EVENIMENT
Accident de taxi în Turda. Două persoane, la spital. Trei mașini implicate

Un accident rutier s-a produs azi noapte pe strada Calea Victoriei din municipiul Turda, în care au fost implicate 3 mașini.
”Un conducător auto în vârstă de 30 de ani, care se deplasa cu un autoturism în regim taxi, la ieșirea dintr-o parcare, a intrat în coliziune cu un alt autoturism condus în direcția municipiului Câmpia Turzii, de o tânără de 19 ani.
Ulterior, autoturismul condus de aceasta a fost proiectat pe sensul opus și a acroșat un alt autoturism, stationat în afara părții carosabile.
Conducătoarea auto și o pasageră de 17 ani, au fost transportate la o unitate medicală.
Testările conducătorilor auto cu aparatul etilotest au indicat rezultate negative”, arată polițiștii.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Din 29 septembrie, numărul mijloacelor de transport se va SUPLIMENTA, inclusiv pe liniile metropolitane

Începând cu data de 29 septembrie, CTP Cluj anunță suplimentarea numărului mijloacelor de transport pe mai multe linii, inclusiv pe cele metropolitane.
„Anul universitar va începe curând, iar Clujul se va anima cu noul val de studenți. Noi suntem pregătiți.
Începând cu data de 29 septembrie, numărul mijloacelor de transport se va suplimenta pe mai multe linii urbane, inclusiv pe cele metropolitane. Liniile care vor cunoaște suplimentări sunt: 4, 6, 7, 25, 9, 24B, 30, 32, 32B, 35, 36B, M26, M21, M31, urmând ca în funcție de evoluția valorilor din trafic să efectuăm alte noi suplimentări.
Din acest weekend se vor suplimenta și programele de circulație, valabile pentru zilele de repaus, ale liniilor: 6, 25, 30, 35, 24B.
Noile programe vor putea fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro și în aplicația de mobil www.tranzy.ro”, a transmis CTP Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, AMÂNAT la Curtea de Apel Cluj. Procurorul vrea să îl AMENDEZE

Curtea de Apel Cluj a amânat, vineri, procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, pentru data de 19 octombrie, la ora 10.00, pentru a-i da posibilitatea avocatului din oficiu să studieze dosarul.
Cherecheș s-a prezentat, vineri, la Curtea de Apel Cluj având un avocat din oficiu și un avocat ales, pe Stanca Gidro, fost decan al Baroului Cluj, care au solicitat acordarea unui termen pentru studierea dosarului.
Procurorul de ședință l-a acuzat pe Cherecheș că urmărește prin diverse tertipuri amânarea cauzei și prelungirea procesului până în aprilie 2024 când fapta de luare de mită se prescrie.
Procesul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, AMÂNAT la Curtea de Apel Cluj. Procurorul vrea să îl AMENDEZE
Mai mult, procurorul a cerut amendarea lui Cherecheș cu 5.000 de lei.
Instanța a acordat un nou termen în dosar pentru 19 octombrie, la ora 10.00, dată până la care se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție cererea de strămutare a procesului înaintată de primar, care are termen în 17 octombrie.
Cătălin Cherecheș a venit la Curtea de Apel Cluj cu soția sa, Tabita, care a așteptat pe hol.
Magistrații Curții de Apel Cluj au luat în discuție și plasarea lui Cherecheș sub control judiciar pentru a se asigura că acesta nu se va sustrage judecății, urmând să ia o decizie.
Cherecheș, asigurări că nu se sustrage judecății
UPDATE. Primarul Cherecheș a dat o declarație în fața instanței și a spus că au fost în acest proces 120 de termene din care a fost prezent la 115.
5 ani de închisoare pentru luare de mită
Cătălin Cherecheș, care a primit o sentință de 5 ani de închisoare pentru luare de mită, a făcut apel. Sentința a fost data la Tribunalul Cluj în data de 24 februarie 2022.
„Condamnă inculpatul C.C. – la pedeapsa de 5 (cinci) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată. Interzice inculpatului exercitarea, pe o durata de 4 ani, cu titlu de pedeapsă complementară, începând cu data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a următoarelor drepturi: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice; de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat; de a ocupa funcţia de primar.
Interzice inculpatului exercitarea, cu titlu de pedeapsă accesorie, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri până la data executării sau considerării ca executate a pedepsei principale, a aceloraşi drepturi a căror exercitare a fost interzisă cu titlu de pedeapsă complementară”, a arătat instanța.
Citește și: Primarul din Baia Mare condamnat la 5 ani de închisoare de Tribunalul Cluj pentru luare de mită
De asemenea, magistrații clujeni au dispus menţinerea sechestrului asigurător instituit de DNA– Serviciul Teritorial Cluj asupra autoturismului marca Porsche Cayenne S, proprietatea lui Cherecheș, terenului intravilan în suprafaţă de 74 de metri pătrați, din municipiul Baia Mare, şi a terenului intravilan în cotă de 9/788 parte aferentă parcării, nr. 2, din Municipiul Baia Mare, până la concurenţa sumei de 65.000 de lei şi 5.000 de euro cu privire la care s-a dispus confiscarea specială.
Totodată, instanța Tribunalului Cluj mai dispune ca sechestrul asigurător să garanteze şi executarea cheltuielilor judiciare în cuantum de 40.000 lei.
Foto: Cluj24.ro
EVENIMENT
Sabău („U” Cluj), după meciul cu Steaua: Prea UȘOR i-am lăsat să vină în careu. Am RISCAT un pic

„U” Cluj a învins-o pe CSA Steaua cu 3-1 în primul meci din Cupa României la fotbal, chiar pe Ghencea. Antrenorul clujenilor, Ioan Ovidiu Sabău, n-a fost, însă, mulțumit de jocul echipei, scrie GSP.
Sabău și-a certat jucătorii pentru modul în care au gestionat finalul de partidă, atunci când le-au permis celor de la CSA să înscrie și să-și creeze alte ocazii de gol.
„În unele momente, da, mulțumit. Pe sfârșitul de joc sunt total nemulțumit. Am pierdut multe mingi, nu am avut răbdare atunci când am avut mingea. Să întoarcem jocul, să avem o posesie mai prelungită. Ai 3-1 și nu ai voie să aduci adversarul în careu. Prea ușor i-am lăsat să vină în careu, cu centrări din dreapta și în stânga.
Nu ne-au pus mari probleme, dar au prins încredere în câteva momente. Dar sunt mulțumit că am tratat serios această competiție cu o victorie bine meritată. Noi trebuie să ne refacem. Ce mă bucură mult e că am reușit să-i refac pe cei doi jucători importanți, Alex Chipciu și Dan Nistor.
E bine că au ieșit sănătoși azi. Am riscat un pic. Ca ritm, i-am recuperat pe Popadiuc, Vali Gheorghe. Kevin. A fost un joc în care am putut crește puțin ritmul acestor jucători. Noi individual arătăm bine. Avem jucători de calitate, valoroși. Vom construi o identitate”, a declarat Sabău la finalul partidei.
„Filip e un jucător care are calități”
Sabău a ținut să-l laude pe tânărul atacant Filip Ilie (21 de ani), marcator a unei „duble” împotriva roș-albaștrilor.
„E un jucător care are calități, stă bine din punct de vedere fizic. Are forță, viteză, lovește bine mingea cu ambele picioare. Mă întreb și vreau să văd de ce până în momentul de față acest jucător nu a jucat la un nivel bun. E primul an la senori, a mai jucat la Liga a 3-a pe undeva. Are potențial, trebuie să vedem ce s-a întâmplat cu el.
Are potențial, are încrederea și susținerea noastră. I-am spus că e un început pentru el, să fie în continuare umil și să muncească. Are foarte mult de lucru la tehnică, la relații de joc. Dar ai cu cine să muncești. Ai nevoie de astfel de atacanți”, a mai spus Sabău.
EVENIMENT
Primul tronson al metroului de la Cluj, din piese LEGO, la expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește expoziția ETHNOLOGIA GALACTICA TM 2023, în perioada 4-8 octombrie 2023.
Una dintre cele mai importante expoziții ale fanilor sistemului LEGO(R), realizată de Asociația Brickenburg împreună cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, își va deschide porțile pentru vizitatori, începând de miercuri, 4 octombrie.
Primul tronson al metroului de la Cluj, din piese LEGO, la expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Organizatorii propun o ediție specială, la aniversarea a 15 ani, care reunește lucrări originale devenite celebre ca urmare a soluțiilor tehnice și a designului care le caracterizează, seturi și sisteme istorice care au adus bucurie tuturor vârstelor, precum și o galerie Toy Photo cu lucrări vizuale realizate de practicanți ai acestei linii a hobby-ului.
Mai moiult, venind în întâmpinarea unui subiect efervescent, care este la modă în zona Clujului, o lucrare funcțională reprezentând primul tronson al liniei de metrou, se va afla la loc de cinste în expoziție.
La fel ca în fiecare an, vor fi prezente cu lucrări LEGO(R) Users Groups din vecinatate – LUG Kolege și Skockani din Serbia, precum și invitați din România, Polonia și Elveția.
Atelier de construcție pentru vizitatori
Atelierul de construcție cu piese LEGO(R) va fi la dispoziția publicului pe tot parcursul expoziției.
Organizatorii reamintesc publicului vizitator că exponatele nu trebuie atinse, piesele LEGO(R) System puse la dispoziție pentru joacă se adresează celor cu vârsta mai mare de 5 ani, iar supravegherea copiilor este în sarcina părinților sau a altor peroane majore care îi însoțesc.
Expoziția va avea loc la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, de pe strada Memorandumului nr. 21, în perioada 4-8 octombrie.
Programul de vizitare va fi miercuri 4 octombrie – sâmbătă 7 octombrie, între orele 11.00 – 19.00 cu ultima intrare la 18.30 și duminică 8 octombrie, între orele 11.00 – 17.00, cu ultima intrare la ora 16.30.
Foto: Asociația Brickenburg