Connect with us

CULTURA

A murit poetul, politicianul și scriitorul maghiar Szőcs Géza, absolvent al UBB Cluj-Napoca

Publicat


Poetul, scriitorul şi jurnalistul maghiar de origine română Szőcs Géza, laureat al premiilor Kossuth şi József Attila, a murit joi seara la vârsta de 67 ani, a anunţat Clubului PEN Ungar, al cărui preşedinte a fost din 2011.

Din primele informații acesta ar fi decedat în urma infectării cu COVID-19.

Szőcs Géza s-a născut în 21 august 1953 la Târgu Mureş. În 1979 a obţinut diploma la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, la Facultatea de Filologie și a locuit o bună parte din viață la Cluj-Napoca.

Potrivit MTI, primul său volum de poezii a apărut în 1975 cu titlul Te mentél át a vizen? (Tu ai trecut apa?), care l-a ridicat imediat în elita generaţiei sale şi a poeziei maghiare din România, aducându-i premiul Uniunii Scriitorilor.

Au urmat volumele Kilátótorony és környéke (Turn de veghe şi împrejur, 1977) şi Párbaj, avagy a
huszonharmadik hóhullás (Duel sau a douăzeci şi treia ninsoare, 1979), care i-au făcut cunoscut numele şi în literatura maghiară universală.

Poeziile sale au abordat tot mai deschis problemele legate de destinul minorităţii maghiare, pe care practicile politice româneşti ale vremii le-au sortit dispariţiei.

A primit două burse în străinătate

Ca redactor, a încercat de asemenea să ofere spaţiu rezistenţei spirituale a maghiarilor din Transilvania. Împreună cu colegul său de redacţie, Egyed Péter, a transformat revista Echinox a universităţii clujene într-un atelier de mare însemnătate. În perioada 1977-1981 a fost colaborator al ziarului clujean Igazság.

Din cauza cenzurii tot mai puternice a publicaţiilor oficiale a încercat să creeze o “a doua viaţă publică”, astfel în 1981 a fost printre creatorii şi principalii colaboratori ai publicaţiei samizdat Ellenpontok (Contrapuncte). În această perioadă a obţinut două burse în străinătate, una din partea Fundaţiei Herder de la Viena, cealaltă a universităţii din Berlinul de Vest.

Arestat de Securitate

A redactat două memorii referitoare la situaţia intolerabilă a maghiarilor din România, adresate Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Mai târziu, în 1985, a înaintat, împreună cu alţii,
o propunere de înfiinţare a unei organizaţii mondiale a minorităţilor, adresată ONU. Dictatura nu a întârziat cu răspunsul, a fost arestat, grav maltratat în cursul interogatoriilor, şi-a pierdut locul de muncă şi a fost nevoit să emigreze. Toate aceste măsuri au provocat proteste atât din partea maghiarilor, cât şi la nivel internaţional.

Pe motivul activităţii sale desfăşurate în România a fost arestat în 1982. După punerea în libertate a fost tot timpul hărţuit de oamenii Securităţii, până la urmă a fost nevoit să părăsească ţara. Elveţia a comunicat autorităţilor române în 1986 că îi acordă dreptul de azil în cazul în care va fi lăsat să
emigreze. În august 1986 s-a stabilit în Elveţia, continuându-şi lupta împotriva regimului Ceausescu şi în emigraţie.

A fost ales secretar general al UDMR

În iunie 1989 a fost însărcinat cu organizarea biroului de la Budapesta al Radioului Europa Liberă. În martie 1990 a renunţat la existenţa pe care a câştigat-o în emigraţie şi s-a întors în România, la Cluj-Napoca, unde a intrat în viaţa politică a comunităţii maghiare.

În aprilie 1990, la primul congres al UDMR, a fost ales secretar general al uniunii. Sub conducerea lui, UDMR a obţinut locul secund la primele alegeri parlamentare, însă Szőcs Géza a accentuat de multe ori că UDMR nu este un partid, ci o organizaţie care îşi asumă reprezentarea intereselor minorităţii şi
care doreşte să contribuie la transformarea democratică a întregii structuri de stat a României, deoarece interesul primordial al maghiarilor din România este să trăiască într-un stat de drept democratic.

Szőcs Géza a fost membru al Senatului României şi liderul fracţiunii UDMR din mai 1990 până în octombrie 1992. La cel de-al doilea congres al UDMR, organizat la Târgu Mureş pe 26 mai 1991, a
fost ales vicepreşedinte politic al organizaţiei. La congresul UDMR din ianuarie 1993, ţinut la Braşov, a renunţat la această poziţie şi a anunţat că nu îşi va asuma nicio funcţie din cauza luptelor interne din Uniune. În 1999 a părăsit organizaţia.

Consilier al premierului Ungariei

Din iunie 2010 până în iunie 2012 a fost secretar de stat responsabil pentru cultură al Ministerului ungar al Resurselor Umane, după care a devenit însărcinat al prim-ministrului Ungariei, Viktor Orban, responsabil de cultură, iar începând din 2014 a fost consilier principal al prim-ministrului tot în probleme de cultură.

În 2015 şi în 2016 a activat ca însărcinat guvernamental privind participarea Ungariei la Expoziţia Mondială de la Milano.

În 2015 i s-a acordat Premiul Kossuth ca apreciere a activităţii sale de poet şi scriitor, pentru stilul său artistic special, izvorât din surse transilvane, prin care a îmbogăţit literatura maghiară universală.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a transmis un mesaj de condoleanțe.

Sursa. MTI

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


CULTURA

FOTO DOCUMENT/ Vizita lui Nicolae Ceaușescu la Cluj în 1965. Cum a fost primit fostul dictator al României

Publicat

De

Înainte de decembrie 1989, luna ianuarie însemna automat manifestări dedicate zilei de naștere a lui Nicolae Ceaușescu. Astfel, 26 ianuarie însemna programe festive, cu recitaluri de poezie dedicate ”marelui conducător” și declamații care de care mai bombastice la adresa rolului primului om în stat.

Cum ne apropiem de această dată reper, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) Cluj-Napoca propune o incursiune la începuturile epocii Ceaușescu, prin intermediul unor fotografii realizate la scurt timp după alegerea sa în fruntea Partidului Comunist Român în 1965, cu prilejul unei vizite la Cluj.

Vizite de lucru

”Prezentate ca vizite de lucru, aceste deplasări ale șefului statului în țară erau organizate temeinic de către autoritățile locale. Nicolae Ceaușescu și ceilalți membri ai conducerii de partid și de stat care-l însoțeau erau cum bine se știe, întâmpinați în mod tradițional cu pâine, sare și cu sticla cu vin sau pălincă.

Salutul de bun venit era completat cu uralele mulțimii, mobilizată special cu acest prilej”, explicat pentru Cluj24.ro muzeograful Manuela Marin.

Potrivit acesteia, o parte dintre cei aduși la fața locului erau așezați de-a lungul traseului străbătut de coloana oficială, unii cu flori în mână, alții purtau de voie, de nevoie pancarte cu slogane binecunoscute cum ar fi, ”Ceaușescu – PCR”, ”Stima noastră și mândria, Ceaușescu – România” sau ”Ceaușescu eroism, România comunism”.

Aceste slogane erau, de asemenea, scandate în momentul în care mașina în care se afla Nicolae Ceaușescu trecea prin dreptul lor.

”Dialog” cu oamenii muncii

Programul deplasărilor liderului român includea vizitarea celor mai importante obiective economice și culturale din localitatea sau județul respectiv, precum și întâlniri și discuții cu oficialități și mai ales, cu șefii județenelor de partid.

”Pentru a crea imaginea unui lider accesibil, preocupat de bunăstarea populației, Nicolae Ceaușescu se angaja într-un dialog direct cu oamenii muncii din unitățile vizitate, persoane desemnate special pentru aceste momente și care aveau răspunsuri bine pregătite de șefii de cadre din unitate”, mai spune Manuela Marin.

La braț cu rectorul Constantin Daicoviciu

Fotografiile păstrate în colecția MNIT surprind vizita de lucru a lui Nicolae Ceaușescu la Universitatea ”Babeș-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca. Mașina în care se afla acesta sosește la sediul central al universității clujene în aplauzele celor strânși la fața locului.

Capota mașinii și carosabilul sunt acoperite cu florile aruncate de pe margine. (Foto 1-3). La intrarea în clădirea universității, Nicolae Ceaușescu este întâmpinat de rectorul UBB, profesorul Constantin Daicoviciu.

Ceaușescu vizitează Aula Magna, la braț cu rectorul clujean, și vizitează și Rectoratul universității clujene.

Finalul vizitei este punctat și de o întâlnire neplanificată, cu o femeie, îmbrăcată în haine simple, de stradă. Ea se apropie de liderul român și de însoțitorii lui, având în mână un document asemănător unui act de identitate și le arată interlocutorilor săi cu mâna ridicată ceva în direcția străzii Avram Iancu.

Nu se știe ce anume a spus femeia, dar cel mai probabil încerca să-și găsească dreptatea într-o problemă personală pentru soluționarea căreia nu a găsit disponibilitate din partea autorităților locale.

Astfel de reușite erau acte de mare îndrăzneală, de altfel singurele momente neprevăzute în programul unei ,,fructuoase vizite de lucru’’.

Nicolae Ceaușescu s-a născut în 26 ianuarie 1918 în comuna Scornicești, județul Olt.

 

 

 

 

Citește mai departe

CULTURA

ANIVERSARE/ Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuț, împlinește 72 de ani. La Mulți Ani!

Publicat

De

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei Andreicuț,  arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului împlinește duminică, 24 ianuarie, vârsta de 72 de ani.

Înaltpreasfințitul Părinte Andrei (Ioan Andreicuț) s-a născut în data de 24 ianuarie 1949, în Oarța de Sus, județul Maramureș, din părinţii Andrei şi Elena Andreicuț, ca primul dintre cei trei copii ai familiei.

A urmat liceul în Cehul Silvaniei și cursurile Facultății de Construcții Căi Ferate din București (între anii 1967-1972). După absolvirea facultății a fost repartizat, în calitate de inginer, la Întreprinderea de Construcții Căi Ferate din Cluj-Napoca.

Începând cu anul 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu. În august 1978 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfințitul Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului, activând apoi ca preot paroh timp de șapte ani în orașul Turda (județul Cluj).

Din toamna anului 1985 a fost transferat, la cererea Preasfințitului Episcop Emilian Birdaș, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia și ulterior numit vicar administrativ.

Doctor în teologie din 1998

Mitropolia Clujului precizează că IPS Andrei a urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din București (începând cu anul 1985), avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza și-a pregătit-o în cadrul aceleiași secții – Teologie Sistematică – sub îndrumarea părintelui prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obținând titlul de „Doctor în Teologie” în anul 1998.

În data de 25 februarie 1990 a fost ales și hirotonit Arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, pentru ca în data de 4 martie 1990 să fie numit episcop-locotenent al Episcopiei Alba Iuliei, iar din luna iunie a aceluiași an a devenit episcop titular.

În data de 16 iulie 1998, Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop.

Este unul dintre fondatorii Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este întemeietorul şi a fost profesor și decanul (două mandate: 2000-2004 şi 2004-2008) Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, întemeietor şi coordonator al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Simion Ştefan” Alba Iulia.

Din februarie 2002 este membru al Academiei de Ştiinţe şi Arte din Salzburg, Austria.

Preşedintele României i-a conferit Ordinul Naţional „Pentru Merit” în gradul de „Mare Ofiţer”, la 1 Decembrie 2002.

Arhiepiscop al Clujului din 2011

În data de 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi a fost instalat de către Patriarhul Daniel, la data de 25 martie 2011, de praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.

După reorganizarea administrativ-bisericească în Transilvania, este Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului (Ardealul de Nord), respectiv al celei de a doua mitropolii ardelene, având reşedinţa mitropolitană în Cluj-Napoca.

Începând cu anul 2011, predă disciplina „Spiritualitate Ortodoxă” la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, iar din toamna anului 2012 este îndrumător de doctorat la Școala doctorală de teologie „Isidor Todoran”, din cadrul aceleiași facultăți.

La data de 23 octombrie 2014, Regele Mihai I al României i-a conferit decorația regală „Nihil Sine Deo”. Decorația i-a fost înmânată în Holul de Onoare al Castelului Peleș, de Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României.

A înființat mănăstiri și parohii

Ca Arhiepiscop și Mitropolit al Clujului a înființat numeroase mănăstiri și parohii, 3 centre pentru tineret, centre pentru cateheză, o grădiniță, o școală primară și o școală gimnazială confesională, precum și o școală gimnazială pentru recuperarea copiilor aflați în abandon școlar.

În toamna anului 2013, la numeroasele ctitorii ale Înaltpreafinției Sale, se adaugă și o nouă clădire pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în cadrul Campusului Universitar „Nicolae Ivan”, care oferă un spațiu generos și performant desfășurării învățământului teologic academic clujean la standarde moderne; iar în anul 2015 a fost inaugurat Centrul Misionar de Tineret „Ioan Bunea” din Sîngeorz-Băi.

În prezent, se află în lucru numeroase proiecte sociale, printre care Centrul Misionar-Social „Sfântul Apostol Andrei”, care se construiește în Cluj-Napoca, pe Calea Turzii, care va cuprinde și o grădință. De asemenea, un alt proiect important al Mitropolitului Clujului este deschiderea, în viitorul apropiat, la Bistrița, a unei școli ortodoxe cu cantină socială.

Cetățean de onoare

Părintele Mitropolit Andrei este cetăţean de onoare a zeci de localităţi din România şi destinatarul a numeroase diplome de recunoaştere şi preţuire din partea a nenumărate societăţi, asociaţii, instituţii, fundaţii din ţară şi străinătate, toate având preocupări culturale, social-filantropice, religioase sau inginereşti, şi a zeci de insigne, decoraţii, plachete, conferite cu prilejul participării la congrese, simpozioane, adunări naţionale şi internaţionale.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Un mare clujean de care nu ştie nimeni. A preconizat tratarea sifilisului. Fondatorul şcolii de dermatologie. Primar al Clujului

Publicat

Unul dintre marii clujeni intraţi în anonimat este Coriolan Tătaru. De la moartea acestuia se împlinesc 64 de ani.

Printre primii medici din lume

Coriolan Tătaru (14 martie 1889, Cluj, 22 ianuarie 1957) a fost fondatorul școlii clujene de dermatologie. Şi printre primii medici din lume care au preconizat tratamentul intensiv și precoce în sifilis. De asemenea, în perioada 1931-1932 a fost primar al Clujului.

O carte cu dedicaţie din partea lui Constantin Daicoviciu pentru Coriolan Tătaru (arhiva Cluj24)

Printre altele, a fost primul dermatolog din România care s-a ocupat de problema dermatozelor profesionale si a bolilor alergice cutanate. A fost decan al Facultăţii de Medicină (1928-1929). Coriolan Tătaru a fost coautor al primului tratat de dermatologie în limba româna, autor a peste 160 de articole de specialitate.

Primul muzeu din lume

A înfiinţat si condus revista Clujul medical (1928-1940). Din 1956 a fost membru în colegiul de redacţie şi colaborator al revistei Dermato-Venerologia. A pus bazele primului dispensar antivenerian din România, la Cluj. Şi a organizat serviciile de dermatologie judeţene din Transilvania. A înfiinţat primul muzeu de mulaje şi fotografii dermatologice din lume.

Rezident regal al Ţinutului Someş

A deţinut functia de preşedinte al Societăţii Ştiinţelor Medicale din Cluj (1930), al Societăţii de Dermatologie şi Sifilografie (1936), al Consiliului Clinicilor (1935-1947), al Comitetului Regional Cluj al Federaţiei de Sport din România, Director General al Societăţii de Salvare.

Primarul Clujului, dr. Coriolan Tătaru, în uniforma F.R.N., decorat cu Ordinul Steaua României în grad de comandor, Ordinul Coroana României în grad de Mare Ofiţer şi Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler

Cât timp a fost primar a continuat lucrările la podul de peste Someş din Piaţa Mihai Viteazul, la pasajul pietonal peste Someş, între străzile Garibaldi şi Uzinei Electrice, a început reorganizarea administraţiei locale şi elaborarea unui regulament de funcţionare.

Ministru al Ardealului

A fost membru al Partidului National Agrar. La 12 ianuarie 1932, Coriolan Tătaru a fost numit subsecretar de stat, pe lângă preşedinţia Consiliului de Miniştri, funcţie cunoscută ca Ministru al Ardealului. De asemenea, din august 1938 şi până în septembrie 1940, a fost rezident regal al Ţinutului Someş.

A primit Premiul de cercetare al Universităţii din Cluj (1911), Premiul Academiei Române (1958). Dintre ordinele, medaliile ştiinţifice şi culturale care i-au fost conferinte amintim ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler acordat de Regele Carol al II-lea, pentru meritele profesionale şi de administrator al oraşului Cluj.

*Constantin Daicoviciu (1 martie 1898, Caraş-Severin, 27 mai 1973, Cluj), renumit arheolog, rector al UBB cu cel mai lung mandat (1956-1968), academician. A fost şi deputat în Marea Adunare Națională (1948-1952), apropiat al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi susţinător al unei istoriografii naționaliste.

(MaAv)

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

Expoziția ,,Timbre” a artistului Sevan Székely de la Muzeul de Artă din Cluj, un labirint în noaptea urbană

Publicat

Artistul clujean Sevan Székely a expus la Muzeul de Artă Cluj-Napoca expoziția intitulată ,,Timbre”. Inspirația lucrărilor expuse vine din călătoriile lui Sevan Székely în mai multe orașe ale lumii, unde a surprins elemente și momente din viața urbană. Expoziția poate fi văzută între 21 ianuarie și 7 februarie.

Astfel, expoziția este formată dintr-o serie de lucrări ce vorbesc despre un traseu atât al artistului în munca sa, cât și unul fizic prin viața mai multor orașe. Modul de lucru este unul experimental și de stare, iar stilul lucrărilor poate fi încadrat într-o îmbinare între suprarealism, expresionism și art brut.

Numele expoziției este dat de dimensiunea lucrărilor, care sunt precum ,,niște timbre pe perete”

,,Ideea titlului a venit atunci când am dus lucrările la muzeu și le-am pus pe perete. Arătau ca niște timbre, iar în atelier erau foarte mari. Tema lor centrală este cea a labirintului.

Am zis să leg această idee de călătorie, iar timbrul a fost cea mai bună alegere. Timbrele mereu sunt călătoare, mereu poartă imagini”, a declarat artistul Sevan Székely pentru Cluj24.ro.

Imagini din Londra, Berlin, dar și Cluj

Din pasiunea pentru călătorit, de-a lungul ultimilor doi ani au fost realizate aceste lucrări, având ca inspirație mai multe orașe pe timp de noapte

 

,,Mesajul pe care am vrut să îl transmit a fost cel al nopții urbane cu inspirații din mai multe locuri în care am călătorit. Sunt imagini pe care le-am surprins în Londra, Berlin, Cluj și în alte orașe. Sunt mai multe schițe făcute din călătoriile mele.

Totul este o călătorie și în pânză, de la început până la sfârșit. Lucrările sunt realizate în ultimii doi ani și până astăzi, una dintre lucrări fiind terminată săptămâna trecută, după cum se poate observa și aici, traseul în modul de lucru”, a adăugat artistul.

Expoziția completează orașul

,,Am vrut să împrospătez un pic paleta de culori a lumii expoziționale din Cluj și să expun tema drumului, a călătoriei, a pierderii, a regăsirii, a tot ce înseamnă sentiment urban.

M-au inspirat călătoriile mele și am încercat să adun din fiecare loc câte ceva. În mod normal aș fi avut și un vernisaj cu o instalație de sunet, aș fi vrut să merg un pic mai departe, dar asta implica prezența unei mulțimi de oameni, iar situația actuală nu permite asta”, a mai spus Sevan Székely.

Cel mai recent proiect al artistului

Sevan Székely este absolvent al secției de pictură din cadrul Universității Naționale de Arte din București și absolvent masterand al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

,,Timbre” este cel mai recent proiect al său, gândit sub forma unei colecții de momente din călătoriile sale.

Evenimentul, precum și alte detalii pot fi găsite AICI.

Dana Coțovanu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate