Connect with us

EVENIMENT

Accident la Viișoara. O tânără s-a izbit cu mașina de un stâlp de electricitate

Publicat


accident

Un accident de circulație a avut loc joi în localitatea Viișoara din județul Cluj.

O șoferiță de 34 de ani a ajuns la spital.

Accident la Viișoara. O tânără s-a izbit cu mașina de un stâlp de electricitate

Din cercetările preliminare s-a stabilit că o conducătoare auto de 34 de ani, care se deplasa cu autoturismul în direcția municipiului Câmpia Turzii ar fi pătruns pe sensul opus de mers, iar ulterior autovehiculul a intrat în stâlpul de susținere a rețelei electrice.

Femeia care se afla la volan a fost transportată la o unitate medicală.

Testarea acesteia cu aparatul etilotest a indicat rezultat negativ.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Polițiștii clujeni protestează din nou în stradă. Vor bani, nu zile libere pentru weekenduri și sărbători lucrate

Publicat

De

protest

Polițiștii clujeni au ieșit din nou în stradă, nemulțumiți de Ordonanța trenuleț. Luni, 13 ianuarie, zeci de polițiști au pichetat sediul Prefecturii Cluj și au cerut să fie plătiți pentru zilele de sâmbătă și duminică lucrate, dar și pentru zilele libere legale în care ei sunt la datorie.

Zeci de polițiști au protestat și săptămâna trecută în fața Secției 4 de Poliție de pe strada Bucium.

protest

protest

protest

Polițiștii clujeni protestează din nou în stradă. Vor bani, nu zile libere pentru weekenduri și sărbători lucrate

Oamenii legii, în special cei din sistemul operativ sunt nemulțumiți de faptul că pierd peste 1.000 de lei la salariu. Conform Ordonanței trenuleț, aceștia vor primi zile libere în loc de bani.

Câteva zeci au fost prezenți și azi, cu steaguri, fluiere și vuvuzele, scandând „Vrem dreptate”  și „Vrem respect, nu dispreț”.

protest

protest

protest

protest

Citește mai departe

EVENIMENT

Direcția de Statistică Cluj: Atenție, firmele primesc mesaje FALSE în numele INS. NU deschideți aceste emailuri

Publicat

De

Direcția de Statistică Cluj

Direcția de Statistică Cluj  atrage atenția firmelor că o campanie frauduloasă se desfășoră online în numele instituției.

Agenții economici sunt sfătuiți să nu deschidă emailuri de pe alte adrese decât cele ale instituției.

Direcția de Statistică Cluj: Atenție, firmele primesc mesaje FALSE în numele INS. NU deschideți aceste emailuri

”Atenționăm asupra unei campanii de mesaje false, transmise în numele Institutului Național de Statistică, prin care agenții economici sunt solicitați să furnizeze informații în vederea realizării unui studiu privind relațiile economice internaționale”, au transmis reprezentanții DJS Cluj.

Mesajele sunt transmise de pe adresa de e-mail: date@statistici-insse.ro.

”Atragem atenția că aceste mesaje și adresa de e-mail NU aparțin Institutului Național de Statistică! Domeniul INS este “insse.ro”, nu derivate ale acestuia sau alt domeniu”, au mai transmis reprezentanții instituției.

Reprezentanții firmelor sunt sfătuite să:

  • NU deschidă aceste emailuri!
  • NU dea curs unor astfel de solicitări!
  • NU acceseze documentele anexate sau linkurile din conținut!
  • NU transmită date personale!

 

Citește mai departe

EDUCATIE

BAC în ianuarie. Profesorii clujeni, nemulțimiți că NU vor fi plătiți. Lider sindical: Se fac economii pe spinarea noastră

Publicat

De

Examen BAC în ianuarie

În premieră, în acest an, elevii de clasa a XII-a și a XIII-a vor susține, în luna ianuarie, probele de competențe la BAC.

Profesorii clujeni nu știu prea multe până în acest moment, inclusiv dacă vor primi bani pentru că această activitate de exameninare și supraveghere, pentru că examenul se suprapune acum cu norma de predare.

BAC în ianuarie. Profesorii clujeni, nemulțimiți că NU vor fi plătiți. Lider sindical: Se fac economii pe spinarea noastră

Organizarea probelor de competențe ale examenului de bacalaureat în luna ianuarie vine cu nemulțumiri mari în școlile clujene. În data de 27 ianuarie începe prima probă la BAC, iar cadrele didactice nu știu încă dacă vor fi plătite.

”Nu este normal ce se întâmplă. S-a dorit să nu mai fie atât de încărcată luna iunie, probabil, dar, în primul rând, materia nu este parcursă în totalitate de elevi. Apoi, mulți profesori, dar și directori de școli, spun că nu vor putea să fie plătiți pentru aceste activități. Asta pentru că organizarea examenului în ianuarie se suprapune cu norma de predare, ori nu poți plăti un om de două ori”, a declarat pentru Cluj24 Lucia Cojocaru, lidera Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Cluj (SLIPC).

Aceasta a precizat că profesorii așteaptă încă precizări de la Ministerul Educației cu privere la această problemă și spune că aceștia nu mai vor să facă, din nou, muncă patriotică.

”Nu este normal ca Ministerul Educației să facă economie pe spatele colegilor”, a spus Lucia Cojocaru

Examenul de BAC din 2025 începe în ianuarie

Printr-o decizie a fostului ministru al Educației, Ligia Deca, din acest an, examenul de bacalaureat va începe în data de 27 ianuarie, cu probele de competențe. Este pentru prima dată câne elevii vor susține aceste probele cu luni bune înainte de probele scrise.

Elevii de clasa a XII-a și a XIII-a au trebuit să se înscrie la examenul de BAC încă de la finalul anului 2024, respectiv între 16 și 20 decembrie. Aceștia vor trebui apoi să se înscrie, din nou, între 2 și 6 iunie, pentru a susține probele scrise.

Calendar BAC – probe orale:

  • 27- 29 ianuarie 2025 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29 – 31 ianuarie 2025 – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3 – 5 februarie 2025 – Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 5 – 7 februarie 2025 – Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 30 mai – 4 iunie 2025 – Susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului național de bacalaureat pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate, care nu pot participa la probele în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025.

Vezi AICI calendarul examenului de BAC din vară, dar și al simulărilor examenului de bacalaureat și Evauare Națională, care au început luni, 13 ianuarie.

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Metodă revoluționară la Cluj pentru TRATAMENTUL kinetoterapeutic al bebelușilor și copiilor cu PARALIZIE cerebrală

Publicat

terapie

Centrul de kinetoterapie Aprophysio, în parteneriat cu Facultatea de Educație Fizică și Sport a UBB Cluj-Napoca, a găzduit prelegerea kinetoterapeutului expert consultant în neuropediatrie, Jean-Pierre Maes. În calitate de fondator al terapiei M.A.E.S, el a ținut un discurs despre beneficiile acestei abordări terapeutice în tratamentul kinetoterapeutic al bebelușilor și copiilor cu paralizie cerebrală și alte condiții de neurodezvoltare similare.

Publicul prezent a fost format atât  din terapeuți și medici, cât și părinți, dar au participat și studenți și profesori ai FEFS, unde se formează viitori kinetoterapeuți care ar putea opta pentru această specializare.

terapie

FOTO. Metodă revoluționară la Cluj pentru TRATAMENTUL kinetoterapeutic al bebelușilor și copiilor cu PARALIZIE cerebrală

„Nu sunt fizioterapeut, sunt un terapeut al creierului”

Jean-Pierre Maes a absolvit ca fizioterapeut în 1989 la Bruxelles și, încă de la începutul carierei sale, s-a specializat în domeniul neurologiei pentru adulți și copii. El a reunit anii săi de învățare, experiența sa și abilitățile sale de raționament clinic și de analiză de neegalat în abordarea terapeutică MAES. Această abordare oferă terapeuților capacitatea de a înțelege tabloul clinic ca expresie a funcției creierului și instrumentele de a viza funcția creierului mai degrabă decât funcția corpului.Astfel, se adresează oricărei persoane cu probleme de neurodezvoltare, indiferent de vârstă.

„Nu sunt fizioterapeut, sunt un terapeut al creierului”, a spus acesta.

Cu o experiență de 35 de ani în domeniu și peste 35 de state în care a predat, MAES se concentrează acum pe predarea de noi cursuri cu un nou curriculum și format – Terapia M.A.E.S: Mișcare, Analiză, Educație și Strategie.

terapie

„Dacă problema e la nivelul creierului, de ce tratăm corpul?”

În statele occidentale, ca de exemplu Marea Britanie, unde Jean-Pierre locuiește în prezent, numărul orelor de terapie finanțate de stat pentru copiii cu diverse forme de paralizie cerebrală este în scădere. Conform unor studii din literatura de specialitate, prezentate de acesta, motivul ar fi faptul că minorii cu acest diagnostic se dezvoltă până la o anumită vârstă, apoi se plafonează, iar investițiile în tratament devin o risipă de bani. Ca rezultat, tratamentul se încheie la vârsta de 5-7 ani, în dependență și de severitatea paraliziei, menționează specialistul.

Tot în Marea Britanie a fost emis un ghid național al serviciilor de sănătate, unde părinții copiilor care suferă de paralizie cerebrală pot găsi informații despre diversele tipuri ale acestei afecțiuni și tratamentele fizioterapeutice aferente.

„Dacă ne uităm peste aceste recomandări, problema de sănătate este definită de simptome, iar tratamentul este tot o abordare simptomatică. Nu ar fi mai bine să lucrăm asupra cauzei principale și nu a simptomelor? Știm deja că majoritatea copiilor cu paralizie cerebrală se nasc cu musculatura și articulațiile în regulă, deci problema este la creier. Cu toate acestea, specialiștii continuă să încerce să trateze corpul. Aceasta este una dintre cauzele pentru care, după o anumită perioadă, pacientul ajunge în faza de platou, adică nu mai progresează”, afirmă Jean-Pierre.

terapie

„M.A.E.S nu este o abordare simptomatică”

Toți pacienții de care s-a ocupat Jean-Pierre de-a lungul carierei sale aveau un creier tipic, cu excepția unor anumite părți ale acestuia. Toți aveau același diagnostic de paralizie cerebrală, dar fiecare avea leziuni în părți diferite ale creierului.

„Dacă  vorbim de corp, vorbim de putere musculară și mișcare, iar în cazul creierului vorbim despre abilitatea de a rezolva probleme. Corpul execută comenzile date de creier. Astfel, atunci când ai o leziune pe creier, ai dificultăți de a învăța să rezolvi anumite probleme. Aceasta este o abordare medicală a paraliziei cerebrale, pe când eu vreau să vă prezint o abordare educațională care poate fi extinsă și la pacienți cu leziuni pe creier de altă natură sau cu problemele genetice”, afirmă acesta.

În cadrul prelegerii sale, Jean-Pierre a accentuat faptul că, părinții ar trebui să monitorizeze lucrurile noi pe care le învață copiii. Cel mai mult contează calitatea acelei abilități în formare, deoarece dacă aceasta nu progresează,  înseamnă că e vorba de o problemă pe termen lung.

„În cazul pacienților cu paralizie cerebrală, calitatea mișcărilor corpului pe care încearcă să le învețe e în scădere în momentul în care creierul execută o sarcină ce necesită o funcționare a  zonelor afectate ale sale. Astfel, această abordare poate fi folosită și de către logopezi sau psihopedagogi, nu numai de fizioterapeuți care lucrează pe motricitatea grosieră”, sugerează terapeutul belgian.

Principiile terapiei M.A.E.S

„La început trebuie să separăm acele lucruri pe care pacientul știe să le facă bine, pe care doresc să le păstreze și să le dezvolte, de cele pe care le folosește în exces, pentru a compensa ce nu poate să facă. Cel mai important este să nu-l punem pe pacient să exerseze acele mișcări pe care dorim să le îmbunătățească. Zic asta și în contextul  paraliziei cerebrale, pentru că, dacă practici ceva, dar creierul tău nu este fundamentat pentru executarea acestei practici, atunci nu lipsa practicii este problema.

E nevoie de a schimba abordarea. În primul rând, să-i asigurăm pacientului un mediu sigur pentru a-și dezvolta noi tehnici. Să facem tot posibilul să poată învăța lucruri noi fără să-i fie frică de consecințe, de eșec. În final, vom încerca să păstrăm partea lezată a creierului deschisă spre tratament, adică spre o îmbunătățire treptată a calității execuției mișcărilor corpului.”, relatează fondatorul acestei abordări de tratament, Jean-Pierre Maes.

Terapia M.A.E.S, pusă în aplicare deja de 10 ani în România

Rozália Apró este kinetoterapeut și coordonator al centrului de kinetoterapie Aprophysio din Cluj-Napoca.

„Centrul nostru are patru kinetoterapeuți cu specializare M.A.E.S, fiind deja formați de ani buni în străinătate. Eu m-am format de 10 ani în Ungaria, iar colegii în Serbia, Croația și Marea Britanie. Aceasta e o abordare terapeutică pe care noi o folosim, aici la Cluj, în tratamentele noastre zilnice și care ne asigură un feedback foarte bun din partea pacienților și părinților cu care lucrăm.

Astfel, am dorit să facilităm specializarea altor kinetoterapeuți așa că l-am invitat pe domnul Jean-Pierre ca să susțină un curs de fundamentare de o lună pentru specialiști: kinetoterapeuți, psihopedagogi, din România și Ungaria”, menționează Rozalia pentru Cluj24.

Paula Mariuța

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate