CULTURA
A Valentine’s Rock Symphony la Cluj. Repetiție generală cu public și concert cu casa închisă în 14 februarie la Filarmonică

O zi cu semnificație deosebită, 14 februarie 2025, va fi sărbătorită la Filarmonica de Stat „Transilvania” vineri când pe scena sălii Auditorium Maximum din Cluj-Napoca va urca un prieten al Filarmonicii clujene, dirijorul Remus Grama (bine cunoscut pentru colaborarea cu Vița-de-Vie tot aici, pe scena Colegiului Academic, și nu numai), alături de trupa Corso, precum și de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”.
Cadoul serii va fi un regal muzical menit să le prezinte melomanilor, rockeri sau nu, ”șlagăre” ale genului transpuse simfonic, grupate sub un titlu sugestiv A Valentine’s Rock Symphony. Dirijorul Corului este nimeni altul decât maestrul Cornel Groza.
Având în vedere faptul că spectacolul serii de vineri este sold out deja de câteva săptămâni, pentru a veni în întâmpinarea tuturor celor care și-ar fi dorit să participe la acest concert special, dar nu au mai găsit bilete, Filarmonica deschide ușile sălii Auditorium Maximum și îi invităm pe melomani la o repetiție generală cu public, tot vineri, 14.02.2025, dar de la ora 11.00 (Colegiul Academic).
Formația Corso
Corso este o formatie pop-rock din Arad, înființată în anul 2011. Membrii fondatori sunt Cosmin Harbei (chitara) și Luci Chîrlan (voce), cărora li s-au alăturat Sergiu Nădăban (tobe) și Cristian Deac (bass), în ultima perioadă din trupă făcând parte și Alex Popa (percuție).
În primii ani, repertoriul concertelor trupei a constat dintr-o serie de cover-uri ale unor melodii aparținând unor artiști consacrați, dar șidin melodii proprii, acoperind o plajă largă de la LimpBizkit sau Nickelback la Oasis sau Reamon.
În 2014 trupa și-a lansat oficial prima melodie – Home în colaborare cu Lucian Nagy la saxofon. Începând cu anul 2015, trupa a cântatîn majoritatea concertelor proiectul acustic CORSO Unplugged, un show de aproximativ 20 de melodii reorchestrate în manierăunplugged, ale unor artiștiprecum U2, Linking Park, Kings of Leon, Sting, John Mayer, Mika, etc.
În anul 2019 trupa și-a lansat oficial a doua melodie numita – Secret, unde i-au avut ca invitați pe Lucian Nagy, de această dată la duduk, și pe vocalista Meerah.
In perioada pandemiei, a luatnaștere proiectul CORSO Simfonic, Cosmin Harbei demarând activitatea de compoziție, orchestrare si reorchestrare pentru materialul unui concert pop-rock simfonic. Repertoriul include melodii proprii ale trupei Corso, darși piese cunoscute din repertoriul internaționalși autohton.
Conceptul CORSO Simfonic vine cu promisiunea unei experiențe multimedia complete, îmbinând sonoritățile pop-rock ale melodiilor din repertoriu cu diversitatea și dinamica instrumentelor din orchestra filarmonica, îmbogățite cu sensibilitatea și forța unui cor academic, muzica fiind augmentata de un show de lumini și proiecții pe ecran LED.
Violonistul Remus Grama
Remus Grama este un cunoscut violonist al orchestrei Filarmonicii de Stat din Târgu Mureș și membru fondator al Cvartetului Bohemia. Este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, clasa de vioară a profesorului Valeriu Maior. Vocația dirijorală și-a descoperit-o în ultimii ani. S-a făcut remarcat în concerte, începând cu anul 2011, iar de atunci a evoluat, anual, la pupitrul orchestral.
A participat la cursurile de măiestrie ale dirijorului Konrad von Abel din Germania și a fost asistent al maestrului Sergiu Celibidache. Din anul 2018 este dirijorul permanent al Rock Classic Chamber Orchestra din München, ansamblu conceput și finanțat de violonistul Vlad-Valentin Popa, cu care are la activ trei concerte care au contribuit la crearea reprezentației„Rock theSymphony”. În acest concept de spectacol, alătură trupa rock orchestrei simfonice, cu care realizează spectacole de succes în colaborare cu mai multe filarmonici din România.
Colaborare cu Vița de vie
Între anii 2020-2021, Remus Gramas-a făcut din nou remarcat la pupitrul Concert Band-ului Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, o formație inovatoare alcătuită doar din suflători și percuție. Alături de aceștia, dirijorul a prezentat publicului, de la colinde și piese celebre de Crăciun, la muzică de film, pop și rock, culminând cu concertul „WeWill Rock You”în care au fost interpretate hiturile celebrelor trupe rock și metal, printre care Deep Purple, Rolling Stones, Led Zeppelin, Queen, AC/DC și Metallica.
Unul din proiectele importante care se află pe cartea de vizită a dirijorului Remus Grama este și cel ce poartă titlul Vița-de-Vie „În Corzi”(2018), o colaborare cu celebra trupă rock românească, cu care a concertat mai apoi, într-o colaborare de mare succes cu Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” atât pe scena Colegiului Academic, cât și pe cea a Electric Castle în 2023.
Biletele online la concert se pot achiziționa de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro. Biletele se pot cumpăra și de la Agenția de Bilete a Filarmonicii (Piața Lucian Blaga nr. 1-3, tel. 0756-048.318) sau cu o oră înainte de începerea concertului, direct de la locul acestuia, în limita locurilor disponibile.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ADMINISTRAȚIE
Calea ferată Cluj-Napoca – Oradea: Ce se întâmplă cu lucrările și când vor fi gata. Răspunsul ministrului Transporturilor

Lucrările la proiectul de electrificare și reabilitare a liniei de cale ferată Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor, care se întinde pe o lungime de 166 km, sunt în desfășurare pe toate cele patru loturi de execuție.
Potrivit autorităților, termenul estimat pentru finalizarea proiectului de electrificare a căii ferate Cluj-Oradea este trimestrul IV al anului 2026, urmând ca restul lucrărilor să fie încheiate pe parcursul anului 2027. Informațiile privind stadiul lucrărilor și termenul de finalizare au fost oferite de ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu ca răspuns la o interpelare a deputatului PSD de Cluj, Remus Lăpușan.
„Implementarea proiectului, „Electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj-Napocа – Oradea – Episcopia Bihor”, cu o lungime de 166 km, se află actualmente în diferite faze ale execuției, pe toate cele patru contracte de proiectare şi execuție, aferente celor patru Loturi de lucrări, Lot 1 Cluj Napoca – Aghires, Lot 2 Aghireş – Poieni, Lot 3 Poieni – Aleşd şi Lot 4 Aleşd – Frontieră Ungaria. Valoarea totală a investiției menţionate în referinţă, finanţată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), Componenţa 4 – Transport sustenabil, este de 9.479.279.329,89 lei cu TVA.
Termenul estimat pentru finalizarea proiectului începe cu trimestrul IV al anului 2026, urmând ca restul lucrărilor să fie definitivate în cursul anului 2027”, arată ministrul Transporturilor.
Investiție de 9,4 miliarde de lei
Valoarea totală a investiției se ridică la 9,47 miliarde de lei (cu TVA), fiind finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta 4 – Transport sustenabil.
Acest proiect va permite reducerea timpului de călătorie, modernizarea infrastructurii și creșterea eficienței transportului feroviar pe ruta Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor.
Potrivit raportului CFR pentru sfârșitul lunii ianuarie 2025, progresul fizic al lucrărilor era de:
- 23% pe lotul 1 (Cluj-Aghireșu);
- 32% pe lotul 2 (Aghireșu-Poieni);
- 4,5% pe lotul 3 (Poieni-Aleșd), care include defileul, cea mai dificilă zonă a traseului;
- 10% pe lotul 4 (Aleșd-Frontiera Ungariei).
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Câine la proțap, mâncat de un cercetător clujean în Vietnam. Plus păianjeni prăjiți și ouă de crocodil în Cambodgia

Cercetătorul clujean dr. Hantz Peter, care predă în această perioadă cursuri de gastronomie moleculară, chimia alimentelor și bioinformatică la universități din Vietnam și Cambodgia, a continuat experiența culinară din zonă și, după ce a mâncat șobolani prăjiți, a continuat cu câine la proțap, păianjeni prăjiți, larve și ouă de crocodil.
Degustările de preparate locale sunt parte componentă a cursurilor de gastronomie moleculară și chimia alimentelor pe care le predă studenților săi din Asia.
”Carnea de câine este foarte gustoasă. Este fragedă, mult mai bună decât carnea de vită sau chiar de porc, dar nu este la fel de „neteda” ca și carnea de pui.
Gustul său este, de asemenea, foarte bun, dar nu aș încuraja pe nimeni să experimenteze consumul de carne de câine în Europa. Mie, în Vietnam, mi-au oferit coapsă și o bucată din pielea prăjită.
Păianjenii și insectele sunt foarte gustoși și nutritivi, bogați în proteine.
Din cauza prăjirii pot conține și ulei. În greiere este prea multă chitină; favoritul meu a fost o larvă.
Gustul abdomenului păianjenului uriaș pe care îl consum în mod regulat pentru cina seamănă cu cel al ficatului.
Ouă de crocodil
Împreună cu studenții mei din Cambodgia, am făcut o vizită la o fermă de crocodili. Acolo, numeroși crocodili dormeau cu gurile deschise.
Gazda noastră ne-a oferit ouă ochiuri preparate din ouă de crocodil, al căror gust era foarte asemănător cu celor preparate din ouă de găină”, a spus cercetătorul pentru Cluj24.
Dr. Hantz Peter a avut ocazia să viziteze și piețele din zona Indochinei și a remarcat că acestea sunt foarte interesante și bogate.
”Există atâtea legume, fructe, pește și animale nevertebrate încât o piață europeană pălește în comparație cu ele”, a precizat clujeanul.
EVENIMENT
De la ce a izbucnit bătaia de pe strada Câmpului din Cluj-Napoca. Polițiștii, cercetări din oficiu pentru lovire

Poliția Cluj a reacționat după imaginile surprinse pe strada Câmpului, unde un bărbat a fost lovit cu pumnii și picioarele în mijlocul drumului.
Potrivit IPJ Cluj, incidentul a fost semnalat printr-un apel la 112, sâmbătă, 22 martie, în jurul orei 18:15. Echipajele ajunse la fața locului au identificat un bărbat de 39 de ani, care a declarat că, în timp ce se afla la volan, un tânăr de 24 de ani i-ar fi lovit capota cu pumnul.
De la ce a pornit bătaia de pe strada Câmpului?
Din primele verificări, între cei doi ar fi izbucnit un conflict, iar aceștia s-au îmbrâncit reciproc.
„În data de 22 martie, în jurul orei 18:15, polițiștii au fost sesizați prin apel 112 cu privire la o posibilă stare conflictuală pe strada Câmpului din municipiul Cluj-Napoca.
Echipajul de poliție ajuns la fața locului a identificat un bărbat de 39 de ani, implicat într-un conflict. Acesta a relatat că, în timp ce se afla la volanul unui autoturism, o persoană de sex masculin i-ar fi lovit capota cu pumnul.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că persoana în cauză este un tânăr de 24 de ani. În acest context, cei doi s-ar fi îmbrâncit reciproc”, a transis IPJ Cluj.
Poliția s-a sesizat din oficiu
Cu toate că nu au fost depuse plângeri, polițiștii au deschis o anchetă din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.
„Pentru stabilirea cadrului legal necesar verificărilor, polițiștii au demarat cercetări din oficiu sub aspectul infracțiunii de lovire sau alte violențe.
Totodată, menționăm că, până la acest moment, nu au fost depuse plângeri prealabile”, a mai arătat IPJ Cluj.

Un accident a avut loc în Lunca Vișagului, comuna Poieni, duminică dimineață, unde un autoturism s-a răsturnat pe drum. Incidentul s-a soldat doar cu pagube materiale.
Un autoturism s-a răsturnat pe un drum din localitatea Lunca Vișagului, comuna Poieni. Incidentul a avut loc duminică dimineață, iar în urma acestuia au rezultat pagube materiale, potrivit ISU Cluj.
La fața locului, echipele de intervenție au evaluat un bărbat în vârstă de 60 de ani, însă nu a fost necesar transportul acestuia la spital.
Update
Potrivit unui comunicat al IPJ Cluj, bărbatul care se afla la volan era băut.
„Azi, 23 martie, în jurul orei 10.30, a fost înregistrat un eveniment rutier pe DJ 764B, în localitatea Lunca Vișagului.
Din primele cercetări a rezultat că un bărbat de 68 de ani, din comuna Poieni, care conducea un autoturism în direcția Valea Drăganului, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare într-o curbă la stânga, părăsind partea carosabilă pe partea dreaptă, ulterior răsturnându-se.
Bărbatul se afla singur în autoturism și a fost evaluat de echipajul medical la fața locului, fără a necesita transport la spital.
Fiind testat cu aparatul etilotest, a rezultat o alcoolemie de 1,02 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea de probe biologice.
Cercetările sunt continuate pentru stabilirea tuturor împrejurărilor producerii evenimentului”, a transmis IPJ Cluj.