Connect with us

EVENIMENT

A murit episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu. Fusese infectat cu COVID-19

Publicat


Cu profundă durere sufletească, Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla aduce la cunoștința tuturor credincioșilor greco-catolici și a tuturor românilor că azi, 12 ianuarie 2021, la ora 15:20, Preasfinția Sa Florentin CRIHĂLMEANU, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, s-a stins subit din viață la Mănăstirea Congregației Surorilor Maicii Domnului din Cluj-Napoca.

Acesta fusese infectat cu COVID-19 și trebuia să iasă din carantină pe data de 14 ianuarie.

În ciuda faptului că starea sănătății Preasfinției Sale se ameliorase în urma infectării cu Covid-19 și se apropia de sfârșitul perioadei de carantinare, s-a confruntat cu o criză acută cardio-respiratorie. A fost chemată ambulanța, iar medicii au efectuat toate procedurile de resuscitare, dar, cu tot efortul depus, la ora 15:20 s-a constatat decesul.

”Preoții, persoanele consacrate și toți credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla resimt această plecare ca pe o imensă pierdere, dar cu credință în Mântuitorul Isus Hristos Cel Înviat se unesc în rugăciune pentru sufletul harnicului, blândului și smeritului lor Ierarh. Această încercare dureroasă, trăită în lumina credinței și a Învierii, nădăjduim să aducă unitate și pace în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, care i-au primit îndrumarea spirituală, l-au admirat și stimat pentru dăruirea în slujirea lui Hristos și a Bisericii Sale”, au spus reprezentanții Eparhiei.

Florentin Crihălmeanu s-a născut pe data de 17 septembrie, anul 1959, la Iași.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

U-BT ajunge la a zecea victorie în Liga Națională

Publicat

U-BT Cluj-Napoca a învins BCMU Pitești, cu scorul de 78 la 93 și a ajuns la a zecea victorie din Liga Națională. Tabela a indicat pe sferturi: 27-14, 29-15, 22-15, 15-34. În consecință, formația pregătită de Mihai Silvășan și Dusko Vujosevic se menține neînvinsă în campionat. Clujenii au dominat întreaga partidă, având un joc net superior piteștenilor.

Prima repriză

Primele 5 minute din primul sfert au fost echilibrate, scorul fiind 12 la 12. U-BT s-a distanțat de BCMU Pitești, după un run al argeșenilor de 4 minute jumătate fără coș marcat. Dixon a reușit o triplă, iar coșurile marcate de Stipanovic (n.r: a mai transformat o liberă),  Tarolis, Edwards și Richard, i-au adus pe clujeni în avantaj cu 12 puncte. Gajovic a oprit seria lui U-BT, iar Richard a închis actul inaugural cu o triplă de senzație în ultima secundă.

Sfertul secund a început cu tripla lui Fitzpatrick, însă clujenii au replicat prin reușita lui trei al lui Richard și două coșuri înscrise de Guzman, ultimul printr-un dunk spectaculos. Scorul era 34 la 17, pentru „studenți”, iar Tudor Costescu și-a băgat echipa în ședință.

Clujenii au continuat să-și mărească avantajul, iar la jumătatea sfertului, scorul era 42 la 24, pentru U-BT. Piteștenii nu au mai ținut ritmul cu alb-negrii, care conduceau 56 la 29, la pauză. Măciucă a marcat de la mijlocul terenului în ultima secundă, înainte de intrarea la vestiare.

A doua repriză

În sfertul trei, clujenii au continuat să-i domine pe piteșteni, fiind mereu la peste 30 de puncte în față. După 30 de minute de joc, scorul a ajuns la 78-44.

Elevii lui Tudor Costescu au reușit să reducă proporțiile scorului în sfertul al patrulea, pe care l-au început cu un run de 13-4. Clujenii s-au relexat în ultimele minute și au comis 10 turn-over-uri, de-a lungul sfertului.

În plus, „studenții” au înregistrat două greșeli tehnice ale clujenilor, iar BCMU Pitești a coborât diferența la doar 11 puncte cu un minut și jumătate din meci.

Argeșenii nu au mai avut timp să întoarcă soarta meciului, scorul final fiind 93 la 78.

Cei mai buni jucători

Căpitanul clujenilor, Patrick „Petrică” Richard a fost omul meciului cu 19 puncte, 2 recuperări și 2 pase decisive. De asemenea, Guzman și Dixon au reușit fiecare câte 14 puncte. Alți jucători ai lui U-BT au terminat în double-digits: Stipanovic – 13 puncte, Tarolis – 12 și Edwards – 11.

Din tabăra argeșenilor, s-a remarcat Goran Gajovic, cu 17 puncte, 8 recuperări și 4 pase decisive, fiind urmat de Nikola Jevtovic (16 puncte, 4 recuperări și 2 pase decisive) și Mihai Măciucă (14 puncte și 2 recuperări). care s-a remarcat cu execuțiile sale din spatele semicercului.

U-BT

Guzman – Tarolis – Lungu – Santa – Richard

BCMU Pitești

Jeremic – Gajovic – Popa – Jevtovic – Bishop

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministrul Educației anunță că 168.000 de persoane din sistemul de educație vor să se vaccineze

Publicat

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că un număr de 168.000 de persoane din sistemul naţional de învăţământ şi-au exprimat opţiunea de a se vaccina anti-COVID-19.

126.000 de persoane din cele 168.000 care doresc să se vaccineze lucrează “nemijlocit” cu elevii şi studenţii, afirmă Sorin Cîmpeanu

“Această decizie a fost luată de către un număr de 168.000 de persoane din sistemul naţional de învăţământ. Pentru că acesta este numărul celor care au răspuns: da, dorim să ne vaccinăm în prima etapă.

Toţi ceilalţi până la 355.000 nu sunt persoane care au respins vaccinarea. (…) Am încercat să facem o prioritizare la nivelul celor care şi-au declarat disponibilitatea pentru vaccinare din cei 168.000 de angajaţi – 126.000 sunt persoane pe care le-am identificat ca lucrând la interfaţa directă, nemijlocită, cu elevii şi studenţii.

Sunt, spre exemplu, şi situaţii, este vorba despre grădiniţe, de şcoli speciale şi de alte astfel de situaţii în care am considerat că tot personalul interacţionează direct cu elevii, interacţionează direct cu copiii în cazul grădiniţelor cu copii care nu au obligativitatea de purta mască pe baza vârstei mici.

Aceştia sunt o categorie prioritară”, a explicat ministrul cu prilejul unui webinar dedicat personalului din învăţământ privind vaccinarea anti-COVID.

Sorin Cîmpeanu are încredere că cei care organizează campania de vaccinare vor identifica soluţia prin care personalul din învăţământ, “îndeosebi” cel care lucrează nemijlocit cu elevii şi studenţii, va fi vaccinat prioritar

“Deci înainte de data de 8 februarie, planificată pentru deschiderea şcolii, în situaţiile menţionate va începe o vaccinare prioritizată conform cu prioritatea pe care toată societatea românească spune că o acordă şcolii româneşti.

Modalitatea tehnică prin care acest lucru se va face fără a afecta niciuna din programările făcute până acum sunt convins că va fi identificată şi procesul de vaccinare va începe înainte de data de 8 februarie”, a mai afirmat ministrul.

AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Patru fotbaliști de la Universitatea Cluj, convocați la naționala de fotbal U16 a României

Publicat

Pantru fotbaliști de la FC Universitatea Cluj au fost convocați la naționala de fotbal U16 a României pentru un stagiu de pregătire la Centrul Național de Fotbal Buftea.

Juniorii Patrik Kis, Andrei Vînău, Alexandru Fărăgău și Matei Morar urmează să se alăture lotului „tricolorilor mici” pentru un stagiu care constă în antrenamente și jocuri de pregătire.

Cantonamentul se va desfășura la Centrul Național de Fotbal Buftea în perioada 29 ianuarie – 7 februarie.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primim de la cititori. Ce soluție este avansată pentru parcările din cartierele Clujului

Publicat

De

O clujeancă din Mărăști, cititoare a Cluj24.ro, ne-a transmis o soluție pentru locurile de parcare, cu abonament, din jurul blocurilor.

”Locuiesc de 30 de ani la aceeași adresă (Mărăști, strada Buftea 12), am achiziționat mașina în urmă cu 7 ani, iar 4 ani consecutivi am aplicat pentru un loc de parcare însă, nu am obținut unul. Sugestia mea este ca toți locatarii care au domiciliul la o anumită adresa, să plătească abonamente și fiecare să parcheze în funcție de locurile disponibile”, a transmis clujeanca.

Aceasta consideră că ar fi o idee bună și pentru locatari, având în vedere că toți au aceleași drepturi, și pentru Primărie, în condițiile în care se adună mai mulți bani la bugetul local.

”Cred că mulți oameni care se confruntă cu această problemă ar fi receptivi, având  în vedere că in Europa de Vest se practica și funcționează acest lucru”, a explicat clujeanca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate