Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Activitatea în administrația publică din 30 de comune din Cluj, paralizată de grevă. Funcționarii publici au oprit lucrul

Publicat


Funcționarii publici din nu mai puțin de 30 de comune din județul Cluj au declanșat, miercuri, o grevă de avertisment și amenință cu greva generală.

Este vorba de sute de funcționari publici din județ care cer actualizarea salariilor, care în administrație publică au fost „limitate” de Guvern și care au întrerupt activitatea între orele 11.00 și 13.00.

Activitatea în administrația publică din 30 de comune din Cluj, paralizată de grevă. Funcționarii publici au oprit lucrul

Sute de funcționari publici din primăriile clujene au suspendat activitatea miercuri, 31 ianuarie, nemulțumiți de politicile economice și sociale ale Guvernului.

Astfel, timp de două ore, activitatea cu publicul a fost total oprită.

„Nu cerem majorarea salariilor, ci doar aplicarea Legii salarizării. Asta pentru că sunt diferențe de salarii între funcționarii publici din comunele mici și cele mari. Față de cei din orașe și municipii, diferența la salariu este de peste 200%, a declarat pentru Cluj24.ro Nicoleta Vidrean, liderulul sindicatului SCOR din Primăria Măguri Răcătau, care numără 15 membri.

Și la Primăria din Mărișel, angajații au oprit lucrul. Nemulțumirea este mare pentru că, spun funcționarii publici, din cauza discriminării.

„Un coleg de la Cluj-Napoca, de exemplu, care lucrează doar la serviciul de stare civilă, are un salariu mult mai mare. Noi le facem pe toate, lucrăm la mai multe compartimente în același timp”, spune Livia Maria Hetea Danciu, liderul sindical din Primăria comunei Mărișel.

Acesta spune că dacă Legea salarizării s-ar aplica, ar trebui să primească 1.000 de lei în plus la salariu.

Dicriminați de „ordonanța-trenuleț”

Funcționarii publici sunt nemulțumiți de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene – așa-zisa „ordonanță trenuleț”, potrivit reprezentanților Federației sindicale COLUMNA-SCOR.

„Motivele protestului sunt legate de discriminarea la care este supusă familia ocupațională a salariaților din administrația publică locală, în special la nivelul comunelor și orașelor, față de toate celelalte familii ocupaționale din sistemul bugetar.

În condițiile în care salariile personalului din administrația locală sunt limitate la nivelul maxim al indemnizației viceprimarului, la momentul de față întreaga administrație publică locală este limitată la nivelul prevăzut în Legea-cadru a salarizării nr. 153/2017 pentru anul 2021, respectiv la baza de calcul 2.300 de lei (salariul minim din 2021), în timp ce toate celelalte familii ocupaționale bugetare au fost actualizate la nivelul anului 2022 din legea-cadru, respectiv la baza de calcul 2.500 lei”, declară Lucian Puiu, președintele Federației COLUMNA-SCOR.

Sindicaliștii susțin că sunt discriminați, având în vedere că Guvernul a adoptat „ordonanța trenuleț” prin care au asigurat o creștere cu 58,65% a indemnizațiilor senatorilor, deputaților, miniștrilor, secretarilor de stat, prefecților și subprefecților, limitând însă, indemnizația viceprimarilor la doar 5% față de nivelul anului 2021.

Revendicările funcționarilor publici

Funcționarii publici amenință cu greva generală, aceasta urmând să fie declanșată luni, 5 februarie, dacă revendicările lor nu sunt soluționate.

Acestea sunt:

  • Stabilirea indemnizațiilor, a salariilor de bază și a sporurilor astfel cum sunt prevăzute de
    Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
  • Eliminarea discriminării personalului din administrația publică locală, în raport cu celelalte familii ocupaționale, în aplicarea legii-cadru a salarizării.

