ACTUALITATE
5 MILITARI români MORŢI şi unul DISPĂRUT. Războiul din Ucraina face VICTIME în România

5 militari români aflaţi într-un elicopter au murit, iar un pilot de avion este dat dispărut. Elicopterul plecase în căutarea avionului dispărut, aflat în patrulare, ca urmare a războiului din Ucraina.
„Toţi cei 5 membri ai echipajului din elicopterul IAR 330-Puma, care plecase în misiune de căutare a aeronavei MIG-21 Lancer, şi-au pierdut viaţa.
”Am pierdut două aeronave. În cazul elicopterului care a plecat în căutarea şi salvarea pilotului MIG-ului 21 Lancer se confirmă din păcate prăbuşirea la 11 km de aerodrom în zona localităţii Gura Dobrogei. Din păcate, toţi cei 5 membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa”, a anunţat, miercuri seara, purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spînu, la Antena 3.
Potrivit acestuia, în continuare se execută operaţiunile de căutare salvare pentru pilotul aeronavei MIG-21 Lancer.
Elicopterul IAR 330-Puma care a decolat, miercuri, în jurul orei 20,21, în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig 21 LanceR a pierdut legătura radio cu turnul de control şi a dispărut de pe radar în jurul orei 20,44. O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, dispărând de pe radar într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei.
”Miercuri, 2 martie, ora 20,00, o aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20,03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localităţile Cogealac şi Gura Dobrogei. Aeronava decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în jurul orei 19,50”, informează MApN.
Potrivit sursei citate, nu sunt date, la acest moment, despre starea pilotului şi a aeronavei.
Au fost declanşate de urgenţă operaţiunile de căutare-salvare.
Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgenţă spre zona posibilului impact şi echipajele de intervenţie ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă. AGERPRES
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
”Pe urmele valahilor uitați. Despre etnogeneza românilor”, volum de Ionuț Țene. Prefață a istoricului medievist dr. Ioan Drăgan

Cititorii interesați pot găsi online și, de luni, în librării, noul volum ”Pe urmele valahilor uitați. Despre etnogeneza românilor” de Ionuț Țene, carte ce a văzut lumina tiparului la editura clujeană Casa Cărții de Știință. Lansarea va avea după Paști.
Cartea se bucură de o prefață scrisă de istoricul medievist prof. dr. Ioan Drăgan și o postfață de conf. univ. dr. Avram Fițiu, fiind o viziune nouă asupra paradigmei etnogenezei poporului român.
„Autorul face distincția dintre spațiul etnogenetic balcanic, nord-dunărean și panonic, locuit de popoarele traco-geto-dacice romanizate și expansiunea românească dincolo de această matrice, prin păstorit și colonizare, din Evul Mediu timpuriu.
Deși apreciază corect faptul că spațiul carpato-danubian-pontic a fost epicentrul etnogenezei, generator al României actuale, autorul acordă deliberat mai multă atenție teritoriilor populate de români exterioare acestuia și care astăzi sunt în afara statului național.
Cartea este scrisă asumat într-un stil jurnalistic și eseistic, atrăgător, în episoade sintetice, și se bazează pe o documentare bogată, de la lucrări științifice și izvoare istorice, la cronici și jurnale de călătorie, articole de presă, până la constatări directe, cu ocazia unor călătorii personale în zonele unor supraviețuiri românești.
Autorul emite opinii personale pertinente, în spirit științific, în cele mai multe aspecte disputate ale vastei problematici a etnogenezei românești și a „românilor uitați” dimprejurul nostru, fără a ocoli și prezentarea unor puncte de vedere discutabile. Întreaga lucrare este marcată de o nedisimulată iubire de neam, reieșind din toate paginile acestei fascinante călătorii în vastul spațiu al creației istorice românești în timp de peste un mileniu.” (prof. univ. dr. Ioan Drăgan).
Cadru geografic extins
”Ionuț Țene abordează procesul etnogenezei românești dintr-o perspectivă care depășește limitele tradiționale ale spațiului carpato-danubiano-pontic, explorând un cadru geografic extins ce cuprinde centrul Greciei, Munții Carpați și Alpii dinarici.
Această abordare largă subliniază caracterul mobil al populației valahilor, a căror economie pastorală i-a plasat în contact direct cu diverse popoare migratoare, precum slavii, avarii și maghiarii. Mobilitatea lor nu doar că a contribuit la supraviețuirea identității culturale, dar a și facilitat o continuitate lingvistică și etnică esențială în contextul presiunilor istorice și migrațiilor succesive. (conf. dr. Avram Fițiu).
Poporul român s-a format pe un areal larg
”Poporul român s-a format pe un areal larg, mult mai larg decât cel carpato-danubiano-pontic, pornind din centrul Greciei continentale până în nord în Carpaţii Păduroși și, la est, de la Bug până la vest înspre Tisa, lacul Balaton și Alpii Dinarici, lucru consemnat de cronicile și mărturiile medievale.
Documentele bizantine, germane, slave, maghiare numesc această populaţie traco-iliro-geto-dacă romanizată: valahi, vlahi, blachi, olahi, dar ei înșiși și-au spus mereu români, rumâni sau „rămâni”.
Valahii fiind un popor preponderent pastoral și în plină mișcare, etnogeneza s-a întins fluctuant pe un areal geografic întins. Spaţiul carpato-danubiano-pontic a fost însă epicentrul etnogenezei, care a devenit arhetipul românismului ce a dus la formarea, în epoca modernă, a statului – România”. (Ionuț Țene – Argument).
Cartea poate fi procurată AICI.
ADMINISTRAȚIE
Adrian Năstase: „Contractul cu Bechtel pentru Autostrada Transilvania a fost o chestie deșteaptă, pe care a omorât-o Băsescu”

Fostul premier Adrian Năstase a declarat că proiectul autostrăzii Transilvania, semnat cu compania americană Bechtel în 2003, a fost „o chestie deșteaptă”, dar care a fost „omorâtă” de Traian Băsescu.
Fostul prim-ministru PSD Adrian Năstase este de părere că sistarea lucrărilor în 2005 a fost o decizie greșită care a dus la întârzierea finalizării autostrăzii cu decenii, a arătat acesta, recent, pentru EVZ.ro.
„A fost o chestie deșteaptă, pe care a omorât-o Băsescu, din păcate. Nici măcar nu a fost presiunea americană. Americanii erau interesați, cum sunt și acum, în chestiunii legate de armament. Nu au nicio treabă cu celelalte povești, sunt și departe, contactele sunt dificile, businessul e dificil, bursele sunt diferite. Eu am văzut autostrada făcută de Bechtel în Croația. Incredibilă. Și am spus: hai să îi legăm pe americani mai bine de noi printr-un proiect economic. Ideea a fost a mea. I-am convins să vină, am reușit să facem un contract care era foarte bun, dar după ce l-am terminat, după ce a încheiat, și practic, în 2007, autostrada trebuia să fie gata. Am deschis povestea asta și cu Boc, la Cluj, ei erau interesați. UMDR-ul era interesat, erau ungurii, care construiseră deja legătura pe zona lor”, a explicat Năstase.
Proiectul ar fi fost blocat intenționat de Băsescu
Fostul premier susține că lucrările au fost blocate intenționat de administrația Băsescu, sub pretextul unei investigații privind presupuse fapte de corupție.
„În 2005, imediat după alegeri, Băsescu a spus: Oprim toată lucrarea, pentru că trebuie să vedem ce mită au dat americanii Guvernului Năstase și lui Năstase. Practic, un an și jumătate, șantierele au fost blocate cu echipamentele pe care băieții aceștia le aduseseră din Turcia, din Bulgaria, după care s-au supărat și au spus: poate sunteți ocupați, poate vă deranjăm. Au venit, au cerut să facă ai noștri planurile pentru autostradă, au dat peste cap prețurile, au înnebunit toată povestea asta”, a adăugat fostul premier.
Autostrada Transilvania, un proiect încă neterminat
La peste 20 de ani de la startul lucrărilor, Autostrada Transilvania este departe de a fi terminată și ar putea să fie complet funcțională abia în 2032. Traseul inițial de 415 kilometri a fost redus însă la doar 275 de kilometri.
Recent, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că va semna, până la finalul lunii aprilie, contractul pentru lotul Meseș (41 km), cu termen de finalizare de șase ani și jumătate. Acesta este cel mai scump tronson din întreaga autostradă, cu o valoare estimată de 1,34 miliarde de euro fără TVA.
„E un proiect de care și-au bătut joc”
Potrivit fostului prim-ministru PSD, costurile au explodat din cauza deciziilor administrative proaste luate de guvernele care au urmat.
„Și acum se chinuie să finalizeze această autostradă, care este importantă, dar costă de nu știu câte ori mai mult. E un proiect de care și-au bătut joc”, a criticat Năstase.
Năstase a mai adăugat că documente din WikiLeaks arată că inclusiv ambasadorul SUA la București a fost interesat de soarta contractului în perioada de după stoparea lucrărilor: „În WikiLeaks sunt niște declarații ale ambasadorului american care s-a dus la Berceanu să întrebe de ce nu dau drumul la proiect, de ce nu plătesc lucrările care se făcuseră și așa mai departe. Trebuie să vezi discuția pe care o relatează ambasadorul american”, a mai spus el.
Suspiciuni de luare de mită
Fostul premier a mai dezvăluit că a fost nevoit să intervină pentru a clarifica suspiciunile de corupție asociate proiectului Bechtel.
„Pentru că tot persista ideea că Bechtel mi-a dat mită, la un moment dat, i-am scris directorului de la Bechtel și am spus următorul lucru: dacă nu dați o dezmințire că nu ați dat bani în România pentru proiectul acesta, îi voi scrie procurorului general al Statelor Unite, pe care îl cunosc să vă ancheteze pentru că înseamnă că voi acceptați tacit că ați dat șpagă în România, or lucrul acesta în Statele Unite, la vremea aceea, se pedepsea. Acum înțeleg că sunt mai relaxați”, a afirmat acesta.
Autostrada Transilvania rămâne una dintre cele mai mari promisiuni neonorate din infrastructura României. Proiectul care trebuia finalizat în urmă cu peste două decenii s-a transformat într-o epopee a amânărilor, blocajelor și costurilor uriașe.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Incendiu de vegetație în zona lacurilor de la Mărtinești. Flăcările s-au întins pe circa 25 de hectare

Un incendiu de vegetație a izbucnit sâmbătă seara, 22 martie, în localitatea Mărtinești, județul Cluj. La fața locului au intervenit două autospeciale de stingere aparținând Detașamentului de Pompieri Turda.
La fața locului au intervenit două echipaje ale Detașamentului de Pompieri Turda cu autospeciale de stingere.
Flăcările s-au extins rapid, cuprinzând aproximativ 25 de hectare de teren, potrivit informațiilor transmise de ISU Cluj. Din fericire, intervenția promptă a echipajelor a împiedicat extinderea incendiului către zone locuite, neexistând pericol pentru case.
Pompierii au reușit să lichideze incendiul, evitând astfel pagube suplimentare.
Update
„Pompierii turdeni au finalizat o intervenție amplă pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe raza localității Mărtinești. Flăcările au afectat o suprafață de aproximativ 25 de hectare, iar prin intervenția promptă a forțelor noastre s-a reușit localizarea incendiului. Astfel, au fost protejate trei case de locuit, una dintre ele având peste 200 de metri pătrați. În schimb, misiunea a fost dificilă, deoarece focul a cuprins cu repeziciune atât vegetație uscată, cât și trestie și stufăriș. Solicitarea a venit la ora 18.36, astfel că la fața au fost trimise două echipaje”, a adăugat ISU Cluj.
EVENIMENT
FOTO. Mașină răsturnată în șanț la Izvoru Crișului, pe DN1 Cluj-Oradea. Doi adulți și o minoră, evaluați de paramedici

O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile, la Izvoru Crișului, județul Cluj. Doi adulți și o minoră de 10 ani sunt consultați de paramedicii SMURD.
Pompierii din Huedin intervin sâmbătă seară la un accident petrecut pe raza localității Izvoru Crișului. O mașină s-a răsturnat în afara părții carosabile.
„Pompierii din cadrul Detașamentului Huedin intervin în aceste momente la un accident rutier petrecut pe DN1 E60, pe raza localității Izvoru Crișului. În accident a fost implicat un autoturism, găsit de către forțele noastre răsturnat în afara părții carosabile. Nu au existat victime încarcerate, iar un bărbat și o femeie de aproximativ 50 de ani, alături de o minoră de 10 ani, sunt evaluați de către paramedicii SMURD. Toate persoanele sunt conștiente și cooperante”, a transmis ISU Cluj.
Amara Nap
martie 2, 2022 la 11:22 pm
Ce titlu stupid!
Senzaționalul cu orice preț! Ziar de duzină, sordid!
Nu vă jucați cu rahaturile astea!
Să vă ferească Dumnezeu să se ajungă ca războiul să facă victime în România!
De ce ziarele astea de provincie nu mai angajează absolvenți ai Facultății de Jurnalism?!!! Și, de ce li se permit patronilor fără studii de specialitate să conducă un ziar, mă rog, o fițuică online?
Dacă ați face porcăria asta (dezinformare) pe timp de război, v-ați lua-o peste nas, așa cum trebuie.
V.M.
martie 3, 2022 la 8:00 am
Stimată doamnă, înainte de arunca vorbe jignitoare, vă rog să țineți cont de sensul lor, dacă puteți. Noi am scris în titlu că ”Războiul din Ucraina face victime în România”, ceea ce e realitatea. Avionul MiG care s-a prăbușit și el executa misiuni de patrulare aeriană în contextul războiului din vecini, împreună cu un al avion, nu ieșise pilotul la plimbare să vadă Dobrogea de sus. Dacă nu era război, cele două avioane nu erau trimise în misiune, pentru că nu era cazul. Dacă nu era război și stătea în hangar, avionul nu se prăbușea. Dacă nu dispărea de pe radar, nu trebuia trimis elicopter de căutare – salvare care, dacă rămânea la sol, nu se prăbușea. O refugiată din Ucraina în vârstă de 84 de ani a murit ieri într-un spital din Galați. Nu este și ea o victimă a războiului? A venit în România și a murit de bătrânețe? Credeți că noi nu știm ce catastrofă înseamnă războiului, credeți că ne interesează niște click-uri în aceste momente? Nu, mesajul a fost acesta: mor oameni nevinovați din cauza unui război nedrept și în alte țări, nu doar în Ucraina…Asta e marea tragedie.