știu că se întâmplă mai rele în centrul fiecărui oraș mare din Europa și din lume, dar frustrarea mea e că am vazut ceva, am simțit ceva, am încercat ceva dar n-am reușit nimic.
Și nu l-am gasit nici pe păgubit să îi mai cer detalii, deși nu știu la ce m-ar fi ajutat și îmi vine să înnebunesc când mă gândesc ce face lipsa educației și sărăcia și mediul și anturajul și neputința…”, a scris acesta pe pagina de Facebook.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ECONOMIE
România, aproape de categoria junk. Situația politică încordată nu permite guvernului consolidarea fiscală

Anularea candidaturii celui care a declarat că la alegerile prezidențiale din noiembrie nu a cheltuit niciun ban în cursul campaniei sale, afirmație care a fost principalul motiv pentru reluarea alegerilor în mai, a adus o rază de speranță.
Asta într-o piață care e zguduită de războiul comercial declanșat Statele Unite, de creșterea locală a prețurilor și de uriașul deficit al guvernului de coaliție, arată analistul economic Radu Georgescu.
România, aproape de categoria junk
Rata anuală a inflației s-a majorat în februarie la 5,02% de la 5% în ianuarie, una din cea mai mare creștere a prețurilor din Uniunea Europeană. Totodată, arată analistul economic, deficitul comercial a crescut în prima lună a anului cu 40%, respectiv 2,7 miliarde de euro).
„Actuala situație politică încordată nu permite guvernului consolidarea fiscală și pe cea bugetară. Motiv pentru agenția Moody’s să mențină ratingul României la Baa3, dar a trecut perspectiva de la ‘stabilă’ la ‘negativă’, ultima treaptă înainte de trecere la categoria ‘gunoi’ (junk).
Decizii asemănătoare au fost luate de la începutul anului de agențiile Standard & Poor’s și Fitch. Ambele au menținut calificativul de țară la ‘BBB-’, dar au trecut perspectiva la negativ”, arată economistul Radu Georgescu.
Moody’s anticipează majorarea costurilor de finanțare pentru România, care vor ridica datoria publică din PIB la 59,3% în acest an, respectiv 62,7% în 2026.
ROBOR la trei luni a stragnat
Începutul săptămânii trecute a adus o creștere a cursului euro până la 4,9772 lei, dar a coborât vineri la 4,9768 lei, în timp ce culoarul de tranzacționare a fost cuprins între 4,976 și 4,9775 lei.
Piața monetară a fost stabilă, iar indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 a stagnat vineri la 5,92%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la sfârșitul săptămânii la 5,99%, iar cel la 12 luni la 6,07%.
Un nou record pentru aur
Războiul comercial declanșat de administrația Trump și tensiunile geopolitice la nivel mondial au majorat cererea de active sigure, precum aurul, arată analistul economic.
Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, prețul metalului galben a atins un nou record de 3.004,90 dolari/uncie, fiind prima dată în istorie când a fost depășit pragul de 3.000 dolari.
În piața locală, prețul gramului de aur a urcat de la 433,5050 lei la 439,0006 lei, sub maximul istoric de 452,3179 lei atins în urmă cu circa o lună. Avansul a fost limitat de evoluția depreciativă a dolarului.
Bitcoin a scăzut
Decizia statelor europene de a creşte cheltuielile pentru apărare a majorat interesul pentru plasamentele în moneda unică. Un rol pozitiv a revenit și scăderea inflației din Germania în februarie la 2,6%. Euro a atins un maxim de 1,0931 dolari, iar vineri a fluctuat între 1,0830 și 1,0913 dolari, când piața de peste Ocean s-a închis la 1,0879 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a scăzut la nivel săptămânal de la 4,5831 la 4,5625 lei.
Moneda unică a avut o evoluție apreciativă și față de alte valute majore. Aceasta s-a reflectat în scăderea la nivel săptămânal a cursului francului elvețian de la 5,2229 lei la 5,1610 lei, respectiv a lirei sterline de la 5,9245 la 5,9082 lei.
Ieșirile din piața americană au provocat scăderea criptomonedelor, evoluție determinată și de lipsa unor inițiative din partea administrației de la Casa Albă în acest domeniu. Lunea trecută, bitcoin a scăzut până la 76.649 dolari iar ethereum până la 1.767 dolari. La sfârșitul săptămânii, bitcoin fluctua între 82.678 și 84.422 dolari iar ethereum în culoarul 1.875 – 1.940 dolari.
EVENIMENT
BEC a înregistrat 22 de candidaturi la alegerile prezidențiale. Până acum a admis 7 și a respins 8. Ce urmează

BEC – Biroul Electoral Central, a înregistrat, până duminică, 22 de candidaturi pentru alegerile prezidențiale din luna mai.
13 au fost depuse de candidați independenți, iar membrii BEC vor analiza ultimele 7 dosare luni, 17 martie.
BEC a admis 7 și a respins 8 candidaturi la alegerile prezidențiale
Perioada pentru înregistrarea candidaturilor la alegerile prezidențiale 2025 s-a finalizat sâmbătă noaptea, la ora 24.00, potrivit calendarului electoral.
Din cele 22 de dosare de candidatură, BEC a a respins, până duminică 7 dintre acestea și a admis 8. BEC mai are de analizat încă 7 dosare, potrivit Mediafax.
Ce candidaturi au fost acceptat și care au fost respinse până acum
Nicușor Dan, Crin Antonescu, Victor Ponta, George Simion, Elena Lasconi, Lavinia Șandru, Cristian Terheș și John Ion Banu Muscel au fost validați până acum pentru alegerile din luna mai. BEC a respins candidatura Dianei Șoșoacă și a Mariei Marcu. De asemenea, au mai fost respinși Călin Georgescu, Petre Mîndru, Paul Ispas, Matei Vanea și Constantin Vieru. CCR a respins duminică seara ccontestațiile privind candidatura lui George Simion, care rămâne astfel în cursa pentru Cotroceni.
Biroul Electoral Central mai are de analizat 7 dosare de candidatură și trebuie să o facă în cel mult 48 de ore de la depunere, și nu mai târziu de 17 martie.
Miercuri, 19 martie, este ultima zi în care candidații înscriși pot depune la Biroul Electoral Central declarație pe propria răspundere pentru renunțarea la candidatură, dacă este cazul.
Ce dosare mai are de analizat BEC
Biroul Electoral Central a anunțat că va analiza luni ultimele șapte dosare de candidatură la alegerile prezidențiale. Printre acestea se numără cele ale liderei POT, Anamaria Gavrilă, a rectorului SNSPA, Remus Pricopie, dar și cea a fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu.
Rectorul SNSPA, Remus Pricopie, și-a depus candidatura la prezidențiale “după o matură chibzuință”. Remus Pricopie a transmis că dosarul lui de candidatură nu va avea liste de semnături, pentru că “prevederea nu este în conformitate cu spiritul Constituției României”.
În ceea ce o privește pe lidera POT, Anamaria Gavrilă, aceasta a spus despre candidatură că este “una de conjunctură” și că nici măcar nu recunoaște aceste alegeri “ca fiind legitime”.

Postul Paștilor era însoțit în satele din zona Clujului de o serie de obiceiuri care reflectau atât pregătirea spirituală, cât și cea din gospodărie.
Femeile țeseau haine noi pentru zilele de sărbătoare, iar bărbații se ocupau de curățenia din curți și livezi, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj
Muncă și rânduială
Această perioadă era una de muncă intensă, dar și de rugăciune și reflecție. Pe întreaga perioadă a postului, femeile torceau, țeseau și coseau, existând credința că de Înviere fiecare persoană trebuie să îmbrace haine noi.
Munca în godspodărie se intensifica în Săptămâna Mare, atunci când curățenia devenea o preocupare esențială. Specialiștii clujeni spun că era un moment de mare forfotă, pentru că fiecare familie se străduia să întâmpine sărbătoarea într-un mediu curat și primitor.
Obiceiuri străvechi pentru o casă primitoare
Hainele de sărbătoare erau scoase din lăzi și lăițere, aerisite la soare, apoi reașezate cu grijă, între ele fiind puse crenguțe de busuioc și alte plante aromatice, arată specialiștii de la CJCPCT Cluj.
Apoi, blidele de lut și icoanele de glajă erau spălate și împodobite cu ștergare de sărbătoare. De asemenea, pavimentul casei, realizat din pământ galben, era reîmprospătat, adăugând un miros proaspăt și un aspect îngrijit gospodăriilor.
Această rânduială, transmisă din generație în generație, reflectă respectul și evlavia cu care oamenii din satele clujene se pregăteau pentru cea mai importantă sărbătoare a creștinismului. Dar chiar dacă multe dintre aceste obiceiuri s-au pierdut în timp, spiritul sărbătorii și al pregătirilor pentru Paști continuă să fie o parte importantă a identității locale.
Foto: CJCPCT – Casa familiei Cherhaț Simion și Haristina din Strâmbu, județul Cluj, construită la mijlocul secolului al XIX-lea, demolată în 2004 – arhiva personală prof. Viorel Lăcătuș.
EDUCATIE
Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională. Cum se va desfășura testarea

Luni, 17 martie, elevii de clasa a VIII-a din județul Cluj vor susține simularea examenului de Evaluare Națională.
Notele obținute la simulare se trec în catalog, decât la solicitarea scrisă a elevului sau părintelui acestuia.
Mii de elevi clujeni încep luni simularea examenului de Evaluare Națională
Elevii clujeni de clasa a VIII-a vor începe luni ultima verificare înaintea examenului de Evaluare Națională din vară. Simularea se va desfășura la fel ca examenul propriu-zis. Mai jos sunt câteva informații importante:
- Probele încep la ora 9:00.
- Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8:30.
- Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.
Calendarul probelor
Luni, 17 martie, are loc simularea probei la Limba și literatura română, marți, 18 martie are loc proba la matematică, iar iar miercuri, 19 martie, va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate luni, 31 martie.
Vezi AICI informații utile despre REDACTAREA lucrărilor.
Lucrările vor fi evaluate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată.
Important:
- Rezultatele obținute la simulare se comunică individual, nu prin afișare.
- Ele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ, pentru adoptarea unor măsuri care au scopul de a îmbunătăți performanțele școlare, în perspectiva examenelor din vara acestui an.
- Rezultatele obținute la simulare nu se trec în catalog. În situația în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați.
De asemenea, Ministerul Educației precizează că subiectele și baremele se vor publica în fiecare zi, după încheierea fiecărei probe, la ora 15:00, AICI.