În județul Cluj, funcționarii publici au oprit lucrul în comunele Aghireșu, Aiton, Apahida, Bobâlna, Borșa, Căianu, Călărași, Cămărașu, Câțcău, Ceanu Mare, Chiuiești, Cuzdrioara, Frata, Geaca, Jichișu de Jos, Luna, Măguri-Răcătău, Mărișel, Mociu, Negreni, Panticeu, Pălatca, Recea-Cristur, Săndulești, Săvădisla, Sânpaul, Suatu, Tritenii de Jos, Vad și Valea Ierii.

Reacția primarului din Apahida

Primarul comunei Apahida, Grigore Fati, a declarat pentru Cluj24 că o mare parte din angajații Primăriei au ieșit la protest în curtea instituției.

”Eu nu mă pronunț dacă sunt justificate revendicările lor, dar cred că în acest caz trebuie respectată Legea Salarizării. Multe probleme provin de la blocajul privind salariul viceprimarului, pentru că, la un moment dat, se ajunge la uniformizarea salariilor, fără să se respecte ierarhia.

Astfel, contabilul șef dintr-o primărie ajunge la nivelul viceprimarului, iar dacă salariul acestuia din urmă nu se mai majorează deși se majorează salariul minim, contabilul șef rămâne cu salariul pe loc și îl ajunge casierul la salariu.

Cred că ar trebui ca, în cazul majorării salariului minim, să se aplice tuturor”, a explicat Fati.

Foto: Sindicatul SCOR



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. John

    februarie 2, 2024 la 8:55 am

    Trebuie desființate primăriile, comasate.Nui admisibil sa plătească statul 17 funcționari la 85 de locuitori cât are cel mai putini locuitori din România. Efectiv nu lucrează nimic ,comunele sunt praf, demografic sunt depopulate,economic de asemenea praf. O primărie la 7 sau 8 mii de locuitori,și atunci pot avea salariu ,ca să și munci ceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Se SCHIMBĂ vremea de Florii și Paște. Pleacă iarna, vine VARA

Publicat

soare

ANM a emis prognoza pentru intervalul în care intră sărbătorile de Florii și de Paște. Prognoza care este valabilă până în 20 aprilie, anunță o schimbare importantă. Vremea de sărbători vine cu soare și, mai ales, cu căldură.

România traversează, în acest început de aprilie, un episod sever de iarnă. A nins în mai multe regiuni și temperaturile au scăzut mult sub pragul înghețului, spre necazul agriculturilor din țară.

Se SCHIMBĂ vremea de Florii și Paște. Pleacă iarna, vine VARA

Iarna de la mijlocul primăverii mai stă câteva zile în țara noastră. Din fericire, de Paște și chiar de Florii, totul se schimbă. Vremea se va încălzi radical, iar iarna va pleca definitiv. De la temperaturi negative vom ajunge la zile cu peste 20-22 de grade Celsius.

Vremea în Transilvania

În Ardeal, polul frigului, vremea va fi deosebit de rece în perioada 7 – 11 aprilie. Ziua, maximele nu trec de 5 – 6 grade. Minimele, negative, vor fi cuprinse între -6 și -2 grade, dar cu valori mai scăzute în estul regiunii.

Se ameliorează vremea începând din 12 aprilie. Pentru perioada 14 – 20 aprilie sunt estimate temperaturi maxime de 18 – 20 de grade și minime de 3 – 6 grade. În prima săptămână, local și temporar, vor fi precipitații. După data de 16 aprilie, probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi din nou ridicată.

 

 

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. „Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport

Publicat

„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi la Cluj

Peste 200 de copii au animat terenurile Academiei de Fotbal Viitorul Cluj, aducând efervescența caracteristică jocului în echipă, fair-play și bucuria de a fi împreună, la competiția „Cupa Iulius la fotbal”, un campionat dedicat echipelor de tineri fotbaliști.

Întrecerea sportivă a fost organizată de Iulius Mall Cluj în colaborare cu Academia de Fotbal Viitorul Cluj și s-a desfășurat în 5 aprilie 2025.

„Cupa Iulius la fotbal” a reunit peste 200 de elevi pe terenul de sport

Provocarea de a participa la „Cupa Iulius la fotbal” a fost acceptată de 210 elevi, care și-au creat amintiri unice. Evenimentul a avut loc weekend-ul trecut, 5 aprilie, și a fost o întrecere în care momentele memorabile și meciurile trăite cu intensitate au stârnit dorința de a duce mai departe spiritul competiției. Fiecare meci ne-a ținut cu sufletul la gură, iar emoțiile au atins cote maxime.

Cele 21 de echipe participante au fost formate din 5 jucători și un portar, iar din fiecare echipă a făcut parte cel puțin o fată. În cadrul competiției au jucat elevi din toate ciclurile școlare, începând cu clasa a III-a până la gimnaziu.

„Suntem extrem de mulțumiți de entuziasmul cu care copiii au participat la această competiție. Investiția în sănătatea și dezvoltarea armonioasă a tinerei generații reprezintă o prioritate pentru noi. Prin astfel de evenimente, dorim să le oferim copiilor oportunitatea de a descoperi bucuria mișcării și beneficiile unui stil de viață activ, precum și atragerea fetelor în practicarea acestui sport. Mulțumim tuturor participanților, părinților, profesorilor și susținătorilor care au făcut posibilă această frumoasă inițiativă.

Privim cu optimism spre viitoarele ediții ale «Cupei Iulius la Fotbal» și spre impactul pozitiv pe care astfel de evenimente îl au în comunitatea noastră”, a declarat, Andra Zavaleanu, Business Development Manager la Academia de Fotbal Viitorul Cluj.

Premii pentru elevi

Primele trei echipe clasate au primit premii speciale, iar fiecare jucător înscris a fost recompensat cu o medalie și o lună de acces gratuit în cadrul platformei educative eduboom.ro.

„Cupa Iulius la fotbal” a fost organizată de Iulius Mall Cluj și Academia de Fotbal Viitorul Cluj, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Cluj și eduboom.ro.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident la Cluj-Napoca, pe Calea Mănăștur. Două mașini au fost avariate

Publicat

Accident Calea Mănăștur

Un accident de circulație a avut loc marți noaptea pe calea Mănăștur.

Accidentul s-a patrecut în zona Platinia Shopping Center. Din primele informații, două autovehicule s-au ciocnit și nu au fost raportate victime.

Revenim cu amănunte

Citește mai departe

EVENIMENT

PENSIILE, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor ajunge la beneficiari înainte de PAȘTI

Publicat

De

Pensiile vin înainte de Paști

Pensiile, alocațiile pentru copii, indemnizațiile și toate celelalte drepturi sociale ajung la beneficiari înainte de Sărbătorile Pascale.

Anunțul a fost făcut de reprezentanții Ministerului Muncii. Toate plățile sociale vor fi făcute mai devreme, astfel încât românii să poată folosi acești bani pentru sărbători.

Pensiile, alocațiile pentru copii și alte indemnizații vor fi plătite mai devreme în aprilie

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială va face plata prestațiilor și beneficiilor sociale astfel:

Pentru cei care primesc banii în cont bancar: sumele vor fi virate între 14 și 16 aprilie 2025

Pentru cei care primesc banii prin Poșta Română: 11 aprilie 2025 – sumele vor fi virate către Poșta Română de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială
Până pe 17 aprilie 2025, toți beneficiarii vor primi banii acasă

Vor fi plătite anticipat:

  • Alocația de stat pentru copii
  • Indemnizația de creștere a copilului
  • Stimulentul de inserție
  • Drepturile persoanelor cu dizabilități
  • Alocația lunară de hrană pentru persoane cu HIV/SIDA
  • Alocația de plasament
  • Indemnizația lunară de hrană pentru bolnavii de TBC
  • Ajutorul pentru susținerea familiei (VMI)
  • Ajutorul de incluziune (VMI)
  • Alte drepturi

Casa Națională de Pensii Publice va face plata pensiilor astfel:

  • În cont bancar: 11 aprilie 2025
  • Prin Poșta Română: începând cu 1 aprilie 2025
  • Pentru pensionarii din străinătate (Citi Bank): 17 aprilie 2025

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va face plata prestațiilor  între 15–17 aprilie, plata ajutorului de șomaj va ajunge la beneficiari.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate